Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KUŘECÍM NA MRKVI


KUŘECÍM NA MRKVI je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Tortilla de patatas je původně tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně připravují varianty s přidanou šunkou Jamón nebo krevetami. Tortilla de patatas se podává teplá nebo studená, obvykle o tloušťce 3 cm, nakrájená na dílky podobně jako pizza. Slouží jako hlavní jídlo nebo příloha k zelí, červenému masu, případně rybám. Španělská tortilla se podobá české omeletě, rozdíl je však ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.


Tortilla s kuřecím masem a sýrem

Ingredience: 1 balíček tortill, 250 g kuřecích prsou, 0,5 kelímku zakysané smetany

Ingredience podle chuti: chilli koření, sůl, mletý černý pepř

Ingredience podle potřeby: olej, tvrdý sýr, 2 stroužky česneku, 1 paprika, 1 cibule, 2 rajčata

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a okořeníme pepřem a chilli. Orestujeme na trošce oleje a dáme stranou. Dále si připravíme zeleninovou směs. Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme a orestujeme dozlatova, přidáme na malé kousky nakrájenou papriku a po chvilce rajčata. Vše dusíme přibližně 10 minut, aby paprika změkla. Osolíme, okořeníme pepřem a chilli. Chuť chilli by měla být dominantní. Tortilly si připravíme podle návodu, tedy ohřejeme je v mikrovlnné troubě nebo na pánvi. Každou tortillu potřeme tenkou vrstvou zakysané smetany, nanášíme ji asi 4 cm od okrajů. Poté poklademe kuřecím masem a zeleninovou směsí, navrch přidáme strouhaný nebo plátkový sýr. Tortillu těsně zabalíme a položíme na pánev, kde ji na mírném ohni z obou stran prohřejeme, aby se sýr rozpustil. Rychlou tortillu s kuřecím masem ihned podáváme se zeleninovou oblohou podle chuti. Pokud nám zbude zeleninová směs, můžeme při podávání směs k tortillám přisypat.

Zdroj: článek Tortilla s kuřecím masem

Zapečená brokolice s kuřecím masem

Ingredience: 8 brambor, 500 g žampionů, sůl, mletý pepř, 300 g tvrdého sýru, 1 brokolice, 4 kuřecí prsa

Technologický postup: Brokolici rozebereme na růžičky a dáme na 3 minuty povařit do vroucí osolené vody. Větší brambory oloupeme, nové i se slupkou. Nakrájíme je a uvaříme je do poloměkka. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na větší kousky. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Větší zapékací misku podle potřeby vymažeme. Vložíme do ní všechny suroviny, osolíme a opepříme. Nakonec brokolici s kuřecím masem posypeme strouhaným sýrem. Brokolici s kuřecím masem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut, dokud není sýr zlatavý a maso hotové. Zapečenou brokolici s kuřecím masem ihned podáváme.

Zdroj: článek Zapečená brokolice

Svíčková omáčka s kuřecím masem

Svíčkovou omáčku lze připravit i s kuřecím masem, vždy záleží na chuti každého, kdo ji připravuje.

Svíčková omáčka s kuřecím masem

Ingredience: 1 ks petržele, 2 ks mrkve, 1 ks celeru, 2 ks cibule, 1 sklenice Halali, 1 kelímek smetany, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 ks bobkového listu, 500 ml červeného vína, 4 ks kuřecích stehen, hladká mouka, sůl, 1 ks citronu, ½ balíčku koření Divočina, mletý pepř, máslo

Technologický postup: Kuřecí stehna zbavíme kůže, dáme je do hrnce a zalijeme vínem. Vína dáme tolik, aby byla stehna potopená. Přidáme propláchnuté Halali, nastrouhanou kořenovou zeleninu, cibuli na kolečka a koření. Vše dáme přes noc do lednice. Druhý den necháme stehna se zeleninou vařit. Až je maso měkké, vyndáme ho. Z omáčky odstraníme kuličky koření a bobkové listy. Zbytek rozmixujeme a podle potřeby přidáme vodu. Omáčku přivedeme k varu. Do smetany rozkvedláme hladkou mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky, necháme za občasného míchání asi 20 minut povařit. Mezitím si obereme maso ze stehen. Komu nevadí kosti v omáčce, nemusí. Do hotové svíčkové omáčky dáme podle chuti šťávu z citronu a zjemníme máslem. Vložíme zpět maso. Svíčkovou omáčku s kuřecím masem podle chuti osolíme, opepříme a už jen krátce prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: článek Svíčková omáčka

Recepty na telecí líčka

Jak dělá telecí maso Pohlreich

Ingredience: 800 g telecích líček, 100 ml hovězí vývaru, 50 ml oleje, 1 ½ mrkve (a půl mrkve na ozdobu), 1 ½ celeru (a půl celeru na ozdobu), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 větvičky majoránky (a pár lístků do hotové omáčky), 8 kusů na osminky nakrájených žampiónů, 300 ml červeného vína, 2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 150 ml vína Marsala, 50 g na kostičky nakrájeného másla, 1 lžíce nasekané ploché petrželky, sůl, čerstvý mletý pepř, bramborová kaše jako příloha

Postup: V kastrolu rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená telecí líčka. Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndejte je ven. Do kastrolu přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji dotmava. Ke konci přidejte česnek a opečte ho. K základu přidejte protlak, zalijte červeným vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří. Poté přidejte líčka, hovězí vývar a duste doměkka cca 4 hodiny. Jakmile jsou líčka měkká, vyndejte je z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle vlastní chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte. Na pánvi opečte žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Poté vše promíchejte s nasekanou petrželí. Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Dušená telecí líčka

Ingredience: 4 telecí líčka, 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 200 ml červeného vína, 500 ml demi glace, 3 lžíce rajčatového protlaku, nové koření, bobkový list, rozmarýn, tymián, olej, máslo, sůl, pepř

Postup: V přiměřeně velkém kastrolu rozehřejeme olej a osolená a opepřená líčka na něm zprudka opečeme. Poté vyjmeme a na výpeku pozvolna orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, koření, opět zarestujeme a zalijeme červeným vínem. Necháme vyvařit, přidáme demi glace a opět přivedeme k varu. Do omáčky přidáme opečená líčka, přiklopíme a pozvolna dusíme asi tři hodiny (podle potřeby, záleží i na kvalitě masa, obecně platí, že telecí budou hotová dřív, hovězí spíš ještě později). Kastrol s ragú můžeme také vložit do trouby vyhřáté na cca 120 stupňů a pomalu péct. Měkká líčka vyndáme a omáčku propasírujeme, podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem nebo naopak naředíme vývarem.

Telecí líčka na bílém víně

Ingredience: 1–1,25 kg telecích líček, 2 bobkové listy, 3 celé hřebíčky, 2 stroužky česneku, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 lžičky olivového oleje, 8 středních mrkví, 10–12 šalote

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Telecí maso

Dušená mrkev s hráškem a vepřovým masem

Ingredience: 500 g mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 400 g mraženého hrášku, 1 lžička cukru, 1 200 ml vody, 650 g vepřové plece, 1 cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 3 lžíce citronové šťávy, máslo

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli zpěníme na másle, přidáme kostky masa, chvíli restujeme. Potom podlijeme polovinou vody, posypeme solí i pepřem a dusíme do poloměkka. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájenou mrkev, mražený hrášek, cukr, citronovou šťávu a podle chuti dosolíme, dopepříme a dochutíme muškátovým květem. Přidáme zbylou vodu a dusíme doměkka. Nakonec maso s hráškem a mrkví zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a zjemníme kouskem másla. Krátce povaříme a odstavíme. Maso s hráškem a mrkví podáváme s vařenými bramborami.

Zdroj: článek Dušená mrkev na másle s vepřovým masem

Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 300 g celeru, 2 střední mrkve, 3 kyselé okurky, 150 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 1 majonéza, sůl, pepř, lžíce hořčice a kečupu

Postup: Celer s mrkví dáme zhruba na 15 minut vařit, zchladlé oloupeme. Všechny suroviny najemno nastrouháme nebo rozsekáme v robotu, spojíme majonézou, ochutíme a máme hotovo. Je vhodné nechat pomazánku do druhého dne v lednici rozležet. Pomazánky je opravdu velké množství a postačí na větší množství chlebíčků.

Zdroj: článek Celerová pomazánka

Mrkev zapečená s balkánským sýrem

Suroviny:

  • 8 mrkví
  • 2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 200 g balkánského sýra
  • sůl
  • máslo

Postup:

Mrkve dobře očistěte a pokrájejte na kolečka, ta nasypte do kastrolu, podlijte trochou vody, osolte a poduste doměkka. Mezitím v mléce rozšlehejte vejce a nastrouhaný balkánský sýr, poté přidejte k podušené mrkvi. Nakonec směs vložte do vymazané zapékací misky, posypte strouhankou a zapečte cca 20 minut ve vyhřáté troubě při 190 stupních. Doporučujeme například jako zdravou a zajímavou večeři.

