JABLKO a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Léto je tady a s ním i sezona dozrávání chutných a zdravých plodů. Rajčata patří mezi nejzdravější a asi nejoblíbenější plodovou zeleninu, a to nejen v čerstvém stavu, ale i ve formě tepelně zpracovaných produktů. Oblibu si tyto obvykle červené plody získaly především pro svoji výraznou chuť. Navíc mají jen minimální množství kalorií, takže jsou vhodnou potravou při redukci hmotnosti. Podporují látkovou výměnu, prospívají naší pokožce, vlasům, posilují buněčnou strukturu, zpomalují stárnutí, napomáhají obnově buněk a podporují imunitu organismu.
Rajčata plněná vlašským salátem
Suroviny:
asi 10 ks rajčat
sůl, citronová šťáva, petrželka na ozdobu
250 g šunky
2 vařená vajíčka
250 g vařených brambor
sterilovaný hrášek
cibulka, jablko
pepř, sůl
150 g majonézy
Postup:
Vyberte přibližně stejně velká rajčata, umyjete je a osušte, vršek odkrojte a vydlabejte vnitřek lžičkou. Takto připravený vnitřek lehce osolte a pokapejte citronovou šťávou. Poté si připravte vlašský salát. Brambory, šunku, vajíčka, cibulku a jablko nakrájejte na drobounké kostičky, přidejte sterilovaný hrášek a majonézu. Salát ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Všechno zlehka promíchejte a nechte v lednici uležet. Po naplnění ozdobte rajčata petrželkou a odkrojeným vrškem.
Ovocné smoothie je vydatné na rychlé cukry a vlákninu.
Jahodové smoothie
Ingredience: 200 g jahod, 50 ml jahodové šťávy, 100 g broskve, 1 bílý jogurt (do 3 % tuku), hrnek ledu
Technologický postup: Jahody a broskev nakrájíte a všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podává se ihned.
Smoothie z hroznového vína
Ingredience: 150 g hroznového vína, 40 g borůvek, 40 g ostružin, 30 g malin, 1 dl hroznové šťávy, 2 hrnky ledu
Technologický postup: Ingredience vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned servírujte.
Třešňové smoothie
Ingredience: 100 g banánu, 150 g třešní, 150 ml polotučného mléka
Technologický postup: Třešně odpeckujete, banán nakrájíte na menší kousky a vše vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; nápoj je vhodný i pro diabetiky.
Jablkovo-banánové smoothie
Ingredience: 150 g banánu, 150 g jablka, 40 ml polotučného mléka, 60 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu
Technologický postup: Jablko a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává.
Kiwi smoothie
Ingredience: 150 g kiwi, 70 g banánu, 70 g jablka, lžička medu, lžíce limetkové šťávy, hrnek vody
Technologický postup: Kiwi, banán a jablko nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podávejte hned po umixování.
Broskvové smoothie
Ingredience: 120 g broskví, 70 g banánu, 70 ml polotučného mléka, 40 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu
Technologický postup: Broskve a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; tento nápoj je vhodný i při dietě.
Kuřecí čtvrtky osolíme a naskládáme do pekáčku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na plátky nakrájené oloupané jablko. Zasypeme kari kořením, zázvorem, podlijeme bílým vínem společně se smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba čtyřicet minut. Před koncem pokapeme bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo s brambory.
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Poté přidáme kari koření, rychle promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Provaříme zhruba dvacet minut. Přibližně pět minut před koncem přidáme na kousky nakrájené jablko. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a necháme provařit. Podáváme s jasmínovou rýží.
Ingredience: 500 g brusinek, 200 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 bio citron, 125 ml vody, 1 malé kyselé jablko
Technologický postup: 500 g brusinek (i mražených) opláchněte a osušte. V nekovové misce smíchejte s 200 g krupicového cukru a šťávou z 1 citronu. Nechte stát přes noc, jednou až dvakrát promíchejte. Malé kyselé jablko očistěte, nastrouhejte a s nastrouhanou kůrou z 1 bio citronu (nebo 1–2 lžičkami sušené kůry) vložte do hrnce. Přidejte šťávu, kterou pustily brusinky, 2 hrsti plodů a 125 ml vody. Půl hodiny zvolna vařte, dokud směs nezhoustne. Dosypte zbylé brusinky a 5–8 minut ještě vařte.
Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 velké jablko, dle chuti skořicový cukr
Postup: Mouku, cukr a prášek do pečiva v míse promícháme, přilijeme mléko, olej, rozklepneme vejce a vše pečlivě rozmícháme na hladké tekutější těsto. Jablko oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme přibližně na jednocentimetrové kostičky, které promícháme se skořicovým cukrem. Těsto na bábovku nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pak do něj potopíme nakrájená jablíčka. Bábovkovou formu vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme něco méně než hodinu (upečená hrnková bábovka se pozná tak, že když do ní píchneme špejli, tak na ní nezůstane nalepené těsto).
