Téma: 

harlekýn


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

HARLEKÝN

Videorecept na Harlekýn

Zde můžete vidět, jak se připravuje dort Harlekýn.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

HARLEKÝN

Harlekýn na plech

Harlekýn na plech je alternativou klasického dortu Harlekýn.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

HARLEKÝN

Význam slova harlekýn

Původ názvu této lehké krémové pochoutky leží pravděpodobně ve Francii 18. století, však ji také někdy naleznete pod názvem „Mousse au chocolat“ neboli čokoládová pěna. Podobně jako postup či název pařížské šlehačky nejsou ustálené, tak i šlehačkový dort Harlekýn či Pařížský dort bývají vzájemně zaměňovány a v českých cukrárnách často rovnou tyto moučníky označují souhrnným názvem „dort Pohádka“. Ať už této dobrotě říkáme jakkoliv, vždy by měla být na povrchu ozdobena šlehačkou, díky tomu je i nejlepším dortem pro slavnostní příležitosti. U Harlekýna je obvyklé, jak už napovídá jeho název, střídat tmavou a světlou šlehačku do podoby šachovnice, kterou byl ozdoben tradiční kostým postavy harlekýna.

Název má navodit k výrobku pozitivní vztah a probudit v zákazníkovi konotace či asociace spojené s průmyslovým a spotřebitelským charakterem zboží, s jeho kvalitou, účelem a vzácností. Výsledkem rozvoje hospodářství, průmyslu a obchodu bývá vzrůstající množství rozmanitých výrobků, které přináší potřebu navzájem je od sebe odlišovat. Dochází k jejich pojmenování odrážejícímu stupeň společenské důležitosti, je tedy podmíněné sociolingvisticky. Názvy těchto výrobků náležejí do skupiny chrématonym, což jsou vlastní jména lidských výtvorů.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

HARLEKÝN

Recept na domácí dort Harlekýn od maminky

Ingredience: 3 žloutky, 14 dkg cukru, 5 lžic vlažné vody, 7 dkg polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 4 dkg kakaa, na posypání kakao nebo čokoládová rýže

Ingredience na pařížskou šlehačku: 2 smetany, 1 čokoláda na vaření – vše svaříme a necháme do druhého dne v lednici

Ingredience na bílou šlehačku: 2 šlehačky, 4 vanilkové cukry a ztužovač do šlehačky

Postup: Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte vlažnou vodu a šlehejte. Poté postupně přidejte mouku, špetku prášku do pečiva a kakao. Nakonec do vzniklé směsi přidejte sníh ze tří bílků. Aby sníh byl pevnější, přidejte při šlehání do nádoby trochu soli. Takto vniklou směs nalijte do pečicí formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 160 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout a vyklopte jej. Dvě smetany svařte s čokoládou na vaření a nechte v chladničce nejlépe do druhého dne. Vzniklou hmotu vyšlehejte v tuhou pařížskou šlehačku. Druhou polovinu smetany vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Korpus potřete 2/3 pařížské šlehačky a na ni rozetřete 1/3 bílé šlehačky. Celý dort nastříkejte na povrchu ozdobně do šachovnice. Nakonec dort posypte kakaem nebo čokoládovou rýží.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

HARLEKÝN

Harlekýnový řez

Ingredience: 30 dkg cukru, 4 žloutky, 1,5 dl vody, 1,5 dl oleje, 20 dkg hladké mouky, 2 polévkové lžíce kakaa, prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa, 600 ml pařížské šlehačky, 500 ml šlehačky, 2x ztužovač do šlehačky, kakao na posypání

Postup: Utřete cukr a žloutky, přidejte vodu, olej a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec vmíchejte sníh ze 4 bílků. Těsto vlijte na předem vymaštěný plech a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po upečení nechte harlekýnový řez vychladnout. Ušlehejte si jednotlivě šlehačky, do kterých přidejte ztužovač. Na vychladlý korpus natřete nejprve ušlehanou pařížskou šlehačku a na ni opatrně rozetřete bílou šlehačku. Povrch harlekýnových řezů posypte kakaem a dejte vychladit.

Toto byla méně pracná varianta.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

HARLEKÝN

Harlekýnové řezy

Ingredience na těsto: 5 bílků, 4 lžíce práškového cukru, 5 žloutků, 2 dl oleje, 2 lžíce kakaa, 125 g mletých ořechů, 5 lžic polohrubé mouky s 1 balíčkem prášku do pečiva

Ingredience na tmavý krém: 2 dl plnotučného mléka, 100 g čokolády na vaření, 150 g másla

Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.

Ingredience na bílý krém: 4 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 9 dkg cukru, 100 g másla, 200 g povidel

Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.

Postup – TĚSTO: 5 bílků vyšlehejte se 4 lžícemi moučkového cukru do husté pěny, přimíchejte žloutky, olej (necelé 2 lžíce), kakao, mleté ořechy, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Ještě horký základ po upečení potřete povidly.

Postup – TMAVÝ KRÉM: Plnotučné mléko, čokoládu na vaření a máslo společně zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a 3 minuty mixujte (nešlehejte). Krém se dělá den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.

Postup – BÍLÝ KRÉM: Plnotučné mléko, žloutek, vanilkový cukr, krystalový cukr a máslo spolu zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a mixujte 3 minuty (nešlehejte). Krém se připravuje den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.

Druhý den na vychladlý podklad natřený povidly dáme tmavý krém, který druhý den vyšleháme do zhoustnutí a na tmavý krém dáme bílý krém, který také druhý den vyšleháme do zhoustnutí. Nakonec na koláč nastrouhejte čokoládu. Do obou šlehaček můžete přidat ztužovač.

Zdroj: Harlekýn
Zveřejněno: 20.7.2016

TRPASLIČÍ PUDL

Oblíbené druhy

Charakteristický zástupce trpasličího pudla by neměl překročit 35 cm v kohoutku, řadí se tedy výškově mezi pudla toy a pudla středního (domácky dudlík nebo mini). Běžná váha se u trpasličího pudla pohybuje do 5 kg. Má protáhlou hlavu s mandlovýma očima a přiléhavýma ušima. Konstituce by měla být čtvercového formátu s hlubokým hrudníkem a vysoko posazeným ocasem. Vyskytuje se ve všech barvách jako jeho větší příbuzní pudli střední i královští, tedy v černé, bílé, hnědé, stříbrné, meruňkové a apricot. Má bohatou, pevnou a pružnou srst, obvykle kudrnatou, někdy šňůrovitou. Dnešní využití pudlů a pudlíků všech barev a velikostí je ryze společenské. Charakteristická je pro ně hustá, kadeřavá srst, která vyžaduje každodenní péči majitele. Toto plemeno není vhodné jako hlídač. Při nedostatku pohybu a aktivit může být problémový.

Stříbrný

Stříbrná barva u tohoto plemene musí být stejnoměrná, čistá, tedy ani ne do černa, ani ne do bíla.

Harlekýn

Teprve roku 1991 bylo toto plemeno uznáno mezinárodně. Ale jen od VDH, to znamená, že bylo víceméně trpěno, smělo se i vystavovat, i když jen na takzvaných klubových výstavách v kategorii nových barev. A to pouze pudli černobílí nebo černí s pálením. Ostatní barevné variace se nepřipouštěly. V roce 2003 byla poprvé k vidění v rámci světové výstavy variace černobílá, nesměla být ale vystavována. Také v Anglii nezmizeli všichni vícebarevní, několik málo chovatelů vedlo chov dále. Většinou je prodávali za nízkou cenu jako rodinného psa. Dne 17. 8. 2009 se sešli v Mnichově zástupci VDH (prezident VDP – Bertold Peterbus s viceprezidentkou Christou Klotz) a čtyř „pudlklubů“, aby se dohodli o budoucnosti vícebarevného pudla. Pevně se zasazovali o to, aby se směl i nadále používat název vícebarevný pudl a nadále se mohl pod tímto názvem i chovat. Návrh FCI byl Deutsche Wollhund. Pokud by tento návrh prošel, jednoznačně by pudl harlekýn vzhledem ke svému nízkému počtu směřoval k degeneraci druhu a zániku. Naštěstí nyní v mnoha zemích prožívají harlekýni renesanci a jsou běžně v nabídce na internetu.

Aprikot

Může být od světle plavé přes oranžovou (aprikot) až po červenoplavou. Oční víčka, nosní houba, pysky, dásně, patro, tělní otvory, šourek a polštářky tlapek jsou dobře pigmentované. U psů světle plavé barvy musí být pigmentace co nejtmavší.

Zdroj: Trpasličí pudl
Zveřejněno: 3.5.2018

JMÉNA PRO KOČKY

JMÉNA NA PÍSMENO „H“ V KOČIČÍM KALENDÁŘI

HABAKUK (Svátek 14. listopadu)
HALINA (Svátek 27. ledna)
HAMLET (Svátek 5. června)
HANIBAL (Svátek 5. dubna)
HANS (Svátek 6. března)
HANUŠ (Svátek 5. září)
HARLEKÝN (Svátek 27. listopadu)
HARLEY (Svátek 4. října)
HARRY (Svátek 7. ledna)
HARVEY (Svátek 22. listopadu)
HEIDI (Svátek 12. května)
HEROLD (Svátek 28. července)
HILLARY (Svátek 25. července)
HOMER (Svátek 9. července)
HONZÍK (Svátek 6. února)
HOWARD (Svátek 8. srpna)
HUBERT (Svátek 10. července)
HUGO (Svátek 10. června)

Další jména na písmeno „H“, která nejsou zařazená v kočičím kalendáři

Hacki
Hades
Hadie
Hagar
Hagiana
Haha
Haiku
Haile
Hak
Hakim
Haley
Ham
Hamish
Hammer
Hamráček
Hana
Hancock
Handel
Hank
Hannibal
Hanny
Hanselina
Hany
Hanys
Hanýsek
Happy
Hardy
Harissa
Harlow
Harmony
Harold
Harper
Harpo
Harryet
Harryk
Hart
Harvard
Hasan
Hashish
Hasie
Hasina
Havana
Hawk
Hawkeye
Hayley
Hazel
Hazer
Heart
Hearts
Heathcliff
Heather
Heaven
Heckel
Hector
Hedley
Hefty
Hegel
Hejda
Hektor
Helen
Helmut
Henrieta
Henry
Hera
Herb
Hercules
Heriette
Herman
Hermes
Hermit
Hery
Hessina
Hessy
Hestia
Higgins
Hilard
Hilaria
Hilda
Hill
Hippo
Hippocratos
Hippy
Hiss
Historia
Hitchcok
Hněda
Hnědlík
Hoagie
Hobbit
Hocus Pocus
Hocuston
Hodge
Hog
Hogan
Hokki
Holly
Hollywood
Holmes
Homey
Honcho
Honda
Honey
Hooch
Hood
Hook
Hooper
Hoover
Hope
Horace
Horatio
Hortenzie
Horus
Hoshi
Hot Dog
Houdini
Howler
Hubba Hubba
Hubble
Huck
Huckleberry
Hudson
Huffy
Hugger-Mugger
Hugin
Hulk
Humphrey
Hunka
Hunter
Hurdles
Hurrikán
Hussy
Hyde
Hydrox
Hype
Hyperion

Zdroj: Jména pro kočky
Zveřejněno: 26.2.2017