Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KRŮTÍ PLÁTEK PODLE POLREICHA

Krůtí guláš s hráškem

Ingredience: 500 g krůtího masa, 2 lžíce hladké mouky, 150 g konzervovaného hrášku, mletá sladká paprika, olej, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, 1 cibule, mletý pepř, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli jemně nasekáme, česnek utřeme se solí. Na oleji zpěníme cibuli, přihodíme nakrájené maso a opečeme. Přidáme česnek a 3 lžíce kečupu. Vše ještě chvíli restujeme. Poté přisypeme kmín a papriku. Maso zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu. Když je maso měkké, přidáme do hrnce malou scezenou plechovku hrášku a krůtí guláš s hráškem zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, vše povaříme a dochutíme. Krůtí guláš s hráškem podáváme s rýží. Porce na talíři zdobíme trochou strouhaného sýra.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí maso na houbách

Ingredience: 4 plátky krůtího masa (řízky), 2 lžíce oleje, 300 g hub, 4 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička zeleninového bujónu, 1 dl bílého vína, 2 dl drůbežího vývaru, 2 lžíce nasekané petrželové nati, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Maso omyjte a osušte, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Obalte každý plátek v hladké mouce a opečte z obou stran v hlubší pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte oloupaný, na plátky nakrájený česnek, očištěné nakrájené houby, podlijte vývarem nebo vodou s přídavkem bujónu a vínem. Zvolna duste, dokud nejsou maso i houby měkké. Nakonec vmíchejte zelenou petrželku. Podávejte s rýží, bramborami nebo jen pečivem.

Zdroj: Krůtí maso

Krůtí maso s těstovinami

Ingredience: 200 g těstovin, 250 g krůtího masa, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, 4 lžičky kremžské hořčice, sůl

Technologický postup: Krůtí maso podle potřeby očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním oleje, kremžské hořčice, soli a pepře. Takto naložené maso necháme uležet a nasát chuť asi 1–2 dny v lednici. Vrtulky uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Uvaříme „al dente“, scedíme a dáme stranou. Maso orestujeme na teflonové pánvi, můžeme přidat ještě lžičku oleje. Jakmile se maso trochu „zatáhne“, vmícháme připravené těstoviny a osmažíme dozlatova, dokud není maso měkké. Podle chuti ještě osolíme a opepříme. Krůtí s těstovinami podáváme ihned po přípravě, přílohou je pouze čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Zdroj: Krůtí maso

Krůtí medailonky na smetaně

Ingredience: 1 cibule, 500 g krůtích medailonků, 1 kelímek 33% smetany ke šlehání, 1 slepičí bujón, 4 kuličky nového koření, mletý černý pepř, máslo, 4 lístky bobkového listu, mletá sladká paprika, sůl, citron, hladká mouka

Postup: Krůtí medailonky si spolu s bobkovým listem, novým kořením a mletým pepřem uvaříme v tlakovém hrnci. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci osmahneme cibuli dorůžova, přidáme mletou sladkou papriku, zalijeme vývarem z krůtích medailonků, přidáme slepičí bujón a necháme povařit. Omáčku zahustíme podle potřeby jíškou z másla a hladké mouky. Dále přilijeme smetanu ke šlehání a necháme provařit. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku v závěru přecedíme a necháme v ní rozpustit kousek másla na zjemnění. Krůtí medailonky naservírujeme na talíř. Podáváme s houskovým knedlíkem přelitým omáčkou.

Zdroj: Krůtí medailonky

Krůtí medailonky na žampionech

Ingredience: 250 g krůtích medailonků, hladká mouka na poprášení masa, 3 středně velké cibule, 100 g žampionů, 300 ml kuřecího vývaru, snítka rozmarýnu, pepř

Postup: Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte asi 4 lžíce oleje a cibuli pozvolna restujte dohněda. Na pánev přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Asi 1 minutu opékejte a míchejte vařečkou. Zasypte 1 lžící hladké mouky a zamíchejte. Nechte lehce osmažit. Poté přilijte 200 ml vývaru, osolte, přidejte nasekaný rozmarýn a 15–20 minut pozvolna vařte. Občas nezapomeňte promíchat a podle potřeby podlévejte vývarem. Krůtí maso osolte, opepřete a lehce obalte v mouce. Přebytečnou mouku z masa sklepejte. Medailonky vložte na rozpálenou pánev lehce pokapanou olejem a smažte, dokud maso nebude pevné. Trvá to asi 5 minut z každé strany, ale zvažujte propékání podle síly plátku. Medailonky na talíři přelijte ragú. Masíčko servírujte s opečenými bramborami ve slupce.

Zdroj: Krůtí medailonky

Krůtí prsa na žampionech

Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce provensálských bylinek, 300 g žampionů, 750 g krůtích prsou, ½ dl smetany, 350 g špenátových listů, 250 g anglické slaniny, sůl

Technologický postup: Krůtí maso dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky masa posypeme provensálskými bylinkami a pokapeme olivovým olejem. Necháme je chvíli uležet. Nakrájíme nadrobno slaninu a na silnější plátky žampiony, které předem omyjeme. Opláchneme listy špenátu a necháme je okapat. Nahřejeme hlubší pánev s poklicí a přidáme olivový olej. Po rozehřátí vložíme připravená krůtí prsa. Opečeme z jedné strany, po zatáhnutí maso otočíme a necháme opékat doměkka. Lze přikrýt poklicí. Zároveň si uvaříme těstoviny podle návodu. Vhodné jsou například farfalle – mašličky z tvrdé pšenice. Měkké maso přendáme do vyhřáté misky a překryjeme alobalem. Do výpeku přisypeme nakrájenou anglickou slaninu. Krátce ji orestujeme, přisypeme žampiony. Promícháme a opět krátce orestujeme. Přidáme trochu smetany na vaření, promícháme a vsypeme špenátové listy. Prohřejeme. Krůtí prsa na žampionech se špenátovými listy servírujeme spolu s těstovinami a podlité lžící smetanové omáčky.

Zdroj: Krůtí maso

Krůtí prso s rýží

Ingredience: 300 g pórku, 1 zelená kapie, 1 lžička mletého zázvoru, 1 hrst kešu ořechů, 2 bílky, 500 g krůtích prsou, 3 stroužky česneku, sůl, chilli koření, olej

Ingredience zálivka: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička polévkového koření, 4 dl vývaru, 1 dl červeného vína, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička worcesterské omáčky

Technologický postup: Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme na nudličky. Oříšky podle potřeby usekáme na hrubo. Česnek oloupeme a rozdrtíme. Maso promícháme s bílky, solí, zázvorem, česnekem a chilli kořením. Necháme půl hodiny rozležet. Zálivka: Do studeného vývaru vlijeme víno, worcester, polévkové koření a promícháme se škrobovou moučkou. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji orestujeme maso. Vmícháme papriku a pórek. Jakmile zelenina změkne, přelijeme směs zálivkou a za stálého míchání vaříme ještě 2–3 minuty. Nakonec vmícháme kešu oříšky. Krůtí směs na pórku podáváme s jasmínovou rýží a zdobíme zelenou petrželkou.

Zdroj: Krůtí maso

Krůtí guláš s těstovinami

Ingredience: 400 g krůtích prsou, 250 g širokých nudlí, 200 g žampionů, 200 g mrkve, 150 g mraženého hrášku, 100 ml smetany, 3 lžíce oleje, 1 lžíce solamylu, 1 velká cibule, zeleninový vývar, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, pak je scedíme a uchováme v teple. Krůtí maso opláchneme, odblaníme, nakrájíme na širší nudličky a osolíme, oloupanou cibuli pokrájíme na měsíčky, očištěné žampiony přepůlíme a oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka. V hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečeme nudličky masa doměkka, vyjmeme ho a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, vmícháme žampiony i mrkev, vše osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a asi 5 minut podusíme. Pak do pánve vrátíme maso, přidáme hrášek, prohřejeme, šťávu zahustíme škrobem rozmíchaným ve smetaně, vše ještě asi 1 minutu povaříme, podle chuti dochutíme a podáváme s uvařenými nudlemi.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí medailonky na grilu

Ingredience: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 jablka, 400 g krůtích medailonků, 4 lžičky brusinkového džemu, 4 lžíce oleje, pepř, 1 hlávka libovolného salátu, 2 polévkové lžíce sójové omáčky nebo polévkové koření, sůl

Postup: Medailonky mírně osolíme a opepříme. Z oleje, hořčice a sójové omáčky připravíme marinádu a tou maso potřeme. Maso necháme uležet v chladu cca hodinu. Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a vzniklé jamky naplníme džemem. Takto připravené půlky jablek zabalíme do alobalu. Maso grilujeme asi 7 minut po každé straně, zabalená jablka pečeme na kraji grilu o něco dříve. Grilované krůtí medailonky servírujeme společně s grilovanými plněnými jablky.

Zdroj: Krůtí medailonky

Hamburger na grilu

Ingredience: 100 g předního hovězího masa, sůl, mletý pepř, plátek tvrdého sýra, 1 žemle, 1 lžíce majonézy, plátek cibule, plátek rajčete, list salátu, plátek slaniny

Technologický postup: Maso umeleme a vytvarujeme tím způsobem, že jej přehazujeme z ruky do ruky jako balónek, tím se maso stlačuje a tvoří potřebný tvar. Měl by být asi 2,5 cm silný. Dáme na rozpálený gril a teprve pak vrchní stranu posypeme pepřem a solí. Vyčkáme dostatečně dlouho před prvním otočením. Teprve po otočení hamburgeru opečenou stranu opět posypeme solí a pepřem a hamburger dogrilujeme. Rozkrojenou žemli položíme na gril a slabě (opravdu jen slabě) ji ogrilujeme. Před dokončením položíme na hamburger plátek sýra, zavřeme víko grilu a počítáme asi do deseti – sýr má být napůl roztavený, ale nemá stékat. Jednu část ogrilované žemle potřeme majonézou smíchanou s kečupem, na druhou půlku hamburgeru dáme cibuli, rajče a plátek zeleného salátu a přiklopíme. Ihned podáváme.

Zdroj: Hamburger

Krůtí medailonky s rýží

Ingredience: 600 g krůtích medailonků, 3 rajčata, 3 snítky tymiánu, 1 cibule, mletý pepř, olej, sůl

Postup: Očištěné krůtí medailonky opláchneme, osušíme, nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a každý medailonek zabalíme do ruličky a sepneme párátkem. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, pak prudce ochladíme studenou vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém oleji medailonky opečeme, pak je vyndáme a uchováme v teple. Ve výpeku osmahneme oloupanou, na osminky nakrájenou cibuli. Opečené maso vrátíme zpět, přidáme rajčata, najemno nasekaný tymián a vše ještě společně prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží. Pokud chcete recept uvařit zdravě, tak na rozpálené pánvi zatáhněte maso a dejte do parního hrnce dusit.

Zdroj: Krůtí medailonky

Krůtí medailonky s hlívou ústřičnou podle Pohlreicha

Ingredience: 500 g krůtích prsou, 300 g hlívy ústřičné, 4 lžíce rostlinného oleje, 100 g šalotky, 1 dl bílého vína, citron, 1/2 dl smetany, mletý pepř, sůl, tymián, petrželová nať, 2 lžíce másla

Technologický postup: Krůtí prsa nakrájíme na medailonky a z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen je necháme chvilku při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím nahřejeme pánev a hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Je potřeba udržovat teplotu pánve tak, aby se maso stále peklo, ale nepřipalovalo. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne. V pánvi se připečou šťávy z masa a z hub, proto přilijeme asi 1 dl bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.

Zdroj: Krůtí maso

Pečená krůtí stehna se slaninou

Ingredience: 2 spodní krůtí stehna, 2–3 větší větvičky cherry rajčátek, 4 snítky rozmarýnu, 500 g brambor, 120 g slaniny nakrájené na plátky, olivový olej, mořská sůl, voda, pepř

Postup: Omytá a osušená krůtí stehna ze všech stran osolíme a okořeníme pepřem, potřeme je olivovým olejem a spolu se snítky rozmarýnu obalíme plátky slaniny. Položíme je do pekáče, poklademe plátky másla, zakápneme olejem, mírně podlijeme vodou a dáme na 90 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, během pečení maso podléváme vodou a přeléváme výpekem. Po půlhodině pečení přidáme do pekáče i omyté, podélně přepůlené brambory a větvičky cherry rajčátek. Pečeme vše do měkka. Této recept je vhodný pro nedělní oběd.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Krůtí medailonky na medu

Ingredience: 0,5 kg krůtích medailonků, 2 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu, 1 citron, sůl, špetka pepře, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Prsa naložte do velmi jednoduché směsi – med, citronová šťáva, sůl, pepř a olivový olej. Nechte maso chvilku odležet a pak je dejte na rozpálenou pánev. Volte kvalitní pánev, která se nepřipéká (určitě si dokážete představit, jaké je to peklo, když se med na pánvi pěkně připeče, přisaje a prostě se nechce za žádnou cenu pustit). Po orestování masa je okamžitě servírujte.

Zdroj: Krůtí medailonky

Recept na domácí hamburger jako z McDonald's

Ingredience: 200 g hovězího mletého masa, majonéza, plátek čedaru, sůl, kečup, plátek rajčete, kyselá okurka, hamburgerová houska

Technologický postup: Mleté maso nesolíme ani nepepříme, jen z masa uděláme kuličky, které v dlani rozplácáme na placky o tloušťce asi 5 mm a velikosti housky. Pánev nasucho rozpálíme a placky osmahneme 1–2 minuty z každé strany, ke konci opékání vložíme na maso plátek čedaru a necháme ho tam přibližně 10 vteřin a maso vyjmeme. Rozkrojenou housku na chvíli vložíme na pánev, aby byla křupavá. Maso osolíme a opepříme, až bude hotové a položené na housce. Teď už nás čeká jen skládání na housku. Housku potřeme majonézou, přidáme maso, kyselou okurku, rajče, druhou polovinu housky potřeme kečupem a vše přiklopíme.

Zdroj: Hamburger

Krůtí guláš s rajčaty

Ingredience: 100 g slaniny, 2 velké cibule, 800 g krůtího masa, 2 rajčata, 2 papriky, 1 lžíce sádla, 2 bobkové listy, 2–3 lžíce sušeného strouhaného chleba, hladká mouka, mletý kmín, mletý pepř, mleté nové koření, tymián, mletá sladká paprika, majoránka, česnek, sůl, feferonky

Technologický postup: Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a krůtí maso na kostky. Slaninu vyškvaříme se lžící sádla a necháme zpěnit cibulku. Zasypeme sladkou mletou paprikou, vložíme maso a ze všech stran jej osmahneme. Okořeníme mletým kmínem, mletým pepřem, tymiánem a mletým novým kořením, přidáme bobkový list a osolíme. Kdo má rád ostrý guláš, může přidat feferonky. Podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a dusíme cca 15 minut. Pak přisypeme strouhaný chleba, promícháme, podle potřeby dolijeme vodu a přidáme spařená, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata. Opět přiklopíme a dusíme asi 15 minut doměkka. Je-li potřeba, dohustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme jádřinců zbavené a na proužky nakrájené papriky a krátce povaříme. Na závěr okořeníme majoránkou a prolisovaným česnekem. Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Zdroj: Krůtí guláš

Krůtí medailonky s cuketou

Ingredience: 500 g krůtích medailonků, sůl, pepř, 1–2 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 velká cibule, 1 sklenka piva, 1 pórek, 1 střední mladá cuketa, 2 lžíce oleje

Postup: Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem. Zalijeme pivem, přidáme nakrájenou cuketu a pod pokličkou asi 25 minut podusíme. Pokrm odklopíme, přimícháme nudličky pórku a vše necháme ještě asi 3 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo čerstvý chléb.

Zdroj: Krůtí medailonky

Zapečený chleba s vajíčkem

Ingredience: plátky tmavého chleba, 250 g čerstvých žampionů, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 vejce, sýr brie, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř (podle chuti), olej, máslo na potření chleba

Postup: Nejdříve si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky a necháme ji vystydnout. Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a přihodíme očištěné a na plátky pokrájené žampiony. Po chvilce přidáme drcený kmín, rozetřený česnek, sůl a pepř. Smažíme tak dlouho, dokud se nevypaří tekutina, kterou žampiony pustily. Do zchladlé jíšky vmícháme vejce a žampionovou směs a řádně promícháme. Každý plátek tmavého chleba potřeme slabou vrstvou másla a rozdělíme na ně žampionovou směs. Na každý krajíček chleba dáme plátek sýru brie a chleby vedle sebe naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zapékáme ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud sýr nezezlátne. Takto připravený chléb můžeme doplnit čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: Chleba ve vajíčku

Krůtí medailonky

Ingredience: 4 ks krůtích prsou, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 1 stroužek česneku, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce worcesterské omáčky, voda

Technologický postup: Do mísy nalijeme 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce solamylu. Pořádně promícháme. Rozdrtíme 1 stroužek česneku a přidáme do směsi. Nakrájená kuřecí prsa (na plátky) vložíme do mísy s marinádou a ponoříme je. Dáme do lednice a necháme odstát asi půl hodiny (čím déle, tím lépe). Vyndáme z lednice a přichystáme pánev. Na pánev nalijeme trochu olivového oleje, rozpálíme. Na pánev vložíme maso. Osmahneme a přilijeme marinádu. Přidáme trochu vody, aby se vytvořila omáčka.

Zdroj: Krůtí maso

Tatranské kotlety

Ingredience: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, 200 g strouhaného eidamu, 150 g šunky, 1 sklenice sterilovaného leča, 150 g anglické slaniny, 1 kelímek smetany ke šlehání, pepř, sůl

Technologický postup: Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, opepříme a rozložíme na dno pekáčku. Pekáček není třeba ničím vymazávat. Na každou kotletu položíme plátek šunky, plátek anglické slaniny a velkou lžíci sterilovaného leča. Použijeme spíš zeleninu, většina tekutiny z leča zůstane ve sklenici. Posypeme strouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme odkryté v horkovzdušné troubě při teplotě 120–150 °C necelou hodinu. Tatranské kotlety podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

Zdroj: Recepty na kotlety

Krůtí guláš se zeleninou

Ingredience: 400 g krůtího masa, 50 g schwarzwaldské šunky, 150 g cibule, 2 papriky, 2 rajčata, 1 paprička jalapeňo nebo feferonka, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Technologický postup: Krůtí maso omyjeme ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti 2–3 centimetry. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na drobné kostky. Omytou papriku nakrájíme na kostičky o velikosti jednoho centimetru. Papričku nebo feferonku nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu rozpálíme olivový olej, přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a chvilku ji opékáme. Až se šunka krásně rozvoní, přidáme maso a za stálého míchání smažíme tak dlouho, dokud se maso nezatáhne. V tuto chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme, až cibule změkne a bude jemně zbarvená dohněda. Nakrájenou zeleninu vhodíme na masový základ, chvilku ji opékáme a pak vlijeme asi dva decilitry vody. Guláš osolíme, přikryjeme poklicí a na pomalém ohni dusíme asi 40 minut. Voda by se z guláše měla vyvařit jen velmi málo, protože guláš se ničím nezahušťuje. Hustotu pokrmu udělá cibule a zelenina. Pokud se vody vyvaří víc, než má, můžeme přidat trochu kvalitní rajčatové šťávy a malou lžičku cukru. Na závěr dochutíme podle potřeby solí.

Zdroj: Krůtí guláš

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU