Téma: 

grilované kotlety


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

GRILOVÁNÍ KOTLET

Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou

Ingredience: 4 plátky kotlet s kostí, strouhaná kůra z 1 citronu, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce nasekaného tymiánu, 2 lžíce najemno utřeného česneku, 1 lžíce hrubého pepře

Technologický postup: Plátky kotlet rozložíme na rovnou podložku, naklepeme paličkou na maso nebo tupou hranou nože. Osolíme a opepříme. Ze zbylých přísad vymícháme marinádu. Naklepané plátky vložíme do marinády a maso na několik hodin naložíme. Před samotným grilováním kotlety lehce osušíme. Gril rozpálíme na střední teplotu na přímé grilování a grilujeme po dobu 5–7 minut z každé strany. Jako přílohu podáváme čerstvý měkký chléb a zeleninový salát.

Detail odstavce: Grilované kotlety s citronovo-tymiánovou marinádou
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

RECEPTY NA KOTLETY

Zapečené kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g šunky, 200 g tvrdého sýra, 2 ks vajec, 1 ks červené papriky, bazalka (jemně sekaná), sůl, pepř černý drcený, 2 lžíce oleje

Technologický postup: Kotlety lehce naklepeme a okraje nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Osolíme, opepříme, posypeme jemně nasekanou čerstvou bazalkou nebo rozemnutou sušenou a kotlety opečeme z obou stran na teflonové pánvi potřené olejem. Zapékací mísu vytřeme olejem a naskládáme do ní kotlety. Rozšleháme vejce se solí a pepřem, vmícháme jemně nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájenou očištěnou papriku. Směs nalijeme rovnoměrně na kotlety, vložíme do předehřáté trouby a asi 20 minut zapékáme. Podáváme například s bramborovou kaší, olivami či pestem.

Detail odstavce: Zapečené kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

RECEPTY NA KOTLETY

Vepřové kotlety na víně

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety s kostí, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička worcesteru, 1 lžička vegety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce kari koření, špetka chilli, 1 lžíce Solamylu, 1 dl oleje, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety naklepeme a osolíme. Cibuli jemně nakrájíme, přidáme utřený česnek, hořčici, worcester, vegetu, kari koření, citronovou šťávu, chilli, Solamyl a vše důkladně promícháme. Touto směsí potřeme kotlety z obou stran a necháme několik hodin odležet v chladu. Uleželé kotlety zprudka opečeme po obou stranách na horkém oleji. Potom stáhneme plamen, přidáme víno a dusíme doměkka. Jako přílohu podáváme brambory v libovolné úpravě.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na víně
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

RECEPTY NA KOTLETY

Pikantní kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety, 4 ks rajčat, 200 g žampionů, 1 ks cibule, 3 lžíce oleje, 1 ks papriky, 2 stroužky česneku, 60 g parmazánu, sůl, pepř mletý, vegeta, 2 lžíce másla

Technologický postup: Rajčata spaříme, oloupeme a bez zrníček nakrájíme. Papriku zbavíme jadérek a nakrájíme na nudličky. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibulku a česnek. Přidáme papriku, rajčata a žampiony. Podle chuti okořeníme a dusíme asi 15 minut. Podle potřeby můžeme trochu podlít vodou. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opékáme na oleji z obou stran doměkka. Pikantní kotlety rozdělíme na talíře. Přelijeme je omáčkou a posypeme strouhaným parmazánem. Podáváme s těstovinami nebo rýží.

Detail odstavce: Pikantní kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

RECEPTY NA KOTLETY

Tatranské kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g strouhaného eidamu, 150 g šunky, 1 sklenice sterilovaného leča, 150 g anglické slaniny, 1 kelímek smetany ke šlehání, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme na dno pekáčku. Pekáček není třeba ničím vymazávat. Na každou kotletu položíme plátek šunky, plátek anglické slaniny a velkou lžíci sterilovaného leča. Použijeme spíš zeleninu, většina tekutiny z leča zůstane ve sklenici. Posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme odkryté v horkovzdušné troubě při teplotě 120–150 °C necelou hodinu. Tatranské kotlety podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Detail odstavce: Tatranské kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

RECEPTY NA KOTLETY

Plněné vepřové kotlety

Ingredience: 700 g vepřové kotlety s kostí v celku, 2 ks jarní cibulky, 1 ks jablka, 45 g vlašských ořechů, 100 g sýru Niva, sůl, pepř mletý, 1 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Na kostičky nakrájené oloupané jablko smícháme v misce s rozdrobeným sýrem, nasekanými ořechy a nasekanou jarní cibulkou, tím nám vznikne směs, kterou budeme kotlety plnit. Očištěnou a omytou kotletu nakrájíme na silné plátky mezi žebry, plátky nařízneme po obvodu až ke kosti, aby vznikla kapsa. Každou kapsu naplníme částí připravené náplně a maso sepneme párátky. Kotlety položíme na plech, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Grilujeme v troubě pod rozehřátým grilem na 200 °C asi 6 až 8 minut. Potom kotlety obrátíme a grilujeme dalších 6–8 minut dozlatova.

Detail odstavce: Plněné vepřové kotlety
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na houbách

Ingredience: 700 g vepřové kotlety bez kosti v celku, 60 g sádla, 30 g oleje, 20 g hladké mouky, 100 g hub, 50 g slaniny, 40 g cibule, sůl, pepř

Technologický postup: Vepřovou kotletu nakrájíme na plátky vysoké cca 2 cm, naklepeme, osolíme, opeříme, pomoučíme a na omastku maso prudce opečeme. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a společně s oloupanou a nadrobno pokrájenou cibulí mírně podusíme na oleji. K vepřové kotletě přidáme podušené houby s cibulkou, osolíme, podlijeme vývarem podle potřeby a vše dusíme doměkka.

Detail odstavce: Kotlety na houbách
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilu

Ingredience: 4 plátky kotlety, 1 dl bílého vína, 1 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžíce nasekané petrželové nati

Technologický postup: Vepřové kotlety lehce naklepeme, trošku osolíme a opepříme. V předvečer grilování je naložíme do marinády. Tu uděláme následovně: bílé víno promícháme s medem, sójovou omáčkou a olivovým olejem. Přidáme hořčici, prolisovaný česnek a nasekanou zelenou petrželku (či jiné zelené bylinky). V této marinádě necháme kotlety odležet do druhého dne. Na gril vyskládáme naložené maso a grilujeme ho z obou stran dozlatova (z každé strany 8 až 10 minut – podle síly plátku). Opečené kotletky podáváme s hranolky a čerstvou zeleninou.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na grilu
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

RECEPTY NA KOTLETY

Kotleta podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 240 ml zakysané smetany (15%), 180 ml zeleninového vývaru, 45 g másla, 1 ks cibule (najemno nasekané), 2 stroužky česneku (najemno nasekané), špetka sladké papriky, snítka čerstvé šalvěje (lístky otrhané)

Technologický postup: V pánvi necháme zpěnit máslo, poté je zasypeme najemno nasekaným česnekem a cibulí. Restujeme zhruba 2 minuty dosklovata, poté dáme česnek z cibulí z pánve pryč. Na jejich místo přijdou kotlety, které opečeme dozlatova, teprve pak k nim vrátíme orestovanou cibuli s česnekem. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni vše hodinu dusíme. Kotlety dáme z pánve stranou a omáčku zredukujeme na polovinu objemu. Poté do ní přidáme zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety servírujeme zalité krémovou smetanovou omáčkou se šalvějí.

Detail odstavce: Kotleta podle Pohlreicha
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

MEXICKÁ SMĚS

Mexická vepřová směs

Ingredience: 3 vepřové kotlety, sterilovaná kukuřice, sterilovaná zelená paprika, sterilovaná červená paprika, solamyl, sůl, pepř, masox

Postup: Vepřové kotlety nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Pak podlijeme vývarem z masoxu a dusíme doměkka. Ke konci přidáme červenou a zelenou papriku (nakrájené na kostičky), kukuřici a hlavně kečup. Pokud je směs řídká, zahustíme ji solamylem. Jedná se o rychlou variantu s vepřovým masem.

Detail odstavce: Mexická vepřová směs
Zdroj: Mexická směs
Zveřejněno: 27.2.2018

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na sladko

Ingredience: 1,5 kg vepřové kotlety bez kosti v celku, 30 dkg tvarohu, 1 balíček rozinek, 2 ks vajec, cukr krystal, sůl, muškátový ořech mletý nebo strouhaný celý, 2 dl suchého vína, šlehačka, 1 ks hořké čokolády

Technologický postup: Maso rozřízneme na kapsu (cca 3cm silné plátky, do kterých uděláme nožem otvor), osolíme, naplníme směsí tvarohu, rozinek, vajec, cukru, muškátového ořechu a zavřeme. Zapékáme asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté maso vyjmeme, do výpeku přilijeme víno, necháme povřít, přidáme smetanu, těsně před svařením odstavíme, přidáme čokoládu a necháme rozpustit. Podáváme s rýží.

Detail odstavce: Kotlety na sladko
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřový kotlet v hořčičné marinádě

Ingredience: 4 plátky kotlety s kostí, 5 lžic oleje, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce sójové omáčky, 4 stroužky česneku, sušený tymián, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Maso očistíme a osušíme. Aby se nám nekroutilo, lehce nařízneme okraje. V misce smícháme olej, dijonskou hořčici, sójovou omáčku a tymián. Přidáme lisovaný česnek a podle chuti sůl i pepř. Do marinády naložíme maso alespoň na dvě hodiny. Kotlety grilujeme nepřikryté asi 7 minut z každé strany. Podáváme s grilovanou zeleninou.

Detail odstavce: Vepřový kotlet v hořčičné marinádě
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

RECEPTY NA KOTLETY

Kotlety na smetaně

Ingredience: 800 g vepřové kotlety v celku bez kosti, 1,2 kg brambor, 3 ks cibule, 1 kelímek smetany, sůl, pepř mletý, olej, 100 g tvrdého sýra

Technologický postup: Kotletu nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky (ne moc silné). Cibuli nakrájíme na slabá kolečka. Pekáč vymažeme olejem. Na dno pekáče poklademe vedle sebe brambory, osolíme. Na brambory dáme vrstvu cibule. Na cibuli opět vrstvu brambor (osolíme) a na brambory poklademe plátky kotlet. Na kotlety dáme vrstvu cibule. Na cibuli položíme vrstvu brambor (osolíme), na brambory dáme cibuli, plátky kotlet a poslední vrstvu brambor. Nastrouháme sýr a posypeme jím brambory, celou plochu. Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme asi 2 hodiny. Ze začátku pečeme asi půl hodiny přikryté. Potom pekáč odkryjeme a necháme dopéct. Když sýr zrůžoví, je hotovo.

Detail odstavce: Kotlety na smetaně
Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno: 20.1.2016

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilu v marinádě z červeného vína

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 6 kuliček jalovce, ½ lžičky mletého bobkového listu, hrubá sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, libeček, rozmarýn, tymián, 2 dl červeného vína, 2 lžíce kečupu

Technologický postup: Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem smíchaným s dijonskou hořčicí, zalijeme je červeným vínem, zasypeme větvičkami rozmarýnu, tymiánu a libečku a přidáme pár kuliček jalovce, mletý bobkový list, kečup. Vše dokonale promícháme tak, aby marináda pokrývala zcela povrch masa, a necháme dostatečně dlouho proležet v chladu na několik hodin. Kotlety jsou po grilování křehčí. Nesolíme je, protože by zbytečně pouštěly šťávu, lepší je solit, až když jsou zcela hotové. Můžeme je ještě i poprášit malinko kořením, například uzenou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením. Koření se při odležení pak pěkně vsákne svou chutí do masa. Před grilováním marinádu z masa setřeme – osušíme kotlety, aby marináda nestékala. Kotlety při grilování touto marinádou potíráme, grilujeme z obou stran většinou 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř jsou narůžovělé, maso musí být propečené. Hotové kotlety posolíme, opepříme a ihned podáváme.

Detail odstavce: Vepřové kotlety na grilu v marinádě z červeného vína
Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno: 25.6.2017

VEPŘOVÉ KARÉ

Grilované vepřové karé

Ingredience: 1,5 kg kotlety, 1/2 lžičky granulovaného česneku, 1/2 lžičky sušeného pórku, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička sušeného rozmarýnu, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, brambory, olivový olej, koření na americké brambory

Technologický postup: V misce smícháme koření. Maso umyjeme a dobře osušíme. Na celý povrch masa dobře rozmístíme mix koření a prsty je dobře vmasírujeme. Takto nakořeněné maso přikryjeme utěrkou a necháme odstát minimálně půl hodiny. Troubu rozehřejeme na 180  C a zapneme funkci grilu. Maso pečeme cca 35 až 40 minut (občas ho otočíme). Upečené maso vyjmeme a necháme ho odstát přikryté fólií ještě asi 10 minut. Bude mnohem šťavnatější. Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. Polijeme olivovým olejem a okořeníme směsí na americké brambory. Přikryjeme misku talířem a pořádně protřepeme, aby se koření dostalo všude. Brambory vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180  C, dokud nedostanou zlatou barvu. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s upečenými americkými bramborami.

Detail odstavce: Grilované vepřové karé
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

TELECÍ MASO

Telecí maso na houbách

Ingredience: 4 telecí kotlety, mletý pepř, česnek, 300 ml smetany, 15 g sušených hřibů, sůl, 8 šalotek, 250 ml bílého vína, muškátový oříšek, 2 lžíce hladké mouky, máslo, estragon

Postup: Sušené hřiby zalijeme horkou vodou a necháme asi půl hodiny máčet. Mouku promícháme se solí a pepřem a obalíme v ní kotlety, které na másle opečeme z každé strany cca 4 minuty. Potom je udržujeme v teple. Do másla přidáme nakrájené šalotky, česnek a necháme je změknout, přidáme hřiby bez vody a čerstvé dusíme doměkka. Houby s cibulkou vyjmeme a také udržujeme v teple. Na pánev nalijeme víno a necháme svařit jen na pár lžic, potom přilijeme vodu z hub a zase necháme svařit. Nakonec vlijeme smetanu, necháme prohřát, přidáme sůl, pepř, estragon, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, do pánve vrátíme kotlety, houby a všechno prohřejeme.

Detail odstavce: Telecí maso na houbách
Zdroj: Telecí maso
Zveřejněno: 31.8.2016

JOGURTOVÝ DRESING

Jogurtový dresink s česnekem

Ingredience: 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

Postup: V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Poté přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt. Dresink dochutíme a přeléváme jím například grilované maso.

Detail odstavce: Jogurtový dresink s česnekem
Zdroj: Jogurtový dresing
Zveřejněno: 28.2.2018

SUŠENÁ RAJČATA – RECEPTY NA POUŽITÍ

Maso se sušenými rajčaty

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti, cca 10 kousků sušených rajčat naložených v oleji (použijeme i olej ze sušených rajčat), 4 plátky čedaru nebo jiného sýra výraznější chuti, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína (suché), sůl, bílý pepř, sušený rozmarýn

Postup: Kotlety naklepeme, mírně osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, na každou položíme plátek sýra a několik kousků rajčat. Maso podélně přeložíme, sepneme špejlí nebo jehlou a závitky obalíme plátky slaniny. Vložíme do zapékací misky, přidáme stroužky česneku, zbytek rajčat, pokapeme olejem, podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme doměkka, před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Detail odstavce: Maso se sušenými rajčaty
Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití
Zveřejněno: 31.3.2017

GRILOVANÁ ZELENINA NEJEN JAKO PŘÍLOHA K MASU

Obsah kcal v grilované zelenině

Zelenina jako papriky, rajčata, okurky, ředkvičky, brokolice, cibule, cuketa, česnek, tudíž v podstatě skoro veškerá naše zelenina, má nízkou energetickou hodnotu, a proto ji směle zařaďte při redukci do svého jídelníčku. Například paprika a okurka mají jen minimum kalorií.

Například:

  • 100 g květáku obsahuje 29 kcal
  • 100 g zelených fazolí obsahuje 33 kcal
  • 100 g zeleného hrášku obsahuje 87 kcal
  • 100 g špenátu obsahuje 26 kcal
  • 100 g kedlubny obsahuje 26 kcal
  • 100 g pórku obsahuje 38 kcal

Detail odstavce: Obsah kcal v grilované zelenině
Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno: 11.5.2015

VEPŘOVÉ KARÉ

Vepřové karé s jablky

Ingredience: 500 g vepřové kotlety, 4 jablka, 500 g brambor, 60 g másla, sůl, mletý pepř, grilovací koření

Technologický postup: Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme grilovacím kořením. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a navrstvíme na maso. Podlijeme trochou vody, posypeme grilovacím kořením a dáme přiklopené péct do trouby na 30 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme na hranolky. Přidáme k masu, promícháme, dáme kousky másla a vepřové s jablky a brambory dopečeme doměkka.

Detail odstavce: Vepřové karé s jablky
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

RECEPTY S ČESNEKEM

Použití česneku v kuchyni

Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.

Detail odstavce: Použití česneku v kuchyni
Zdroj: Recepty s česnekem
Zveřejněno: 13.10.2014