Kakadu palmový rozpětí křídel
Rozpětí křídel kakadu palmového je dlouhé stejně jako papoušek samotný. Při roztažení dosahuje šířky 70 až 100 cm.
Zdroj: Kakadu palmový
Rozpětí křídel kakadu palmového je dlouhé stejně jako papoušek samotný. Při roztažení dosahuje šířky 70 až 100 cm.
Zdroj: Kakadu palmový
Kakadu palmového můžete vidět i v některých českých a moravských zoologických zahradách. Najdete ho například v Zoo Liberec, Zoo Jihlava nebo Zoo Brno.
Zdroj: Kakadu palmový
Cena kakadu palmového je vysoká, takže si jej mohou dovolit spíše movití chovatelé. Dá se dobře ochočit jako domácí mazlíček, ale právě z důvodu vysoké ceny ho nikdo u nás takto nechová. Cena se liší podle poddruhu, menší kakadu palmový černý je levnější, poddruh „goliath“ asi o třetinu dražší, stojí až půl milionu korun. V zahraničí je cena osm až deset tisíc dolarů za menší poddruh a za velký se požaduje až šestnáct tisíc dolarů.
Zdroj: Kakadu palmový
Papoušek kakadu palmový dorůstá délky 60 až 68 cm. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 900 g. Dožívá se zhruba 55–60 let. Barva těchto papoušků je černá až černošedá. Na hlavě má kakadu velmi výraznou chocholku. Samec se od samice výrazně liší velikostí, samec je samozřejmě větší, samičku poznáme podle výrazně menší horní a dolní čelisti zobáku. Zbarvení mají oba stejné. Kakadu nemá skoro žádné prachové peří, proto musíme dávat pozor a chránit ho před mrazivým počasím. Typické jsou pro kakadu červené líce, které vypovídají o jeho zdravotním stavu. Pokud je barva tmavě červená, svědčí to o dobré kondici papouška, ale pokud je barva růžová, signalizuje to, že není něco v pořádku. Může to být i vlivem špatné stravy.
Tady si můžete prohlédnout fotografie kakadu palmového, ale i další tři poddruhy:
- kakadu palmový černý (Probosciger atterimus atterimus)
- kakadu palmový severní (Probosciger atterimus stenolophus)
- kakadu palmový papuánský (Probosciger atterimus goliath)
Zdroj: Kakadu palmový
Chovat kakadu palmového je dost náročné. Nejen na chov jako takový, ale rozhoduje především také cena, která není zrovna nízká. Kakadu potřebuje prostornou voliéru, ale ani tak není odchov jednoduchý. Vyžaduje podobně tučnou stravu jako papoušek ara. Výhodou tohoto druhu kakadu je, že není tak hlučný, jako jiné druhy, ale vydává melodický zvuk.
V České republice jde o velmi vzácně chovaného papouška. Podle centrálního registru CITES jich je kolem 40 kusů. Kakadu palmový patří mezi nejčastěji pašovaný druh papouška, a to kvůli jeho vysoké ceně.
Zdroj: Kakadu palmový
Kakadu žije na poloostrově Kap York v severní Austrálii, Nové Guinei a přilehlých ostrovech. Jeho populace klesá, už je jich jen několik stovek až tisíců exemplářů, proto byl zařazen do mezinárodní úmluvy CITES o zákazu odchytu a volném nakládání s jedinci chovanými v zajetí. Nejradši má pralesy, kde žije ve skupinkách po 2, někdy i třech kusech. Staví si hnízda v kmenech dutých stromů, občas až ve výšce 10 m. Nosí si tam kousky dřevin, které rozmělňuje na drť. Hnízdit začíná v srpnu. Létá podobně jako naše sovy, takže téměř není slyšet. Kakadu palmový nekřičí jako spousta jiných papoušků, ale melodicky si hvízdá.
Zdroj: Kakadu palmový
Běžnou denní stravou pro papouška kakadu jsou speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré vitamíny a látky, které by měl papoušek dostat. Někdy můžeme přidat vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle a podobně. Pravidelně krmíme směsí pro velké papoušky, která obsahuje semena, ořechy, ovoce a zeleninu, listy stromů a větvičky k okusování. Nikdy žádnému papouškovi nedáváme avokádo, je pro ně silně jedovaté. Každý den dáváme čistou vodu, která je podmínkou. Po celou dobu by měl mít papoušek k dispozici grit nebo písek na trávení. Velikou pochoutkou pro kakadu jsou větvičky ovocných stromů s pupeny. Jako bidla se používají větve břízy, lípy, ovocných stromů, ale i jehličnanů. Větviček musí mít pořád dostatek, protože si o ně okusováním brousí zobák a ten potom nepřerůstá.
Zdroj: Kakadu palmový
Recept na tuhle hrnkovou bábovku je přesně do jedné bábovkové formy nebo na jeden aluminiový pekáček 30x25cm. Při nalití se bude zdát, že je toho málo, ale těsto během pečení zdvojnásobí svůj objem a vyplní celou formu. Navrch bábovky je skvělá čokoládová poleva v prášku, kde není žádný palmový tuk. Vidět je tady: čokoládová poleva dr. Oetker. Na přípravu budete potřebovat pár běžných ingrediencí a dokonalý postup. K odměřování použijete hrnek 250 ml.
Ingredience:
Postup:
Nejprve si připravte mouku, do které rovnoměrně vmíchejte prášek do pečiva. Ve větší míse pomocí metličkového mixéru smíchejte vejce (bílek i žloutek) s moučkovým cukrem. Až vám vznikne žlutý krém, tak za stálého míchání přidejte olej, vlažné mléko, kandovanou pomrančovou kůru, ořechy a nakonec mouku s práškem dopečiva. Důkladně prošlehejte a směs nalijte do formy nebo do pekáčku, který jste před tím vymazali olejem a vysypali hladkou moukou, aby se váš moučník při pečení nepřipekl. Pečte v troube vyhřáté na 175 °C po dobu 25 minut. Před dopečením zkontrolujte zapíchnutím špejle až na dno, přičemž po vytáhnutí musí být hladká a čistá. Moučník nechte vychladnout a potom ho přelijte čokoládovou polevou.
Zdroj: Ořechová bábovka
Recept na takzvané Merguez pochází z maghrebské kuchyně. To znamená Tunisko, Alžírsko a Maroko. Merguez se vyrábí z jehněčího masa. Jelikož je hmota silně kořeněná, chutná velmi pikantně a podle vašich preferencí může být i velmi pálivá. V receptu je použitá hotová harissa. Složení Harissy je chilli, česnek, paprika, sůl (9 %), rajčatový prášek, koriandr a římský kmín. V závěru je krátký návod, jak si Harissu můžete vyrobit sami.
Na 1 kg Merguez:
Koření na kg masa:
Potřebujete toto vybavení:
Merguez byste měli použít během 1 až 2 dnů. Pokud je uvaříte, můžete je uchovat v lednici asi 10 dní. Případně ho můžete zamrazit, vydrží tak déle.
Zdroj: Domácí párky bez uzení
Děkuji za odpověď
B. Procházková
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Postřik z modré skalice připravíte smícháním 10 g modré skalice a jednoho litru teplé vody.
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
V jakém poměru namíchat postřik modrou skalicí starý strom švestky. Plíseň i prezimujici škůdci. Děkuji za radu. B. Procházková
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět