V míse smíchejte sypké suroviny, promíchejte, přidejte vejce, nastrouhaná jablka a tekutiny, důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vymažte a hrubou moukou vysypte vyšší plech, rozprostřete do něj připravené těsto a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 až 30 minut, průběžně kontrolujte, abyste perník zbytečně nevysušili. Zda je perník hotový, zkontrolujte buď dotykem prstu (těsto se nebude propadat), nebo špejlí (nebude oblepená těstem). Upečený perník nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.
Postup: Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme olej. Mouku smíchanou s kakaem a perníkovým kypřicím práškem vmícháme spolu s mlékem do vyšlehaných vajec. Přidáme džem, jablka a promícháme. Tuto směs rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pozvolna pečeme v troubě při 190 °C. Vychladlý moučník polijeme rozpuštěnou čokoládou, necháme vychladnout a podáváme.
Postup: Vše dohromady zamícháme, nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme. Po upečení nahoru nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu a necháme ztuhnout. Perník se dá vylepšit podle chuti přidáním rozinek namočených v rumu nebo ořechy.
Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, aby se vám nedělaly žmolky, bude lepší, když nejdříve smícháte sypké ingredience a poté přidáte vejce a tekutiny. Důkladně promíchejte. Připravte si vyšší plech, ten vymažte a vysypte hrubou moukou. Přelijte připravené těsto, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Upečený perník nechte vychladnout, potřete marmeládou a polijte čokoládovou polevou. Marmeláda nemusí být jen rybízová, máte-li doma meruňkovou, klidně využijte tu, vlastně je to jen na vás, jakou zvolíte. Rozhodnete-li se marmeládu a čokoládovou polevu vynechat, také se nic nestane, stačí perník pocukrovat a určitě vám bude také chutnat.
Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.
Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).
Postup: Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do kulata a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Poklademe strouhanými jablky, posypeme krystalovým cukrem a skořicí a potřeme hotovou pudinkovou směsí. Navrch vyválíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme hustě krystalovým cukrem a sezamovým semínkem, případně plátkovanými mandlemi. Upečeme dozlatova. Rychlý jablečný moučník podáváme sypaný moučkovým cukrem.
Postup: V míse smícháme mouku, koření a kypřicí prášek a zlehka promícháme. Poté k mouce přidáme vejce, třtinový cukr, mléko a olej a vše pořádně promícháme. Hotové těsto vlijeme do menšího pekáčku, který jsme si předem vyložili pečicím papírem a pečeme cca 30–40 minut při 180 °C. Po upečení necháme perník vychladnout a poté jej podélně rozkrojíme nožem. Spodní část perníku potřeme oblíbenou marmeládou a tuto marmeládovou vrstvu následně posypeme mletým kokosem. Pak už jen přiklopíme vršek perníku zpět.
Ingredience: 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 velkých jablek, skořice dle chuti, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupicového cukru na drobenku, máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku. Koláčovou kulatou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.
Pamatujete? To je přece ten výborný jablečný koláč od babičky. Vyzkoušejte jej, je opravdu rychlý a výtečný.
Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a do perníku, kakao, pak přimíchejte vejce, mléko a marmeládu. Důkladně vše zpracujte v hladké těsto. Vyšší plech vymažte olejem nebo máslem a důkladně vysypte hrubou moukou. Těsto přelijte na plech, rozetřete na stejnoměrnou vrstvu a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený marmeládový perník nechte chvíli zchladnout, polijte ho čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypte strouhaným kokosem. U tohoto moučníku můžete posoudit, zda vám více chutná perník potřený marmeládou, nebo marmeládový perník, název se zdá téměř stejný, ale chuť je úplně jiná.
Pro nakládaný křen s jablky budete potřebovat asi 3 větší kořeny křenu, 2 větší nebo 3 menší jablka, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli, 1 dl vinného octa a asi 1 až 2 dl vody. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Přimíchejte se všemi surovinami, přendejte do umytých sklenic a zavařujte po dobu 15 až 20 minut.
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, med, rum a mléko. Důkladně promíchejte. Hladké těsto přelijte do vymazaného a vysypaného plechu, těsto rovnoměrně rozetřete a pomocí lžičky rozmažte hrudky povidel po povrchu těsta. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Alespoň mírně prochladlý perník posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké těsto, které přelijte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Po upečení nechte zchladnout, pocukrujte a můžete krájet.
Křen s jablky nemusí být vždy jen zavařovaný, můžete ho podávat i čerstvý, nebo ho na nějaký čas uskladnit v chladničce. 2 ks křenu a 2 ks jablek oloupejte a najemno nastrouhejte. V míse promíchejte, přidejte špetku soli, trochu pepře a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte, můžete podávat nebo naplnit do uzavíratelné sklenice a dát do lednice.
Postup: Předehřejeme troubu na 170 °C a hluboký plech vyložíme pečicím papírem. Ze všech surovin na perníkové těsto, kromě kypřicího prášku, vyšleháme ve šlehači hladké těsto. Šleháme alespoň 3 minuty. Těsně před koncem lehce vmícháme kypřicí prášek. Perníkové těsto nalijeme na připravený plech a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Můžeme podávat jak ke kávě, tak s vychlazeným mlékem ke snídani.
Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva
Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.
Máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni, oddělte žloutky od bílků a žloutky přimíchejte do zahřáté směsi. Do větší mísy odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva a perníku, vmíchejte připravenou směs z medu a ostatních surovin a na závěr zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků. Vypracujte hladké těsto, které přelijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, těsto posypte sekanými vlašskými ořechy a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut. Upečený a vychladlý perník ozdobte moučkovým cukrem a můžete podávat.