Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HUBENÍ BLECH V BYTĚ

OBSAH

Hubení klíšťat – přípravek se aplikuje formou postřiku ručními tlakovými postřikovači. Je vhodné použít hrubšího postřiku. Větší množství zajistí dokonalejší pokryvnost plochy insekticidem a tím i spolehlivější účinnost. Při postřiku se asanovaná plocha prochází dvakrát, a to ve směrech na sebe kolmých. Nejvhodnější dobou provedení zásahu je duben až červen. Při dodržení výše uvedených podmínek se omezí výskyt klíšťat o 97–100 % od doby asanace až do poloviny září téhož roku, kdy do aktivity vstupuje nová generace klíšťat.

Hubení švábů – přípravek aplikujeme jako pásový postřik kolem vstupních otvorů do místnosti (okna, dveře), okolo zdí, výlevek, lednic, mrazáků, rozvodů topení a vody. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení štěnic – přípravkem postříkáme konstrukce nábytku, postele, naneseme i za obrazy a na jiná místa, která slouží štěnicím jako úkryt. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení blech – přípravkem se ošetřují podlahy v celé ploše, dále místa, kde se zdržují domácí zvířata (psi, kočky). Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ája.

použijte Frontline Pet Care Difuzér proti hmyzu a roztočům.
Před použitím pozavírejte všechna okna a naopak potvírejte všechny skříně, zásuvky, zvedněte matrace v postelích a polštáře a deky rozvěste po bytě tak, aby k nim měl přístup plyn. Spusťte difuzér a opustě byt alespoň na 4 hodiny. Po té důkladně vyvětrejte a máte po starostech. Je potřeba 1 difuzér na cca 50 - 80 m2 podlahové plochy bytu.
Spolehlivě to zahubí veškerý hmyz, který se v bytě může vyskytovat. Nemusíte se ani bát nějakého zápachu - voní to asi jako stromečky do auta a dobře se to vyvětrá. Nezanechává žádný povlak ani na nábytku ani na čalounění.
Funguje spolehlivě na všechna vývojová stadia blech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sandra.

Děkuji Ájo za odpověď. Mám problém ten přípravek u nás sehnat. Prosím, nemáte někde odkaz kde bych to mohla zkusit? A podívat se jak to vypadá, co to je? A prosím, to je dýmovnice nebo sprej , můžete mi to prosím upřesnit, ptali se mně na to prodavačky v obchodech a já jim nebyla schopna o tom říct více. Moc děkuji za vaši reakci a pomoc a moc vás zdravím :-)

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Párou

Pokud se vám nechce převařovat a rozlévat voda, je možné použít horkou páru rovnou z napařovačky. Tento pomocník je určen na hubení plevele ekologickou cestou a koupit se dá v zahradnictvích.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubení plevele v dlažbě

Jak na blechy bez chemie

Blechy se dají elektrickými pastmi hubit i bez použití chemie, příkladem je třeba přístroj na hubení blech My Flea Trap

MyFleaTrap

Jedná se o bezdrátový přístroj na hubení blech. Jeho úspěšnost se pohybuje kolem 87 %. Přístroj pracuje v noci v kterékoliv místnosti. Přístroj má dosah 12 m. Jedná se o bleší past, jejímž úkolem je přitáhnout a zachytit blechy. Přístroj neobsahuje žádné chemické látky jen lepící listy. Přístroj blechy přitahuje proto, že vydává světlo, které mají blechy rády a vydávají se za ním (světlo zajišťují dvě led diody). V této pasti jsou lepící podložky, na něž se dokáže chytit až 1 000 blech. Samozřejmě, aby světla svítila je potřeba je napájet pomocí baterií nebo z napájecího zdroje. Přístroj ale nefunguje na přímé připojení do zásuvky, takže se dá vážně umístit kamkoliv. Největší úspěšnost má past při lovu, ale pokud se nachází v blízkosti zdi, nebo rohu směřovaná dovnitř místnosti a pokud je v zatemněné místnosti. Nevýhodou tohoto způsobu hubení blech je v tom, že se postará jen o dospělé blechy, ale zlikvidovat vajíčka a larvy nijak nedokáže.

Zdroj: Past na blechy

Poradna

V naší poradně s názvem HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na hubení plevele párou stačí bežný parní čistič s tlakem do 4 atmosfér. I když jde o nejlevnější parní čističe, tak i přesto jejich cena překročí vámi uvedenou cenu 899 Kč a nejlevnější se dají pořídit od 1300 Kč. Tady je vidět seznam možných výrobků a jejich aktuální cena www.zbozi.cz/domaci-…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Hubení plevele solí

Zasolování půd je jedním z půdotvorných procesů. Z pohledu zemědělství a environmentalistiky se však může jednat i o negativní proces zhoršování půdních vlastností. Proto je opravdu sporné, zda je správné používat k hubení plevelů solný roztok a zasolovat si tak půdu. Je tedy na každém z vás, jak se k tomuto problému postavíte.

Zdroj: Hubení plevele párou

Co odpuzuje blechy

Ne každý si může dovolit zásah dezinsekční firmy, ale proto není nutné hned házet v boji proti blechám flintu do žita. Začněte odblešením kočky nebo psa. Poté se pusťte do domácnosti. Rozhodně vyperte nebo ošetřete zvířecí pelíšky. Vhodné je vyprat i všechno ložní prádlo a další věci, ve kterých by se podle vás mohly blechy držet. Častěji a důkladně také luxujte. Dle některých zkušeností se vyplatí používat parní čistič.

Soustřeďte se na škvíry kolem prahů, mezi prkny podlahy, na zvířecí pelechy. Po prvním vysátí postříkejte podlahy přípravkem proti hmyzu a přibližně co druhý den luxujte. Vysypávání obsahu vysavače je důležité, protože jinak se vám budou blechy líhnout uvnitř.

Více se o této problematice dozvíte zde.

V běžném prodeji si lze pořídit nejrůznější přípravky k hubení blech, které může použít i neprofesionál. Nevýhodou těchto řešení je časová náročnost, potřeba vše nastudovat a správně provést, dále hrozba zdravotní závadnosti vůči dětem či domácím mazlíčkům a nakonec také vyšší cena. Ta se jeví při nákupu ve srovnání se zásahem profesionální firmy sice nižší, ale vzhledem k tomu, že obvykle nejde o stoprocentní řešení a že postřikem strávíte hodně času, může vyjít často i dráž. Také hrozí riziko, že při častějším neprofesionálním postřiku, který nebude dostatečně účinný, si doma vyšlechtíte populaci rezistentních blech. Jejich následné hubení je pak o to náročnější. Věnujte tedy raději čas příjemnějším činnostem a hubení blech nechte profesionálům, kteří vás blech zbaví rychle a efektivně.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zadek Hora.

Přípravky na plevele glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Účinky

Působí jako kontaktní insekticid ve velmi krátké době a má dlouhou reziduální účinnost (v závislosti na ošetřeném druhu povrchu a použité koncentraci tři i více měsíců). Účinná látka se neodpařuje, je odolná vůči působení světla a tepla, je bez zápachu a nezanechává viditelné stopy na ošetřených plochách a nepůsobí korozivně. Má dobrý vypuzovací účinek na hmyz. Hubí dospělce a další pohyblivá stadia hmyzu. Používá se k hubení rusů domácích, švábů obecných, cvrčků domácích, pisivek, štěnic domácích, vos, much, mravenců, různých škodlivých brouků, molů, zavíječů, komárů, blech i rybenek.

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

omlouvám se za překlepy, špatně už vidím i přes blejle. Samozřejmě 14 dní, ne 104... atd..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

vyresila jste to nejak?

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Vajíčka blech

Po oplození klade samička blechy asi 400 vajíček po 4–8 kusech, a to v mnoha etapách. Z vajíčka se líhne po 4–12 dnech bílá beznohá slepá larva porostlá štětinami. Na rozdíl od imag mají larvy ústní ústrojí žvýkacího typu s krátkými tykadly. Larvy se 3x svlékají a k vývoji potřebují teploty mezi 18–27 °C a 70–90% relativní vlhkosti. Larvy se živí organickými odpadky hostitele a výkaly blech, v nichž zůstává nestrávená krev. Po několika dnech se larva přemění v nepohyblivou kuklu uloženou v kokonu. Trvání kukly je dle podmínek prostředí různé. Kukly blech často přezimují a vylézají až na mechanické podráždění pohybem hostitele. Tu blechy skoro součastně opouštějí kokony a vrhají se na kořist. Z popsaného vývoje vyplývá, že proměna u blech je dokonalá. Nejkratší pozorovací doba vývoje od vajíčka do imaga u blech žijících společně byla 7 dní. Obvykle je však třeba počítat s dobou vývoje 4–6 týdnů. Každé snůšce vajíček musí u samičky předcházet sání krve.

Právě tato vajíčka jsou patrně největším problémem domácností se zvířaty. Než blecha přes vylíhnutí a larvu dospěje, trvá to až 30 dní. I když kočku nebo psa jednorázově odblešíte, jakmile dorostou nové blechy z neviditelných vajíček, které se vám povalují po podlaze nebo v kobercích, znovu obsadí zvířata.

Zdroj: Blechy v bytě

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Děkuji za odpověď. Objednala jsem si 4 ks ale nepřišel mi difuzér, ale sprej proti hmyzu. Ten se má stříkat vodorovně 20 cm od místa které se ošetřuje. Takže to asi není to, co píšete i když jsem objednávala Frontline Pet care difuzer.
Můžete mi poradit prosím, kde mám objednat ten výrobek o čem píšete a oni to nezaměnili za jiný , čili difuzer za sprej?
Objednávku jsem dělala přes internetovou lékárnu MAX - a vyzvedla v místě bydliště pak na lékárně jako dobírku.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Polla.

Zkuste třeba tady:
repelenty.heureka.cz…
A takhle vypadá

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Solí

Nasypte sůl přímo na plevel, případně sůl nařeďte vodou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat, a to díky silným dehydratačním účinkům soli.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi AVICULARIA VERSICOLOR KOKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den. Mám dotaz. Samička si vytvoří kokon i bez paření?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Ulvrová.

Už druhým rokem máme v bytě sklípkana,nevím jestli je to ten samý.Nyní jsem ho viděla ráno na stropě.Je o dost větší než vloni.Může mě někdo poradit,jestli se dá chytit?

Zdroj: diskuze Avicularia versicolor kokon

Jak se zbavit blech v posteli

To, že samotné spreje typu BioKill nepomáhají, se všeobecně ví, ale budete-li je kombinovat s vydatným luxováním minimálně 2x denně, můžete nad blechami vyhrát. Sáček je nutno po luxování vyhodit nebo dát do mrazáku. Do mrazáku se dá dát vše, co není možné prát, poté ještě zabalit do pytlů, vystříkat BioKillem a hermeticky uzavřít. Poslední nutností je dát zvířatům obojky, které odpudí blechy a znemožní jim rozmnožování. Věřte, že tato kombinace je po 2měsíční aplikaci velmi úspěšná.

Zdroj: Jak se zbavit blech

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem. Přípravky s glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Jak se zbavit blech ve sklepě

Blecha lidská se množí velice rychle, zvláště v letních měsících, a tak záhy dochází přímo k invazi blech. Na domácnost a sklep je samozřejmě nejúčinnější pozvat si specializovanou firmu, která provádí dezinfekci, dezinsekci a deratizaci, je ale také možné zkusit vyřešit situaci „svépomocí“. Jako nejlepší se jeví přípravek BioKill (je k dispozici velké pětilitrové balení), viz výše. Je vyzkoušený, neničí tkaniny ani barvy, takže není problém postříkat koberce, sedačku a prostory ve sklepě. V domácnosti může ublížit pouze rybičkám v akváriu, tam tedy nestříkat. Napoprvé je vhodné postřik opakovat po týdnu, pak několikrát po čtrnácti dnech. Věci ze sklepa je dobré spálit.

