Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KOPROVÁ OMÁČKA KLUCI V AKCI

OBSAH

Koprová omáčka - video

Pokud jste začáčátečníci, tak zde můžete vidět video s přípravou koprové omáčky.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Recept

Recept je podle Kluků v akci koncipován pro šest porcí.

Ingredience maso: 2 kg jehněčí kýty s kostí, mletý pepř, sůl, 150 g másla

Postup: Kluci v akci jehněčí kýtu vykostí a stáhnou řeznickým provázkem. Cibuli nakrájejí na hrubé klínky, rozloží ji na dno pekáče, vloží kýtu, kterou osolí a opepří. Poté Kluci v akci přidají bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijí vše vodou, přiklopí a pečou za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.

Ingredience na koprovou omáčku: 100 g másla, cca 100 g hladké mouky, 1 l 33% smetany, cca 80 g cukru, sůl, svazek kopru

Postup: Kluci v akci na másle připraví jíšku, kterou za stálého míchání zalijí smetanou a provaří 20 minut. Během vaření ochutí směs cukrem, solí a přidají sekaný kopr.

Aby byl pokrm dokonalý, tak Kluci v akci doporučují podávat hned dvě přílohy. A to brambory s tvarohem a halušky s máslem.

Ingredience na brambory s tvarohem: 1 kg brambor, 200 g tvrdého tvarohu, sůl, 100 g másla

Postup: Kluci v akci brambory oškrábou a uvaří v osolené vodě, dále doporučují přidat kmín. Scezené brambory Kluci v akci podávají se strouhaným tvarohem, přelévané přepuštěným máslem.

Ingredience na halušky s máslem: 200 g syrových brambor, 1 kg hladké mouky, 2 dl mléka, voda podle potřeby, sůl, přepuštěné máslo

Postup: Kluci v akci syrové brambory oškrábou a nastrouhají najemno, v míse je smíchají s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidají vodu – těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté, doporučují Kluci v akci, prostě takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Halušky pak zavaří do vroucí osolené vody.

Obě přílohy v rozumném množství Kluci v akci podávají současně. Jedině tak vznikne dokonalá souhra chutí jehněčí kýty se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami.

Zdroj: Koprová omáčka podle Kluci v akci

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Koprová omáčka a apetit

Koprová omáčka patří mezi noblesní omáčky, je jednou z nejlepších a nejtypičtějších omáček pro českou kuchyni. Hlavní součástí koprové omáčky je samozřejmě kopr. Kopr je čerstvá bylinka s charakteristickým aroma, krásnou vůní a dokáže některá jídla dovést k dokonalosti. Dovedete si představit například lososa nebo naložené okurky bez kopru? Většina z nás určitě ne. Ovšem názory na koprovou omáčku se různí. Jsou dvě skupiny. Jedna skupina koprovou omáčku zbožňuje, druhá skupina ji nesnáší.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Diskuze

V diskuzi JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Koprová omáčka ze zakysané smetany

Suroviny:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • ¼ l mléka
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • sůl
  • ocet

Postup:

Do hrnce dáme sádlo, mouku a připravíme světlou jíšku. Podle potřebné hustoty přidáme mléko a vaříme za stálého míchání cca půl hodiny. Do provařené omáčky přidáme nadrobno nasekaný kopr, necháme ještě chvíli povařit, poté přidáme zakysanou smetanu a dochutíme octem a solí. Koprová omáčka se zakysanou smetanou se podává tradičně s vařenými brambory a vejcem.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Jak dělají pepřovou omáčku Kluci v akci

Ingredience: 50 g másla, 3 dl vývaru, 1 dl smetany, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce celého pepře, 1 lžička mletého pepře, sůl, 2 špetky provensálské koření

Technologický postup: Zasmažíme máslo, mouku a pepř, přidáme smetanu, provensálské koření, vývar a vše důkladně provaříme.

Zdroj: Pepřová omáčka - recepty

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Richter.

Známý historik Zigmund Winter ve svých historických studiích jasně uvádí, že svíčková znamená večeře a že je to původní název jakéhokoliv večerního jídla, které se podávalo už při zapálené svíčce, aby kvůli setmění bylo na jídlo vidět, tedy až po práci v pozdějších večerních hodinách. Dokonce v jeho době, se o žádném speciálním jídle s tímto názvem nevědělo. Takže např. já, mám svíčkovou každý den i když dnes už by se to mělo jmenovat spíš žárovková či zářivková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svíčková omáčka

Recept na základ

Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Příprava kuřecích stehen

Nyní si Kluci v akci připraví stehna z kohouta. Navrchu stehen udělají tři zářezy, přičemž jeden je přímo na kloubku, aby šlo stehno při konzumaci dobře rozlomit. Dále stehna osolí a umístí je do pánve s rozehřátým olejem kůží dolů. Orestují je, aby se maso stáhlo a při vaření neztrácelo šťávu. Ke smažícím se stehnům přidají 4 kousky rozmarýnu a smaží 2 minuty na každé straně. Těsně před koncem smažení přidají mletou papriku, kterou na stehna lehce rozpráší.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Video s receptem

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý postup přípravy kohoutích stehen na paprice.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Koprová omáčka z mléka

Suroviny:

  • 1 litr mléka
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 polévková lžíce cukru
  • ocet
  • nasekaný kopr

Postup:

Mléko uvedeme do varu. Mezitím si v hrnečku rozmícháme polohrubou mouku s mlékem na zahuštění. Až se mléko začne vařit, přidáme rozmíchanou polohrubou mouku a za stálého míchání necháme zhoustnout do krémové podoby. Osladíme, trochu osolíme a přidáme nasekaný kopr, čím více tím lépe. Nakonec dochutíme octem. Ocet musíme do omáčky zamíchat rychle, aby nedošlo k jejímu sražení. Podáváme s bramborem nebo houskovými knedlíky a natvrdo uvařenými vejci, která rozkrojíme napůl.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Postup přípravy bramborového knedlíku

Pro přípravu bramborového knedlíku je lepší použít brambory ve slupce vařené den předem. Brambory se pak oloupou a nastrouhají na struhadle (Kluci v akci doporučují strouhat na hrubém okurkovém struhadle). Po nastrouhání se brambory v míse osolí. V další misce se rozšlehají vejce a přidá se lžíce mléka. Vejce se pak nalijí k bramborám a vše se smíchá. Na připraveném vále se pak brambory zadělají moukou a krupicí (mouka a krupice se přidávají tak dlouho, dokud těsto lepí). Z bramborové směsi se vytvarují šišky. Mezitím se připraví hrnec s vroucí vodou, kterou je potřeba osolit. Poté se do ní vloží bramborové šišky a vaří se asi 20 minut.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP