EROS PISTA je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Erős Pista je maďarský obchodní název pro pikantní pastu vyrobenou z pyré z chilli papriček a soli. Název je odvozen z maďarského erős, což v překladu znamená pikantní, ale také silný, mohutný, a Pista, zdrobněliny křestního jména Ištván (Štefan).
Erős Pista je druhým nejoblíbenějším paprikovým produktem v Maďarsku po Piros Arany. Jeho pikantnost je přibližně 1000 SHU na Scovilleho stupnici.
Pokud milujete paprikovou pastu, můžete si ji vyrobit i doma z vlastních paprik. Čtěte dále a dozvíte se užitečné informace a recepty na přípravu.
Ostrá pasta Erős Pista recept
Pro mužské členy rodiny je nepředstavitelné uvařit masovou polévku, dušený guláš nebo lečo bez pikantní paprikové pasty. Tato domácí „Erős Pista“ se snadno připravuje, zvláště pokud máte na zahradě chilli.
Pokud si děláte domácí paprikový krém, můžete použít jakýkoli druh pálivé papriky a ve skutečnosti si myslím, že čím více druhů použijete, tím chutnější to bude. Pálivé papriky mohou být i zelené a aby to mělo správnou barvu, přidávám ještě mletou papriku.
Ingredience
1 kg pálivých paprik,
200 g soli bez jódu,
100 g mleté papriky.
Postup
Pariky pokrájíme na menší kusy, aby se vešly do sekáčku. Přidáme i jadřince se semínky, sůl a mletou papriku. Vše nasekáme najemnou pastu. Hotovou pastu přendáme do sterilních sklenic a uzavřeme. Skladujeme ve spíži, kde díky soli vydrží opravdu dlouho.
Produkt vyrábí skupina Univer se sídlem v Kecskemétu. Surovinou je pálivá paprika. Od června 2016 se jedná o hungaricum. Vyváží se do mnoha zemí, jako jsou Spojené státy, Německo, ale i k nám a do Polska. Obvykle se používá v tradičních maďarských pokrmech, jako je lecsó, rybí polévka, kuřecí paprikáš, ale lze jej použít i v jiných pokrmech.
Složení
Omáčka se připravuje z hrubě mletých pálivých papriček a malého množství soli. Papriky se melou syrové a smíchají se se solí a přidá se k nim zahušťovadlo, kyselina citronová a konzervant.
Ingredience:
prášek ze syrové pálivé papriky (87 %),
sůl,
zahušťovadlo (xanthanová guma),
kyselina (kyselina citronová),
konzervant (sorban draselný).
Varianty
Ještě pikantnější verze, Haragos Pista, je podle výrobce Univer čtyřikrát silnější. Některé odhady ji uvádějí jako mnohem silnější než 4 000 SHU, přičemž se odhaduje až na 12 000 SHU. Haragos Pista znamená zuřivý Štefan.
Kdo preferuje jemnou chuť paprik před pikantností, ten ocení mojí mírnější verzi. Namelu sladké kapie Palermo a pálivé červené papriky (chilli nebo jalapeňos), smíchám se solí a dávám do čistých sklenic. Tato moje vlastní maďarská papriková pasta je chutná, má dlouhou trvanlivost a v regálech se prodává pod názvem Mild Pista.
Uzavřená ve sklenici vydrží roky, sůl ji konzervuje. Po otevření ji samozřejmě skladuji v lednici.
Ingredience
1 kg červené kapie,
100 g červených čili papriček nebo chalapeňos
200 g nejodizované soli
Postup
Sklenice důkladně umyji, sterilizuji v troubě a osuším.
Papriky omyji a scedím.
Odříznu vršek, nakrájím je na kousky a nasekám elektrickým sekáčkem. (Obvykle je posypu trochou soli, aby se lépe krájely.)
Když jsem si nasekal papriky, posypu je zbytkem soli a promíchám.
Míchám, dokud se sůl úplně nerozpustí.
Nakonec jsem to spolu se šťávou dal do čistých sklenic.
Jedná se o maďarskou paprikovou pastu, která jídlu dodává typickou maďarskou chuť. Doma vlastnoručně vyrobený pálivý paprikový krém je pak mnohem lepší a kvalitnější než kupovaný v hypermarketech. Navíc je levnější a neobsahuje žádné umělé konzervanty a éčka.
Paprikový krém se následně přidává do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém je vhodný také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Protože je hodně slaný, není vhodný jako samostatná chuťovka.
Ingredience: 150 g červené dlouhé papriky, 150 g čerstvá červená kapie, 75 g soli
Technologický postup: Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky. Do kutru (robot s noži) dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže. Domácí pálivý krém není třeba vůbec sterilovat, protože sůl sama dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřete, vydrží v chladničce až do spotřebování. Pálivý krém se připravuje v poměru 1 : 1 sladké a pálivé papriky, neboť kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je tak jemnější a mnohem chutnější než kupované krémy. Pasta se přidává do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém je vhodný také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Erős pišta je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept se doporučuje zvláště milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to jednoduše skvělý domácí polotovar se širokým použitím.