Téma: 

koláč s tvarohem


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

TVAROHOVÝ KOLÁČ

Tvaroh je tradiční mléčný výrobek, který patří do našeho jídelníčku od nepaměti. Ti, kteří říkají, že jde o sýr, mají pravdu. Tvaroh je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Jedná se o sraženinu, která vzniká z kravského, popřípadě kozího mléka za působení kyseliny mléčné, a někdy i malého množství syřidla. Pro své vynikající vlastnosti se stal tvaroh také častou součástí koláčů a buchet.

Zdroj: Tvarohový koláč
Zveřejněno: 15.8.2015

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a jablky
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a meruňkami
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka

Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.

Detail odstavce: Strouhaný koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a povidly
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Kakaový koláč s tvarohem

Ingredience: 330 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 5 vajec, 500 g tvarohu, 500 g bílého jogurtu, 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu

Postup: Uděláme si těsto z 280 g mouky, kakaa, Hery, 80 g krupicového cukru, vanilkového cukru, 1 vejce a přidáme 2–3 lžíce studené vody. ¾ těsta dáme do dortové formy, těsto stejnoměrně vymačkáme po celém dnu i do krajů. Na náplň utřeme tvaroh s jogurtem, přidáme pudinkové prášky, prášek do pečiva, moučkový cukr, rum a nakonec postupně vmícháme 4 vejce. Náplň nalijeme na těsto do formy. K poslední čtvrtině těsta přidáme zbylých 50 g mouky a 20 g krupicového cukru. Dobře prohněteme a vzniklé tuhé těsto nastrouháme (na hrubé slzy) na povrch koláče. Koláč pečeme asi 70–75 minut při 180 °C. Upečený koláč necháme dobře vychladnout a ztuhnout a až poté krájíme.

Detail odstavce: Kakaový koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Sypaný jablkový koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 1 hrnek cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 máslo

Náplň:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 tvarohy
  • 2 hrnky mléka
  • 1 balíček pudinku

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Vytvoříme sypkou směs. V jiné míse promícháme v hladkou hmotu tvaroh mléko, vejce, pudink a cukr. Dle chuti můžeme kápnout i trošku rumu. Poté vymažeme máslem hluboký plech, na něj vysypeme polovinu směsi, na ni nalijeme tvarohovou náplň a navrchu posypeme zbytkem směsi. Celý koláč poklademe máslem nakrájeným na slabé plátky. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 stupňů. Takový rychlý a luxusní koláč jste zajisté ještě nejedli. Tak dobrou chuť.

Detail odstavce: Sypaný jablkový koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

KOLÁČ S TVAROHEM

Linecký koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g Hery, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce mléka

Ingredience náplň: rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 2 dl mléka na rozředění, 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, 1 vejce, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání plechu

Postup: Na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné. Rozdělíme jej na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a na ni navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a tím tvarohovou nádivku přikryjeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zrůžovění (cca 30 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Detail odstavce: Linecký koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Detail odstavce: Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (Hery)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Ostatní:

  • máslo
  • strouhanka nebo kokos na vysypání pekáče
  • 5 oloupaných jablek

Náplň 1:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce

Náplň 2:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • nasekané mandle nebo mandlové lupínky
  • skořice
  • rum na pokapání

Postup:

Z ingrediencí na těsto vytvoříme sypkou směs, tu vysypeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech. Směs urovnáme a poklademe dostatečným množstvím nastrouhaných jablek. Mezitím uvaříme pudink z 1/2 l mléka a necháme vystydnout. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr v hladkou hmotu. Do této hmoty zamícháme studený pudink a nalijeme na nastrouhaná jablka. Celý koláč pokapeme rumem a posypeme skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40–45 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Avokádová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Avokádová pomazánka
Zveřejněno: 23.2.2017

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Detail odstavce: Brynzová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Brynzová pomazánka
Zveřejněno: 31.8.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Detail odstavce: Koláč prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

RECEPTY NA LISTOVÉ TĚSTO S TVAROHEM

Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem

Ingredience: 1 plát listového těsta, 500 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 150 ml smetany, 1 vanilkový prášek, 80 g cukru krupice, ovoce (maliny, jahody, borůvky)

Technologický postup: Troubu si předehřejeme na 170 °C (s klasickým horním i dolním ohřevem). Rošt umístíme do spodní části trouby. Listové těsto rozbalíme a připravíme do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Z odstraněného těsta poté dotvarujeme okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskneme k sobě a pěkně celý okraj upravíme. Tvarohy dáme do misky a vyklepneme k nim vejce, přisypeme cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké. Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promícháme, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochutíme špetkou vanilky a přilijeme smetanu, kterou opět důkladně vmícháme do směsi, až je hladká. Nezapomínáme ochutnávat. V této chvíli můžeme přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká. Připravenou tvarohovou náplň nalijeme do formy, na těsto. Uhladíme povrch a do náplně vmáčkneme ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40–50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout. Po vytažení z trouby necháme asi hodinu vychladnout, aby se koláč dobře krájel.

Detail odstavce: Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem
Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem
Zveřejněno: 25.4.2017

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s tvarohem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 g Hery
  • 1 prášek do pečiva

Nádivka z jablek:

  • 600 g jablek oloupaných a nastrouhaných nahrubo
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 vanilkového pudinku

Nádivka z tvarohu:

  • 400 g polotučného tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce

Postup:

Nejprve si připravte jednotlivé nádivky, a to tak, že v míse vždy smícháte všechny suroviny. I těsto připravíte tak, že jen smícháte všechny odměřené suroviny. Až budete mít těsto důkladně propracované, rozdělte ho na 1/3 a 2/3. Ten menší díl dejte do sáčku a vložte ho do mrazáku, větší část buď rozválejte, nebo prsty rozprostřete po celé ploše plechu vyloženého pečicím papírem. Na vrstvu těsta rozetřete jablkovou a tvarohovou náplň, pořadí si zvolte sami. Na povrch koláče rovnoměrně nahrubo nastrouhejte zbylé těsto, které jste měli uložené v mrazáku. Pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu asi 30 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

Spodní těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g másla nebo Hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 8 lžic vody
  • 1 vejce

Vrchní těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce

Náplň:

Tvarohová vrstva:

  • 2 tvarohy
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jablečná vrstva:

  • 8–10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 1 skořicový cukr

Postup:

Smícháme všechny suroviny na spodní těsto a vypracujeme rukou vláčnou hmotu, kterou rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem pěkně do krajů. Potom zpracujeme tvarohovou vrstvu – tu ze všech výše uvedených surovin vymícháme do hladka a opatrně nalijeme na již připravené těsto. Nahrubo nastrouhaná jablka zamícháme s cukrem a skořicí. Rovnoměrně je poklademe na tvaroh. Nakonec vyšleháme vrchní těsto z připravených ingrediencí a rovnoměrně je rozlijeme po jablečné vrstvě. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do růžova.

Detail odstavce: Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

RECEPTY Z LISTOVÉHO TĚSTA S PUDINKEM

Listové těsto s pudinkem a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 500 g tvarohu, 2 dl mléka, 1 dl oleje, 3 žloutky, 90 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g vanilkového pudinkového prášku, 3 bílky

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na velikost plechu. Plech opláchneme studenou vodou a dáme na něj těsto (nemělo by se pak zbytečně lepit). Náplň připravíme z tvarohu, mléka, oleje, žloutků, moučkového cukru, vanilkového cukru a pudinku, vše vymícháme dohladka. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto a dáme péci. Připravíme si sníh z bílků, do kterého přidáme moučkový cukr a ještě zašleháme. Sněhem potřeme téměř upečený koláč a dopečeme dorůžova.

Detail odstavce: Listové těsto s pudinkem a tvarohem
Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem
Zveřejněno: 24.4.2017

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Moučníky s tvarohem a jablky

Moučník s tvarohem a jablky

Suroviny:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • rozinky
  • ořechy
  • skořicový cukr

Krém:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 10 dkg másla
  • 0,5 l mléka a 1 vanilkový pudink – uvařit
  • cukr dle chuti

Postup:

Na plech dáme pečicí papír, oloupeme jablka a nakrájíme je na plátky. Takto pokrájené naskládáme na plech s pečicím papírem, posypeme ořechy, rozinkami (kdo má rád) a trochou skořicového cukru. Těsto připravíme tak, že vyšleháme vejce společně s cukrem, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme na jablka a dáme péct do vyhřáté trouby. Když máme upečeno, necháme buchtu vychladnout. Studenou ji překlopíme na druhý plech a sundáme pečicí papír. A nakonec náplň. Uvaříme klasický pudink z půl litru mléka a jednoho balíčku pudinku. Necháme vystydnout. Tvaroh rozšleháme společně s pudinkem a trochou másla a osladíme dle potřeby. Takto připravený krém natřeme na jablka, ozdobíme dle chuti čokoládou, skořicovým cukrem nebo oříšky.

Strouhaný moučník s jablky a tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 50 dkg hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 Hery

Náplň:

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink (pokud nemáte, tak 1 lžičku Solamylu)
  • 4 oloupaná jablka

Postup:

Na vále vypracujeme ze surovin na těsto hladkou hmotu, která nelepí. Vše pořádně ručně propracujeme. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku ztuhnout. Zbytek těsta vyválíme, dáme do pekáče nebo formy a na něj rozetřeme připravenou náplň. Suroviny na náplň smícháme dohromady v hladkou hmotu. Jablka přidáme až nakonec, nakrájená na plátky nebo nastrouhaná. Takto připravené postrouháme ztuhlým těstem z mrazáku. Pečeme zhruba 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů. Krájíme, až když koláč vychladne.

Detail odstavce: Moučníky s tvarohem a jablky
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, půl balíčku prášku do pečiva, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 125 g moučkového cukru, 75 g másla nebo Hery, kůra z 1 citronu, 1 vejce, 1 lžíce mléka nebo smetany

Ingredience náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, 1 vrchovatá lžíce zlatých rozinek, 1 balíček vanilkového pudinku, trocha smetany na rozmíchání

Ingredience ostatní: rozpuštěné vychladlé máslo na vymazání koláčové formy, mouka na vál, půlky vlašských ořechů na ozdobení, trocha smetany na potření před pečením a moučkový cukr na posypání upečeného koláče

Postup: Koláčovou formu vymažeme máslem a uložíme ji do chladničky. Rozinky vypereme, nasekáme na drobné kousky, vložíme do hrnku nebo misky, zalijeme dvěma lžícemi rumu a necháme alespoň dvě hodiny rozležet. Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a moučkový cukr. Přidáme na kousky nakrájený tuk a ostatní suroviny a vypracujeme měkké těsto, nejdříve nožem a potom rychle rukama. Těsto zabalíme do fólie a uložíme je na hodinu do chladničky. Mezitím si připravíme nádivku. Tvaroh rozšleháme se žloutky a vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme pudink rozmíchaný v trošce smetany a nakonec vmícháme rozinky i s rumem. Vychlazené těsto rozdělíme na dva díly. Z většího dílu vyválíme kulatou placku, zarovnáme ji rádlem na potřebnou velikost a přeneseme ji (za pomoci plastové podložky nebo válečku) do koláčové formy. Po celé ploše rozetřeme nádivku. Zbytek těsta opět vyválíme dokulata, zarovnáme rádlem, plackou přikryjeme nádivku a opatrně vytlačíme rukama vzduch. Z odkrojků těsta můžeme vyválet tenký váleček a položit jej na spoj. Celý povrch těsta pak potřeme smetanou a propícháme vidličkou, aby mohl při pečení unikat vzduch. Po obvodu koláče rozmístíme půlky vlašských ořechů, které rovněž potřeme smetanou. Koláč pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 °C po dobu asi 35 minut do červena. Upečený koláč necháme zchladnout, pocukrujeme jej a nakrájíme na dílky.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

RECEPTY NA LISTOVÉ TĚSTO S TVAROHEM

Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky

Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice

Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.

Detail odstavce: Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky
Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem
Zveřejněno: 25.4.2017