Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

FAZOLE S KLOBÁSOU

Obsah

Výběr klobásy

Klobásu na mexickou kuchyni vybírejte vždy kvalitní s vepřovým masem. Pikantnost klobásy zaleží na vaší chuti. Mexická kuchyně je však vyhlášená svou ostrostí.

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Poradna

V naší poradně s názvem PIVOŇKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ZÁLEŠÁK.

Máme v zahrádce krásnou Pivoňku velkokvětou, po odkvětu zústaly semena anevíme jak se dají využit na rozmnožování, kdy tyto semena vysadit do země, děkuji za radu Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pivoňka se nejlépe množí odkopkem kořenového balu. Tak se může docílit, že pokvete ještě v tom roce, kdy došlo k přesazení. Důležité je označit na rostlině jih v jejím původním stanovišti a při umístění na nové místo ji orientovat zase k jihu. Při množení ze semene se dočkáte prvních květů až za tři roky. Teď co s těmi semeny. Semena nechte dozrát co nejdéle na rostlině. Pak je sesbírejte a dejte je do sucha doschnout. Začátkem října je vysaďte na slunný záhon stejným způsobem jako fazole. Tento způsob venkovní výsadby v časném podzimu dává semenům jejich povinnou průpravu pro vzejití, což je říjnové relativně teplé a vlhké ošetření vystřídané chladem zimy a následované oteplením na jaře. Je to sekvence podmínek, která umožní vyklíčení většiny semen na jaře a v létě příštího roku. Hodně zdaru.

Zdroj: diskuze Pivoňka

Recept na mexické fazole

Ingredience: 2x červené fazole, slanina, klobása, cibule, kukuřice, zakysaná smetana, kapie, rajče, čerstvý chléb, olej, pepř, sůl, mletá sladká paprika, chilli

Postup: Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a klobásu, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, zpěníme, nasypeme červené fazole buď z konzervy, nebo namočené a uvařené ve slané vodě, kukuřici, na větší kousky nakrájenou kapii, rajčata.

Dochutíme solí, pepřem, chilli, mletou paprikou. Prohřejeme, promícháme a podáváme. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou. Jako příloha je vhodný čerstvý chléb. Můžeme přidat i na nudličky nakrájené restované vepřové nebo hovězí maso. Posypat můžeme nahrubo nastrouhaným sýrem (kdo má rád sýr).

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Fazolová polévka s klobásou

Ingredience: 200 g bílých nebo červených fazolí, 100 g klobásy, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 50 g cibule, 1 masox, 1,5 l vody, 1 dcl smetany, sůl, pepř

Postup: Fazole omyjeme, přebereme a necháme namočené ve vodě 24 hodin. Druhý den na rozpáleném tuku krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vodou a přidáme bujon a nakrájenou klobásu na kolečka a povaříme. Pak přidáme namočené fazole, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou a ještě chvilku povaříme.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku

Jak připravit mexické fazole s klobásou z konzervy

Ingredience: 200 g kvalitních vepřových klobás, 1 červená cibule, 1 bílá cibule, 1 konzerva tmavých fazolí v pikantním nálevu, 1 konzerva sterilované kukuřice, 3–4 lžíce rajčatového protlaku, 1 dl červeného vína, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, ½ kostky vývaru, 1 naťová cibulka, sůl

Postup: Do rozpáleného oleje na pánev dejte nadrobno pokrájenou cibuli (jednu červenou a jednu bílou), až bude dorůžova opečená, tak přidejte domácí klobásu pokrájenou na tenká půlkolečka a řádně opečte.

Přisypte trochu sladké a špetku pálivé papriky, promíchejte a vsypte do pánve obsah konzervy tmavých fazolí v pikantním nálevu, zároveň se sterilovanou kukuřicí.

Poté přidejte ještě několik lžic rajského protlaku, prohřejte a zastříkněte červeným sudovým jihomoravským vínem a rozdrobte půl kostky vývaru. Opět provařte a nakonec hustě zasypejte naťovou zelenou cibulkou, pokrájenou na tenká kolečka.

Na talíři ozdobte zelenou bylinkovou natí a kolečkem citronu.

Směs můžete podávat v tortille nebo s chlebem (toast nebo topinka), vhodná je i vařená rýže, americké nebo v troubě pečené brambory. Použijete-li tortilly, můžete je přelít zakysanou smetanou.

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Mexické fazole s klobásou

Ingredience: 200 g klobásy, 1 červená cibule, 1 bílá cibule, 1 konzerva tmavých fazolí v ostrém nálevu, 1 konzerva sterilované kukuřice, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 dl červeného vína, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, 500 ml vývaru, 1 naťová cibulka, sůl, olej

Technologický postup: Na pánev do rozpáleného oleje vhodíme nadrobno pokrájenou cibuli (jednu červenou a jednu bílou), a až je dorůžova opečená, přidáme na tenká půlkolečka pokrájenou domácí klobásu a řádně opečeme. Přisypeme trochu sladké a špetku pálivé papriky, promícháme a vysypeme do pánve obsah konzervy tmavých fazolí v ostrém nálevu, zároveň se sterilovanou kukuřicí. Poté přidáme ještě několik lžic rajského protlaku, vše prohřejeme a zastříkneme červeným vínem. Podle potřeby přilijeme vývar. Důkladně vše provaříme a nakonec přisypeme naťovou zelenou cibulkou, pokrájenou na tenká kolečka. Můžeme podávat v tortille nebo s chlebem.

Zdroj: Mexické fazole

Fazolová polévka s klobásou

Ingredience: sáček červených velkých fazolí (400 g), 2 ostravské klobásy, 1 papriková klobása, 4 brambory, 1 mrkev (větší), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 650 g červeného sterilovaného zelí, sůl, provensálské koření, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, majoránka, červená sladká mletá paprika, špetka pepře

Postup: Ve větším hrnci osmahneme na oleji jednu velkou nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené klobásky a trochu je opečeme. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek. Krátce orestujeme. Potom přidáme červené zelí a fazole (předem namočené cca 24 h) a nakrájené brambory. Osolíme a dochutíme kořením dle svého gusta. Vaříme do změknutí fazolí. Podáváme jen tak anebo s pečivem.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí

Recept na mexické fazole s klobásou

Ingredience: 500 g kvalitní klobásy s vepřovým masem, 1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 2–3 cm celé skořice, 1 lžička mletého chilli, ¾ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného oregana, 1 červená chilli paprička, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 plechovka drcených loupaných rajčat, 1 plechovka červených fazolí, 500 ml hovězího vývaru, 2 čtverečky 70% čokolády

Ingredience na servírování: 1 svazek koriandru, smetana, sůl, pepř

Ingredience na marinovanou cibuli: 1 červená cibule, 1 limetka, sůl

Postup: Mrkev očistěte a spolu s cibulí ji nakrájejte na kostičky. Česnek utřete s malým množstvím soli. V silnostěnném hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, nechte ji zpěnit a zhruba po 1 minutě přidejte nakrájenou mrkev.

Za stálého míchání nechte mrkev s cibulí na mírném ohni jemně zezlátnout a změknout (5–7 minut). Přidejte utřený česnek. Jakmile se rozvoní, přidejte veškeré koření (skořice, mleté chilli, uzená paprika, římský kmín, oregano) a nechte ho 2 minuty orestovat.

Poté přisypte na kolečka nakrájenou klobásu a restujte 3–4 minuty. Na závěr přidejte rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a nechte 2 minuty zatáhnout. Vše zalijte plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby byla klobása zcela potopená. Osolte, opepřete, promíchejte, přiveďte k varu a 30–40 minut nechte za občasného míchání jemně probublávat. Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte vývar nebo horkou vodu. Omáčka by měla zhoustnout. Zhruba 20 minut před koncem vaření propláchněte fazole pod tekoucí vodou, přidejte je k masu a promíchejte.

Po přidání fazolí si připravte marinovanou cibuli. Červenou cibuli nakrájejte na tenké nudličky, dejte ji do misky, posolte a zakápněte šťávou z 1 limetky. Promíchejte a nechte 10 minut uležet.

Těsně před podáváním přidejte do fazolí s klobásou čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s rýží basmati, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a posypané lístky čerstvého koriandru.

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Mexické fazole s párkem

Ingredience: 600 g sterilovaných červených fazolí, 1 cibule, 6 stroužků česneku, olej, 4 lžíce kečupu, 4 párky

Technologický postup: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, poté přidáme červené fazole v plechovce, párky pokrájené na kolečka, chvíli osmažíme (musíme je hlídat, aby se nám nepřipálily), vmícháme česnek a nakonec vše dokončíme 4 lžičkami kečupu.

Zdroj: Mexické fazole

Recept na lečo s klobásou a vejci

Ingredience: 400 g paprikových lusků, 200 g rajčat, 100 g cibule, 200 g klobásy, 5 vajec, sůl, pepř, 60 g sádla

Technologický postup: Na hodně rozpálené sádlo dáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu, na nudličky nakrájené papriky zbavené jader a vše dusíme. Po několika minutách dušení (za častého míchání, aby se směs nepřipálila) přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, osolíme, opepříme, několik minut dusíme, přidáme vejce a dusíme a mícháme tak dlouho, až pokrm s vejci zhoustne. Podáváme horké s pečivem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 1 cibule, 3 moravské klobásy, 2 lžíce rajského protlaku, 3 vejce, olej, sůl, pepř

Technologický postup: Připravíme si větší hrnec. Cibuli pokrájíme na půlměsíčky. Papriky a rajčata na větší kousky. Klobásy na kolečka. V hrnci nejdříve krátce zpěníme na oleji cibuli. Přidáme klobásu a krátce opékáme. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Nakonec i rajčata, protlak, ochutíme solí a pepřem, necháme 15 minut vařit. Ke konci varu přimícháme tři vejce. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Moravské lečo s klobásou

Ingredience: 250 g moravské klobásy, 6 zelených paprik, 4 velká rajčata, 3 vejce, 2 cibule, 2 lžíce oleje, pepř, sůl

Technologický postup: Rajčata i papriky dobře omyjeme, papriky zbavíme semeníku, obojí nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší plátky. Klobásu můžeme také oloupat a poté ji pokrájíme na tenčí kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Do hrnce přidáme pokrájenou klobásku, papriky a rajčata a vše za občasného míchání dusíme. Přidáme vejce, která dobře zamícháme do paprik a rajčat. Nezapomeneme dochutit solí a pepřem. Jakmile je zelenina měkká, máme hotovo. V případě potřeby znovu dochutíme solí a pepřem a podáváme horké.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Pikantní mexické fazole

Ingredience: 300 g velkých fazolí, 1/2 l hovězího vývaru (bujón), 4 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, 300 g mletého hovězího masa, chilli, drcený kmín, 2 feferonky, oregano, bobkový list, 250 g rajského protlaku, sůl, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Přes noc namočíme fazole. Ráno je uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme a na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulkou a česnekem. Přidáme maso, orestujeme, vydusíme šťávu. Okořeníme, promícháme, přidáme mouku s protlakem a pokrájené feferonky. Nakonec vložíme fazole s vývarem a povaříme. Vše dochutíme solí nebo chilli.

Zdroj: Mexické fazole

Lečo s moravskou klobásou a slaninou

Ingredience: 1 kg čerstvých paprik, 2 čerstvé pálivé papriky, 1 kg vyzrálých rajčat, 50 g slaniny, 1 lžička mleté červené sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 4 vejce, kousek másla, 3 moravské klobásy, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na sádle a drobně nakrájené slanině osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletými paprikami, krátce zasmahneme a přidáme rajčata nakrájená na kousky (ideální je rajčata předem oloupat). Prudce vaříme, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou rajčata napůl změklá, přidáme nakrájené papriky na proužky a dusíme jen potud, dokud nejsou na skus. Papriky nesmí změknout úplně. Zvlášť na pánvi na kousku másla usmažíme rozšlehaná osolená vejce tak, aby z nich nebyla kaše, to znamená, že je jen pomalu a zlehka obracíme. Z vajec musí být velké nazlátlé noky. Vaječné noky vmícháme do téměř hotové zeleniny, společně prohřejeme a podáváme s opečenou klobásou. Nejlepší je podávat s čerstvým kmínovým chlebem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Mražená mexická směs

Mražená mexická směs je výborný doplněk pikantních jídel.

Složení:

  • zelenina (93 %): fazolové lusky, vařené červené fazole (červené fazole, voda, cukr, jedlá sůl), rajčata, žlutá paprika, cibule, červená paprika
  • omáčka (7 %): voda, rajčata, rostlinný olej, jedlá sůl, bramborový škrob, černý pepř, chilli

Zdroj: Mexická směs

Nejlepší lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule, 1 utřený stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, sůl, pepř, 170 g rajského protlaku, 500 g moravské klobásy, 3 vejce

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme na nudličky pokrájené papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme oloupaná a pokrájená rajčata, na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, opepříme a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přidáme vejce a prudce mícháme vařící se směs, dokud se vejce nesrazí. Na závěr přidáme rajský protlak, který pokrm krásně zahustí. Necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Kapusta s bramborem a klobásou

Ingredience: 1 kg brambor, 40 g uzené slaniny, 1 cibule, 200 g uzené klobásy, 500 g kapusty, sůl, kmín, 2,5 dcl mléka, 2 vejce, černý pepř, olej

Postup: Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na kostky a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, opražíme, vložíme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce vše opečeme, aby se nám spojily chutě. Kapustu nakrájíme na proužky a krátce v osolené vodě povaříme cca 5 minut. Poté ji scedíme a okapanou přidáme ke směsi s klobásou. Okořeníme a ochutíme kmínem, vše promícháme. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu na plátky nakrájených brambor, osolíme, rozložíme kapustu s klobásovou směsí. Zakryjeme druhou polovinou brambor, osolíme a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Takto připravený pokrm zapečeme v troubě. Servírujeme se salátem nebo s kyselou okurkou.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP