Téma: 

jak získat vyhlášku 50


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VYHLÁŠKA 50

Jak získat osvědčení

Předmětem zkoušek a přezkoušení § 14 jsou:

  • předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí, kterou má zkoušený pracovník vykonávat, případně řídit;
  • místní pracovní a technologické postupy, provozní a bezpečnostní pokyny, příkazy, směrnice a návody k obsluze, které souvisí s činností na elektrickém zařízení příslušného druhu a napětí.
Ke zkouškám nebo přezkoušení pracovníků přizve organizace zástupce základní organizace, který má při zkouškách nebo přezkoušení podle § 6 až 8, 10 a 11 oprávnění člena zkušební komise.

Výsledek zkoušek nebo přezkoušení se hodnotí dvěma stupni známek (vyhověl, nebo nevyhověl). Při nevyhovujícím výsledku mohou být zkoušky nebo přezkoušení pracovníků opakovány v termínech určených organizací. Do úspěšného vykonání zkoušek nebo přezkoušení mohou být tito pracovníci pověřování jen činností, která odpovídá jejich znalostem prokázaným při zkoušce nebo přezkoušení.

Detail odstavce: Jak získat osvědčení
Zdroj: Vyhláška 50
Zveřejněno: 11.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JAK VYČISTIT PRAČKU

Čištení Savem a octem

Smíchejte čisticí přípravek ze Sava a teplé vody v poměru 50 : 50. Nasaďte si rukavice a do Sava namočte ručník. Nasáklým ručníkem otřete nejprve gumové těsnění. Nezapomeňte těsnění i odhrnout, právě pod ním se skrývají ty největší nečistoty a případná plíseň.

Jestliže špína nejde z těsnění dolů, nechte v něm nasáklý ručník třicet minut odležet. Poté ručník odstraňte a těsnění vydrhněte starým kartáčkem na zuby. Poté těsnění vytřete suchým hadrem. Když jste s těsněním hotovi, vložte do pračky hadr i ručník a zapněte program s nejvyšší teplotou. Po vyprání spusťte stejný program ještě jednou, ale tentokrát do pračky navíc přidejte dva hrnky octa. Pozor, nezkoušejte si čistění pračky urychlit tím, že dáte ocet už do prvního cyklu. Ocet a Savo se nesmí míchat! Čistění si zaslouží i přihrádky na prací prášek. Vyčistěte je směsí octa a vody opět v poměru 50 : 50. Přihrádky celé vysuňte a vyčistěte i vnitřek pračky.

Detail odstavce: Čištení Savem a octem
Zdroj: Jak vyčistit pračku
Zveřejněno: 28.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rostlinu galgánu koupit

Kde lze koupit rostlinu galgánu nebo jak získat semena rostliny nebo přísadou? Děkuji. Renča.

Zdroj: diskuze Rostlinu galgánu koupit
Odesláno: 17.3.2019 uživatelem Renata
Počet odpovědí: 0

VYHLÁŠKA 50

Testy

Na každou odbornou způsobilost se vyhotovují písemné testy, zde jsou uvedeny vzory testů.

Detail odstavce: Testy
Zdroj: Vyhláška 50
Zveřejněno: 11.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Jak získat řízky vinné révy

Rád bych rozmnožil hlavy révy. Mám jenom jednu a chtěl bych z ní mít víc.
Děkuji za odpověď a návod.
Povýšil

Zdroj: diskuze Jak získat řízky vinné révy
Odesláno: 2.2.2016 uživatelem B.Povýšil
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK ČASTO SE MŮŽE UŽÍVAT ŠTÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Recept na přípravu

Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.

Detail odstavce: Recept na přípravu
Zdroj: Jak často se může užívat štáva z červené řepy
Zveřejněno: 30.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VYHLÁŠKA 50

Cena

Cena osvědčení se pohybuje podle toho, o jaké osvědčení se jedná a jaká společnost to organizuje. Orientační ceny jsou následující.

Detail odstavce: Cena
Zdroj: Vyhláška 50
Zveřejněno: 11.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VYHLÁŠKA 50

Vyhláška 50 paragrafy

Kvalifikace pracovníků v elektrotechnice dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. lze rozdělit do dvou základních kategorií:

  1. na pracovníky bez elektrotechnického vzdělání;
  2. na pracovníky s elektrotechnickým vzděláním.

Do první skupiny patří pracovníci seznámení (§ 3) a pracovníci poučení (§ 4). Pracovníci poučení jsou ti, kteří byli organizací v rozsahu své činnosti seznámeni s předpisy pro činnost na elektrických zařízeních, školeni v této činnosti, upozorněni na možné ohrožení elektrickými zařízeními a seznámeni s poskytováním první pomoci při úrazech elektrickým proudem. Organizace je povinna stanovit obsah seznámení a dobu školení s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat, a zajistit ověřování znalostí těchto pracovníků ve lhůtách, které předem určí.

Školení a ověření znalostí provede pro obsluhu elektrických zařízení organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti, a půjde-li o práci na elektrických zařízeních, pracovník s některou z kvalifikací uvedených v § 5 až 9; pořídí o tom zápis, který podepíše spolu s pracovníky poučenými.

Do druhé skupiny patří pracovníci znalí (§ 5ú) a znalí s vyšší kvalifikací (§ 6, 7, 8). Pracovníci znalí jsou ti, kteří mají ukončené odborné (elektrotechnické) vzdělání a po zaškolení složili zkoušku v rozsahu § 14 odst. 1. Zaškolení a zkoušku je povinna zajistit organizace. Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky jejich přezkoušení.

Zaškolení provede organizací pověřený pracovník s kvalifikací odpovídající charakteru činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat. Zkoušení nebo přezkoušení provede organizací pověřený pracovník s některou z kvalifikací uvedených v § 6 až 9; pořídí o tom zápis, který podepíše spolu s pracovníky znalými.

Pracovníci pro samostatnou činnost (§ 6) jsou pracovníci s vyšší kvalifikací, kteří splňují požadavky pro pracovníky uvedené v § 5 odst. 1, mají aspoň nejkratší požadovanou praxi (na elektrických zařízeních do 1 000 V je stanovena praxe 1 rok, na elektrických zařízeních nad 1 000 V je stanovena praxe 2 roky, na hromosvodech je stanovena praxe 6 měsíců) a prokázali složením další zkoušky v rozsahu stanoveném v § 14 odst. 1 znalosti potřebné pro samostatnou činnost.

Zkoušku je povinna zajistit organizace; dále je povinna zajistit nejméně jednou za tři roky přezkoušení pracovníků pro samostatnou činnost. Zkoušení nebo přezkoušení provede organizací pověřená tříčlenná zkušební komise, jejíž nejméně jeden člen musí mít některou z kvalifikací uvedených v § 7 až 9.

Pracovníci s elektrotechnickým vzděláním mohou získat kvalifikace dle § 7 a 8 – pracovníci pro řízení jsou pracovníci znalí s vyšší kvalifikací, kteří splňují požadavky na pracovníky znalé, mají alespoň nejkratší požadovanou praxi a složením další zkoušky ve stanoveném rozsahu prokázali znalosti požadované pro:

  • řízení činnosti u pracovníků pro řízení činnosti (§ 7);
  • řízení činnosti, a navíc pro řízení činnosti dodavatelským způsobem u pracovníků pro řízení činnosti dodavatelským způsobem (§ 8 odst. 1);
  • řízení činnosti, a navíc pro řízení provozu u pracovníků pro řízení provozu (§ 8 odst. 1).

Detail odstavce: Vyhláška 50 paragrafy
Zdroj: Vyhláška 50
Zveřejněno: 11.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: skalničky buksus

Buksus se množí jednoduše řízkováním. Zde je video návod: youtu.be/JaW3gt1Js-c
Důležitý je substrát, který má být v poměru 50% písku a 50% vyzrálého kompostu. Množení je vhodné provádět na konci jara a v létě.

Zdroj: diskuze Skalničky buksus
Odesláno: 29.9.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK

Jak často trávník hnojit

Kdy hnojit trávníky chemickými hnojivy

Chemické hnojení trávníku je doporučováno několikrát za rok. Při hnojení nesmí být trávník nikdy suchý. První jarní hnojení by mělo proběhnout hned po vegetačním klidu, kdy trávník začíná po zimě růst, zpravidla to bývá období března až dubna. K tomuto hnojení bychom měli použít čistě dusíkaté hnojivo nebo kombinované hnojivo s převahou dusíku. U mladých trávníků má velký význam dostatek fosforu, neboť podporuje růst kořenového systému. Vlhkost půdy v tomto období bývá většinou dostatečná.

Další hnojení chemickými hnojivy by mělo přijít po deseti až dvanácti týdnech po jarním hnojení, kdy jsou živiny z trávníku již vyplaveny. V tomto období je potřebné dostatečné zalévání trávníku.

Poslední hnojení by mělo proběhnout na podzim, hnojivo by mělo obsahovat co nejvíce draslíku, který posiluje buňky trav a podporuje odolnost vůči chorobám.

Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin.

Hlavní složky hnojiv

  • dusík – potřebný pro růst a tvorbu chlorofylu a proces fotosyntézy;
  • fosfor – potřebný pro růst kořenů;
  • draslík – zvyšuje odolnost vůči suchu, teplu a mrazu;
  • hořčík – pomáhá proti vysychání, je hlavním stavebním prvkem pro chlorofyl.

Kdy hnojit trávníky organickými hnojivy

U organického hnojiva je doporučováno hnojit trávník jednou ročně, a to na podzim. Na trávník naneste rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvu kompostu nebo jiného vámi zvoleného hnojiva. Rovnoměrného rozložení docílíte hráběmi nebo lopatou. Pokud nemáte možnost organická hnojiva získat z vlastních zdrojů, určitě je seženete v zahradnictvích.

Detail odstavce: Jak často trávník hnojit
Zdroj: Jak správně hnojit trávník
Zveřejněno: 27.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Katalpa?

Dobrý den nejsem si jista jestli mám na zahradě katalpu. Stromeček malí cca 30cm jsem si přinesla z jedné zanedbané zahrady, kde se volně samy rozmnožily pod velikou "maminou". Loni vyrostl cca do výšky 50 cm, 4 lístky opadly. Letos vyrost do možná už více jak 2m výšky. Nekvetl, a listy jsou skoro 50 cm široké. Prosím jedná se o Katalpu? Děkuji Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Katalpa?
Odesláno: 17.10.2017 uživatelem Sylva
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK ZABÍT OCTOMILKY

Chov octomilek

Optimální teplota pro chov je 25 °C, lze je chovat i při pokojové teplotě, ale jejich vývoj se tím prodlužuje. Naopak při vyšší teplotě 30 °C a více začínají degenerovat. K chovu lze využít libovolnou sklenici o objemu 0,2 l až 0,5 l. Hrdlo sklenice překryjeme porézní tkaninou a zajistíme gumičkou. Na dno sklenice dáme živnou půdu do výše 1 až 2,5 cm, do které přidáme nastrouhané droždí. Potom se vsype násada asi 50 dospělých octomilek na 1–3 litry obsahu nádoby. Po namnožení nových mušek se zkrmují tak, že se do nádoby klepne, tím mušky spadnou ze stěn a mohou se odsypat.

Detail odstavce: Chov octomilek
Zdroj: Jak zabít octomilky
Zveřejněno: 8.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Petr Litvák
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VYHLÁŠKA 50

Platnost

Dle této dosud platné vyhlášky musí být každý pracovník, který přichází do styku s elektrickým zařízením pravidelně proškolen a přezkoušen ze znalostí předpisů a norem týkajících se elektrických zařízení s přihlédnutím k charakteru vykonávané práce. Obvyklý termín pro osoby znalé je 3 roky, pro osoby poučené a seznámené je určen zaměstnavatelem.