Ingredience: 1 chlazená husa o váze 4–4,5 kg (i s drůbky), sůl, pepř, 2 lžíce brusinkového želé nebo marmelády
Ingredience na rozmarýnovou nádivku s mletým masem: 1 včerejší rohlík nebo houska, 2 lžíce nasekané petrželky, lžíce nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu, 2 cibule, 1 jablko zbavené jádřince a oloupané, 200 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), husí játra (omytá, osušená a najemno nakrájená), sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ingredience na nádivku s brusinkami a jablky: 300 g sušených brusinek propláchnutých horkou vodou, 850 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na centimetrové kousky), 50 g krupicového cukru, 65 g strouhanky z čerstvého pečiva, 2 velké cibule (oloupané a nasekané), 8 celých hřebíčků (rozdrcených), špetka muškátového květu, 3 lžíce portského vína (podle chuti), sůl, čerstvě mletý černý pepř
Ingredience na omáčku: 150 ml bílého vína, husí vývar
Technologický postup: Z husy vyjměte drůbky a játra a připravte rozmarýnovou nádivku; ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložte pečivo a rozemelte ho na strouhanku. Vysypte ji, pak nasekejte cibuli a nakonec i jablko. Vraťte vše zpět, přisypte petrželku a rozmarýn a promíchejte, přidejte maso, husí játra, sůl a pepř. Prohněťte, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáte robot, vše si nejprve najemno nakrájejte a pak dobře spojte v míse – nebojte se nádivku zpracovat rukama. Nádivku s brusinkami a jablky udělejte v jiné míse – spojte v ní všechny suroviny a důkladně promíchejte. Rozpalte troubu na maximum a začněte plnit husu, nejprve rozmarýnovou nádivkou. Pěchujte ji, co nejdál to půjde, otvorem po odříznutém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujte, pak kůži přehněte dospodu a připevněte ji špejlemi nebo párátky. Pokud koupíte husu, která bude mít krk odřízlý až u těla, napěchujte nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny. Do druhé poloviny husího břicha přijde brusinková nádivka. Husu osolte a opepřete, položte na rošt do pekáčku a vložte na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snižte na 180 °C a pečte další 3 až 3½ hodiny. Mezitím si uvařte husí vývar, bude se vám hodit na omáčku. Půlhodinu před koncem pečení rozehřejte pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřete celou husu. Na závěr se přesvědčte, zda je husa opravdu hotová. Píchněte do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendejte na teplou mísu a nechte půl hodiny odpočívat. Pekáč s vypečeným sádlem dejte na sporák, přilijte vývar a víno a povařte na omáčku. Osolte ji a opepřete. Husu servírujte politou omáčkou, s přílohou dle vlastní chuti.
Omyté brambory vaříme ve slupce do změknutí. Brambory oloupeme, ještě než zcela vychladnou, pak je nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Hrášek a mrkev vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a ještě prolijeme studenou vodou. Hrášek přidáme k bramborám a mrkev předtím ještě pokrájíme. Oloupeme si cibuli a nadrobno ji nakrájíme, na malé kostky nakrájíme i kyselé okurky. Natvrdo uvaříme i vejce a pak je nakrájíme na kostky. Na kostky nakrájíme i jablko (můžeme oloupat). Vše přidáme k bramborám. Zlehka si přihřejeme lák z okurek ten pak společně s majonézou, hořčicí, solí a pepřem vmícháme do salátu. Vše ještě dochutíme, můžeme salát dosolit, dopepřit, přidat cukr, nebo lák z okurek, podle toho co je potřeba. Nakonec se salát nechá v lednici odležet.
Postup: V míse prošlehejte přísady na marinádu. Hrudí v celku osolte a opepřete a naložte je do marinády. Nechte v chladu marinovat přes noc, ale nejlépe 2 dny. Celer a jablko nakrájejte na tenké nudličky a promíchejte s citronem, aby nezhnědly. Smíchejte s majonézou, hořčicí a petrželkou a osolte podle chuti. Dejte do chladničky. Troubu předehřejte na 180 °C. Hrudí i s marinádou vložte do pekáče a pečte hodinu. Pak troubu ztlumte na 85 °C a pomalu pečte 6 hodin. Vyjměte hrudí z omáčky. V rendlíku na sádle opékejte mouku, až zpění a zbělá. Jíškou zahustěte omáčku z hrudí a provařte na sporáku asi 10 minut. Podle potřeby rozřeďte vodou. Hrudí naporcujte mezi kostmi a přelijte připravenou omáčkou. Podávejte s opečenou bagetou a salátem.
Ingredience: 300–500 g vepřového boku bez kůže (mohou být rovnou škvarky), 1 vajíčko uvařené natvrdo, 1 větší jablko, 2 bobkové listy, 1 kyselá okurka, 1 cibule, celý pepř, mletý pepř, sůl, 1 lžička kremžské hořčice, pažitka
Postup: Vepřový bok nakrájíme na kostky velké asi 2 cm, dáme do hrnce a necháme pomalu ohřívat. Když se tuk začíná škvařit, osolíme, dáme celý pepř, bobkové listy a jablko nakrájené na čtvrtky. Škvaříme tak dlouho, až se ze zbytků masa udělají zlatavé škvarečky.
Necháme lehce vychladnout a scedíme sádlo, odstraníme kuličky pepře a zbytky z jablka. Škvarky najemno nasekáme nebo rozmixujeme, je možné do nich přimíchat trochu odlitého sádla.
Cibuli, vajíčko a okurku také najemno nakrájíme a přidáme ke škvarkům, promícháme, dochutíme solí, pepřem a přidáme nadrobno pokrájenou pažitku. Můžeme mazat na jakékoliv pečivo, nejlepší je ovšem chleba.
Pokud připravujeme pomazánku rovnou ze škvarků, tak je v kastrůlku rozškvaříme, nastrouháme půlku okrájeného jablka, drcený pepř, necháme vychladnout a pokračujeme stejně, jak popisuje recept výše.