Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HRNKOVÁ SMETANOVÁ BÁBOVKA


Hrnková bábovka s Margotkou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 smetana ke šlehání 33%, 1 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, 1 čokoláda Margot (cca 100 g)

Postup: Všechny ingredience smícháme a čokoládu nastrouháme. Pečeme při 200 °C 40 až 45 minut ve vyhřáté troubě a vymazané formě. Tato bábovka je rychlá a moc dobrá a vždy se vám povede.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka s bílým jogurtem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 1/4 hrnku oleje, špetka soli, 2 vejce, 1 jogurt

Postup: Ingredience smícháme a vylijeme do předem vymazané bábovkové formy. Dáme péct zhruba na 40 minut při 180 °C. Hotovou a ještě teplou bábovku posypeme vanilkovým cukrem.

Zdroj: Hrnková bábovka

Rychlá hrnková bábovka

Ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, kakao, sádlo nebo olej na vymazání, hrubá mouka na vysypání

Postup: Vše smícháme šlehačem, troubu rozpálíme na 160 °C, formu vymažeme, nalijeme asi půlku těsta, do zbytku (co zbylo v míse) přidáme kakao a poté také nalijeme do formy. Pečeme asi 40 minut. Kontrolujeme špejlí, zda už je bábovka propečená.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 velké jablko, dle chuti skořicový cukr

Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva v míse promícháme, přilijeme mléko, olej, rozklepneme vejce a vše pečlivě rozmícháme na hladké tekutější těsto. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme přibližně na jednocentimetrové kostičky, které promícháme se skořicovým cukrem. Těsto na bábovku nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pak do něj potopíme nakrájená jablíčka. Bábovkovou formu vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme něco méně než hodinu (upečená hrnková bábovka se pozná tak, že když do ní píchneme špejli, tak na ní nezůstane nalepené těsto).

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 čokoládová poleva v sáčku

Postup: Všechny přísady smícháme v míse. Nakonec vmícháme kypřicí prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3 lžíce kakaa a přilijeme do formy. Pečeme cca na 180 °C asi 45 minut. Po upečení bábovku lehce pocukrujeme a ozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka z hladké mouky

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, kokos, kakao, kůra z citronu

Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, přilíváme olej, pak přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva, cukr, citronovou kůru a pečeme 45–50 minut na 200 stupňů Celsia, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková tvarohová bábovka

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk na vymazání

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru, cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs nalijeme do vymazané bábovkové formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Pro zpestření chutí můžete do části těsta přidat kakao nebo rum.

Zdroj: Hrnková bábovka

Tvarohová bábovka hrnková

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru a cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přidáme trochu mléka. Pak přisypeme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Pečeme zvolna asi 45 minut.

Zdroj: Tvarohová bábovka

Hrnková banánová bábovka

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2–3 banány, hořké holandské kakao (pokud chcete dělat mramorovou bábovku), tuk a strouhanku na vysypání formy

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky utřeme s cukrem. Přidáme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Přidáme rozmixované banány a opět promícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do formy vlijeme těsto (pokud děláme mramorovou bábovku, tak vlijeme 1/2 těsta, druhou půlku těsta obarvíme kakaem a nalijeme na světlou vrstvu) a pečeme při cca 150 °C asi hodinu. Když je bábovka upečená, vyndáme ji z trouby a necháme chvilku odpočinout. Poté vyklopíme, pocukrujeme a můžeme servírovat. Bábovka je trochu hutnější, ale není suchá.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka

Ingredience: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vajíčka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, kokos, kakao, kůra z citronu

Postup: Nejdřív smícháme vajíčka s cukrem, poté přilíváme olej, pak mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kůra z citronu. Vše vyšleháme a přelijeme do moukou vysypané nebo silikonové formy. Pečeme 45–50 minut na 200 °C, pokud chceme kakaovou či kokosovou bábovku, přidáme kakao nebo kokos do části těsta. Tato hrníčková bábovka je rychlá a velmi chutná.

Zdroj: Bábovka

Hrnková bábovka s pudinkem

Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 kávová lžíce kakaa, vanilkový pudink uvařit podle návodu na obalu

Postup: Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, vše zamícháme, přidáme kakao a zamícháme. Formu na bábovku vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Mezitím si připravíme podle návodu vanilkový pudink. Do formy poté lijeme kakaové těsto a opatrně trochu vanilkového pudinku, spíše na prostředek, takto střídáme, až je forma plná. Pečeme cca 45 minut, těsto hlídáme a propichujeme špejlí (pokud těsto nelepí, je upečené). Na bábovku stačí cca 200 ml uvařeného pudinku.

Zdroj: Hrnková bábovka

Hrnková bábovka s pudinkem

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 vanilkový pudink (na pudink 500 ml mléka, 3 lžíce cukru), sádlo, kokos

Technologický postup: Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko, vše zamícháme, přidáme kakao a znovu zamícháme. Formu na bábovku vymažeme sádlem a vysypeme kokosem. Mezitím si připravíme podle návodu vanilkový pudink. Do formy poté lijeme kakaové těsto a opatrně trochu vanilkového pudinku, spíše na prostředek, takto střídáme, až je forma plná. Pečeme cca 45 minut, těsto hlídáme a propichujeme špejlí (pokud těsto nelepí, je upečené). Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Bábovka s pudinkem

Bábovka ze šlehačky

Ingredience: 4 vejce, 1 šlehačka, 500 g polohrubé mouky, 220 g cukru, 0,5 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

Postup: Vajíčka vyšleháme zároveň se šlehačkou, pak vsypeme všechny suroviny a přilijeme olej. Vyšlehané těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 175 stupňů. Když je šlehačková bábovka hotová, pocukrujeme ji a pak už jen počkáme, až vychladne.

Zdroj: Bábovka

Historie

V historii se sladké pečivo připravovalo především z mouky, sezonního ovoce a toho, co se dalo uchovávat přes zimu. Čokoláda byla téměř nedostupná, takže se tradiční sladké pečení muselo obstarat z domácích zdrojů. Mezi tradiční české a moravské moučníky patří bezpochyby bábovka, štrúdl, piškotové rolády, buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, o Velikonocích mazance a beránek. Nezapomenutelný je i klasický perník. Rozdíl mezi perníkem a bábovkou je v tom, že perník se peče ve vyšším pekáčku, kdežto bábovka v tradiční formě. Vždyť vláčná bábovka jako od babičky je přímo gastronomický zážitek.

Zdroj: Bábovka

Hrnková bublanina bez vajec

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 500 ml kefíru, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody, ovoce

Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a vlijeme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech (nejlépe hlubší). Těsto poklademe ovocem (trošku zamáčkneme do těsta) a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20–30 minut. Po vytažení můžeme ještě polít čokoládovou nebo citrónovou polevou.

Zdroj: Hrnková bublanina

Hrnková bublanina s jogurtem

Ingredience: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1,5 kelímku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, ovoce

Postup: Utřeme vejce s cukrem. Až se směs spojí, přidáme bílý jogurt a opět dobře promícháme. V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a přidáváme do těsta. Na tento recept je možné použít i šlehač, který těsto vypracuje dohladka. Na vymazaný a vysypaný plech si rozprostřeme těsto a položíme na něj ovoce. Pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut.

Zdroj: Hrnková bublanina

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová


buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hrnková bábovka bez oleje
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
nové příběhy

Žehlicí prkno bazar

Milena

Levné zehlici prkno

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Zahradník

Muchovník se rozmnožuje výsevem na jaře, dělením a nebo štěpováním. Muchovník se štěpuje snadno. Roubování se s úspěchem provádí na další rostlinné druhy, jako jsou hloh (Crataegus) a jeřáb (Sorbus). Ve vašem případě si můžete obstarat některou z těchto rostlin, která je již zakořeněná a na ni po posledních mrazech naroubovat odstřižený muchovník. Nebo můžete sazenice rozpůlit v jejich kořenovém balu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Zahradník

Délka řízků při množení ptačího zobu je okolo 10 cm. Není třeba přikrývat řízky v květináčích, stačí jen udržovat vlhké. Připravil jsem ke shlédnutí výběr video návodů na množení ptačího zobu. Pokud máte zájem, můžete se podívat, jak to dělají ostatní, zde: https://www.youtube.com/res…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Vinný kámen

