Téma: 

jahodový piškot


Facebook Twitter Pinterest email tisk

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodový džem

Detail odstavce: Jahodový džem
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodový džem s Pektogelem

Suroviny:

  • 1 kg jahody
  • 60 dkg cukru
  • 1 sáček Pektogelu

Postup:

Zralé jahody nejprve dobře omyjte a nechte oschnout. Potom odstraňte stopky s lístky a jahody nasypte do studeného, velmi lehce vymaštěného hrnce. Přidejte trošku vody a za stálého míchání prudce vařte do té doby, než se částečně voda odpaří. Potom přisypte po částech cukr smíchaný s Pektogelem, ale dávejte pozor, aby se jahody nepřestaly vařit. Povařte ještě cca 5 minut. Horký jahodový džem přelijte do čistých, nahřátých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Jahodový džem nechte takto vychladnout.

Detail odstavce: Jahodový džem s Pektogelem
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

JAHODOVÉ RECEPTY

Rychlý jahodový koláč

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g jahod
  • jahodový džem
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Postup:

V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.

Detail odstavce: Rychlý jahodový koláč
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

TŘENÁ BUCHTA

Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou

Suroviny na těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky

Suroviny na krém:

  • 0,5 l vody
  • 2 jahodové pudinky
  • 0,5 l mražených jahod
  • 1 hrnek cukru
  • 400 g másla
  • šlehačka na šlehání

Postup:

V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.

Detail odstavce: Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou
Zdroj: Třená buchta
Zveřejněno: 23.11.2018

JAHODOVÉ RECEPTY

Rychlý jahodový zákusek

Suroviny:

Na ozdobu:

  • čerstvé jahody
  • 2 ks červené dortové želé

Na potření:

  • jahodový džem

Podle potřeby:

  • hrubá mouka na vysypání
  • sádlo na vymazání

Na těsto:

  • 6 lžic cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky, cukr a olej vyšlehejte v míse do pěny. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech, nebo na pečicí papír. Pečete v horkovzdušné troubě asi 8 minut na 170 °C. Pokud nejste majiteli takovéhoto spotřebiče, pečte dle zkušeností s vlastní troubou. Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovým džemem. Poté celou plochu korpusu poklaďte hustě půlkami jahod (řeznou stranou dolů). Podle návodu na sáčku uvařte želatinu a polijte jí jahody. Jahodový zákusek vložte alespoň na 25 minut ztuhnout do lednice. Při podávání můžete rychlý jahodový zákusek dozdobit šlehačkou.

Detail odstavce: Rychlý jahodový zákusek
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

JAHODOVÉ RECEPTY

Piškot s jahodami

Suroviny:

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 500 g jahod
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 2 balíčky červené želatiny

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.

Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.

Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.

Detail odstavce: Piškot s jahodami
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

INDIÁNEK

Indiánci z Vitacitu

Ingredience: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 jahodový Vitacit, piškoty a čokoláda na polití (namáčení)

Postup: Sníh ušleháme nad parou, během šlehání zašleháme cukr smíchaný s Vitacitem a šleháme dále cca 15 minut. Zdobičkou poté tvoříme pusinky na piškoty, po zaschnutí poléváme čokoládou.

Detail odstavce: Indiánci z Vitacitu
Zdroj: Indiánek
Zveřejněno: 6.3.2018

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem

Ingredience: 1 smetana ke šlehání, 500 g jahod, 2 polotučné tvarohy, 1 zakysaná smetana, 3 vanilkové cukry, 1 balení cukrářských piškotů

Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.

Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.

Detail odstavce: Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

PUDINKOVÝ KRÉM

Pudinkový krém s tvarohem

Ingredience: 1 jahodový pudink, 150 ml mléka, 1 jahody v plechovce, 150 ml šťávy z jahod, 1 nízkotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, cukr moučka na doslazení krému

Technologický postup: Uvaříme si pudink z mléka a šťávy z kompotu a uvaříme ho do husta. Ke konci vaření přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladnout, aby se nám neutvořil škraloup, sem tam promícháváme nebo dáme těsně nad pudink igelit. Pak pudink po vychladnutí rozšleháme a přidáme tvaroh, případně cukr na doslazení. Tento krém není vhodný pod polevy, proto je potřeba si na dortu nejprve připravit takzvané máslové mantinely.

Detail odstavce: Pudinkový krém s tvarohem
Zdroj: Pudinkový krém
Zveřejněno: 21.3.2016

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodový džem bez Pektogelu

Suroviny:

  • 1 kg jahod
  • 800 g cukru
  • kyselina citronová

Postup:

Nepřezrálé čerstvé jahody dobře opláchněte a vytáhněte stopku a okvětí. Velké jahody rozkrojte a vše zasypte cukrem. Takto nechte 24 hodin v chladné místnosti či ledničce. Proslazené jahody vařte v malých dávkách do zhoustnutí. Každou dávku před dovařením okyselte malým množstvím kyselin citronové (asi na špičku nože). Hotový džem plňte ještě horký do čistých zavařovacích sklenic. Uzavřete víčky a převraťte dnem vzhůru, aby se víčko dobře chytlo. Nechte převrácené 10–30 minut (podle velikosti sklenic). Džem můžete po uzavření víčkem ještě sterilovat 10 minut při teplotě 90 stupňů.

Detail odstavce: Jahodový džem bez Pektogelu
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

PUDINKOVÉ ŘEZY – RECEPTY

Pudinkové řezy s ovocem

Ingredience: 3 vejce, 5 kapek vanilkového aroma, 2 lžíce oleje, 2 lžíce teplé vody, 70 g cukru krupice, prášek do pečiva, tuk

Ingredience na náplň: 400 ml mléka, 1 jahodový pudink, 3 lžíce cukru krupice, 50 g másla

Ingredience na želé: 1 jahodový pudink, 400 ml vody, 2 lžíce cukru, 250 g ovoce + ovoce na zdobení, trochu ovocného likéru

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Korpus po upečení necháme vychladnout. Dle chuti můžeme pokapat ovocným likérem.

Na vychladlý korpus nalijeme ještě teplý pudink, uvařený dle návodu, do kterého jsme ihned po uvaření přidali pokrájené máslo, které jsme nechali za stálého míchání rozpustit. Na teplý pudink ihned naskládáme očištěné suché ovoce a zalijeme opět horkým pudinkovým želé. Celé necháme v chladu krátce proležet a ztuhnout.

Pokud použijete do pudinku místo cukru ovocný sirup, zvýrazníte jeho chuť. S likérem je to stejné. Druh pudinku volíme podle druhu použitého ovoce, například citronový k citrusovému ovoci, banánový k banánům, malinový k malinám nebo ostružinám, borůvkám. Po nakrájení před servírováním můžeme dozdobit šlehačkou a ovocem.

Detail odstavce: Pudinkové řezy s ovocem
Zdroj: Pudinkové řezy – recepty
Zveřejněno: 5.11.2016

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Dort ze zakysané smetany a šlehačky

Ingredience: 2 kelímky dobré zakysané smetany, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1–2 lžíce cukru moučka (případně víc podle chuti jahod), 1 velký balíček kulatých dětských piškotů (240 g), 800–1 000 g čerstvých, měkkých a plně vyzrálých jahod

Postup: Formu vyložíme potravinovou fólií. Jahody očistíme a nakrájíme na plátky nebo na čtvrtky. Šlehačku vyšleháme do polotuha a osladíme cukrem. Potom ji metličkou smícháme se zakysanou smetanou. Do připravené formy naskládáme vrstvu dětských piškotů, spodní stranou směrem k míse. Překryjeme trochou smetanového krému a kousky čerstvých jahod. Takto pokračujeme dál, vrstvíme piškoty, krém a jahody, až spotřebujeme všechny suroviny. Skončíme piškoty nebo krémem, ale ne jahodami. Uhladíme povrch a necháme důkladně zatuhnout v lednici do druhého dne.

Detail odstavce: Dort ze zakysané smetany a šlehačky
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort s tvarohem a pudinkem

Ingredience: 5 lžic cukru krupice, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 1 balíček želatiny, 2 balíčky dětských piškotů, 1 žloutek, čerstvé jahody, 2 kostky měkkého tvarohu

Postup: Do hrnce nalijeme 500 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový pudink a vanilkový cukr. Vaříme, dokud pudink neztuhne. Poté ho dáme vychladit. Do pudinku vmícháme tvaroh a žloutek. Krém máme hotový. Podle potřeby nebo chuti můžeme ještě přisladit. Do dortové formy dáme na dno piškoty tak, aby nebyly přes sebe. Na ně naneseme jednu vrstvu krému, a to vše opakujeme. Na konec dáme poslední vrstvu krému. Krém poklademe čerstvými jahodami dle fantazie. Nepečený piškotový dort s tvarohem dáme do lednice. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu. Vlažnou želatinou zalijeme dort a necháme ještě minimálně 2 hodiny ztuhnout. Nepečený piškotový dort s tvarohem vyjmeme z lednice, nakrájíme, ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Detail odstavce: Nepečený dort s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort se zakysanou smetanou a piškoty

Ingredience: 375 g mascarpone, 1 zakysaná smetana, 2 kelímky 30% smetany, 2 lžíce krupicového cukru, 18 ks potravinářských piškotů, 250 ml dezertního vína, 250 g nakrájených očištěných jahod, 300 g čerstvých malin, 1 lžíce cukru moučka

Postup: Mascarpone, zakysanou smetanu, 160 ml smetany a cukr šlehejte, až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13 x 30 cm vyložte fólií. Nechte ji přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně. Pokryjte polovinou jahod a malin, potřete polovinou ušlehaného krému (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólií a na ni položte něco těžkého, třeba konzervy, abyste dezert zatížili. Nechte nejméně 8 hodin, lépe přes noc chladit. Nepečený piškotový dort vyklopte a podávejte ozdobený lehce ušlehanou zbylou smetanou.

Tento moučník na řezu tvoří zajímavou mozaiku.

Detail odstavce: Nepečený dort se zakysanou smetanou a piškoty
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

RECEPT NA CHEESECAKE

Jahodový cheesecake nepečený

Ingredience: 400 g oříškovo-medových sušenek (BeBe), 200 g másla (rozpuštěného), 140 ml smetany na vaření, 2–3 plátky želatiny, 300 g smetanového sýru, 100 g krupicového cukru, 1 citron, 500 g jahod, 140 ml smetany ke šlehání (co nejtučnější)

Technologický postup: Do mísy rozdrobte sušenky, přelijte je máslem, promněte, aby se máslo dostalo do každého kousku, a spojte do kompaktní hmoty, Hmotu namačkejte do dortové formy o průměru 24 cm tak, aby se rozprostřela po dně i stěnách. Dejte na půl hodiny do ledničky. Plátky želatiny namočte na pět minut do studené vody. Smetanu na vaření přiveďte k varu a sejměte z ohně. Želatinu vyndejte z vody a rozpusťte ji ve smetaně. Nechte zchladnout. Smetanový sýr rozmíchejte s cukrem, jemně nastrouhanou kůrou z citronu a třemi lžícemi citrónové šťávy zcela dohladka. Poté vmíchejte smetanu se želatinou a 300 g jahod nakrájených na malé kousky. V robotu vyšlehejte smetanu ke šlehání, vmíchejte ji ke směsi a pak ji nalijte na sušenkový základ. Uhlaďte plochým nožem a chlaďte minimálně tři hodiny. Podávejte ozdobené 200 g přepůlených jahod.

Detail odstavce: Jahodový cheesecake nepečený
Zdroj: Recept na cheesecake
Zveřejněno: 2.5.2016

RECEPTY NA BUCHTU S PUDINKEM

Buchta s pudinkem a jahodami

Ingredience:

  • na těsto: 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru
  • na náplň: 1 plechovka kompotovaných jahod nebo 1 plechovka čerstvých jahod, 3 čokoládové pudinky, litr mléka, 6 lžic moučkového cukru, 250 g tvarohu, špetka másla na zjemnění

Postup: Piškot připravíme tak, že nejprve rozpálíme troubu cca na 170 °C. Poté oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme dotuha, přidáme cukr, znovu vyšleháme, pak přidáme žloutky a zamícháme (vařečkou). Nakonec přidáme mouku a těsto vymícháme dohladka. Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto. Pečeme cca 15–17 minut, před vytažením z trouby vyzkoušíme, zda se těsto nelepí na špejli. Na vychladlý plát poskládáme nakrájené a okapané jahody. Pudink uvaříme podle návodu, jen s tím rozdílem, že místo 1,5 litru mléka dáme jen litr, aby byl pudink hustý. Až pudink trošku vychladne (pár minut), vmixujeme špetku másla a tvaroh, případně ještě dosladíme podle chuti. Necháme vychladnout, náplň ztuhne a můžeme podávat. Moučník se dá připravit s jakýmkoliv ovocem, případně udělat kakaový piškot a navrch dát náplň z vanilkového pudinku, fantazii se meze nekladou.