Zdroj: Jak se zbavit blech

Vodkou

Na hodně odolný plevel, který má dlouhé kořeny, je možné použít vodku. Připravte roztok ze dvou lžic vodky a dvou šálků obyčejné vody a dejte do rozprašovače. Dehydratační účinky vodky plevel zničí.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Solí a octem

Připravíme si roztok (2 hrnečky octa a čtvrt hrnku soli a několik kapek prostředku na nádobí). Roztok pořádně promícháme a nalijeme do rozprašovače. Následně tímto roztokem postříkáme zámkovou dlažbu.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Kočičí blechy – likvidace

V boji s blechami si musíme uvědomit hlavně fakt, že nebojujeme pouze s blechami na kočkách samotných, ale hlavně s blechami v prostředí (je jich mnohem víc). Základem úspěšného vymýcení blech jsou tedy dva hlavní body: zbavit se blech v prostředí a zbavit se blech na zvířatech.

Naštěstí existuje spousta přípravků proti blechám. Některé jsou volně prodejné v drogerii či v lékárně, některé jsou dostupné pouze u veterináře. Jedná se o šampony, pudry, spreje, obojky, spot-ony (pipety) a tablety. Jak jsme již zmínili, blechy jsou velmi rezistentní. Před 20 lety je člověk zabil prakticky čímkoliv, ale dnes je situace daleko komplikovanější, jelikož jsou blechy odolnější.

Mějte na paměti, že volně prodejnými preparáty se blech nikdy nezbavíte. V podstatě pouze zbytečně vyhazujete peníze a plýtváte energií.

U koček jsou v současnosti pouze 4 spolehlivě působící produkty. Jsou to pipety Stronghold, Advocate, Bravecto a tablety Comfortis. Jakýkoliv jiný přípravek je pouze kompromisem, který nevede k úspěchu.

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Likvidace plevele octem

Ekologický postřik na plevel je méně kontroverzní hubení plevele, spočívá v polití spár s plevelem roztokem octa – ať už jde o bílý nebo běžný kuchyňský ocet. Při použití ve větším množství a vyšší koncentraci by ocet mohl půdu poškodit, takže se doporučuje běžný osmiprocentní ocet ředit s vodou v poměru 1 : 3. Pak se podle zahradníků z půdy velmi snadno odbourává a neškodí jiným rostlinám, takže se v podstatě jedná o ekologický přípravek na plevel. Samozřejmě jej nelze použít na běžné záhony, ale pokud ho občas použijete na zničení plevele na chodníku nebo parkovišti u domu, nezpůsobíte žádnou ekologickou katastrofu.

Zdroj: Hubení plevele párou

Kaput

Kaput lze použít k odstranění nežádoucí vegetace na chodnících, parkovištích, hřbitovech, skladovacích plochách, v areálech podniků a ostatních plochách.

Přípravek se aplikuje pozemně postřikem schválenými postřikovači. Zásah proti vytrvalým a hluboko kořenícím plevelům je úspěšný v době, kdy již vytvořily dostatečnou listovou plochu, při současném zajištění jejího dostatečného smočení. Aby bylo dosaženo při hubení vytrvalých plevelů nejvyšší účinnosti, má být aplikace přípravku provedena v době plného růstu plevelů, od nasazení poupat do odkvětu rostliny. Postřik na pýr se provádí v době, kdy má obrostlý pýr 3–4 nové listy, to znamená, že dosáhne výšky 15–25 cm.

Postřik nesmí zasáhnout sousední porost.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Jak se zbavit blech

Blech se v domácnosti trvale zbavíte především důsledným odblešováním zvířat. Blechy, které se narodí později, se infikují přípravkem ze zvířete a zemřou, nebo se jeho krve nenapijí a zemřou hlady. Celé to trvá přinejmenším týdny, spíše však měsíce.

U blech platí, že je potřeba zlikvidovat všechna vajíčka, jinak se vám nepodaří bleší armádu zcela vymýtit. Stále se budou líhnout další a další jedinci. Hledejte proto výrobky, které si při hubení poradí i s blešími vajíčky a larvami nebo mají minimálně měsíční účinnost. To zajistí, že přípravek zlikviduje také mladé blešky. Zeptejte se u veterináře, v lékárnách nebo v „petshopech“. Než ale vyberete přípravek, důkladně si přečtěte jeho obal. Některé výrobky blechy ničí, jiné je jen odpuzují. Proto by vám obojek, který působí preventivně proti parazitům, příliš nepomohl.

Nešťastní majitelé nejčastěji sázejí na šampon. Ten ale není jediným řešením. Pudr se hodí pro ta zvířata, která se brání použití šamponu. Aplikujte ho pečlivě tak, aby se dostal až na kůži zvířete. Účinek ale vydrží jen po dobu 10 dnů.

Pod názvem spot-on se skrývají léčebné pipety, které se jednoduše aplikují – odlomíte jejich hrot a obsah vymačkáte na psí nebo kočičí kůži v oblasti kohoutku (tedy zhruba dozadu na krk), kde si zvíře přípravek neslízne. Pipety se liší podle zvířete i podle váhové kategorie a vydrží asi měsíc. Kromě klasické pipety seženete i kombinovanou, která odpuzuje blechy, klíšťata a všenky.

Další možností je použití spreje. Aplikujte jej po celém těle zvířete, okolo tlamy a očí raději vetřete do srsti sprej nastříkaný na rukavicích. Dlouhosrstým druhům pročešte kožich, tak aby se přípravek dostal po celé délce chlupů. Mezi nejznámější spreje patří Diffusil, Frontline nebo Biokill. Ty působí i proti klíšťatům, roztočům a jiným ektoparazitům. Dají se použít i na psí pelíšek, kde se určitě také najde spousta blech.

Bohužel šampony nebo pipety spot-on působí jen na dospělé blechy, které sají. Vajíčka a larvy zůstávají v okolí, protože zvíře roznáší blechy všude – na koberce, podložky, pohovky, matrace nebo na ložní prádlo.

Okamžitý efekt má zásah speciální dezinsekční firmy. Ale není to nijak laciné. Jeden zásah v bytě přijde na více než 1 500 korun. Zpravidla je nutné zásah po krátkém čase ještě nejméně jednou opakovat. Pokud je výskyt blech větší, může být zásahů ještě víc. Pokud firmu zavoláte a necháte byt či dům vystříkat insekticidem, zpravidla stačí nechat ho pár hodin zaschnout a přestane být pro lidi i zvířata nebezpečný. U některých postřiků se ale počítá s návratem domů až po 24 hodinách, takže je potřeba si to se zásahovou firmou ujasnit.

Obecně lze ale říci, že veterináři už delší dobu varují před dlouholetými zavedenými značkami antiparazitárních přípravků. Právě vůči nim si totiž blechy vybudovaly toleranci. Vůbec nejlepší bude, pokud se o vhodné metodě pobavíte s veterinářem. Pokud nezabírá přípravek, který jste až dosud úspěšně používali, vyměňte ho za jiný.

Při likvidaci blech se vyplatí nešetřit, protože cena v tomto případě bývá přímo úměrná kvalitě. Pamatujte si, že sice neexistuje nejlepší hubicí přípravek, ale zato existuje spousta těch špatných. A respektujte pokyny výrobce v letáku, zejména pokud jde o dobu účinnosti přípravku. Pak hned nasaďte další dávku.

Mnoho babských rad v boji proti blechám neexistuje. Všechny zdroje zmiňují vlastně jen jednu jedinou – má-li pes blechy, rozložíme mu do boudy listy ořešáku.

U blech je důležitá prevence, a to častým praním a čištěním zvířecích pelíšků. Vhodné je vyprat i všechno ložní prádlo a další věci, ve kterých by se podle vás mohly držet blechy. Častěji a důkladně také luxujte. Podle některých zkušeností se vyplatí používat i parní čistič.

Zdroj: Blechy v bytě


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP