Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HRANOLKY NA PANVI


HRANOLKY NA PANVI, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Domácí hranolky se dají připravit na několik způsobů a z několika různých surovin, nemusí jít vždy jen o brambory. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii.


Osvědčený recept na hranolky

Ingredience: 4 velké brambory, sůl, 1 l oleje na smažení

Technologický postup: Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu. Hranolky nasypeme do hrnce, zalijeme je studenou vodou tak, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Buďme za jejich otřepaný vzhled vděční a nebraňme se mu, později se promění v něco báječně křupavého. Pokud brambory pouze uvaříme doměkka a trochu nepřevaříme, připravíme se o velkou část závěrečného požitku. Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout. Naprosté zchladnutí je tak důležité, že ho klidně můžeme uskutečnit den předem. Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů, to je teplota, při které se hranolky smaží dost zprudka a zběsile, trocha pobublávání a prskání to rozhodně není. Pokud máme kuchařský teploměr nebo fritézu, použijeme ji, ale není žádný problém, když vám tohle vybavení chybí. Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, trvá jim to 3–5 minut, podle teploty oleje. Vyjmeme je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které ochotně nasají odkapávající tuk. Takto připravené hranolky podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už totiž mají jen polovinu své čerstvé křupavosti.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Vařené a smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a důkladně je vypereme v opravdu studené vodě. Když se vyplaví škrob, hranolky přecedíme a přesuneme do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut vaříme, pak vodu scedíme, a když z hranolků uteče pára, dáme je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpálíme v pánvi olej a hranolky usmažíme dozlatova. Vyjmeme je, osušíme v papírových utěrkách a osolíme.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Hranolky z celeru

Ingredience: 1 ks celeru, ½ dl olivového oleje, sůl, oregano

Technologický postup: Jednu velkou celerovou bulvu důkladně očistíme, oloupeme a pomocí ostrého nože nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. V mističce rozmícháme olej se solí a oreganem. Celerové hranolky rozprostřeme na plech a potřeme ochuceným olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme doměkka asi 30 minut. Občas promícháme a znovu potřeme olejem – podle potřeby. Celerové hranolky podáváme jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, ale vegetariánům klidně postačí s bramborovou kaší i jako hlavní chod.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Hranolky z červené řepy

Ingredience: 3 větší červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička uzené papriky

Technologický postup: Do mísy nalijeme olej, přidáme sůl, pepř a uzenou papriku. Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do mísy s olejovou marinádou a pečlivě hranolky ze všech stran obalíme. Vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 35 minut, klidně i déle. Musí hezky ztmavnout, pak jsou výborné. Tyto hranolky jsou vhodné například jako příloha ke grilovaným kuřecím křidélkům.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Pečené bramborové hranolky s česnekem a paprikou

Ingredience: 6 ks brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, špetka mleté papriky, 3 lžíce rostlinného oleje

Technologický postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Do mísy nalijeme olej, přidáme nasekaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a hranolky ve směsi důkladně obalíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, hranolky rozprostřeme po zapékací misce či plechu s pečicím papírem a pečeme je 25–35 minut dozlatova.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Hranolky na pánvi

Ingredience: 2 ks brambor, 1 lžička hladké mouky, rostlinný olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory nakrájíme na hranolky o velikosti 0,5–1 cm, dáme do vařící vody a vaříme tak asi 5 minut. Nesmí být dovařené, jen předvařené. Doba varu záleží na druhu brambor. Pak vyndáme na utěrku a necháme oschnout (dají se uvařit v předstihu). Před smažením posypeme hladkou moukou a dáme do oleje na pánev smažit. Doba smažení je od 2 do 5 minut. Hranolky jsou méně nasáklé olejem, uvnitř nejsou tvrdé, a co je především velká výhoda: v krátké době se jich usmaží více porcí. Solí se až před podáváním, na talíři.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Dvakrát smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě propláchneme ve studené vodě. Osušíme je papírovými utěrkami a v pánvi rozpálíme olej. Hranolky v něm smažíme doměkka asi 5 minut. Poté je naběračkou vyjmeme, osušíme papírovými utěrkami a necháme zchladnout. Pak je můžeme dát do lednice, kde vydrží třeba i do druhého dne. Stačí je totiž už jen vrátit do rozpáleného oleje a dosmažit. A na závěr osolit.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Domácí hranolky v troubě

Ingredience: 1 kg brambor, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky. Opláchneme je a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Promícháme je s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy; ty můžeme ještě vyložit pečicím papírem. Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou. Pečeme dozlatova, trvá to 30 až 40 minut; občas promícháme. Na závěr osolíme.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Crisp recepty

Multifunkční trouba s funkcí Crisp umožňuje přípravu jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas.

Linecký Crisp koláč s tvarohem a jablky

Ingredience na těsto: 50 g cukru, 50 g másla, vajíčko, 1 lžíce rumu, 150 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 125 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, ¼ sáčku pudinku

Ingredience na jablkovou náplň: 1 jablko oloupané a nastrouhané, mletá skořice

Technologický postup: Ze všech surovin zpracovat těsto a dát do chladu odležet. Rozdělit na 2 části a každou vyválet na placku. Jednu přenést na plech vyložený pečicím papírem, potřít tvarohovou náplní a posypat strouhanými jablky smíchanými se skořicí. Potom buď přikrýt druhou plackou, nebo z ní nakrájet proužky a udělat z nich na koláč mřížku. Péct v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp 10 minut.

Pizza

Ingredience: 250 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka cukru, čerstvá zelenina (papriky, cuketa, lilek, cibule, rajčata), žampiony, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek, kečup, salám chorizo, anglická slanina, šunka, mozzarella, feta

Technologický postup: Z uvedených surovin zaděláme těsto. Poté těsto vyklopíme do olejem vytřené mísy, celou mísu uzavřeme do většího mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Pizzu děláme druhý den, ale těsto nám takto vydrží i tři dny. Zeleninu nakrájíme na silnější plátky, papriky překrojíme na větší kusy a nasucho ugrilujeme dozlatova, ale jen tak, aby byly „na skus“. Z oleje, octa, soli, pepře, nasekaných bylinek a rozetřeného česneku umícháme zálivku. Ugrilovanou zeleninu dáme do salátové mísy, polijeme zálivkou a opatrně, ale důkladně promícháme. Těsto vyjmeme ze sáčku, rozdělíme na tři části, ze kterých vytvoříme bochánky. V troubě s funkcí Crisp rozehřejeme nasucho Crisp talíř asi 5 minut. Mezitím rozválíme nebo rukama roztáhneme jeden bochánek těsta do kulatého tvaru. Pracujeme na mírně pomoučněné pracovní desce. Horký talíř vyjmeme z trouby, připravenou placku na něj přeneseme, potřeme kečupem a obložíme grilovanou zeleninou překrájenou na menší kousky, nudličkami uzeniny a natrhaným (mozzarella), popřípadě rozdrobeným (feta) sýrem. Talíř dáme zpět do trouby a na funkci Crisp pečeme cca 15 minut. Upečenou pizzu vyndáme na rovnou podložku a ještě horkou nakrájíme. Během pečení jedné várky si rozválíme další placku, kterou po upečení té předchozí vkládáme na horký talíř.

Crisp kuře

Ingredience: 1 kuře, sůl, pepř, tymián, majoránka, rozmarýn, olej

Technologický postup: Kuře oči

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Crisp

Hranolky

Ingredience: 200 g celeru, 1 dl oleje, sůl na ochucení

Postup: Celer očistíme, nakrájíme na hranolky a smažíme na oleji. Osolíme a můžeme podávat. Mají opravdu výtečnou chuť. Toto je recept Antonie Mačingové, díky níž se do širokého povědomí dostaly nejen celerové hranolky.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Hranolky anglicky

Hranolky se anglicky nazývají French fries, BrE chips nebo jen chips.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Jak naložit hovězí steak s hranolky

Ingredience: 600 g hanger steaku (hovězí závěs neboli veverka), rozmarýn naložený v olivovém oleji, 2–3 lžičky naloženého zeleného pepře, 1–2 lžíce másla, 150 ml smetany, mořská sůl

Postup: Maso naložíme do rozmarýnového oleje a necháme v chladu 24 hodin marinovat. Druhý den ho nakrájíme přes vlákno na stejné, 2–3 centimetry silné plátky. Necháme minimálně hodinu odstát při pokojové teplotě, aby maso na pánvi nedostalo příliš výrazný teplotní šok. Troubu předehřejeme na 150 °C a dovnitř si dáme nahřát talíř. Rozpálíme vhodnou pánev (ne teflonovou) tak, až se z ní bude lehce kouřit, přidáme trochu oleje z marinády a klademe plátky masa jeden po druhém. S masem nehýbeme a po třech minutách, kdy už bude uvolněné od pánve, ho začínáme postupně obracet. Zprudka opečeme i druhou stranu (stejně jako první 3–4 minuty), vyndáme nahřátý talíř z trouby a opečené steaky na něj přeložíme. Ihned vložíme do trouby a necháme 5–7 minut dojít. Mezitím do pánve přidáme máslo, opečeme na něm kuličky naloženého pepře, které jsme předtím podrtili plochou stranou nože, a zalijeme smetanou. Přeliv necháme zhoustnout, osolíme a odstavíme. Maso vyndáme z trouby, osolíme jemně mletou mořskou solí a necháme na talířích odpočinout a rozležet, což trvá kolem pěti minut. Podáváme s pepřovou omáčkou. Jako klasická příloha se podávají hranolky.

Doporučení: Udané časy odpovídají stupni propečení medium. Pokud má někdo raději červenější, nebo naopak propečenější maso, upraví si dobu přípravy o minutu – požadovaným směrem.

Zdroj: článek Naložení hovězího steaku

Stavba pergoly

Pergoly patří mezi významné zahradní prvky. O to citlivěji je třeba hledat místo, kam je postavit. A postaveny musí být také dobře.

Pergola se obvykle staví tak, aby nás přilákala do zajímavého zákoutí zahrady. Umístění stavby by nám mělo nabídnout jiný zajímavý pohled na zahradní přírodu nebo nás zvát do prostoru zahrady, který je výjimečný třeba svým účelem — je zde zahradní krb a podobně.

Pravoúhlé konstrukce prodlužují pohled a rámují jednotlivé výhledy, zakřivený tvar spíše stavbu důmyslně skryje v zeleni.

Pergola dobře porostlá rostlinami, třeba převislými růžemi, působí vzdušně, barevně. Může také vyznačovat místo, kde se kříží zahradní cestičky.

Pergola bez popínavých rostlin vynikne jako dřevěná stavba, pěkně postavená ozdobí zahradu podobně jako sochy v parku.

Pergola přiléhající ke zdi se stává elegantním přechodem z vnitřního prostoru do vnějšího, zvlášť pokud je v harmonii se stylem domu.

Pergola může také stínit terasu a vytvořit tak intimní prostor k venkovnímu posezení i prostor pro společné stolování.

Zastřešená pergola vydrží déle i díky tomu, že její konstrukce není tolik vystavena přímému dešti. Proti slunci se můžeme snadno bránit položením rákosové rohože na střechu pergoly.

Ke stavbě velké, pevné, samostatně stojící pergoly lze použít cihlové nebo kamenné sloupy, aby dobře udržely těžké dřevěné překladové trámy. Střední a menší stavby je vhodné stavět z dřevěných sloupků a nosníků (vazníků). Dobré je používat stejný druh dřeva. Z jehličnanů se hodí víc borovice a modřín než smrk. Bude hezčí, když vazníky ukončíte špičkou nebo když jejich konce seříznete či vytvarujete tak, aby dostaly orientální vzhled.

Hrubě tesané hranoly jsou dobrou volbou k selskému stavení a do venkovských zahrad. Do lesního prostředí lze použít i kulaté kmeny, dokonce s kůrou. Důležité je ovšem dřevo správně ošetřit a důkladně namořit.

Oblouky z kovových profilů s plochým, kulatým nebo hranatým průřezem jsou moderní a nevtíravé. Pokovená či plastem potažená konstrukce vydrží déle než dřevo, obvykle vyžaduje jen malou údržbu. Je to ovšem drahé řešení. Existuje také možnost využít výrobky z recyklovaných plastů, známé především jako plotovky.

Vhodným materiálem na výrobu pergoly a ostatních zahradních staveb je borovice. Má v sobě vysoký obsah pryskyřic a dobře odolává vodě. Máte-li možnost, je vhodné na stavbu pergoly zakoupit tlakově impregnovaný materiál. Nejběžnější a nejlevnější na stavbu je smrk.

Kvalitní povrchová úprava a zastřešení dokážou velmi prodloužit životnost celé pergoly.

Patky nezatloukejte až k zemi, hranolky by měly být asi 10 cm nad zemí. Ranní vlhkost nebo mokrá tráva k nim dosáhne hůře a hranolky déle vydrží. Tvar výpletu nebo výplně pergoly můžete zvolit libovolný, záleží na vkusu a také na prostředí, do něhož je celá zahradní stavba umístěna.

Zdroj: článek Stavba pergoly

Co je to funkce Crisp

Každý si přeje, aby jeho jídlo bylo ze všech stran křupavé a propečené a aby mu to umožnila právě mikrovlnka. Moderní mikrovlnné trouby uvedené požadavky splňují. Jedinečná patentovaná funkce Crisp slouží k tomu, aby pokrmy, jako je například pizza, pečené kuře, hranolky, chléb nebo koláče, byly dokonale upečené (pečení na crispu, recepty s crispem). Díky funkci Crisp z vás bude kuchařka, která pomocí mikrovlnky vykouzlí báječné pochoutky. Základní technologií umožňující tuto funkci je dvojitý emisní systém, respektive 3D systém, gril a pánev na pečení Crisp. Kdybychom chtěli použít pánev Crisp ve výrobku bez dvojité emise, výsledek by se nedostavil.

Funkce Crisp je kombinací tří systémů tepelné úpravy jídel stisknutím jednoho tlačítka:

  • Mikrovlny z horního vstupního bodu jídlo vaří.
  • Quartz gril peče a zapéká jídlo sálavým teplem shora.
  • Mikrovlny z dolního vstupního bodu zahřívají pánev Crisp prostřednictvím aktivní vrstvy na dně pánve.

Rozšířením funkce Crisp v rámci regulačního systému Electronic je Auto Weight Crisp. Tato funkce nabízí 4 přednastavené programy pečení ze zmrazeného stavu pro bramborové hranolky, pizzu, koláče a drůbež. Před přípravou některého z těchto jídel stačí zvolit potravinovou třídu a mikroprocesor trouby zařídí vše ostatní.

Zdroj: článek Crisp recepty

Recepty s tymiánovým kořením

Ryba po provensálsku

Suroviny:

  • 4 porce ryby
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • citron
  • máslo
  • strouhanka

Postup:

Tymián smíchejte se solí, pepřem, lisovaným česnekem a olejem. Směsí potřete očištěné maso, vložte porce do vymaštěného pekáčku, pokapejte citronovou šťávou, posypte strouhankou a poklaďte plátky másla. Pečte v troubě dozlatova. Nejlepší přílohou budou brambory.

Tymiánovo-česnekové kotlety

Suroviny:

  • 4 kotlety bez kosti
  • česnek
  • sůl
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • máslo
  • olej
  • špetka černého mletého pepře
  • 1 šlehačka (215 g)
  • 2 lžičky hladké mouky

Postup:

Kotlety z jedné strany nožem mírně nařízněte, aby se maso při restování nekroutilo. Plátky naklepejte a potřete česnekem utřeným se solí, mírně opepřete. Poté v kastrolu rozpusťte trochu másla, přilijte k němu olej a nepotřenou stranou kotlety orestujte. Podlijte je mírně vodou a pod pokličkou za občasného dolití vody duste doměkka. Až budou kotlety měkké, vyjměte je a do výpeku vlijte šlehačku smíchanou se sušeným tymiánem a hladkou moukou. Za stálého míchání na mírném ohni vařte ještě asi 10 minut. Nakonec vraťte kotlety, prohřejte je a omáčku dochuťte. Podávejte například s bramborovým knedlíkem.

Vepřové ragú na citronovém tymiánu

Suroviny:

  • ½ kg vepřové kýty
  • ½ kg žluté cibule
  • 10 snítek citronového tymiánu
  • ½ litru vývaru
  • sůl, citronový pepř, vepřové sádlo

Postup:

Vepřovou kýtu nakrájejte na silnější plátky a pak na kratší nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší měsíčky. Smíchejte ji s masem a přidejte lístky citronového tymiánu obrané ze snítek. Vše osolte a opepřete. Po promíchání nechte odležet cca 2 hodiny v chladu. V pánvi rozpusťte dvě lžíce vepřového sádla. Do rozpáleného sádla vložte maso s cibulí a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezačne lehce zlátnout a maso nejeví známky opečení. Poté podlijte vývarem a nechte jen probublávat. Rozvařující se cibule vytvoří lehce zahuštěnou omáčku. Podávejte s vařenou rýží nebo bramborem.

Kuřecí na tymiánu

Suroviny:

  • 3 plátky kuřecích prsíček
  • tymián, sůl, pepř
  • 1 svazek lahůdkové cibulky
  • olivový olej

Postup:

Kuřecí prsíčka naklepejte, osolte, popepřete a navrch posypte tymiánem. Takto připravené plátky zalijte olivovým olejem a nechte v lednici chvilku uležet. Pak na pánvi jemně opečte lahůdkovou cibulku nakrájenou na kolečka a přidejte naložené maso. Plátky zprudka opečte z obou stran. Vhodnou přílohou jsou brambory

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Vepřová panenka s omáčkou ze zeleného pepře

Suroviny:

  • cca 1 kg vepřové panenky
  • sůl
  • černý pepř
  • máslo
  • olej

Suroviny na omáčku:

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g nakládaného zeleného pepře
  • 100 ml vývaru
  • 300 ml smetany

Postup:

Vepřovou panenku opláchneme a nakrájíme ji na tlustší špalíčky. Můžeme je malinko poklepat, ale není to nutné. Lehce osolíme a opepříme z obou stran. Na pánvi rozpálíme máslo s troškou oleje a špalíčky osmahneme z obou stran zhruba 4–5 minut. Poté přendáme do hrnce s poklicí a udržujeme v teple.

Omáčka:

Na hlubší pánvi nebo v hrnci rozpustíme máslo, na něm osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme utřený stroužek česneku a zelený pepř. Poté přilejeme vývar se smetanou a pomalu vaříme. Vaříme tak dlouho, dokud nám omáčka nezhoustne. Ochutnáme a případně dosolíme. Maso nachystáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou. Takto připravené vepřové na zeleném pepři můžeme podávat se šťouchanými brambory nebo s hranolky.

Zdroj: článek Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Gabriela Štummerová


hranolky na crisp talíři
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hranolky na pánvi
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.