Detail odstavce: Buchta s pudinkem a jahodami
Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem
Zveřejněno: 13.8.2015

JAHODOVÝ KOLÁČ

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracujeme v těsto. Rozprostřeme na hluboký vymazaný a vysypaný plech. Vymačkáme vyšší okraje. Náplň v hlubší misce našleháme do hladké hmoty a vylijeme na těsto. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Koláč musíme nechat úplně vychladnout, aby tvaroh ztuhl.

Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience na těsto: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g změklého másla, sůl, 1 žloutek

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 3 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku, šťávu z půlky citronu, 250 g jahod

Ingredience na drobenku: 30 g másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka

Postup: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. Tento krok můžete vynechat, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit. Rozválejte těsto dokulata a vyložte jím formu s kolečkem pečicího papíru na dně. Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k tvarohu. Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a můžete přidat ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty. Pečte asi 45 minut při 170 stupních Celsia. Koláč by se měl podávat až po vychladnutí.

Jahodová bublanina

Ingredience: 3 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g rozpuštěného a zchladlého másla, 140 ml mléka, jahody pokrájené na poloviny, pekáček přibližně o velikosti 30 x20 cm

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte a vysypte, nebo jej vyložte pečicím papírem. Vejce s cukry vyšlehejte do světlé pěny. Potom střídavě přidávejte máslo s mlékem (obě tekutiny klidně slijte dohromady – ohřejete mléko a zchladíte rozpuštěné máslo) a mouky promíchané s práškem do pečiva. Hmotu nalijte do pekáčku a poklaďte půlkami jahod. Jestli je dáte nahoru řezem nebo obloučkem je vcelku jedno. Je dobré spodní stranu jahody (která přijde na těsto) obalit lehce moukou. Jahody se vám potom tolik nepropadnou do těsta. Pečte na 180 °C (horkovzduch stačí na 175 °C) přibližně 30 minut. Po vyjmutí z trouby nechte bublaninu chladnout v pekáčku. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Jahodový koláč s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka Rama Crémefine, jahody, džem

Postup: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak lehce zamícháme mouku. Na menším plechu (30 x 20 cm) vyloženém pečicím papírem upečeme piškot a ještě teplý ho potřeme džemem, nejlépe jahodovým. Než se piškot upeče, uvaříme pudink a ještě teplý ho nalijeme na piškotový plát s džemem a zatlačíme do něj přepůlené jahody. Necháme vychladnout a nakonec na celý povrch naneseme ušlehanou smetanu, kterou můžeme dle chuti ještě přisladit, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Necháme alespoň 2 hodiny uležet v chladu.

Jahodový koláč s drobenkou

Ingredience na těsto: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky, 500 g jahod

Ingredience na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru

Postup: Změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny (aspoň 10 minut). Postupně přidáváme teplé mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vařečkou vmícháme do těsta. Formu na dort či pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (kokosem) nebo použijeme pečicí papír. Do nádoby nalijeme těsto, urovnáme a poklademe rozpůlenými jahodami. Drobenku si můžeme připravit ručně nebo v robotu, posypeme koláč a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut (nutno kontrolovat, každá trouba peče jinak). Necháme vychladnout a vyndáme z nádoby.

Jahodový koláč s jogurtem

Ingredience na korpus: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g másla, 120 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1 citronu

Ingredience na náplň: 400 g jahod nakrájených na plátky, špetka skořice, 2 vejce, 1 jogurt (například kokosový, sójový, případně i klasický), 3 polévkové lžíce cukru, vanilkový extrakt, moučkový cukr na posypání, sušený kokos

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte mouku, máslo, vejce, citronovou kůru, cukr a vanilkový extrakt. Vypracujte homogenní těsto, které nechte cca 30 minut odpočívat v alobalu v lednici. Mezitím si připravte náplň. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte jogurt, vanilku, špetku skořice a dobře promíchejte. Těsto vytáhněte z lednice a na pomoučeném válu vyválejte do kruhu o průměru 24–26  cm. Vložte do formy na nízký koláč vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 15 minut. Po upečení na koláč poklaďte jahody a zalijte je jogurtovou směsí. Snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem a strouhaným kokosem.

Jahodový koláč s mascarpone

Ingredience na těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru

Ingredience na krém: 250 g mascarpone, 1 smetana na šlehání, 2 lžíce vaječného likéru, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru

Postup: Nejprve si připravíme kulatou dortovou formu, důkladně ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme žloutky, mouku a cukr. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Poté připravíme krém. Všechny uvedené suroviny smícháme a vyšleháme v tuhý, ale jemný krém. Vychladlý piškotový korpus potřeme jahodovou nebo rybízovou marmeládou a naneseme vrstvu krému. Krém pokryjeme jahodami, které na závěr můžeme glazovat červenou dortovou želatinou (uvařenou dle návodu na sáčku s pár kapkami citronové šťávy na osvěžení). Podáváme vychlazené.

Jahodový koláč z listového těsta

Ingredience: 1 citron, 1–2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balíčku listového těsta, 1 konzerva kompotovaných jahod

Ingredience na ozdobu: cukr moučka

Ingredience na potření: jahodová zavařenina

Postup: Listové těsto rozválíme a vyložíme jím nízkou kulatou formu. Jahody slijeme nebo použijeme čerstvé (ty později více osladíme). Listové těsto potřeme skleničkou kyselejší jahodové marmelády a poklademe jahodami, které do těsta mírně zatlačíme. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Troubu předehřejeme na vyšší teplotu a listový jahodový koláč dáme péct, dokud nebudou okraje koláče zlatavé. Hotový listový jahodový koláč můžeme před podáváním sypat moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Recepty na jahodový koláč s tvarohem
Zdroj: Jahodový koláč
Zveřejněno: 11.10.2016

TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU

Tvarohový krém s pudinkem

Ingredience: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžičky smetany Fix, 40 g cukru krupice, 250 g plnotučného tvarohu, rumová tresť, 500 ml mléka

Postup: Z půllitru mléka, několika lžic cukru a vanilkového pudingového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Do mísy dáme cukr, tvaroh, přidáme již chladný pudink, 2 lžičky smetany Fix a ručním šlehačem chvíli šleháme. Dle chuti můžeme přidat trochu rumové tresti. Tvarohový dortový krém rozetřeme na vychladlý piškot.

Detail odstavce: Tvarohový krém s pudinkem
Zdroj: Tvarohový krém do dortu
Zveřejněno: 26.6.2017

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda bez vajec

Ingredience: 180 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 80 g másla, 1 plechovka Salka, 20 g mletých piškot, rum, 2 lžíce vody

Postup: Směs uhněteme z moučkového cukru, másla, mletých piškotů, kakaa, vody a 4 lžic rumu. Vaječný likér si připravíme tak, že smícháme Salko, vanilkový cukr a rum – dle chuti. Necháme odležet! Formičku vysypeme moučkovým cukrem, naplníme směsí, uděláme do středu důlek a lžičkou nalijeme vaječný likér a přimáčkneme piškotem. Namáčíme v čokoládě nebo posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Vosí hnízda bez vajec
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda pro děti

Ingredience: 160 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 50 g lískových oříšků smíchaných s vlašskými, 100 g moučkového cukru, 100 g másla

Ingredience náplň: 1 vanilkový pudink, ¼ l mléka, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla

Postup: Ze surovin zpracujeme těsto a to dáme na chvíli do ledničky. Vytvoříme kuličku, kterou obalíme v cukru a vtlačíme do formiček na vosí hnízda. Formičky vysypeme krupicovým cukrem, ať se k formičce těsto nelepí. Doprostřed těsta uděláme obráceným koncem malé vařečky otvor, který naplníme vyšlehaným vanilkovým krémem. Přilepíme piškot a vyklopíme.

Detail odstavce: Vosí hnízda pro děti
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

CUPCAKE

Recept na cupcake

Ingredience na krém: 100 g másla, 1 sáček banánového pudinku, 400 ml mléka, 4 lžíce cukru

Ingredience na těsto: 80 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, 240 g hladké mouky, 40 g holandského kakaa, 1 lžička soli, 160 g másla, 200 g cukru krupice, 1 hrst nasekaných mandlí

Technologický postup: Vyložíme 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Společně přisypeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmícháme pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začneme i skončíme moukou. Nakonec vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 až 13 minut, nebo dokud nevyběhnou. Necháme stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Na krém uvaříme velmi hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno v návodu. Můžeme použít i jahodový a poté dát nahoru místo banánu jahodu. Pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem nebo Herou, tuk musí mít také pokojovou teplotu. Na vychladlé cupcakes krém buďto namažeme, nebo zdobíme cukrářským pytlíkem. Ozdobíme nasekanými mandlemi a kolečkem banánu pokapaného citronem, a to pokud nebudeme cupcakes hned servírovat. Cupcake podáváme vychlazené.

Detail odstavce: Recept na cupcake
Zdroj: Cupcake
Zveřejněno: 17.3.2016