Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KŘENOVÁ OMÁČKA S UZENÝM MASEM

Křenová omáčka z krenexu

Ingredience: 2 lžíce krenexu, 1x smetana, hrnek mléka, hladká mouka, ocet, sůl, cukr

Postup: Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen nebo právě krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Diskuze: pepřová omáčka

Dobrou chuť !

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka
Počet odpovědí: 0

Křenová omáčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 lžička mletého pepře, 200 ml smetany, 150 g másla, 120–200 g křenu, 2 ks cibule, 1 kostka vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 600 ml vody, 200 ml mléka, 1 lžička soli

Postup: Na másle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku do zesklovatění. Zasypeme hladkou moukou. Osmahneme a zalijeme vodou s mlékem, do které vložíme kostičku vývaru. Povaříme tak kolem 15 minut, aby cibulka změkla. Pokud by někomu vadila, lze použít ponorný mixér. Nakonec křenovou omáčku zalijeme smetanou na vaření, ochutíme solí a pepřem a povaříme 2 minuty. Vypneme, přidáme nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Lze použít i ze sklenice, ten je nutno předem vymačkat. Křenovou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem a uzeným masem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Diskuze: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Počet odpovědí: 1

Křenová omáčka s uzeným

Ingredience: 500 g uzeného masa, 1 ks smetanového křenu, 200 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, ½ l mléka

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso. Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamel. Osolíme lžičkou soli, přidáme půl skleničky naloženého křenu (smetanový křen, krenex, pálivý křen), povaříme asi deset minut a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Diskuze: Re: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Počet odpovědí: 1

Křenová omáčka z krenexu

Ingredience

  • 2 lžíce krenexu
  • 1x smetana
  • hrnek mléka
  • hladká mouka
  • ocet
  • sůl
  • cukr dle chuti

Postup

Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které rozmícháme hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem či vejcem natvrdo.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Diskuze: svíčkova z vepřového masa s halali

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Počet odpovědí: 2

Omáčka

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli mícháme. Ještě světlou jíšku zalijeme vývarem z vařeného masa (je lepší vývar vychladit). Opepříme, osolíme a vaříme 20 minut. Občas promícháme, aby se nám nepřipálila. Do omáčky přidáme nastrouhaný křen a cca 5 minut dále vaříme. Poté vše rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme cukr, citronovou šťávu, smetanu a znovu provaříme. Nakonec křenovou omáčku dochutíme solí či pepřem.

Takto připravená klasická křenová omáčka se podává s karlovarskými koulemi a krájeným vařeným masem.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Kapustové karbanátky s uzeným masem

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 150g uzeného masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • mléko
  • trochu strouhanky
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka
  • olej

Postup:

Kapustu uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a umeleme společně s uzeným masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme hladkou moukou a osmahneme. Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, vmícháme žloutky, sůl, pepř, nasekanou petrželku a umleté maso s kapustou. Z takto připravené směsi tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Servírujeme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Zdroj: Kapustové karbanátky

Plněné knedlíky s uzeným masem

Ingredience: 400 g uzeného masa, 1 sklenice sterilovaného zelí, 1 cibule, olej, cukr, sůl, 500 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 1 kostka kvasnic, 1 vejce, máslo, sádlo, vývar z uzeného masa, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Nejdříve si připravíme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, naplníme uzeným masem a zabalíme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme na páře 20 minut, po vyndání propíchneme vidličkou. Připravíme si zelí, a to tak, že jej podusíme na cibulce a dochutíme cukrem a solí. Knedlíky dáme na talíř a přidáme zelí. Poléváme máslem nebo sádlem. Můžeme také použít vývar z uzeného masa, který zahustíme moukou a provaříme.

Zdroj: Plněné knedlíky

Křenová omáčka z vývaru

Ingredience: 1 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, ¼ l zakysané smetany, 1 lžička citronové šťávy, 3 lžíce nastrouhaného křenu, sůl, cukr

Postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme vařit. Nakonec takto připravenou omáčku zjemníme kysanou smetanou, přidáme nadrobno nastrouhaný křen, ochutíme šťávou z citronu, přisladíme a osolíme podle chuti. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Křenová omáčka s vejcem

Ingredience

Na vaření vajec

  • 150 ml kvasného lihového octa
  • 0,5 kávové lžičky soli
  • 4 slepičí vejce
  • 1,2 l pitné vody
Na omáčku
  • 0,5 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • 80 g křenu
  • 100 g majonézy
  • 2 špetky černého mletého pepře
  • 100 ml 33% smetany (šlehačka)
  • 0,3 kávové lžičky soli

Postup

Vodu s octem a solí přivedeme k varu a do vody rozklepneme opatrně vejce. Vaříme asi čtyři minuty, poté děrovanou naběračkou vyjmeme, propláchneme studenou vodou, scedíme a necháme okapat.

Strouhaný křen rozšleháme s majonézou a ušlehanou smetanou, přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř.

Vejce podáváme přelitá omáčkou. Tato křenová omáčka je netradiční, rychlá a velmi chutná.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Křenová omáčka se zakysanou smetanou

Ingredience

  • cukr krystal dle chuti
  • sůl
  • 400 g strouhaného křenu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 200 ml zakysané smetany

Postup

V hrnci smícháme mléko se zakysanou smetanou, moukou a osolíme. Směs přivedeme k varu, chvilku povaříme a přidáme nastrouhaný křen. Omáčku dosolíme, přidáme trochu citronové šťávy nebo octa, popřípadě i osladíme. Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a můžeme přidat i plátek hovězího masa.

Tip: Křenová omáčka se zakysanou smetanou k masovému fondue

Ingredience

  • ½ šálku zakysané smetany
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • špetka soli
  • 2 lžíce majonézy

Postup

Ušlehejte smetanu. Všechny přísady promíchejte a nakonec vmíchejte smetanu ke šlehání. Nechte proležet v chladu. Jde o netradiční, ale velmi chutné provedení.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g uzené krkovice, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 lžíce hladké mouky, 4 cibule, 1 vejce, sádlo, voda, sůl

Na přílohu: podušené sladkokyselé červené zelí, osmažená cibulka

Postup: Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. K bramborám přidáme hrubou mouku, krupici a vejce, vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Vál pomoučíme hladkou moukou, vyválíme plát asi 5 mm silný, z něhož vykrájíme čtverce o velikosti 6 x 6 cm, doprostřed dáme lžíci nasekaného uzeného masa a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10–12 minut, až začnou plavat na povrchu, pak je vytáhneme a necháme okapat. Bramborové knedlíky plněné uzeným podáváme s červeným zelím a s cibulkou osmaženou na sádle dozlatova.

Zdroj: Plněné knedlíky

Křenová omáčka s hovězím masem

Ingredience

Maso

  • 500 g libového hovězího (hovězí zadní, falešná svíčková)
  • sůl
  • pepř
  • kořenová zelenina
Omáčka
  • 600 ml vývaru (z výše zmíněného hovězího masa)
  • 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 100 g másla
  • 1 velká cibule
  • 4–5 lžic hladké mouky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Karlovarské knedlíkové koule
  • 6 starších rohlíků
  • 3 vejce
  • 2–3 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g hrubé mouky
  • čajová lžička soli
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla

Postup

Maso si den dopředu nasolíme, opepříme a necháme zakryté v lednici. Druhý den je dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, 1 litr vody a vaříme zvolna 2 hodiny.

Na karlovarské koule rozkrájíme rohlíky na malé kostičky, které na kousku másla opražíme na pánvi a nasypeme do mísy. Přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5–10 minut). Mezitím vyšleháme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs na karlovarské koule rozdělíme na deset dílků, z každého vytvoříme kouli a vaříme v mírně osolené vodě asi 18 minut. Jednotlivé koule můžeme zabalit do potravinové fólie.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Jednoduchá křenová omáčka

Ingredience

  • 100 g másla
  • 2 středně velké cibule
  • 35 g hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl

Postup

Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenechte ji zhnědnout. Zaprašte moukou a vymíchejte bledou jíšku. Zalijte studeným vývarem, důkladně promíchejte metličkou a nechte alespoň 20 minut zvolna provařit. Sbírejte pěnu a nečistoty z hladiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu. Ke konci vaření přidejte polovinu nastrouhaného křenu a ještě 2–3 minuty vařte.

Zhoustlý základ omáčky ochuťte solí, pepřem, případně též několika kapkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru. Přilijte smetanu, rozmixujte a ještě propasírujte přes cedník. Nakonec vmíchejte zbytek nastrouhaného křenu a znovu podle potřeby dochuťte.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Dušená kapusta s uzeným masem

Ingredience: 1 kapusta (menší nebo 1/2 velké), 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g slaniny (v celku, může být i anglická slanina), 200 g moravského uzeného, 200 g vepřové krkovice, 5 stroužků česneku, instantní jíška (nebo připravená doma z mouky a tuku), trochu sádla, 1 bobkový list, trochu mletého kmínu, vývar (nebo voda), pepř, sůl

Postup: Kapustu nakrájíme na nudličky (jako krájíme zelí), cibuli na malé kousky, slaninu na menší čtverečky, maso na proužky. Do hrnce dáme sádlo se slaninou a necháme rozpustit. Přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme maso a necháme ho zalité vývarem nebo vodou podusit. Když začne maso měknout, nasypeme připravenou kapustu, ještě trochu zalijeme, přidáme bobkový list, kmín, pepř, osolíme a necháme vše dusit. Před koncem, kdy už je všechno měkké, dáme rozmačkaný česnek a jíšku a necháme cca 15 minut vařit odkryté. Nezahušťujeme moc, jen tak, aby nám zbyla šťáva.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Sýrová omáčka s brokolicí a kuřecím masem

Ingredience: 100 g eidamu, 1 kuřecí prso, 1 kelímek smetany, brokolice

Postup: Brokolici vaříme v lehce osolené vodě cca 15 minut. Na kostky nakrájené kuřecí prso osmahneme a zasypeme trochou pepře, poté přidáme smetanu na šlehání, trochu vody a vaříme 2 až 3 minuty. Přidáme nastrouhaný sýr a vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec přidáme uvařenou a nakrájenou brokolici. Podáváme s těstovinami.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Žampionová omáčkamasem

Ingredience: 6 plátků vepřové kýty, 1 velká cibule, 1 malá plechovka krájených žampionů, plnotučná hořčice, 1 nakládaná okurka, sůl, pepř, kmín, sladká paprika, 1 hovězí bujon, trocha mouky

Postup: Cibulku pokrájíme na drobno a osmahneme dozlatova, plátky naklepeme z obou stran, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Dáme na cibulku, krátce osmahneme, zaprášíme paprikou a podlijeme vodou. Přidáme žampiony bez nálevu, kmín, bujon, celou okurku a dusíme do měkka. Hotovou omáčku zahustíme moukou a necháme řádně provařit. Okurku vytáhneme, dává se jen na chuť, ještě dochutíme. Podáváme s dušenou rýží.

Zdroj: Žampionová omáčka

Žampionová omáčka s kuřecím masem

Ingredience: 1 konzerva sterilovaných žampionů, 1/4 pórku, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce oleje, 500 g kuřecích prsou, 3–4 balíčky taveného sýra (trojúhelníčkový), 1/4 lžičky Podravky

Postup: Kuřecí prsa podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Sýr nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme olej a kuřecí maso v něm zprudka orestujeme. Vlijeme smetanu a přidáme sýr. Podle potřeby můžeme přilít trochu mléka nebo vody. Omáčku necháme povařit. Zatím si scedíme žampiony a nasekáme je na menší kousky. Žampiony vložíme do omáčky, ochutíme Podravkou a necháme opět povařit. Nakonec přidáme pórek. V případě, že není sýrová omáčka se žampiony dost hustá, přidáme sýr nebo ji zahustíme hotovou jíškou. Po vychladnutí omáčka zhoustne ještě více. Podáváme s gnocchi.

Zdroj: Žampionová omáčka

Kapustová polévka s uzeným masem

Ingredience: 300 g kapusty, 250 g uzeného masa, 2 cibule, 100 g celeru, 100 g zelené papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, chilli paprika, černý pepř, sladká paprika, sůl

Technologický postup: Maso odřízneme od kosti, opláchneme je pod tekoucí vodou a dáme vařit společně s jednou nahrubo nakrájenou cibulí, dvěma stroužky česneku, celerem a pepřem. Přivedeme k varu a pak teplotu snížíme a vaříme 40 minut. Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso nakrájíme na malé kostky a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou druhou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, opečeme ho, zasypeme paprikou a zalijeme scezeným vývarem. Polévku přivedeme k varu, přidáme kapustu, papriku, česnek, chilli a vaříme, dokud kapusta nezměkne, což trvá asi 20 minut. Při podávání můžeme polévku doplnit hustým bílým jogurtem s bylinkami.

Zdroj: Kapustová polévka

Křenová omáčka s hovězím masem

Ingredience: 600 g hovězího zadního masa, sůl, 1 cibule, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 10 mandlí, 500 ml mléka, 200 ml sladké smetany, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička cukru

Postup: Hovězí maso vložíme do osolené vařící vody, do které jsme přidali cibuli rozkrojenou na poloviny, pepř a nové koření. Pod pokličkou zvolna vaříme do měkka. Zatím si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme zchladnout. Mandle oloupeme a jemně nastrouháme (nasekáme). Přidáme je se špetkou soli k mléku a mléko uvedeme do varu. Přisypeme jíšku, dobře promícháme a asi 2 minuty povaříme. Potom přidáme smetanu, lžíci nastrouhaného křenu a cukr. Promícháme a hned odstavíme. Nakonec uvařené maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité smetanovou omáčkou. Ozdobit můžeme lístkem koriandru, zelené petrželky nebo několika plátky mandlí. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky, ale i vařené brambory.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Smetanová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 250 ml smetany
  • orientální koření
  • sůl, pepř
  • asi 2 lžíce másla
  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl mléka
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce griotky

Postup:

Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších cca 5 minut. Přidáme 3 lžíce griotky. Poté přilijeme smetanu, smícháme mouku a mléko a také je vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs postupně řídla. Jako přílohu doporučujeme špagety.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU