Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK ODSTRANIT REZ NA LIBEČKU

OBSAH

Jak odstranit silikon z rukou

Silikon je možné odstranit z rukou za pomocí silikonového odstraňovače, někdy pomůže technický benzín nebo ředidlo. Ale poslední dvě metody nejsou pro styk s pokožkou vhodné.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Müllerová.

Proč mě žloutne libeček?

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Čím odstranit silikon z dlaždic, skla, laku nebo zdi

Odstranit silikon z dlaždic nebo kachliček je možné buď speciální mechanickou škrabkou, nebo chemicky za použití gelu či pasty. U laku je vhodné použít pouze chemické prostředky, aby nedošlo k poškození znečištěného materiálu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT SILIKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lajos POÓR.

Ako sa dá odstrániť silikón z pracovnej dosky kuchynskej linky tak, aby nepoškodila doska? Aby tam následne neboli fľaky.
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Odstranit silikon bez poškození podkladu a bez zbytkových skvrn jde pomocí odstraňovače silikonu. Je to tekutá chemikálie, která rozpouští molekuly silikonu a umožňuje jeho úplné odstranění. Kolik stojí a jak vypadá můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon

Jak odstranit silikon z oblečení

Na odstranění nevytvrzeného i vytvrzeného silikonu z oblečení je vhodný okamžitě použitelný pastový prostředek určený k odstranění silikonu.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SILIKON ZE SKEL NA SKLENÍKU U DEMONTÁŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zajícová.

Prosím o radu jak odstranit ze skleníku skla ,která jsou přilepena silikonem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon ze skel na skleníku u demontáže

Nejlepší květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 tenké plátky kvalitního másla
  • 1 ½ l vody
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • nasekaná petržel
  • cca 2 lístky libečku

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit květák rozebraný na růžičky, nakrájenou mrkev, petržel a lístky libečku. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Vaříme do změknutí. Poté květák s ostatní zeleninou rozšťoucháme nebo rozmixujeme, jak kdo má rád. Dle chuti můžeme dosolit a dokořenit. Nakonec přidáme plátky másla, povaříme ještě pět minutek a můžeme podávat. Hotovou polévku nalejeme do hlubokého talíře a posypeme nasekanou petrželkou. Takto připravená květáková polévka je nejen výborná, ale i zdravá. Dobrou chuť.

Zdroj: Je květáková polévka zdravá

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Jak se zbavit silikonu z oblečení

Co když si zašpiníme oblečení hygienickým silikonem? Je možné odstranit silikon z oblečení? Znečištění tkanin silikonem jde bezpochyby velmi obtížně odstranit, ale v tomto případě stojí za to vyzkoušet ekologické způsoby, jak silikon z materiálu odstranit. Nejjednodušší je počkat, až silikon na oděvu zaschne. Pak zašpiněný předmět můžete vložit do mikroténového sáčku a poté dát na chvíli do mrazáku. Po zmrznutí lze silikon z oděvu vydrolit.

Čerstvý silikon byste rozhodně neměli otírat houbičkou, protože tím silikon ještě silněji pronikne do vláken a nebude možné jej odstranit. V případě odstraňování silikonu z oblečení nepoužívejte specializovaný odstraňovač silikonu!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SILIKON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lajos POÓR.

Ako sa dá odstrániť silikón z pracovnej dosky kuchynskej linky tak aby sa tam následne neostali fľaky?
Ďakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit silikon

Ingredience (na 6 porcí)

  • 1 kg brambor
  • 300 g pečeného bůčku na kmínu
  • 200 g cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 2 hrsti libečku
  • 2 hrsti petrželky
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany
  • Mletý pepř
  • Muškátový oříšek
  • Sůl
  • Vepřové sádlo

Zdroj: Jak dělají francouzské brambory Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Vodičková.

poraďte, prosím, kdy odstranit nové měkké výhony, které vyrůstají okolo kmínku z kořenů? Je možné je odstranit kdykoli během roku, tedy i v létě? děkuji Eva Vodičková - Jablonná nad Vltavou

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Účinky na srážlivost krve a na Warfarin

Látky přítomné v rostlině mohou zvýšit riziko krvácení nebo zesilovat účinky Warfarinu. Proto buďte opatrní při konzumaci libečku a raději se poraďte s lékařem.

Zdroj: Libeček a Warfarin

Vedlejší účinky libečku

Žádné alergeny z této rostliny dosud nebyly popsány. Dle neoficiálních tvrzení může libeček vyvolat příznaky potravinové alergie u citlivých jedinců. Nicméně z provedených studií žádné nežádoucí účinky hlášeny nebyly. Je možné, že alergie na libeček, která je podobná alergenním projevům u mrkve a celeru, vzniká právě proto, že jde o rostlinné druhy téže skupiny. Při konzumaci libečku by měli být obezřetní pacienti s poruchou metabolismu aminokyselin. Při tomto onemocnění je charakteristická sladká vůně, připomínající javorový sirup v tělních tekutinách (například v moči) postižených pacientů. Látka odpovědná za tento zápach se nazývá 4,5-dimethyl-3-hydroxy-2[5H]-furanonu (sotolone), a tato sloučenina se nachází také v libečku.

Rostlina obsahuje i furanokumarin, který může mít za následek fototoxicitu. Tato reakce by mohla zvýšit citlivost na slunce, a to zejména při dlouhodobém užívání byliny. Projevuje se výskytem vyrážky ze slunce, spáleninami od slunce a rakovinou kůže. Pokud tedy užíváte libeček, používejte opalovací krém a ochranný oděv, zvláště pokud jste jedinci se světlou pletí.

Rovněž v těhotenství buďte obezřetní při konzumaci libečku. Libeček ve velkém množství může způsobit kontrakce a překrvení sliznice, což by mohlo vést k potratu. V období kojení není dostatek poznatků o bezpečnosti používání libečku.

Je možné, že libeček může zvýšit množství sodíku v těle, což následně vede ke zvýšení krevního tlaku.

Nepoužívejte libeček ani tehdy, pokud trpíte zánětlivým nebo bolestivým onemocněním ledvin anebo špatnou funkcí ledvin.

Libeček funguje jako takzvané „vodní pilulky“, které způsobují, že tělo ztrácí vodu. Užívání libečku spolu s léky na odvodnění by tak mohlo způsobit těžkou dehydrataci. Při tomto stavu může dojít k závratím a nízkému krevnímu tlaku. Mezi diuretické léky patří například hydrochlorothiazid (Diuril), chlorthalidon (Thalitone), furosemid (Furosemid), hydrochlorothiazid (HCTZ, Hydrodiuril, Microzide) a další.

Zdroj: Libeček a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Greguš.

Prosím o radu.Co s tímto pokračujícím výhonkem?Odstranit?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Odstanit. Léto je již ve své druhé polovině a na nových výhoncích by již nic nevyrostlo. Rostlina by akorát investovala do růstu. Nyní potřebujete podpořit plody k jejich uzrávání.

Zdroj: diskuze Rajče keříčkové pěstování

Mechanické odstranění silikonu

Mechanické odstranění silikonu – jedná se o metodu, která vyžaduje velkou opatrnost a přesnost, aby nedošlo k poškození čištěného povrchu. Staré silikonové těsnění lze odstranit odlamovacím nožem, škrabkou nebo stěrkou. Mělo by se to dělat velmi opatrně, právě proto, že čištěný povrch lze snadno poškrábat. Důrazně doporučujeme, abyste se nejdříve pokusili odstranit silikon domácí metodou - odstranění silikonu octem.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT MOLICE Z BAZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nejlepší zbraň na molice je chemický insekticid Mospilan. Bohužel pro bazalku se moc nehodí, jelikož její listy jsou hlavním produktem a Mospilan v nich zůstává moc dlouho aktivní. Abyste udržela bazalku stále jedlou a bez molic, tak zkuste použít žluté lepové desky, které jsou běžně k dostání, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Molice na ně přelezou, přilepí se a uhynou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

DĚKUJI ZAHRADNÍKOVI ZA RADU A PŘEJI HEZKÝ DEN.VLASTA

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky

Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“

Ingredience: 1 kg předvařených brambor, 4 vejce, 1 smetana, 200 g cibule, 300 g uzeného masa (bůček), 10 stroužků česneku, kmín, pepř, muškátový oříšek, petrželka, 2 hrsti libečku, sádlo.

Postup: Cibuli nakrájíme na klínky, uzené maso z komína na kostky. Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. Na výpeku poté orestujeme cibuli a česnek. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstmi nahrubo nasekaného libečku. Předvařené a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. (Už když brambory vaříte, je potřeba myslet na to, aby byly na skus, tj. aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se.) Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, jež zasypeme ochucenou směsí z pánve a na ni položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20−30 minut. V závěru pečení brambory zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně, kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C a francouzské brambory dopečeme dozlatova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Kavalová.

Dobrý den, žluté listy odstranit celé i se stonkem, nebo jen list. Děkuji, Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rostlině je jedno jestli ji žlutý list ustřihnete a nebo necháte uschnout. Z estetického hlediska je lepší zastříhávat cca 3 cm od kmínku.

Zdroj: diskuze Antúrie

Odstranění silikonu odborníkem

Když nejsme schopni odstranit sanitární silikon sami, vyplatí se využít služby odborníka, k čemuž vás vyzýváme!

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Odstranění silikonu acetonem

Aceton je také účinným prostředkem k odstranění silikonu, ale vyžaduje speciální opatření včetně ochrany rukou a vyplatí se nejprve ověřit účinek acetonu na malé ploše. Poté na starý silikon naneste aceton, počkejte pár minut a zkuste starý silikon odstranit. V případě potřeby opakujte.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Léčba otoku kotníku po operaci

Po operaci dochází k otokům, které jsou do určité míry fyziologické.

Pomoc: Dvakrát denně si na dvacet minut lehněte s nohama výš než boky, aby oteklé kotníky splaskly.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Škrabka na silikon

Jde o kovovou škrabku vhodnou pro odstranění silikonu. Z jedné strany je flexibilní kovová čepel pro rovné plochy a z druhé strany ohnutá kovová čepel, například pro rohy van. Čepel je vyhotovena z nerezové oceli.

Zdroj: Jak odstranit silikon

Jak léčit otoky kotníků v těhotenství

U žen dochází k otokům kotníků na základě hormonálních výkyvů před menstruací a během těhotenství.

Pomoc: Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínu C a flavonoidů, abyste posílila stěny krevních kapilár.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Zeleninové rizoto se sýrem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 lžíce pórku
  • 1 lžička libečku
  • ½ skleničky sterilované kapie
  • sůl, pepř
  • máslo nebo olej
  • nastrouhaný sýr

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP