Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.
Kokosový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
strouhaný kokos
40 ml rumu
Postup:
Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.
Čokoládový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček čokoládového pudinku
100 g másla
50 g moučkového cukru
100 g čokolády na vaření
Postup:
Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.
Kávový krém
Ingredience:
250 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
200 g másla
150 g moučkového cukru
2 lžíce mleté kávy
100 ml vody
40 ml rumu
Postup:
Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.
Ořechový krém
Ingredience:
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g mletých ořechů
2 bílky
40 ml rumu
Postup:
Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.
Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Sníh nechte zchladnout a pak do něj lehce přimíchejte moučkový cukr se strouhaným kokosem. Z takto připraveného těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Hotové pak dejte do trouby předem vyhřáté na 120 °C a pečte 15 minut, poté snižte teplotu asi na 100 °C a pečte dalších asi 10 až 15 minut.
Ořechové laskonky
Ingredience:
3 bílky
150 g moučkového cukru
100 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce solamylu
1 lžíce octa
Postup:
Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s cukrem na tuhý sníh. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 100 °C.
Mini laskonky
Ingredience:
3 bílky
150 g krupicového cukru
20 g moučkového cukru
Postup:
Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s polovinou krupicového cukru na tuhý sníh. Pak už bez vodní lázně zašlehejte zbylý krupicový cukr a na závěr moučkový. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Předehřejte si troubu asi na 100 °C a pečte cca 45 minut.
Nemáte-li doma šablonu na laskonky, a přesto je chcete vyzkoušet, pak máte dvě možnosti, možná vás napadnou i nějaké další, ale nechcete-li vymýšlet něco nového, tak použijte lžičku a na plech vyložený pečicím papírem dělejte malé hromádky, které poté rozetřete do požadovaného tvaru (kolečka či oválky). Snažte se dávat vždy stejné množství a při roztírání se pokuste alespoň o podobné tvary, stejné se vám asi nepovedou. Můžete si pomoci tím, že si na papír nakreslíte stejná kolečka, vlastně takovou šablonu, a tu vložíte pod pečicí papír – bude vám prosvítat a budete to mít jednodušší. Druhou a asi trochu jednodušší a rychlejší variantou je zdobicí sáček. Naplňte jím hmotu na laskonky a na připravený plech tvořte stejné tvary, opět můžete použít alespoň rukou předkreslenou nebo na počítači připravenou podložku. Čím více pečliví při tvoření na plechu budete, tím se vám budou laskonky lépe slepovat a budou dobře vypadat, nikdy se ale nebudou podobat těm, které jsou dělané přes šablonu.
Jestli chcete mít jednu laskonku jako druhou, stejně jako byste je pořídili v obchodě, pak je lepší, pořídíte-li si šablonu na laskonky. Tato šablona vám usnadní práci a zaručí jednotnost všech kusů. Můžete si ji koupit buď v domácích potřebách, nebo v internetovém obchodě. Na trhu je hned několik různých druhů šablon, liší se jednak tvarem, který může být buď oválný, nebo kulatý, jednak je lze pořídit v několika velikostech.
A jak vlastně taková šablona na laskonky vypadá a jak se s ní pracuje? Je to plastový rámeček s vyříznutými otvory a vy jej jednoduše položíte na plech na pečení předem vyložený pečicím papírem. Poté naplníte připraveným těstem a pomocí stěrky setřete přebytečné množství, šablona tak zůstane naplněna jen do své výšky. Nakonec šablonu opatrně odstraňte a můžete dát péci. Šablona bývá obvykle menšího formátu, než je pečicí plech, proto ji budete muset na jednu várku použít víckrát, nebo si rovnou těch šablon pořiďte více a můžete připravit celý plech najednou. Některé firmy dokonce prodávají již šablony po více kusech. Práce s těmito šablonami je opravdu rychlá a jednoduchá.
Chcete si zkusit upéct laskonky podle videa a ujistit se, že opravdu vše děláte správně? Máte tu možnost, nemusíte nic hledat, udělala jsem to za vás a přikládám videorecept.
Ingredience na těsto: 5 bílků, 4 lžíce práškového cukru, 5 žloutků, 2 dl oleje, 2 lžíce kakaa, 125 g mletých ořechů, 5 lžic polohrubé mouky s 1 balíčkem prášku do pečiva
Ingredience na tmavý krém: 2 dl plnotučného mléka, 100 g čokolády na vaření, 150 g másla
Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.
Ingredience na bílý krém: 4 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 9 dkg cukru, 100 g másla, 200 g povidel
Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.
Postup – TĚSTO: 5 bílků vyšlehejte se 4 lžícemi moučkového cukru do husté pěny, přimíchejte žloutky, olej (necelé 2 lžíce), kakao, mleté ořechy, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Ještě horký základ po upečení potřete povidly.
Postup – TMAVÝ KRÉM: Plnotučné mléko, čokoládu na vaření a máslo společně zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a 3 minuty mixujte (nešlehejte). Krém se dělá den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.
Postup – BÍLÝ KRÉM: Plnotučné mléko, žloutek, vanilkový cukr, krystalový cukr a máslo spolu zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a mixujte 3 minuty (nešlehejte). Krém se připravuje den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.
Druhý den na vychladlý podklad natřený povidly dáme tmavý krém, který druhý den vyšleháme do zhoustnutí a na tmavý krém dáme bílý krém, který také druhý den vyšleháme do zhoustnutí. Nakonec na koláč nastrouhejte čokoládu. Do obou šlehaček můžete přidat ztužovač.
V Americe se používají ke zdobení hutné máslové krémy plné cukru. V evropských podmínkách se využívají různé krémy jako čokoládový, tvarohový, máslový, pudinkový, z Mascarpone, ovocný, pařížská šlehačka. Nápadů je spousta, vždy záleží na kreativitě kuchaře.
Čokoládový krém
Ingredience: 100 g másla, 125 g Philadelphie, 70–100 g cukru, 80 g hořké čokolády
Technologický postup: Necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme Philadelphii (popřípadě jiný krémový sýr podobného typu). Nakonec přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.
Tvarohový krém
Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu v obalu, 65–70 g cukr moučka, půl kelímku smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu
Technologický postup: Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte extrakt a přisypávejte prosátý cukr. Nakonec pomalu přilívejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Kdyby se vám krém zdál moc řídký, dejte na chvíli do ledničky nebo smíchejte předem cukr se ztužovačem.
Klasický máslový krém
Ingredience: 120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa), 150 g másla, 160 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu
Technologický postup: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky, necháme vychladnout, cca 10 minut. Mezitím rozšleháme změklé máslo (asi 1 minutu), přidáme cukr a šleháme, dokud není směs jemná a nadýchaná, tedy přibližně dvě minuty. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmícháme do zbytku a potom na 3 minuty rozjedeme nejvyšší otáčky, aby byla poleva lesklá, světlejší než původně a dostatečně tuhá.
Odlehčený pudinkový krém
Ingredience: 200 ml mléka, 20 g čokoládového pudinku, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g čokolády (nad 70 procent kakaa)
Technologický postup: Uvaříme pudink ve 200 ml mléka a necháme jej za stálého míchání vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní čokolády. Dobře vymícháme 125 g měkkého másla se 100 g moučkového cukru a postupně pak vešleháváme pudink a nakonec lehce vmícháme i rozpuštěnou čokoládu.
Mascarpone krém
Ingredience: 250 g Mascarpone, 100 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu, půl kelímku smetany
Technologický postup: Vymícháme Mascarpone dohladka, postupně přidáme prosátý moučkový cukr, nakonec vanilkový extrakt a postupně přilíváme smetanu. Raději míchejte ručně než robotem, krém by se mohl srazit.
Ovocný krém
Ingredience: 250 g Mascarpone/tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 150 g drobného ovoce, cukr dle chuti
Technologický postup: Ovoce zahříváme v hrnci (mražené s trochou vody, ať se nepřipaluje), dokud nezměkne, poté rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme do sirupové konzistence, tedy až se odpaří většina vody. Mascarpone/tvaroh vyšleháme s cukrem, pomalu přilíváme smetanu a nakonec přišleháme i ovocné pyré. Lze dělat z borůvek, malin, ostružin, jahod a podobně.
Pařížská šlehačka
Ingredience: 250 ml smetany ke šlehání, 80 g vysokoprocentní, kvalitní čokolády
Technologický postup: Den před plánovaným použitím (nebo ráno, pokud chceme zdobit večer) rozpustíme společně čokoládu a smetanu ve vodní lázni na mírném plameni. Napřed smetany přilijeme jen polovinu, a až je čokoláda téměř rozpuštěná, přilijeme druhou část a mícháme do hladké textury. Necháme trochu vychladnout, překryjeme potravinovou fólií a vložíme do lednice. Další den směs vyšleháme na nízké otáčky do hustého krému a zdobíme cupcakes dle libosti.
Ingredience: 150 g červené dlouhé papriky, 150 g čerstvá červená kapie, 75 g soli
Technologický postup: Kapii omyjeme, zbavíme stopky, jádřince, semínek a žilek. Kapii překrojíme podélně na polovinu a pokrájíme na menší kousky. Čerstvé červené pálivé papriky omyjeme, odkrojíme jen konec se stopkou a jádřince se semínky neodstraňujeme. Červené pálivé papriky pokrájíme na malé kousky. Do kutru (robot s noži) dáme pokrájené pálivé papriky, pokrájenou kapii, přidáme odvážené množství soli a kutrujeme na krém tak, aby zůstaly maličké kousky, které budou cítit na jazyku. Sterilované čisté sklenice naplníme pálivým krémem, uzavřeme víčkem a odložíme do spíže. Domácí pálivý krém není třeba vůbec sterilovat, protože sůl sama dostatečně konzervuje. Krém se nekazí a neplesniví. Tento domácí výrobek vydrží bez újmy i déle než jeden rok. Když sklenici otevřete, vydrží v chladničce až do spotřebování. Pálivý krém se připravuje v poměru 1 : 1 sladké a pálivé papriky, neboť kapie dodává krému vynikající a příjemnou sladkou chuť k pálivosti dlouhých paprik. Krém je tak jemnější a mnohem chutnější než kupované krémy. Pasta se přidává do polévek, salátů, pomazánek, slaných krémů, omáček a k masům na šťávě. Krém je vhodný také na marinování nejrůznějšího masa na grilování. Erős pišta je vynikající domácí produkt na čistě přírodní bázi. Neobsahuje žádné konzervanty, postačí samotná sůl. Recept se doporučuje zvláště milovníkům ostrých jídel, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Je to jednoduše skvělý domácí polotovar se širokým použitím.
V dnešní době spousta lidí ladí svou svatbu do nějaké barvy a stylu. Výjimkou pak není ani dort či zákusky. Co se týče svatebních koláčků, tak ty se dělají jak tradičně, tak i v moderním pojetí.
Svatební cukroví lze rozdělit na dorty, cukroví (zákusky) a koláčky.
Svatební dorty
Svatební dort je dekorací stolu, ale také se k němu vážou tradice a pověry. Za zmínku určitě stojí krájení svatebního dortu, které patří k tradičním činnostem při svatebním veselí a bývá vyvrcholením svatební hostiny. Podle svatebních tradic a zvyklostí mají novomanželé rozkrojit svatební dort společně. Kdo první uchopí nůž, bude prý v manželství vůdčí osobností. Z dortu by měl ochutnat každý ze svatebních hostů, v opačném případě budou mít smůlu novomanželé i ten, kdo svatební dort neochutnal.
Svatební dorty jsou velmi různorodé. Mohou mít bezpočet tvarů – kulaté, hranaté, oválné. Často se vyrábějí dorty ve tvaru srdce, podkovy, panenky a panáčka, stále oblíbenější je dort v podobě svatebního altánu, ve kterém stojí ženich s nevěstou. Mohou být bílé nebo barevné, zdobené perličkami, marcipánem nebo čokoládou. Také velikosti dortu jsou různé. Můžete vybrat jedno velké srdce nebo podkovu zdobenou pouze jahodami nebo čtyřpatrový dort s marcipánovými kvítky a čokoládou a dalšími doplňky. U nás jsou oblíbené klasické piškotové, ořechové a v poslední době marcipánové dorty, v Americe spíše smetanové dorty. Ve Francii se setkáte zase s dorty postavenými z různých kousků.
Při výběru dortu záleží čistě na vaší představě, chuti a finančních možnostech. Zásadní věcí při výběru svatebního dortu je samozřejmě počet svatebních hostů i celkový styl svatby. Na malou rodinnou svatbu se nehodí několikapatrový dort, byl by vyhozenými penězi a plýtváním. Určitě postačí jen menší dort zajímavého tvaru či zdobení. Velikost svatby tedy určuje velikost dortu, styl svatby pak určuje jeho vzhled. Máte-li romantickou svatbu, bude hezky vypadat dort s něžným zdobením srdíček, perliček nebo marcipánových či živých květin. Také místo, kde máte hostinu, by mělo ovlivnit výběr dortu. Jiný zvolíte při svatební hostině na zámku a jiný při zahradní hostině s grilováním.
Vybrat si správný svatební dort je velice důležité. Svatební dort je dominantním prvkem celé hostiny. Aby byl váš velký den tím nejkrásnějším dnem, na který budete celý život vzpomínat, promyslete důkladně, i jaký svatební dort vyberete.
Svatební dorty prošly v nedávné historii poměrně výraznými změnami, a proto dnes v nabídce cukráren naleznete jak tradiční svatební dorty, u nichž je pro zdobení použito krémů, květů z marcipánového nebo mandlového těsta a jejichž tvar je nejčastěji kulatý, tak i svatební dorty moderní, které mohou být ve tvaru čtverce, obdélníku, podkovy a podobně. Zdobení dortů a celkové pojetí bývají dnes velmi moderní. Svatební dorty jsou často elegantní a jednoduché a ke zdobení se obvykle používají živé květy nebo čerstvé ovoce zalité čokoládou. Samozřejmostí jsou rozličné náplně, mezi nejoblíbenější patří čokoláda, karamel, oříšek, jahoda, vanilka, kokos, banán a amaretto. Nepřeberné možnosti jsou ve výběru ozdob, které se většinou tvoří z marcipánu, ale mohou být i z jiného těsta – květiny, prstýnky, srdce, holubičky, labutě či figurky nevěsty a ženicha v různých polohách či s různými doplňky.
Svatební cukroví
Svatební cukroví je doplňkem při svatbě. V dnešní době je toto cukroví většinou laděno jak barevně, tak i stylově.
Svatební cukroví si můžete samozřejmě vybrat podle své chuti. Toto cukroví se buď servíruje přímo jednotlivým svatebčanům na talířích, nebo se připraví na raut a každý z hostů si vezme dle vlastního výběru.
Cukroví se připravuje v různém provedení – dortíčky, řezy, trubičky, laskonky, větrníky, cupcakes a další. Toto cukroví by mělo být menšího tvaru, což je u hostů značně oblíbené.
Mezi moderní servírování svatebního cukroví patří sweet tables (sladký stůl), jedná se o stůl, který je vymezen pouze na cukroví. Je plný malých barevných sladkých obrazců (růžová srdíčka, hnědé kruhy, dvojbarevné půlměsíce...), z nichž si svatebčané berou podle svých chutí.
S množstvím cukroví to na svatbu určitě nepřehánějte, byla by škoda, aby vám ho hodně zbylo.
Svatební koláčky
Mezi svatební zvyky a pověry patří skutečnost, že nevěsta by se neměla podílet na přípravě či pečení svatebních koláčů, přineslo by jí to nouzi v manželství a také uplakané děti.
Takzvané zvací koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou. Měly by mít alespoň tři různé náplně. Spolu s oznámením a pozvánkou na svatbu se roznášejí příbuzným, přátelům či sousedům, jedná se tedy o takzvané zvací koláčky, které by měly být menšího tvaru.
Je mnoho druhů svatebních koláčků – kulaté z kynutého těsta, z tvarohového těsta, vázané šátečky a mnoho dalších. Stejně tak je to i s náplněmi. Proto je vhodné vybírat obvyklé náplně, které budou chutnat všem svatebčanům.
Mnohem častěji se svatební koláčky používají jako ozdoba svatební tabule a také jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a za dary. Tuto výslužku většinou hostům předává maminka nevěsty. Koláče se dávají do ozdobných pytlíčků nebo krabiček, které se běžně prodávají, nebo si je můžete sami ozdobit svatebními motivy. Koláčky jako symbol díků se mohou dát také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podílejí na organizaci svatby (kadeřnice, hudebníci a další).
Běžné je, že ženich a nevěsta přinesou svatební koláče do práce. Pokud před kolegy udrželi svatbu v tajnosti, je to dobrý způsob, jak v práci oznámit, že se vzali.
Ingredience na krém: 400 ml smetany ke šlehání, 200 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru nebo vanilkové aroma, 500 g tučného tvarohu
Ingredience na náplň: cukr moučka, 300 g jahod
Ingredience podle potřeby: tuk na vymazání, dětská krupice na vysypání
Ingredience na těsto: 2 lžíce vařící vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, 100 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka
Postup: Nejprve upečeme jednoduchý korpus. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky s polovinou cukru vyšleháme na sníh. Pak vyšleháme žloutky, vařící vodu a zbylou polovinu cukru. Vyšlehané jsou světlé a objem je mnohem větší než na začátku šlehání. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a můžeme i malinko oleje, popřípadě kakaa pro tmavou variantu. Zašleháme. Nakonec přidáme bílkový sníh a ručně zamícháme – opatrně, aby těsto nespadlo. Hotové těsto poté nalijeme do předem vymazané (máslem nebo Herou) a vysypané formy (dětskou krupicí). Korpus na dort pečeme podle typu trouby, například na 150 °C, a podle velikosti formy, tedy cca 20 až 30 minut menší korpus, větší dort déle. Korpus necháme vychladnout, kdo nechce čekat, může koupit korpus již hotový nebo jej nahradit piškoty.
Jahody nakrájíme na plátky a posypeme cukrem a necháme v lednici odpočinout, aby se cukr do jahod nasákl. Pokud máme jahody dostatečně sladké, sladit je nemusíme. Připravíme si krém. Nejprve vyšleháme smetanu (nesladíme, cukr přidáme až do tvarohu) a odložíme do lednice, poté vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem nebo aroma, můžeme také použít rum nebo jiný oblíbený alkohol. Do tvarohového dortového krému pak opatrně vmícháme šlehačku.
Připravený krém natíráme na korpus ve formě (asi v centimetrové tloušťce), pak klademe plátky jahod, další vrstvu krému, další jahody a tak postupně, dokud nemáme formu plnou. Smetanovo-tvarohový dort dáme zatuhnout do lednice přibližně na 2 hodiny a podáváme.
Samozřejmě můžeme ovoce měnit za jiné podle potřeby – banány, broskve, nektarinky, osvěžující jsou mandarinky nebo pomeranč s mátou, zajímavé je jablko sypané skořicí. Fantazii se meze nekladou a z dortu pro děti uděláme neodolatelnou pochoutku.
Ingredience: 1 brokolice, 1 lžíce žitné mouky, 2 lžičky drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 2 brambory, 15 g másla, 100 g sýru eidam (30%), 200 ml smetany (12%), sůl, mletý pepř, voda
Technologický postup: Na másle připravíme světlou jíšku ze žitné mouky, přidáme na kostičky nakrájené brambory, brokolici na růžičky (bez košťálu), drcený kmín, sůl, mletý pepř. Zalijeme 1,5 l horké vody. Základ na brokolicový krém vaříme do poloměkka a pak za přilévání smetany rozmixujeme ponorným mixérem. Brokolicový krém podáváme s nastrouhaným eidamem, pak se nemusí polévka moc solit, sýr je slaný dost. Do brokolicového krému nakonec přidáme prolisovaný česnek, necháme přejít varem a podáváme.
Ingredience: 2 brambory, 30 g parmazánu, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 300 g brokolice, 1 l vody, olivový olej
Technologický postup: Brambory a brokolici očistíme. Brambory nakrájíme na kostky, brokolici rozebereme na růžičky. Obojí propláchneme a dáme spolu s litrem vody a lžičkou soli do hrnce. Základ polévky přivedeme k varu a vaříme, dokud vše nezměkne. Pak do polévky nastrouháme parmazán, necháme cca minutu prohřát a vlijeme smetanu. Vše rozmixujeme do hladkého krému a podle chuti ještě osolíme, opepříme. Brokolicový krém s parmazánem rozdělíme na talíře, ozdobíme trochou parmazánu, případně zakápneme olivovým olejem, a servírujeme s čerstvým nebo opečeným pečivem. Brokolicový krém podáváme teplý.
Máslo vyšleháme do pěny společně s moučkovým cukrem. Poté postupně přidáváme tvaroh a vyšleháme v hladký krém. Pokud chceme, můžeme si část krému oddělit a přichutit kakaem, strouhanou čokoládou, kokosem nebo tím, na co máme zrovna chuť. Umíchaný krém dáme vychladit a ztuhnout do lednice. Množství krému vám vystačí na celý dort.
Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého pak po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní poté pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte i tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat asi 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne asi 2 cm vysoký korpus o průměru cca 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem či olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.
Ingredience – krém:
250 g tuku Hera
250 g měkkého tvarohu
1 sáček vanilkového cukru
1/2 l mléka
1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
Postup:
Hned po upečení korpusu si uvařte pudink z mléka a pudinku a za občasného promíchání ho nechte vychladnout. Až bude pudink studený, vyšlehejte si Heru, přidejte tvaroh, studený pudink, vanilkový a moučkový cukr a ze všeho ušlehejte jemný krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva stejné díly, na spodní díl naneste část krému a přiklopte. Nechte si krém i na vrchní díl, strany a zdobení dortu.
Ingredience – želatina a ovoce:
2 sáčky čiré želatiny
500 ml vody
5 lžic cukru
4–5 kusů čerstvého zralého kiwi
Postup:
Kiwi oloupejte a nakrájejte na plátky. Do menšího hrnce nalijte studenou vodu, přidejte cukr a želatinu a důkladně promíchejte. Za neustálého míchání začněte želatinu zahřívat, ale musíte dávat pozor, aby se nezačala vařit (želatina se nesmí vařit). Až bude dostatečně horká, zkuste, zda již želíruje: ponoříte do želatiny lžičku, a když ji vyndáte, želatina by měla po zchladnutí přestat stékat a měla by ztuhnout. Pakliže tomu tak je, můžete želatinu odstavit z plotny, jinak ji zahřívejte dále. Povrch korpusu potřete krémem a vraťte ho zpět do dortové formy, na krém naskládejte plátky kiwi tak, aby se jemně překrývaly (dobře bude vypadat, když kiwi naskládáte dokola, ne na přeskáčku). Ovoce pak po lžících polévejte mírně vychladlou želatinou, dokud nebude celé ponořené. Poté nechte želatinu úplně ztuhnout, odstraňte obvod dortové formy a dozdobte bok dortu zbylým krémem. Nechte vychladit a dort můžete podávat.
Ingredience: 3 lžíce moučkového cukru, 250 g banánového jogurtu, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček karamelového pudinku, 125 g másla, 500 ml mléka
Technologický postup: Do mléka nasypeme cukr krupici a metličkami vmícháme pudinkový prášek. Za občasného míchání přivedeme k varu a 2 minuty provaříme. Pudink postavíme do studené vodní lázně a za občasného míchání necháme vystydnout. Máslo necháme při pokojové teplotě povolit, dáme do misky, zasypeme cukrem a vmícháme pudink. Přidáme jogurt, krém vymícháme do hladka a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Tento pudinkový krém můžeme použít libovolně, hodí se nejen k plnění moučníků, ale i různých dezertů a košíčků.
Ingredience na těsto: 8 bílků, 210 g krupicového cukru, 90 g mletých ořechů, 80 g hladké mouky
Ingredience na krém: 40 g hladké mouky, 290 g másla, 1 lžíce mleté kávy, 200 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu
Ingredience na polevu: 100 g čokolády na vaření, 30 g tuku 100 %
Technologický postup: Bílky vyšleháme postupně do pěny spolu s krupicovým cukrem. Pak už jen zlehka vmícháme mleté vlašské ořechy a mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 200 °C cca 8 minut. Těsto po upečení stáhneme z papíru na pečení a necháme vychladnout. Po vychladnutí je překrojíme na tři pruhy. Připravíme krém: mouku osmahneme na másle na pánvi, přidáme 3 lžíce kávy (spařené v 0,5 dl vody) a zalijeme mlékem. Hmotu necháme sevřít a za stálého míchání uvaříme kaši. Necháme vychladnout za občasného promíchání. V misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme kávovou kaši a vyšleháme hladký krém, který ochutíme ještě rumem. Krém naneseme na pláty těsta a rolujeme. Poté nakrájíme asi na 5cm kousky a jejich kraje máčíme v rozpuštěné čokoládě, do které jsme přidali tuk.