V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.
Křen s medem, nebo také křen nasladko, bývá často připravován jako pokrm pro udržení imunity nebo jako lék proti nemocem při nepříznivém počasí. Nejsou zde tedy jeho chutě a vlastnosti vnímány jako doplněk k pokrmům, ale je konzumován především pro svůj velký obsah vitamínů a léčivých schopností v boji proti kašli a rýmě. Pro jeho přípravu budete potřebovat očištěný, oloupaný a najemno nastrouhaný křen a včelí med. Tyto ingredience smíchejte v poměru 2 : 1. Jedna čajová lžička 2krát až 3 krát denně uleví nejen vám, ale i vašim dětem.
Med a skořice ve spojení se správnou stravou a cvičením pomohou rychleji zhubnout. Antioxidanty obsažené v medu mohou pomoci snížit přírůstek hmotnosti, zatímco skořice reguluje stravovací návyky tím, že eliminuje chuť k jídlu. Navíc skořice podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí.
Jak na to
Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek, a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Přidejte půl čajové lžičky skořicového prášku do šálku horké vody. Takto nechte 10 minut a přidejte 1 čajovou lžičku surového organického medu. Pijte dvakrát denně, pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.
Zhubnout tuk na břichu bývá velmi problematické. Člověk nesmí očekávat rychlé zázraky, chce to čas a dostatek trpělivosti. Co se týká stavby jídelníčku, při hubnutí břicha by měl obsahovat více bílkovin. Dostatek bílkovin v kombinaci s pravidelným cvičením má vliv na tvorbu svalové hmoty. Při hubnutí břicha se doporučuje jíst maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a vlákninu (tu obsahuje zelenina, ovoce, ořechy, pečivo z celozrnné mouky).
K hubnutí břicha se doporučuje vybírat si cviky, při nichž se spálí velké množství kalorií (cviky na velké svalové partie, cviky na celé tělo). Nejlepší pohyb pro zhubnutí břicha je bezpochyby rychlá chůze, plavání, běh a tanec. Tyto aktivity je vhodné provozovat alespoň třikrát týdně po dobu minimálně třiceti minut.
Při hubnutí se k snídani doporučuje sýr cottage (tvaroh obsažen v této potravině obsahuje totiž bílkoviny uvolňující hormony, které dají vědět mozku, že je člověk sytý). Na snídani jsou vhodné i ovesné vločky obsahující velké množství vlákniny, nebo vejce obsahující bílkoviny.
Součástí obědu by mělo být třeba avokádo, to totiž obsahuje mono-nenasycené druhy tuků a esenciální mastné kyseliny, které pomáhají v těle metabolizovat jiné tuky. Kromě avokáda je vhodné i krůtí maso nebo luštěniny.
Svačiny by měly obsahovat ořechy, jablka a jogurty. Večeře pak zase losos a brokolici.
Příprava čaje z listů rýmovníku je velmi jednoduchá.
Ingredience:
10 lístků rýmovníku
0,5 l vody
Med
Postup přípravy:
Čerstvě utržené lístky rýmovníku je třeba nejprve dobře omýt, a pak je přelít horkou vodou a nechat asi na pět minut vylouhovat. Čaj je možné dochutit medem (tak jak každému vyhovuje).
Babské rady doporučují vypít sklenici vody před každým jídlem. Voda by měla totiž ještě před jídlem žaludek zaplnit, aby člověk neměl při jídle takový hlad a aby toho tolik nesnědl. A protože voda nemá žádné kalorie, tak člověk přijme kalorií méně a žaludek má přitom stejně zaplněný. Rada vychází i z toho, že se říká: že hlad je převlečená žízeň.
Při hubnutí se také doporučuje pít bílý čaj (ten se doporučuje pít i na podrážděnost, nervozitu, hyperaktivitu, ale i na posílení imunity, detoxikaci a péči o pleť). Ten je slabší než černé a zelené čaje, ale jeho síla spočívá v tom, že obsahuje velké množství antioxidantů. Pro přípravu bílého čaje stačí asi tři až čtyři gramy zalité asi čtyřmi decilitry vody. Voda předtím musí projít krátce varem. Čaj se nechá louhovat 3 - 5 minut. Čaj se musí pít horký a samozřejmě neslazený.
Při hubnutí je důležité nevynechat snídani, ta by měla obsahovat dostatek sacharidů ve formě celozrnného pečiva, ovesných vloček, čerstvého ovoce. Ve snídani by neměly chybět bílkoviny: šunka, sýr, bílý jogurt. Součástí snídaně by rozhodně neměly být ty nejrůznější snídaňové cereálie. Ty jsou totiž plné cukrů a tuků, i když je na nich nápis Fit. Lepší variantou jsou ovesné vločky s ovocem a ořechy.
Při hubnutí je důležité ovoce, ale je třeba jíst ho hlavně dopoledne. Ovoce by se mělo jíst denně alespoň dvě porce. Stejně jako ovoce je důležitá i zelenina, té by člověk měl sníst alespoň tři porce denně a může ji jíst na rozdíl od ovoce i odpoledne a večer.
Ke stravování při hubnutí se doporučují husté zeleninové polévky, ale nesmí být na másle a zahuštěné moukou. Stejně tak by v nich neměla být ani smetana a rozhodně by neměly být s různými dochucovadly a různými "vývarovými" kostkami.
Součástí oběda by kromě masa a zeleniny měly být nepochybně i přílohy (ne smažené), ale v omezeném množství.
V odpoledním a večerním jídelníčku by neměly být příliš energeticky náročná jídla s velkým obsahem sacharidů. Naopak vhodná je strava s větším podílem bílkovin.
Důležité je vybírat kvalitní potraviny a nejíst instantní jídla.
Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.
Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva
Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.
mám dotaz - asi 80 - 100 mravenců si vlezlo do načnuté sklenice s medem (množství medu asi 400 g) a utopili se v něm. Nebylo datažené víčko. Mravence jsem vylovila, jen jestli med se dá dále používat - není poškozen a nebude mít negativní vliv na zdraví. Mravenci byli mallí černí, bydlíme na venkově a začalo se jich objevovat velice mnoho. Likviduji, ale pouze přírodní cestou.