Téma: 

jablka

OŘECHOVÁ BÁBOVKA

Ořechová bábovka s jablky a rumem

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 0,5 hrnku oleje, 0,5 hrnku mléka, 150 g mletých ořechů, 2 větší jablka, 2 lžíce rumu, 1 hrnek hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 balení vanilkového cukru

Postup: Z vajec, moučkového cukru a vanilkového cukru utřeme pěnu. Postupně přidáváme veškeré ingredience, mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, ořechy, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec rum. Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalejeme těsto, dáme do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) a pečeme cca 30 minut. Po třiceti minutách položíme na bábovku pečicí papír a pečeme ještě asi 15 minut.

Zdroj: Ořechová bábovka
Zveřejněno dne: 19.9.2016

Diskuze: nizka hladina bilirubinu v krvi

mám nizku hladinu bilirubinu t.j. 3,48 ked som bola na krvnom obraze čo to znamená.Začala som pit štavu z cvikle jablka a mrkvy každy den cca nepretržite 3 mesiace
neni to s tým spojené. Som anemicka mám malo železa. Ďakujem za odpoveď

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi
Odesláno dne: 24.8.2016 uživatelem DANIELA
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PERNÍK

Nadýchaný perník z jablek

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 3 hrnky nahrubo strouhaných jablek
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

Nejprve si oloupejte jablka, máte-li větší, postačí vám 3, menších potřebujete 4 až 5 kusů. Jablka nastrouhejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte suché suroviny, promíchejte, přidejte nastrouhaná jablka a zbylé suroviny. Mléko je lepší ohřáté, vlažné, nebo aby alespoň mělo pokojovou teplotu. Těsto přelijte do připraveného vymazaného a vysypaného vyššího plechu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut. Po vyjmutí nechte chvíli zchladnout, pocukrujte a můžete krájet.

Zdroj: Perník
Zveřejněno dne: 25.1.2016

Diskuze: Re: doplněk stravy na pleť

Na pigmentaci byl oblíbený výrobek Imedeen Prime Renewal, jenže ten už dlouho není k dispozici. Pokud se ale podíváme na složení, najdeme na trhu několik výrobků, které lze rovněž využít. Neobotanics Skin Essence obsahuje látky, které byly testované na pigmentaci s pozitivním výsledkem. Řeč je například o kyselině ellagové (extrakt z granátového jablka)

"Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie, realizované na 13 zdravých ženách ve věku 20 - 40 let, ukázaly, že zvýšení příjmu kyseliny ellagové ve formě extraktu z granátového jablka po dobu 4 týdnů potlačuje pigmentaci v lidské pokožce vlivem UV záření."

Více zde: www.neobotanics.cz/v…

Zdroj: diskuze Doplněk stravy na pleť
Odesláno dne: 7.3.2013 uživatelem Krasojizda.cz
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná povidla s octem

Ingredience: 5 kg jablek, 2,5 kg cukru, 1/8 l octa

Postup: Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

Diskuze: Re: křemík v potravinách

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách
Odesláno dne: 11.11.2012 uživatelem Filip
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno dne: 14.9.2015

Diskuze: prosím o radu

Dobrý den. Mam velky problem sehnat zubare. Dvakrát jsem se již stěhovala,ale teď se mi vůbec nedaří ho sehnat. Mám zuby osklivem stavu. Chci to resit,protože samotne mi to vadi,nemůžu si kousnout do jablka či se usmát s otevřenou pusou. Mam dotaz,existuje ještě nějaký státní zubař? Jsem samozivitelka se dvoma dětmi a moc peněz nám nezbývá.fa se udělat snimatelna proteza uz ve 36 letech? Chci to řešit,uz moc,jen na normálního zubaře absolutně nemám. To je také důvod mých problémů.budu vděčná za odpoved. Dekuji

Zdroj: diskuze Prosím o radu
Odesláno dne: 21.6.2016 uživatelem klára v.
Počet odpovědí: 0

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jednoduchý jablkový koláč

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 200 ml kefíru
  • 5 lžic kysané smetany
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup:

Oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a 50 g cukru a nechte stranou. Zbylé suroviny odměřte, dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Máslem nebo olejem si vymažte vyšší plech nebo pekáč a vysypte je hrubou moukou. Těsto nalijte na plech a navrch rozetřete připravená nastrouhaná jablka. Pokud vám nepůjdou jablka rovnoměrně rozetřít, vezměte lžíci a dělejte malé hromádky. Takto připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 40 minut.

Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno dne: 19.1.2016

Diskuze: Re: Léčba warfarinem

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem
Odesláno dne: 28.7.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

BÁBOVKA

Vídeňská bábovka s jablky

Ingredience: 320–350 g jablek (5 středních), citronová šťáva, 1 lžička skořice, 350 g polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 180 g oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr (ale nemusí být), 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa

Postup: Nastrouháme jablka nahrubo. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přiléváme olej, pak přidáme nastrouhaná jablka, skořici a mouku s práškem do pečiva, nakonec mléko. Do poloviny těsta vmícháme kakao. Nalijeme do větší bábovkové formy a pečeme asi 30 minut na 170 stupňů a pak 30 minut na 180. Tato bábovka je vláčná a chutná po jablkách.

Zdroj: Bábovka
Zveřejněno dne: 6.11.2016

Diskuze: Re: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno dne: 5.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TVAROHOVÁ BÁBOVKA

Tvarohová bábovka s jablky

Ingredience: 1 1/3 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 kostky rostlinného tuku, 1 kostka tvarohu, 4 vejce, 2 oloupaná jablka pokrájená na malé kostky, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 balíček kypřicího prášku

Postup: Tuk s 2/3 cukru, vanilkovým cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, tvaroh a promícháme. Potom přidáme jablka a zlehka vmícháme tuhý sníh vyšlehaný s 1/3 cukru. Těstem naplníme vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a upečeme. Pečeme 45 minut při teplotě 160 °C (upečení zkoušíme špejlí). Bábovku necháme trochu zchladnout, vyklopíme ji z formy a po zchladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Tvarohová bábovka
Zveřejněno dne: 15.8.2015

Diskuze: Stolice není

Dobrý den, prosím o radu, je mi trapně, ale napíši potíže, které mě otravují život. Chodím velmi nepravidelně na velkou, třeba 5 dní nejdu, pak si vezmu 3 lžíce Laktulózy vyjde ze ,mne trochu řidčí stolice,a pak zase několik dní nic, jenom větry a čistá voda. Nevím již, co mam dělat, vyzkoušel jsem všechno možné, voda + ovesné vločky smíchané s pohankou, jáhly,je to instantní směs, ktera nabobtnává v těle. Dále fíky, teplá voda po ránu, také 1/2 l směsi rozmixovaného ovoce jablka,pomeranč,mrkev,banán,,svestky atd.co je po ruce, psylium, chodím na vycházky, cvičím. Břicho mě nebolí, Už jsem z toho zmatený>
Děkuji předem za radu Karlík
tel:607921308
e-mail: tondakarlik49@seznam.cz

Zdroj: diskuze Špatná stolice
Odesláno dne: 27.12.2016 uživatelem Antonín Karlík
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JABLKOVÝ KOLÁČ

Obrácený jablkový koláč

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg oloupaných jablek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Obrácený jablkový koláč je někdy také nazýván koláčem naruby. Brzy budete vědět proč. Jablka zbavte jádřince a pokrájejte je na plátky či kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablka, ty posypte 50 g cukru a mletou skořicí. Na jablka nalijte těsto, které si připravíte tak, že si oddělíte bílky od žloutků, bílky vyšleháte do tuhého sněhu, poté postupně přidáváte cukr, žloutky, mouku a prášek do pečiva. Takto připravený koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až koláč úplně vychladne, tak ho obraťte, opatrně odstraňte papír, a pokud chcete, můžete polít čokoládovou polevou. Nebo jen lehce pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno dne: 19.1.2016

Diskuze: Re: nizka hladina bilirubinu v krvi

Nárazově nízká hladina bilirubinu v krvi není nic vážného a u většiny lidí není třeba žádných lékařských zásahů k jejímu zvýšení. Hladinu bilirubinu v krvi snižuje vitamín C podávaný ve vysokých dávkách. Váš pokles bilirubinu tedy může způsobit nepřetržité pití šťávy z červené řepy, jablka a mrkve, o kterém píšete. Z lékařského hlediska by bylo vhodné hladinu sledovat jednou za půl roku a pak teprve učinit nějaká opatření k jejímu zvýšení, jako například: snížení příjmu kofeinu a udržování příjmu vitaminu C na doporučených denních dávkách 60 mg za den. Dlouhodobě nízký bilirubin může signalizovat selhání ledvin a nebo přispět k rozvoji ischemické choroby srdeční.
Při anémii je vhodné doplňovat železo pomocí doplňků stravy. Je to efektivnější a lépe se odhadne potřebné množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nizka hladina bilirubinu v krvi
Odesláno dne: 25.8.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno dne: 5.7.2015

Diskuze: lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy
Odesláno dne: 25.6.2016 uživatelem Zdeňka Novotná
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g Hery
  • 3 ks vajec
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 250 g tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 100 g změklého másla

Postup:

Nejprve si připravte drobenku. Do mísy nasypte odměřenou mouku a cukr, přidejte změklé máslo a mísením všech surovin v dlaních a drobením zpět do mísy utvořte drobenku.

Těsto začněte vyšleháním vajec, cukru, vanilkového cukru a Hery, poté přidejte tvaroh a mouku s kypřicím práškem a důkladně promíchejte. Vymažte a vysypte vyšší plech, rozetřete na něj tužší těsto a pokrájejte jablka na tenké plátky nebo kostičky a ty rovnoměrně rozmístěte po celém těstě. Jablka zasypte připravenou drobenkou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 40 minut.

Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno dne: 19.1.2016

Diskuze: Re: vodové puchýřky na chodidlech

Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.

Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.

hezky den, Jk

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech
Odesláno dne: 5.4.2011 uživatelem JK
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s pudinkem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 500 g zakysané smetany

Postup:

Vyšší plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj nastrouhaná jablka, která posypte 50 g cukru. Těsto připravte vyšleháním vajec a cukru do pěny, postupně přidejte vodu, mouku a prášek do pečiva. Přelijte jablka těstem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím uvařte pudink z vanilkového pudinku, mouky a 10 g cukru. Nechte téměř vychladnout a pak do něj přimíchejte zakysanou smetanu. Upečený a úplně vychladlý koláč otočte naruby, sundejte pečicí papír a potřete připraveným pudinkem. Navrch můžete nasypat kakao, skořici, sekané ořechy nebo nastrouhanou čokoládu.

Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno dne: 19.1.2016

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience: 4 kg letních jablek, 1 l octa, 1 kg cukru

Postup: Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

CELEROVÁ POMAZÁNKA

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience: ½ jemně strouhaného menšího celeru, 3 vařená vejce, 1 balení taveného sýra, 2 jemně nastrouhaná jablka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, trochu olivového oleje, půl jemně nakrájené cibule

Postup: Vejce protlačíme mřížkou na salát, přidáme ostatní ingredience, rozmačkáme, promícháme dle potřeby a osolíme. Pozor – použijte syrový celer a z jablek slijte šťávu, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Slitou šťávu můžete vypít.

Zdroj: Celerová pomazánka
Zveřejněno dne: 21.9.2015

PUDINKOVÉ ŘEZY – RECEPTY

Pudinkové řezy se šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice

Ingredience na pudink: 500 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 400 ml pochoutkové 16% smetany

Ingredience na povrch: 2 balení šlehačky v prášku

Postup: Jablečná nádivka: jablka očistíme, nastrouháme najemno. Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka.

Těsto: Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, po lžících zašleháme cukr, vanilkový cukr, přidáme vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, může se přidat i nastrouhaná citronová kůra. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a otočíme jablky nahoru. Množství těsta je určeno pro plech o rozměru 28 x 38 cm.

Pudink: 350 ml mléka dáme svařit se 100 g krystalového cukru, ve zbylém mléce rozmícháme 3 ks vanilkového pudinku, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink. Přikryjeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přišleháme zakysanou smetanu a naneseme na vychladlé těsto s jablky.

Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na pudinkovou nádivku. Odložíme do chladu, ozdobíme podle vlastní fantazie, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty
Zveřejněno dne: 5.11.2016

JABLKOVÝ KOLÁČ

Křehký jablkový koláč

Ingredience:

  • 750 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 220 g másla
  • 2 ks vajec
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 6 lžic mléka

Náplň

  • 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

Nejdříve si připravte náplň. Dejte do hrnce vařit nastrouhaná jablka, máslo, cukr a skořici, až začnou jablka bublat a budou měkká, odstavte je a nechte úplně vychladnout.

Těsto vypracujte na vále ze všech odvážených surovin. Až ho budete mít důkladně propracované, rozdělte ho na dva stejné díly. Plech si vyložte pečicím papírem a z každého dílu těsta vyválejte obdélník o rozměru plechu. Jeden díl přendejte na plech, pak na něj rovnoměrně rozetřete vrstvu vystydlé náplně a zakryjte druhou plackou. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 30 minut. Až koláč vystydne, můžete ho potřít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno dne: 19.1.2016

PERNÍK NA PLECH

Perník s jablky

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 2 vejce, 1,5 hrnku mléka, 3/4 šálku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce rybízového džemu, 8 oloupaných a nastrouhaných jablek

Postup: Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme olej. Mouku smíchanou s kakaem a perníkovým kypřicím práškem vmícháme spolu s mlékem do vyšlehaných vajec. Přidáme džem, jablka a promícháme. Tuto směs rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pozvolna pečeme v troubě při 190 °C. Vychladlý moučník polijeme rozpuštěnou čokoládou, necháme vychladnout a podáváme.

Zdroj: Perník na plech
Zveřejněno dne: 14.9.2017

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA

Švestková marmeláda s jablky

Ingredience:

  • 1 000 g švestek (vypeckovaných)
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 500–800 g cukru
  • 2 balení Gelfixu
  • 1/2 lžičky skořice
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 ml rumu

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, jablka oloupejte a zbavte jádřince, zakápněte citronovou šťávou. Všechno ovoce nasekejte na malé kousky, rozmixujte v kuchyňském robotu nebo namelte v masovém mlýnku. Směs přendejte do většího hrnce, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Za častého míchání vařte asi 40 minut. Ještě horké plňte do umytých a suchých skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda
Zveřejněno dne: 20.1.2016

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na jablečná povidla v troubě

Ingredience: 2 kg oloupaných jablek bez jadřinců, citron dle chuti a kyselosti jablek, 600 g cukru krupice, 1,5 lžičky mleté skořice, 2 vanilkové cukry

Postup: Jablka pokrájíme na kousky, rozmixujeme ponorným mixérem, dáme do vyššího pekáčku, podlijeme troškou vody (0,2 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme rozpéct se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během pečení mícháme, aby se nám nepřipálila. Pečeme na 180 °C, zamícháme po půlhodince, pak zase po půlhodince a opět po půlhodince. Když jsou jablka rozpečená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady pečeme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Protože používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet. Dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí. Pečená jablečná povidla plníme do skleniček od majonézy či přesnídávky, a to asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná marmeláda

Ingredience: 1 kg zralých jablek, 200 ml vody, 500 g cukru krystal, 1 citron, 50 ml rumu, 1–2 ks celé skořice, 1 želírovací přípravek 2 : 1

Postup: Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kostky a v hrnci zalijeme vodou. Přidáme nakrájený citron, skořici a rum. Vaříme asi 20 minut. Skořici a zbytky citronu vyjmeme. Přidáme cukr a vaříme ještě asi 5 minut. Poté přimícháme želírovací přípravek. Opět vše přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut. V marmeládě budou kousky jablek. Ještě horkou marmeládu nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno dne: 4.10.2016

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina s jablky

Ingredience: 1 Hera, 5 vajec, 1/2 l krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 vanilkové pudinky (pudinkový prášek), 1/4 l mléka, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, jablka, sekané ořechy, rozinky

Postup: Heru, vejce a cukr vyšleháme do pěny, potom přidáme mouku smíchanou s pudinky, solí a práškem do pečiva a postupně přiléváme mléko. Těsto se jeví jako sražené, ale to nevadí. Polovinu těsta rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem, ořechy a rozinkami. Navrstvíme druhou polovinu těsta a dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C a dopečeme dorůžova.

Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno dne: 29.9.2016