Detail odstavce: Platnost
Zdroj: Vyhláška 50
Zveřejněno: 11.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: list vlastnictví podle jména

Pro kompletní seznam všech nemovitostí budete muset na Katastrální úřad. Tam zkontrolují vaši totožnost a pak vám poskytnout onen seznam nemovitostí. Není možné získat jen tak na internetu seznam všech nemovitostí pro jakékoliv jméno, právě z důvodu ochrany soukromí.

Zdroj: diskuze List vlastnictví podle jména
Odesláno: 24.1.2019 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK VYČISTIT TROUBU

Čištění trouby Mora

Čištění moderní trouby Mora je mnohem snazší. Nové výrobky jsou totiž opatřeny samočisticí funkcí.

Water system Mora

Water system je speciální program na čištění trouby. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama.

Jak program čištění funguje

Stačí do pekáče nalít přibližně 0,5 l vody a vložit jej na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavte asi na 50–60 °C na dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypněte. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Detail odstavce: Čištění trouby Mora
Zdroj: Jak vyčistit troubu
Zveřejněno: 7.5.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: tůje

Dobrý den,
prosím o radu. Mezi chodníkem a zídkou (cca 50 cm) mám nasazené tůje. Měly to být zakrslé stromečky, ale asi se vloudila chybička a tůje už jsou dost vysoké. Chci se zeptat, jak hluboké nebo rozvětvené mají tůje kořeny, zda mi kořeny nevytlačí zídku u garáže nebo nepoškodí chodník.
Děkuji za informaci a přeji hezký den.
Hana

Zdroj: diskuze Kořeny túje
Odesláno: 20.7.2017 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Recept na kaki muffiny

Ingredience: 100 g špaldové mouky, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 60 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g másla, špetka prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 200 g polotučného tvarohu (může být i plnotučný), 1 polévková lžíce vanilkového cukru, 2 oloupané a na kousky pokrájené kaki, 1 lžíce třtinového cukru

Postup: V míse smíchejte mouku s ovesnými vločkami, cukrem, vejcem, máslem a práškem do pečiva. Vytvořte lepkavé těsto, které namačkejte po obvodu do plechu na pečení muffinů. Takto připravené muffiny dejte do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. Jakmile muffiny zezlátnou, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.

Během pečení si vytvořte náplň. V míse smíchejte tvaroh a vanilkový cukr. Poté v kastrůlku poduste kousky kaki smíchané s třtinovým cukrem. Nakonec naplňte upečené muffiny tvarohovou náplní a ozdobte kousky kaki.

Detail odstavce: Recept na kaki muffiny
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

JAK ZPRACOVAT DÝNĚ

Pražená dýňová semínka

Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.

Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.

Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.

Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.

Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.

Detail odstavce: Pražená dýňová semínka
Zdroj: Jak zpracovat dýně
Zveřejněno: 28.1.2014

JAK VYČISTIT TROUBU

Jak vyčistit rošt trouby

Rošty a plechy umyjte ve vodě s odmašťovačem, vyčistěte houbičkou a opláchněte čistou vodou, a to po každém použití trouby.

Detail odstavce: Jak vyčistit rošt trouby
Zdroj: Jak vyčistit troubu
Zveřejněno: 7.5.2018

JAK VYČISTIT ČALOUNĚNOU SEDAČKU OD SVRABU

Jak se svrab šíří

Svrab se přenáší přímým kontaktem, často při pohlavním styku nebo při spaní v jedné posteli. K infekci stačí jediná oplozená samička. Úspěšnost přenosu se zvyšuje s množstvím roztočů na nakažené osobě, běžně lze nalézt i více než 10 samiček. Zákožka svrabová se dostává pod kůži během 2,5 minuty. Nepřímý přenos je možný osobním nebo ložním prádlem. Onemocnění se nepřenáší běžným denním stykem, například podáním ruky či dotykem. Mimo svého hostitele je citlivá na sucho i vlhko, za pokojové teploty není schopna pohybu a umírá do 3 dnů. Inkubační doba je při prvním kontaktu 2–6 týdnů, při opakované infekci 1–4 dny.

Hygienická opatření jsou podkladem úspěšné lokální léčby. Každý den je nutné vyměnit osobní spodní a ložní prádlo. Prádlo se pak pere na 60 °C, musí se vyžehlit a nepoužívat minimálně tři dny. Ostatní oděv a boty stačí nepoužívat 5 dní, zákožka totiž není schopná přežít mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Svrab a jeho zárodky zabíjí vysoké teploty. Pokud se chcete zbavit tohoto parazita, pak vězte, že teplota nad 50 °C při použití déle než 10 minut zabíjí roztoče i jejich zárodky. Nejlepší je umístění kontaminovaného prádla do sušičky.

Detail odstavce: Jak se svrab šíří
Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu
Zveřejněno: 20.11.2017

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki štrúdl

Ingredience: 50 gramů másla, 4 lžíce strouhanky, 500 g listového těsta, 1 balení skořicového cukru, 1 hrst rozinek, 1 hrst vlašských ořechů, 4 kaki, hladká mouka na posypání, 1 vejce na potření

Postup: Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme strouhanku, za stálého míchání ji asi 3 minuty osmažíme dozlatova a odstavíme z ohně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát a na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku.

Kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky. Promícháme je se skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy a případně ještě přisladíme. Směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů - na každé straně by měl zbýt volný pruh těsta široký alespoň 2 cm. Těsto i s náplní opatrně zavineme, okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů.

Záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Tip: Každou porci štrúdlu můžete při podávání doplnit kopečkem šlehačky a posypat ho troškou moučkového cukru.

Detail odstavce: Kaki štrúdl
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

JAK CHOVAT VČELY

Produkční období a rojení

Toto období trvá od května do července. Z důvodů vysoké nabídky snůšky a krátkého života letní včely je v úlu zapotřebí velkého množství včel. Proto matka klade až 2 000 vajíček denně. Během tří týdnů je zakladeno více než 40 000 buněk a denně se líhnou až 2 000 mladých včel. Průměrná velikost jednoho včelstva je v létě kolem 30 000 až 50 000 jedinců. Protože včely v létě musí hodně pracovat, velmi rychle se opotřebují a umírají po třech až šesti týdnech. Včelař se v této době musí starat především o to, aby obratně podporoval snůšku, stavbu plástů i plodování, proto vykonává tyto práce: sleduje velikost včelstev, přidává medník, kontroluje rojovou náladu, vyměňuje stavební rámky a vytváří oddělky.

V přírodních podmínkách je rojení jediným možným způsobem rozmnožení a omlazení včelstva. Rojení znamená, že stará matka opouští s částí svého včelstva, s takzvaným prvorojem, úl. Jakmile nastane rojová nálada, chování včel se výrazně změní. Veškeré práce v úle jsou omezeny, matka je stále méně krmena, neklade téměř žádná vajíčka a snižuje produkci mateří látky. Většina včel nečinně vysedává v úlu nebo obléhá česno, kde se vytvářejí chumáče ve tvaru hroznu. Rojení by měl včelař bránit, protože se jedná o ztrátu.

Detail odstavce: Produkční období a rojení
Zdroj: Jak chovat včely
Zveřejněno: 29.10.2015

JAK ZABÍT OCTOMILKY

Využití octomilek

Octomilky se využívají jako laboratorní zvíře třeba ke zkoumání rakoviny. Dalším využitím je násada (potrava) pro jiné druhy živočichů. Ke krmení se využívají jak larvy, tak i dospělí jedinci.

Detail odstavce: Využití octomilek
Zdroj: Jak zabít octomilky
Zveřejněno: 8.11.2015

PLYNOVÝ KONDENZAČNÍ KOTEL

Jak správně topit kondenzačním kotlem

Aby se využil potenciál kotle na maximum, musí se docílit co nejnižší hodnoty teploty vratné vody. Její teplota při tom nesmí překročit cca 45 °C (platí pro zemní plyn). Jakmile se teplota vratné vody zvýší nad tuto hodnotu, chová se kondenzační kotel stejně jako nízkoteplotní turbokotel. V podstatě u dobře navržených kotlů v dobře seřízené soustavě pracuje kotel v kondenzačním režimu 80 až 100 % času pro vytápění. A to je již velmi dobrý výsledek. Proto je velmi důležité nechat realizaci těchto kotlů na odbornících.

Jak lze docílit takto nízké teploty zpětné vody:

  1. Dobře provedeným výpočtem, přičemž projektant musí vzít v úvahu skutečnou tepelně technickou charakteristiku budovy – neobejde se bez přepočtu skutečných tepelných ztrát.
  2. Dosažením dostatečného vychlazení topné vody v radiátorech, tedy kvalitním předáním tepla do místností – je jasné, že pokud nebude seřízena hydraulika vytápění a voda bude v trubkách proudit zbytečně rychle a ve větším množství, než je nutné, nedojde k dostatečnému ochlazení vratné vody a nedojde k maximálnímu využití potenciálu kondenzačního kotle.
  3. Správným dimenzováním radiátorů – obecně platí, že se jedná o nízkoteplotní systém vytápění. Radiátory v nízkoteplotních soustavách musí mít při zachování jmenovitého výkonu větší teplosměnnou plochu (jsou rozměrově větší) než radiátory ve vysokoteplotní soustavě. Každý panelový dům má po zateplení cca o 30 až 50 % menší tepelné ztráty, v té chvíli jsou tedy radiátory o 30 až 50 % předimenzované, což je dobře pro použití kondenzačního kotle.
  4. Dobře nastavenou regulací – hlavním úkolem regulace je udržení teploty topné vody na co nejmenší hodnotě, při níž ještě voda dostatečně vytopí dům. Pokud bude teplota topné vody zbytečně vysoká, nedojde k jejímu dostatečnému ochlazení v radiátorech a voda se do kotle vrací moc teplá. Tím se zhoršují podmínky nutné pro kondenzaci, případně zcela mizí a ke kondenzaci nedochází. Pro použití kondenzačního kotle je zcela nezbytná dobře nastavená ekvitermní regulace. Drtivá většina moderních kondenzačních kotlů již má v sobě z výroby tuto regulaci zabudovanou – dokupují se pouze rozšiřující moduly, které umožní například nastavení „nočních útlumových křivek“ a časových programů.

Detail odstavce: Jak správně topit kondenzačním kotlem
Zdroj: Plynový kondenzační kotel
Zveřejněno: 10.5.2018

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Uzené maso se švestkovou omáčkou

Ingredience: 500 g uzené krkovice, 200 g švestkových povidel, 50 g másla, 1 lžíce jablečného octa, 1 špetka sušené citrónové kůry, špetka skořice, sůl (jen v případě potřeby)

Postup: Uzenou krkovičku vložíme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme ji doměkka. Vyjmeme z vody a uložíme v teple. V pánvi rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. V ještě teplém masovém vývaru rozmícháme švestková povidla, dochutíme octem, skořicí a citrónovou kůrou a přivedeme k varu. Poté do vývaru vmícháme připravenou prochladlou jíšku, omáčku povaříme ještě asi 20 minut a podle potřeby ji přisolíme. Uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře a přelijeme teplou omáčkou. Podáváme s bramborem. Příprava tohoto pokrmu je opravdu rychlá a jednoduchá.

Detail odstavce: Uzené maso se švestkovou omáčkou
Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno: 2.9.2016

JAK VYČISTIT ČALOUNĚNOU SEDAČKU OD SVRABU

Autosedačky

U autosedaček platí to samé, nepoužívat 5 dní, zákožka totiž není schopná přežít mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Detail odstavce: Autosedačky
Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu
Zveřejněno: 20.11.2017