Filetování platýze
Z tak malé ploché ryby, jako je platýs, je možné získat 2 široké nebo 4 úzké filety, z většího kusu pak i 4 větší filety.
Postup
- kůži podél okraje, kde má ryba kůstky ploutví, nařízneme;
- další řez vedeme kolem hlavy a ještě jeden hluboký řez až ke kosti rovně napříč středem ryby od hlavy k ocasu;
- nůž na rybu naplocho téměř položíme, filet postupně opatrně odkrajujeme od hlubokého středního řezu směrem od hlavy k ocasu;
- rybu otočíme a stejným způsobem odkrojíme filety i na druhé straně;
- zkontrolujeme, zda ve filetech nejsou kosti, a případně je odstraníme
- filety zbavíme kůže tak, že je položíme masem nahoru, u ocasu pevně přidržíme prsty a směrem od ocasní části nožem položeným co nejvíce naplocho maso opatrně odřízneme
Zde můžete vidět přesný postup filetování platýse.
Zdroj: článek Recepty na platýse