Kamča

Vinný kámen se dá běžně koupit. Buď v kamenném obchodě nebo na internetu. Nabídky internetových obchodů můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledej…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nemoci okurek

Zahradník

Pravdou je, že ve většině případů vaše malé okurky umírají na rostlině, protože nebyly opyleny. To malé zduření za samičím květem se nazývá vaječník a ještě není skutečnou okurkou. Samičí květ vyžaduje opylení od samčího květu, aby vaječníky nabobtnaly, rostly a staly se z nich okurky.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

Děkuji za odpověď
B. Procházková

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Zahradník

Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Modrá skalice na postřik stromů

Božena Procházková

V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Muchovník množení

Soukup Jindřich

Mám asi 10 sazenic muchovníku - nevím jaký druh. Dá se množit řízkováním? Kdy se mají řízky odřezat a pak zasadit ?
Děěkuji za zprávu,
Jindřich Soukup.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ptačí zob

Společenství vlastníků, Olomouc, Karafiátová 292/2; předseda : Vladimír Buk ing.

Dotaz k množení ptačího zobu řízkováním.
Jaká je doporučená délka řízků pro množení a jaké je vhodné přikrytí provedených řízku vložených do malých květináčkůl :
Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Zahradník

Listy vinné révy svinuté na okrajích a zkroucené nebo zakrnělé mohou být příznakem náhodné kontaminace hormonálním přípravkem na hubení plevele aminopyralidem. Nejčastěji se k rostlině dostane v kompostu ve kterém je ošetřená biomasa a nebo je v něm hnůj zvířat krmených ošetřenou plodinou.
Aminopyralid se objevuje v koňském, kravském a slepičím hnoji, lejnu/podestýlce pro malá zvířata, kompostu ze zeleného odpadu, slámě, senu, trávě a některých značkových kompostech z obchodů. Je to potenciální problém pro každého pěstitele. Kontaminovaný kompost se začne rozpadat při kontaktu s půdními bakteriemi a šíření herbicidu skončí přibližně po 12 až 15 měsících.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Choroby a škůdci vinné révy

Ladislav Theimer

Dobrý den,
mám velký problém s vinnou révou. Zasazena před 4 roky, loni měla bohaté, velké střapce vína, na každé větvi řadu, bohatý nárůst, vynikající chuť. Těšili jsme se na letošní úrodu. Na jaře začala velice narůstat, roztáhla se do tří metrů a byla úplně planá střapců hroznů. Po nějaké době se začaly listy kroutit do sebe. Viz snímek. Ptal jsem se odborníka vinaře a ten mi řekl, že je to nedostatek výživy. Že to chce nadělat dokola hluboké díry a tam nalít rozpuštěné draslo a NPK. Udělal jsem to přesně tak, rozpustil jsem v 10l. konvi draslo a v dalším
NPK. Po dvou dnech jsem to naléval do všech otvorů. Nic se nezměnilo a má réva pomalu odchází. Několik střapečků vína zakrnělo a obávám se, že je to konec. Díval jsem se na stránky, ale nikde jsem neviděl ony pozkrucované listy, jak mám. Pokud může někdo poradit, poraďte, prosím. velmi děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Osmo dry recenze

Vojtěch Závodný

Bývalo dobrým pravidlem hned na začátku předváděni produktu uvádět cenu. To je za prvé. Za duhé: Předvést produkt ve své podstatě a principu funkčnosti. Jen podvodník se právě tomuto vyhýbá a jen slibuje a slibuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Zahradník

Nahraďte révu za odolnější odrůdu, která vydrží plodit zdravé hrozny déle než dva roky. Vysledujte v okolí úspěchy ostatních vinařů a zjistěte názvy odrůd. Někteří vám třeba i namnoží na příští rok.
Tůje si můžete užívat klidně dál, neboť jejich přítomnost révu nijak neovlivňuje.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Černání hroznů vína

Jaroslav Novotny

Dobrý den.Kazdy rok mi před dozráním začnou hrozny černat.strikam to před tím 2x proti padlým ale stejně to nezabírá.prvni 2 sklizně byly krásné.reva je stará asi 15 let.nedaleko asi pět metrů máme túje.bude to tím?děkuji za radu

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.