Zdroj: článek Dušená mrkev

Slané palačinky s masem

Receptů na slané palačinky s masem je celá řada. Níže najdete například recept s kuřecím a mletým masem.

Slané palačinky s kuřecím masem

Ingredience na palačinky: 0,5 litru polotučného mléka, 2 vejce velikosti M, 250 g hladké mouky, špetka soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 300 g kuřecích prsou, 1 zavařené lečo (ne zmražené; cca 700 g), 1 cibule, 2 vejce, 100 ml smetany na vaření, 150 g nastrouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

Postup: Nejprve usmažíme palačinky. Můžete použít klasické palačinkové těsto nebo můžete zvolit i žitné, pohankové či jakékoliv jiné těsto. Všechny jmenované ingredience s výjimkou oleje důkladně smícháme do tekutého těsta, ve kterém nejsou žádné hrudky. Na sporáku řádně rozehřejeme pánev. Jakmile je pánev rozehřátá, mašlovačkou na ni naneseme tenkou vrstvu oleje. Ve chvíli, kdy má olej tu správnou teplotu, vlijeme do pánve pomocí naběračky dostatečné množství těsta, které nám vytvoří krásnou palačinku ve tvaru dokonalého kruhu. Poté, co je dozlatova osmažena první strana, obrátíme palačinku pomocí naběračky na druhou stranu, a také ji smažíme dozlatova. Hotovou palačinku přendáme na talíř, ideálně zakryjeme poklopem, aby nám příliš rychle nechladla. Celý postup opakujeme s každým dalším kusem, než nám nezbude žádné těsto.

S přípravou náplně začneme tak, že necháme v pánvi na oleji orestovat nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile je orestovaná, vložíme do pánve na nudličky nakrájená kuřecí prsa (osolená a opepřená) a opečeme je. Ve chvíli kdy jsou nudličky hotové, přilijeme lečo a necháme ho pár minut povařit. Na závěr do směsi rozklepneme jedno vejce a důkladně ho do ní zamícháme. Podle potřeby vše ještě osolíme a opepříme. Náplň rozdělíme rovnoměrně na palačinky, které poté zarolujeme a vedle sebe naskládáme do vymaštěné zapékací mísy. Vše zalijeme vejcem rozšlehaným ve smetaně a posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme, dokud nezačne sýr tvořit zlatavou krustu. Hotové palačinky s kuřecím masem ihned podáváme.

Slané palačinky s mletým masem

Ingredience na palačinky: 0,5 l mléka, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 2 g soli, olej na smažení

Ingredience na náplň: 25 g tuku, 20 g cibule, 300 g rajčat, 100 g mletého masa, sůl, černý pepř, sladká paprika, zelená petrželka

Ingredience na zálivku: trocha mléka a mouky, 1 vejce

Ingredience na posypání: slaný sýr (například balkánský)

Postup: Připravíme si směs na náplň do palačinek. Do studeného tuku s trochou vody a soli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Slané palačinky

Rizota s kuřecím masem

Jednoduché rizoto s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g loupané rýže
  • 450 g kuřecího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 4 lžíce másla
  • 3/4 l horkého zeleninového vývarutrocha soli

Postup:

Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Zahřejte ve velkém hrnci 3 lžíce másla a cibulku na něm osmahněte. Přidejte rýži a míchejte tak dlouho, dokud se všechna zrnka nepotáhnou tukovým filmem (změní barvu). Snižte teplotu. Zalijte rýži trochou vývaru a míchejte, než rýže nenasaje tekutinu. Zatímco se směs vaří, postupně dolévejte vývar. Pokaždé počkejte, až rýže vývar vsákne. Opatrně čas od času promíchejte. Hotové rizoto dochuťte trochou soli. V 1 lžíci másla opečte na kostky nakrájené kuřecí maso, ochuťte ho pepřem, solí a poté vmíchejte k rizotu. Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Italské kuřecí rizoto

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsíček
  • 1 cibule
  • olej
  • 3 rajčata
  • 100 g celeru
  • 1 zeleninová paprika
  • 100 g hub
  • 1 dl bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g šunky
  • 300 g rýže
  • 6 dl zeleninového vývaru
  • bazalka
  • 100 g sterilovaného hrášku

Postup:

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na rozehřátém oleji, přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, maso a několik minut opékejte. Potom zalijte vínem, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, podlijte trochou horké vody, přikryjte a duste do měkka. Přebranou rýži propláchněte, zalijte vývarem, osolte, přikryjte a při mírné teplotě vařte 15 minut. Do měkkého masa vmíchejte uvařenou rýži, přidejte polovinu nastrouhaného sýra, šunku nakrájenou na kostky, okapaný hrášek, bazalku a dobře promíchejte. Podávejte posypané zbylým strouhaným sýrem a rajčatovým salátem.

Kari rizoto s kuřecím masem a rajčátky

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích prsíček
  • 2 hrnky rýže
  • 4 rajčata
  • kari
  • provensálské koření
  • bazalka
  • ementál
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Rýži dejte vařit s kari kořením, bazalkou a provensálským kořením, nezapomeňte na sůl. Vařte asi 15 minut. Mezitím si nakrájejte na kostičky či proužky omyté a očištěné kuřecí maso. Osolte, opepřete a lehce je okořeňte provensálským kořením. Vložte na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Vedle si nakrájejte na kostičky menší rajčata, posypte trochou bazalky, a až bude maso dostatečně hotové, přidejte na chvíli pokrájená rajčata a restujte. Jakmile je rýže hotová, přidejte směs kuřete a rajčat a pořádně promíchejte. Můžete přidat i nakrájený ementál nebo jiný sýr dle libosti. Pak už jen servírujte posypané sýrem a ozdobené třeba kouskem rajčátka a lístkem bazalky.

Zdroj: článek Recepty na rizoto

Boloňské špagety s kuřecím masem

Ingredience: 500 g špaget, 200 g kuřecího masa, 1 cibule, 2 zelené papriky, 5 lžic kečupu, 5 stroužků česneku, 140 g rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, olej

Technologický postup: Kuřecí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Papriku, česnek a cibuli očistíme a nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli. Poté přidáme nakrájené kousky kuřecího masa. Maso orestujeme. Když maso zbělá, přidáme k němu papriku, rajský protlak, trochu sladkého kečupu a nakonec prolisovaný česnek. Vše necháme povařit, dokud maso nezměkne. Omáčku můžeme zředit trochou vody. Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje a scedíme. Smícháme je s kuřecím masem. Špagety s kuřecím masem ihned podáváme. Podle chuti sypeme strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na boloňské špagety

Zapečené těstoviny se smetanou a kuřecím masem

Ingredience: 400 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 200 g zeleniny, 1 lžička černého mletého pepře, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 2 lžičky soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany

Technologický postup: Uvaříme těstoviny podle návodu, přecedíme a necháme okapat. Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Zeleninu zvolíme podle chuti. Očistíme ji a nakrájíme na nudličky nebo kostky. Můžeme použít i mraženou zeleninu. Na pánvi opečeme kuřecí maso a přidáme zeleninu. Když jsou maso i zelenina osmažené, přidáme do pánve těstoviny. Posypeme solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Vše důkladně promícháme. Obsah pánve přesypeme do zapékací mísy. V mléce rozmícháme vejce a smetanu se lžičkou soli a přelijeme těstoviny. Těstoviny s kuřecím masem pečeme v troubě přibližně půl hodiny, dokud se na povrchu nevytvoří růžová kůrka. Zapečené těstoviny s kuřecím masem podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Zapečené těstoviny se smetanou

Krůtí maso

O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci však objevili i další lahůdky, jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče, je to opravdová delikatesa. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá jen málokdo.

K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající, citlivě okořeněné medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací. Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.

Krůtí maso můžeme vařit, smažit, dusit i péct. Pečeme-li ale krůtu v celku, musíme dát pozor, aby pečeně nebyla příliš vysušená nebo naopak syrová u kosti. Na rozdíl od kuřecího je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší. Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (váha 8,5–9,5 kg), krocani ve 21. až 22. týdnu (váha až 21 kg).

V obchodech se také můžeme setkat s takzvaným křehčeným masem. Křehčená krůtí prsa jsou injektována roztokem na přírodní bázi. Maso se při tepelném opracování okamžitě zatáhne a tak zůstane uvnitř šťavnaté (vhodné pro rožnění).

Krůtí maso můžeme koupit jak v celku, tak naporcované například na horní a dolní stehna či prsa, všechny varianty pak v čerstvém nebo zamrazeném stavu. Téměř 1/3 celé hmotnosti krůty tvoří prsa, která mají maso křehké, vzdáleně připomínající telecí. Zato maso ze stehen se chutí mírně blíží masu z divoké zvěře. Maso z křídel chutná něco mezi telecím a kuřecím, samotné letky s velkým podílem kůže jsou oproti jiné drůbeži dobře svalnaté a chutnají podobně jako maso kuřecí. Dlouhé maso z krku a boků zase obsahuje více tuku a hodí se do polévek. Ovšem nejtučnější částí krůty je samotný biskup, dobře upečený připomíná husí pečínku. Dalším lákadlem je maso malého bederního svalu vhodné na minutkovou přípravu, například šťavnatých medailonků. A nakonec droby, tedy játra a žaludek, ty přinášejí další chuťové variace v kuchyni upravené krůty.

Krůta má cca 70 % bílého masa a 30 % tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.

Většina veřejnosti dává ze zvyku p

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Krůtí maso

Sýrová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecího masa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 nebo 2 ks cibule (dle velikosti)
  • 2 až 3 kostky taveného smetanového sýra
  • 150 g nivy
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 1 špetka soli

Postup:

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Cibule můžete dát podle své chuti, ale platí přibližně poměr na 1 kuřecí prso jedna střední cibule. Poté cibulku smažte na rozehřáté pánvi. Až bude mírně zlatavá (barva je opravdu důležitá, když je cibule udělaná „tak akorát“, dodá omáčce tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na nudličky a restujte. Osolte, opepřete, a když bude maso hotové, odstavte jej z ohně. Maso s cibulkou můžete buď přemístit do jiné nádoby, nebo si můžete na omáčku zvolit jinou, raději hlubší pánev. Tu rozehřejte a nechte na ní rozpustit na malé kousky nakrájenou nivu. Poté přidejte tavený sýr. Když se sýry rozpustí, zalijte je smetanou na vaření. Pokud chcete mít jistotu, že je všechen sýr dokonale rozpuštěný, můžete směs rozmixovat, ale není to nutné. Podle potřeby a hustoty přilévejte smetanu. Když je omáčka hladká a dostatečně hustá, vsypte do ní odložené maso se zlatavou cibulí a vše smíchejte pěkně dohromady. Většinou není potřeba omáčku dochucovat. Zejména si dejte pozor na sůl, niva totiž bývá dost slaná, tak ať pokrm nepřesolíte.

Sýrovou omáčku s kuřecím masem podávejte nejlépe s hranolky nebo s těstovinami. Do omáčky můžete přidat i olivy nebo houby. Vegetariánskou nebo zjednodušenou verzi můžete připravit jednoduše tak, že vynecháte maso. Omáčka bez masa se pak bude hodit nejen na těstoviny, ale i třeba jen na přelití steaků či grilovaného masa. Dobrou chuť.

Zdroj: článek Recepty na sýrovou omáčku

Zapečená tortilla s kuřecím masem

Ingredience na maso: 2 menší kuřecí prsa, oblíbené koření na maso, například provensálské bylinky a kajenský pepř, olivový olej, sůl

Ingredience na fazolový krém: 1 plechovka červených fazolí (425 ml), 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1 menší stroužek česneku, 1 lžíce bílého jogurtu, sůl

Ingredience na náplň: 4 velké tortilly (i celozrnné), 2 menší červené cibule, 10 cherry rajčat, 1 avokádo, 1limetka, čerstvý koriandr, 1 malý kelímek bílého jogurtu, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Maso potřete olivovým olejem a trochou soli, kajenským pepřem a provensálskými bylinkami a opečte ho z obou stran dozlatova (doba opékání záleží na velikosti masa - mně to trvalo cca 7 minut). Pak jej nechte chvíli odpočinout, aby z něj nevytekla všechna šťáva. Připravte si fazolový krém. Fazole sceďte, odeberte z nich asi tři lžíce bokem (ty dáte dovnitř tortilly) a zbytek fazolí rozmixujte. Přidejte k nim česnek, římský kmín, kajenský pepř, lžíci jogurtu, sůl a všechno společně rozmixujte. Rozpalte kontaktní gril, nakrájejte rajčata, maso, avokádo i cibuli na plátky a přidejte do tortilly.

Tortillu nejprve nahřejte na kontaktním grilu, ale můžete i na suché pánvi (stačí pár vteřin), aby změkla a dobře se rolovala. Pak na ni vždy rozetřete velkou lžíci fazolového krému a naskládejte postupně všechny ingredience tak, aby byly blíž k jedné straně a ne uprostřed. Všechno ještě trochu osolte, zakápněte limetkovou šťávou a přidejte trochu jogurtu. Pak tortillu zabalte tak, že překlopíte nejbližší stranu přes náplň, pravý a levý kraj přehněte dovnitř a pak už jen dorolujete. Takto zabalenou tortillu dejte asi na pět minut zapéct do kontaktního grilu. Pokud nemáte gril, zkuste grilovací pánev (tortillu zkuste zatížit třeba talířem a poté otočte na druhou stranu), anebo si udělejte jenom wrap (bez zapečení). Do tortilly můžete přidat cokoliv, co máte rádi, a tak pokaždé můžete mít jiné náplně. Výborná je třeba i kuřecí tortilla s bazalkou, mozzarellou a rajčaty.

Zdroj: článek Tortilla s kuřecím masem

Tortilla s kuřecím masem a dresingem

Ingredience: 2 kuřecí prsa, 5 čerstvých paprik, 1 cibule, 1 celá kukuřice nebo plechovka s kukuřicí, grilovací koření na kuře, chilli, pepř, sůl, sójová omáčka, olej, 2 česneky, 4 tortilly, okurka, rajčata, hlávkový salát, plátkový sýr, bílý jogurt, čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržel)

Postup: Nakrájíme cibuli na větší kousky, kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Zpěníme cibuli na oleji, mezitím si kuřecí prsa v misce zakápneme sójovou omáčkou, rozmačkáme 1 česnek (dle ostrosti), osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením, zamícháme a přidáme do pánve. Než se maso zatáhne, nakrájíme si papriky na proužky, 1 rajče nakrájíme na kostičky, uvaříme kukuřici v mikrovlnce a okrájíme ji. Vše přidáme na pánev a odkryté necháme mírně opéct.

Dressing připravíme tak, že dáme jogurt do misky, protlačíme do něj 1 česnek, nasypeme bylinky podle chuti, osolíme. Tortilly předehřejeme trošku na pánvi, poté na ně dáme směs připraveného masa, položíme plátek salátu, kolečka rajčete, okurek, pokapeme dressingem, položíme plátek sýra a tortillu zabalíme tak, že spodní část tortilly, asi 4 cm, přehneme nahoru a poté přehneme boční části ke středu, vznikne nám kapsa, do níž se snažíme náplň dát tak, aby nám nahoře nevyčnívala. Tortillovou kapsu položíme na rozpálenou suchou pánev a z obou stran ji zapečeme, dokud se nepřestane rozbalovat.

Zdroj: článek Tortilla s kuřecím masem

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Ingredience: 500 g gnocchi, 500 g kuřecího masa, 1 cibule, 6 lístků bazalky, 3 lžíce oleje, 1 mozarella, 400 g listového špenátu, 50 ml smetany, 1 stroužek česneku, parmazán, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Oloupanou a na jemné kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém, řepkovém nebo slunečnicovém oleji. Poté očistíme, okořeníme a nakrájíme kuřecí maso, které přidáme spolu s cibulí na pánev. Mezitím si dáme vařit vodu na noky do hlubšího hrnce (cca 2–3 l). Po dosažení bodu varu vodu osolíme (cca 4 lžíce), promícháme a vaříme, dokud gnocchi nebudou plavat na hladinu. Do menšího hrnce dáme stroužek česneku na vyvaření pro chuť a špenát nasekaný. Poté nakrájíme mozzarellu na drobné kousky. Ke kuřecímu masu přidáme špenát, mozzarellu, zalijeme smetanou a přihodíme několik lístků bazalky. Smetana je pro neutralizaci pH špenátu, dá se použít i vejce. Nakonec přidáme uvařené noky a pořádně promícháme, dokud se mozzarella neroztaví. Gnocchi s kuřecím masem, smetanou a špenátem posypeme parmazánem a podáváme.

Zdroj: článek Gnocchi

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková

 Nina Vinšová


kuřecí vývar v tlakovém hrnci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kuřena medu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.