Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KAPUSTIČKY JAKO PŘÍLOHA

OBSAH

Vařené kapustičky jako příloha

Ingredience: 400 g růžičkové kapusty, 40 g másla, sůl

Technologický postup: Kapustičky důkladně očistíme a omyjeme. Kapustu vložíme do pařáčku nebo parního hrnce a uvaříme doměkka. Takto připravené kapustičky osolíme a polijeme rozehřátým máslem. Vařenou růžičkovou kapustu podáváme jako přílohu k masu.

Zdroj: Kapustičky

Poradna

V naší poradně s názvem PASTINÁKOVÁ NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zajímalo by mě, jak je to s tou pastinákovou natí. V nějakém článku jsem našla, že ji pán kompostuje, protože je mírně jedovatá. Může se tedy dávat do pokrmů, třeba i za syrova, nebo ne??? Smí se nať pastináku používat běžně jako petrželová nať? Nikde v článcích jsem zmínku o použití nati nenašla, tedy ani upozornění, že by jedovatá byla...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Nať pstyňáku je možné použít jako nať petržele, takže i za syrova. Nať pastyňáku není tak aromatická jako je nať petrželová. Žádná jedovatost není známa.

Zdroj: diskuze Pastináková nať

Recept na kapustičky se slaninou

Ingredience: 400 g růžičkové kapusty, 100 g anglické slaniny, 2 lžičky másla, sůl, mletý pepř, špetka estragonu

Technologický postup: Očištěné kapustičky vložíme do osolené vařící vody a vaříme do částečného změknutí cca 4–6 minut. Necháme je okapat na sítu. Mezitím si na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, aby pustila tuk, a máslo. Když dostane slanina sklovitou barvu, přisypeme kapustičky a restujeme, až se na některých z nich začne objevovat béžová barva. Máme hotovo. Kapustičky servírujeme okamžitě. Pokud to máme rádi, přelijeme slaninou a máslem z pánve. Osolíme, opepříme a přidáme špetku estragonu.

Zdroj: Kapustičky

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA PASTINÁKOVOU NAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Dobrý den, může mi někdo poradit, zda se nať pastináku dá konsumovat podobně jako nať petržele? Díky. V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Já nať z pastyňáku používám stejně jako z petržele. Nať z pastiňáku není tak aromatická jako má petržel, ale chutná taky dobře. Dá se i mrazit.

Zdroj: diskuze Dotaz na pastinákovou nať

Zadělávané kapustičky na másle

Ingredience: 500 g růžičkové kapusty, 1 malá cibule, 1 citron, 40 g másla, 30 g hladké mouky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, petrželová nať

Technologický postup: Růžičkové kapusty očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z tuku, mouky, jemně nakrájené cibule a petrželky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kapustiček, aby vznikla hustší omáčka. Kapustičky vložíme do omáčky, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a citronovou šťávu a krátce povaříme. Dobrou chuť.

Zdroj: Kapustičky

Diskuze

V diskuzi KOLAUDACE BYTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravim potreboval bych poradit zda je potreba kolaudovat byt ktery se chystam vybudovat ve svem dome aby ho mohly uzivat najemnici diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ráda bych koupila byt, který je na katastru veden jako ateliér, jelikož má snížený strop. Vzhledem k tomu, že na byt, který je takto zapsán na katastru, mi staveb. spořitelna odmítá půjčit peníze, stávající majitel tudíž řekl, že bude muset byt překolaudovat, aby byl na katastru veden jako byt a ne jako ateliér. Má otázka zní, zda je tedy možné takto "atelier" zkolaudovat, když nesplňuje dané parametry. To by ho podle mě jako byt zkolaudovali rovnou ne? Ještě by mě zajímalo, jak popř. dlouho takové překolaudování cca trvá? Děkuji za odpověď. S přáním hezkého dne J. Frídová

Zdroj: diskuze Kolaudace bytu

Kapustičky s bramborem

Ingredience: 600 g růžičkové kapusty, 600 g brambor, 4 dl mléka, 200 g anglické slaniny, 30 g hladké mouky, 30 g másla, špetka mletého muškátového květu, sůl

Technologický postup: Kapustičky zbavíme poškozených lístků, odřízneme zaschlé konce růžiček a růžičky podle velikosti rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu přivedeme k varu jeden litr vody, osolíme ji, nasypeme do ní kapustičky a necháme asi 3 minuty vařit. Pak přecedíme tak, abychom zachytili 5 dl vývaru, a kapustičky zchladíme ve studené vodě. V kastrolu rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud mouka nezapění. Přilijeme vychladlý vývar z kapustiček, rychle rozšleháme a přivedeme k varu. Pak přilijeme mléko, osolíme, přidáme muškátový květ a za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Poté přidáme kapustičky a nakrájené brambory a vše zvolna vaříme, dokud není zelenina měkká. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi dokřupava. Kapustičky s brambory rozdělíme na talíře a každou porci posypeme opečenou slaninou.

Zdroj: Kapustičky

Poradna

V naší poradně s názvem POPÍNAVÁ ROSTLINA NA PLOT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Prosím o radu
Rostlina je jednoletá rychle rostoucí popínavá po plotě.Stonky jsou zelené dužnaté ne dřevnaté.Květy jsou žluté trochu ve tvaru jako kopr místamy stočené do spírál jako u vína.Plody jsou zelené šištíce s bodáky ve tvaru jako kiwi.Na podzim šištice uschne a spodní část se rozevře a vypadnou z ní 4 ploché hnědé pecky .Tvar jako dýňové semínko s rozdílem celé hladké.Mockrát děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Posílám vám odkaz na stránku, kde jsou vidět nejznámější popínavé druhy a jejich obrázky: www.theguardian.com/…
Podle obrázků najděte tu svojí rostlinu a hned vedle se dozvíte její latinský název. Podle něho již dohledáte český název.

Zdroj: diskuze Popínavá rostlina na plot

Polévka z kapustiček

Ingredience: 250 g růžičkové kapusty, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 střední brambory, 1 debrecínský párek, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín, 700 ml zeleninového bujónu, 1 vejce, 1 lžička majoránky

Technologický postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme na proužky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kapustičky a krátce osmahneme. Pak zalijeme vroucím vývarem, vhodíme brambory krájené na kostičky, pokrájený párek, prolisovaný česnek, sůl, pepř a kmín. Uvaříme doměkka. Nakonec do polévky vlijeme rozmíchané vajíčko a přisypeme rozdrcenou majoránku.

Zdroj: Kapustičky

Diskuze

V diskuzi CIBULE JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Plačková.

Děkuji,hned jdu vyzkoušet, tak věřím že kašel vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cibule jako lék

Kapustičky se žampiony

Ingredience: 500 g růžičkové kapusty (na půlky), 500 g žampionů (na půlky), 100 g anglické slaniny na proužky, máslo, bazalka, sůl, pepř, 250 ml smetany, 1 vejce, 4 lžíce parmazánu, 4 lžíce strouhanky, tvrdý sýr

Technologický postup: Troubu necháme rozehřát na 200 °C. Kapustičky dáme do osolené vody, v níž je necháme asi 5 minut povařit. Mezitím si na másle osmažíme anglickou slaninu krájenou na proužky. O chvíli později přidáme žampiony (nakrájené na půlky), a až budou měkké, přidáme kapustičky a chvíli spolu smažíme. Ochutíme solí, pepřem a sušenou bazalkou. Hlubší pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vložíme do něj osmaženou směs. Poté zalijeme smetanou, ve které jsme si rozmíchali vejce, parmazán a sůl. Vršek posypeme strouhankou a případně ještě tvrdým sýrem. Vložíme nepřikryté do trouby a zapékáme přibližně 20 minut. Podáváme s bramborem.

Zdroj: Kapustičky

Diskuze

V diskuzi LIKVIDACE ČERVOTOČE V TRÁMECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jouda.

Tak nevim, mě stačilo je důkladně potřít hustou mýdlovou vodou, která zaslepila chodbičky a vyschla na povrchu jako film a byl pokoj - už je to řadu let, a nikdy jsem to už nemusel opakovat :-) Je to podobné jako s hrůzostrašnou dřevomorkou, kde se také zbytečně straší, přitom stačí troška modrá skalice, či ekologičtějšího hydroxidu a je vyřešeno :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Likvidace červotoče v trámech

Karamelizované kapustičky

Ingredience: 400 g kapustiček, 150 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, lžíce třtinového cukru, ½ lžičky balzamikové redukce, balzamikový ocet, voda, sůl, pepř

Technologický postup: Kapustičky krátce povaříme v osolené vodě, jakmile kapustičky vytáhneme z vroucí vody, musíme je zprudka ochladit ledovou vodou, nebo přímo ledem, pak si zachovají svou svěží zelenou barvu. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený česnek (množství, jak kdo má rád) a nadrobno nakrájenou slaninu, chvíli vše restujeme. Když vše lehce zezlátne, přidáme 1 lžíci hnědého cukru, osolíme, dost opepříme, přidáme 1/2 lžičky balzamikové redukce a nepatrně zastříkneme bílým balzamikovým octem, nejlépe s příchutí fíků (lze koupit v italských lahůdkách). Okapané kapustičky rozkrájené na půlky vložíme do pánve s karamelem, česnekem a slaninou, necháme je pěkně obalit a vsáknout všechny vůně z pánve do sebe. Na plotně je při střední teplotě za občasného promíchání zahříváme ještě asi 10 minut, poté ihned podáváme.

Zdroj: Kapustičky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Servírování oškvarkových Pagáčů

Oškvarkové pagáče se podávají teplé i studené. Před servírováním se natřou lektvarem, pocukrují se, případně se jen obalí v cukru s vanilkou. Výborné jsou samostatné. Mohou se podávat jako příloha k masu i se zelím, anebo na sladko s mákem či povidly. Každému dle chuti.

Zdroj: Recept na oškvarkové pagáče

Poradna

V naší poradně s názvem KYTKA EUSTOMA JAK PĚSTOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Zdravím, prosím jak uchovat květinu Eustoma přes zimu?????? Děkuji za odpověď.Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V teplejších oblastech může eustoma přezimovat venku, protože snese mrazy až do -12 °C. Snese i krátkodobé zakrytí. Přezimování eustomy je možné i v interiéru při teplotě 10 až 15 °C. Je potřeba vědět, že eustoma je dvouletka, takže v dalším roce již nemusí být stejně pěkná jako v prvním roce. Proto se pěstuje jako letnička.

Zdroj: diskuze Kytka eustoma jak pěstovat

Tip na dip

Česnekový dip

Ingredience: 500 g bílého jogurtu, 3 stroužky česneku (může být i víc, záleží na chuti), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrst oregana, sůl, pepř

Postup: Česnek oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: Grilovaná zelenina jako příloha

Diskuze

V diskuzi OSMODRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

určitě kdo má taktéž problém s vlhkostí jako jsem měl já, to můžu všem maximálně doporučit, vlhkost opravdu dokáže eliminovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janča.

Marku přesně, nikde jsem nenarazila na kvalitnější firmu, i ty ceny jsou vcelku přijatelné

Zdroj: diskuze Osmodry

Grilovaná zelenina v alobalu

Ingredience: 500 g zeleniny – baby karotka, kukuřice, 250 g hrášku, 4 ks oloupaných brambor; 4 lžíce másla, 1 lžíce koření na grilovanou zeleninu

Postup: Větší nádobu na pečení v troubě vyložte alobalem a naplňte na kostičky nakrájenou zeleninou. Posypte kořením, přidejte máslo a alobal uzavřete. Vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Diskuze

V diskuzi ZARODEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nasla jsem na podlaze tak 15 zarodky neceho neidentifikovaneho...vypada jako mysi bobek i barvou ale z blizska...ma na sobe takove krouzky..jako obratle nevim jak to popsat...po zmacknuti praskne...a vytece joko hnys...
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarodek

Dušená růžičková kapusta se sýrem

Suroviny (na 4 porce):

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z omytých kapustiček oberte vrchní oschlé lístky, odkrojte okraj košťálu a dejte je vařit cca na 15 minut do vroucí osolené vody. Uvařené kapustičky sceďte. V hlubší pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte růžičkovou kapustu, lehce ji osmahněte, zalijte 0,5 dcl vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se neodpaří všechna voda, těsně před koncem dušení přimíchejte ke kapustě dva rozetřené stroužky česneku. Servírujte posypané nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Dušená kapusta

Obsah kcal v grilované zelenině

Zelenina jako papriky, rajčata, okurky, ředkvičky, brokolice, cibule, cuketa, česnek, tudíž v podstatě skoro veškerá naše zelenina, má nízkou energetickou hodnotu, a proto ji směle zařaďte při redukci do svého jídelníčku. Například paprika a okurka mají jen minimum kalorií.

Například:

  • 100 g květáku obsahuje 29 kcal
  • 100 g zelených fazolí obsahuje 33 kcal
  • 100 g zeleného hrášku obsahuje 87 kcal
  • 100 g špenátu obsahuje 26 kcal
  • 100 g kedlubny obsahuje 26 kcal
  • 100 g pórku obsahuje 38 kcal

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Karbanátky z vařeného květáku

Ingredience

  • 1 středně velký květák;
  • 2 vejce;
  • slanina
  • 2 lžíce strouhanky;
  • olej na smažení;
  • kmín;
  • sůl;
  • pepř.

Postup

Uvařený květák nahrubo rozmačkáme, přidáme vejce, strouhanku a na kostičky nakrájenou slaninu. Dochutíme solí, pepřem a kmínem. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme placičky, které následně obalíme ve strouhance a dáme smažit na mírně rozehřátý tuk. Jako příloha jsou vhodné uvařené brambory.

Zdroj: Květákové karbanátky podle Pohlreicha

Listový špenát jako příloha

Ingredience: 1 kg čerstvého listového špenátu, 100 g slaniny, máslo, 3 stroužky česneku, 50 g ořechů, 30 g rozinek, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na pánvi orestujeme na kostičky slaninu, přidáme česnek nakrájený na plátky, který také orestujeme. Přihodíme rozinky a očištěný špenát, opepříme, opatrně dosolíme. Máme-li rádi křehký špenát, tak jej tepelně takřka neupravujeme; kdo chce špenát měkčí, tak obsah pánve párkrát prohodí, kdo rád špenát jako „šráky“, tak podusí krátce pod poklicí. Při podávání špenát posypeme drcenými ořechy.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta jako příloha

Suroviny:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku (nebo více, záleží na chuti)
  • sůl
  • drcený kmín
  • olivový olej

Postup:

Nejprve na troše oleje dozlatova osmažte na drobno pokrájenou oloupanou cibulku. Poté k cibulce přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, promíchejte, osolte, okmínujte, podlijte mírně vodou a pod pokličkou chvilku poduste, dokud kapusta lehce nezměkne (nerozvařte ji, nechte ji křupavou). Nakonec vmíchejte rozmačkaný česnek. Můžete podávat jako přílohu k pečenému masu či jíst jen s chlebem nebo uvařenými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP