Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY PODLE POHLREICHA

Recepty

Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Recept podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové placky

Ingredience: 1 květák, 6 lžic mléka, 6 lžic polohrubé mouky, 2 žloutky (bílky na sníh), špetka muškátového oříšku, pepř, sůl

Postup: Do mísy nahrubo nastrouháme květák, přidáme sůl, mouku, mléko, koření a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Lžící tvoříme placky, které opečeme na obou stranách dozlatova. Jako přílohu podáváme vařené brambory či bramborovou kaši.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové placičky bez mouky

Ingredience: 1 bulva celeru, 2 vejce, 1 střední květák, 50 g eidamu, sůl, pepř, nasekané bylinky

Postup: Středně velký čerstvý květák zbavíme listů, seřízneme košťál a vypereme pod tekoucí vodou. Sýr nastrouháme a smícháme s najemno nastrouhaným celerem. Vajíčka rozšleháme a přidáme ke směsi. Očištěný květák uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu do poloměkka. Potom květák vyjmeme a necháme vychladnout. Vychladlý uvařený květák nastrouháme nahrubo do mísy, přisolíme, opepříme, přidáme do směsi s vejcem a dochutíme. Vše spojíme v nepříliš tuhé těsto, ze kterého tvoříme placičky a vkládáme je na rozpálený olej. Květákové placičky smažíme dozlatova. Jako přílohu zvolíme vařené brambory a zeleninový salát.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květák a dna

Květák je zelenina se středním obsahem purinů a může být konzumována ve větších částech v rámci nízkopurinové diety. Většina jedinců na nízkopurinové dietě může mít každý den alespoň dvě porce této zeleniny.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Recept na chutné květákové placičky

Ingredience: 1 velký květák, 3 vejce, 5 lžic hladké mouky, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 lžičky majoránky, olej na smažení

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě, aby změkl. Poté nakrájíme na drobné kousky nebo ho můžeme nastrouhat na struhadle. Květák vložíme do misky a přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Poté přidáme mouku a z bílků utřený sníh, propracujeme na vláčné těsto. Z těsta děláme placičky, které smažíme v pánvi na oleji dozlatova. Nakonec je osušíme a podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem. Děti toto jídlo milují.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové karbanátky

Ingredience: 1 hlávka květáku, 4 špetky soli, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 150 g šunkového salámu (nebo šunky), 1 vejce, 4 lžíce strouhanky do těsta, 100 g strouhanky, 100 ml oleje na smažení

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat, pak květák nejlépe vidličkou rozmačkáme. Přidáme nastrouhaný sýr a najemno nakrájený nebo nastrouhaný salám, vejce, strouhanku a vše zpracujeme rukama na těsto. Z těsta tvarujeme karbanátky, obalíme je ve strouhance a pečeme v rozehřátém oleji. Upečené necháme okapat na papírovém ubrousku.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Květákové placičky ze syrového květáku

Suroviny:

  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic mléka
  • mletý kmín
  • sůl
  • koření dle libosti, třeba houbové

Postup:

Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše pořádně zamícháme a tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Teplé květákové placičky podáváme s bramborovou kaší nebo brambory. Výborně chutnají i studené.

Zdroj: Květákové placičky

Květákové placičky se sýrem

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • šalotka
  • 3 vejce
  • 20 dkg eidamu
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit umytý, rozkrájený květák. Uvařený zcela doměkka rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce, sekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný eidam, vše dobře promícháme. Poté přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli tvořit květákové karbanátky. Květákové karbanátky se sýrem smažíme v předehřátém oleji z obou stran dozlatova a ukládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Květákové karbanátky se sýrem podáváme teplé, vlažné, ale i studené jako chuťovku.

Zdroj: Květákové placičky

Květákové placičky pečené v troubě

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 sáček instantní bramborové kaše
  • 3 vejce
  • muškátový květ
  • 1 hrst šalotky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl dle potřeby
  • teplá voda nebo mléko

Postup:

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.

Zdroj: Květákové placičky

Květákové karbanátky

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • salám
  • sůl, pepř, kmín mletý
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Uvaříme květák doměkka ve slané vodě, poté ho rozmačkáme, přidáme vejce, nastrouhaný salám (množství dáme dle svých možností a chuti). Vše zamícháme a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Z takto připravené hmoty tvoříme placičky, které smažíme dozlatova na oleji z obou stran. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Zdroj: Květákové placičky

Staročeské květákové placky

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • 2 vejce
  • 2 housky
  • 5 dkg eidamu
  • 5 dkg šunky
  • pepř, sůl
  • troška mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený rozmačkáme, smícháme s houskami, které jsme si namočili v mléce. Přidáme nastrouhanou šunku a sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji a ukládáme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný tuk.

Zdroj: Květákové placičky

Vitamíny v květáku

Květák obsahuje velké množství vitamínu C, komplex vitamínů skupiny B a také vitamín A (betakaroten), E a K. Z minerálních látek je v květáku především draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a fluorid, v menším množství i mnohé další. Hlávky obsahují i omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, lutein, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Významný je rovněž obsah vlákniny a bílkovin. Sacharidů a proteinů je v květáku velmi malé množství a není v něm téměř žádný tuk, zato hodně vody.

Květák je minimálně kalorický – 25 kcal na 100 gramů, ale přitom vzbuzuje pocit sytosti a je zároveň velmi dobře stravitelný. Vařený ve vodě nebo v páře je ideální pro hubnutí.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Recept

Nejedná se o tradiční květákové placičky, nýbrž o gastronomickou pochoutku v košíčkách. Recept Kluci v akci koncipovali na 8 porcí (průměr koláčků cca 10 cm).

Ingredience na těsto na košíčky: 2 ½ dl ovesných vloček, 2 ½ dl ječné mouky, 1 dl vody, 0,5 dl olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana, 2 špetky soli

Postup: Z ingrediencí Kluci v akci zpracují těsto a nechají je půl hodiny odležet. Poté jím plní nízké jednoporcové teflonové formičky, prsty si podle potřeby namáčejí ve vodě. Těsto Kluci v akci propíchají vidličkou a pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C 10−12 minut.

Předpečené korpusy Kluci v akci naplní květákovou kari směsí a pečou ještě 15−20 minut.

Ingredience na květákové kari: 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 250 g květáku, 1 lžíce kari, sůl, hrst petrželky, 2 vejce

Postup: Kluci v akci na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, osmahnou, osolí. Pokrm Kluci v akci odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.

Touto květákovou směsí naplní Kluci v akci formičky a dají zapéct.

A aby byl pokrm dokonalý, podávají jej Kluci v akci s listovým salátem s klíčky. Poté doslova zažijete chuťový orgasmus.

Ingredience na listový salát s klíčky: 4 hrsti rukoly, ½ ledového salátu, klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa), panenský olivový olej, citronová kůra a šťáva

Postup: Kluci v akci rukolu smíchají s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.

Takto připravený salát podávají Kluci v akci s košíčky s květákovým kari.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Oblíbený květák

A proč konzumovat květák? Květák je velmi oblíbená košťálová zelenina, která byla vyšlechtěna podobně jako kedluben nebo kapusta z brukve zelné. Květák je považovaný za nejvíce chutnou a také stravitelnou košťálovou zeleninu, i když u některých lidí způsobuje nadýmání. Je součástí mnoha kuchyní na celém světě, a to evropské, asijské, arabské i americké. Květák pravděpodobně pochází z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí brukve zelné. Nejstarší záznamy o něm jsou ze 6. století před naším letopočtem. O téměř tisíc let později, kdy na Kypru stále ještě rostl bez zásahu lidí, se objevují v Anglii záznamy o květáku nazývaném „kyperský salát“. Ve 12. století popsal maurský učenec ve Španělsku tři odrůdy květáku dovezené ze Sýrie, kde je Arabové šlechtili a pěstovali už nejméně 500 let, podle některých tvrzení dokonce i tisíc let. Koncem 18. století se květák rozšířil po celé Evropě a stal se velmi žádanou a konzumovanou zeleninou.

Kvalitní květák sklizený v ideální době má pevnou uzavřenou hlávku bílé barvy. Pokud se sklizeň jen o několik dnů opozdí, začnou se vytvářet stopky květenství, které v podobě hrbolků vystupují na povrch. Květák má většinou bílou barvu, jsou ale i odrůdy s barvou zelenou, žlutozelenou a fialovou – bílé jsou ale ceněné nejvíce. Bílé barvy se docílí tak, že se zelené velké zákrovní listy nad hlávkou zalomí nebo svážou, čímž se zabrání přístupu světla. U mnoha nových vyšlechtěných odrůd už se listy nad hlávkou uzavírají samy. Ve Francii a v Itálii se pěstuje také pestrý květák, který se úmyslně vystavuje slunečnímu svitu. V Itálii se pěstuje zelená, případně zelenožlutá odrůda Romanesco, která má výrazně zašpičatělou hlávku a také mnohem vyšší obsah vitamínu C, bílkovin a minerálních látek. Na jihu Itálie se také s oblibou pěstuje květák s hlávkou načervenalé až tmavě fialové barvy. Minikvětáky jsou specialitou z Francie. Jsou velmi dekorativní a drahé, pěstují se především pro potřeby luxusní gastronomie. Stejně jako velké květáky mají bílou, zelenou, žlutozelenou nebo fialovou barvu hlávky.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Zdravotní účinky květáku

Vzhledem k množství a kombinaci vitamínů a všech ostatních látek a stravitelnosti má květák vynikající účinky na celý trávicí systém od žaludku až po slepé střevo. Kvůli výborné stravitelnosti se doporučuje lidem s žaludečními chorobami, a protože reguluje průchodnost střev, má účinky při zácpě i průjmu a také při podráždění nebo zánětu tlustého i tenkého střeva. Velké množství vitamínu C významně posiluje imunitní systém, vápník pozitivně působí na pohybový aparát a další látky jsou prevencí proti vzniku cukrovky. Květák také urychluje vylučování přebytečné vody z tkání a různých dalších škodlivých látek z organismu, a tak se jeho konzumace doporučuje při léčbě ledvin a ledvinových kamenů, artritidy a otocích vyvolaných chorobami ledvin. Velké množství draslíku v kombinaci s nižším obsahem sodíku a zároveň malý obsah tuků v květáku mají pozitivní vliv na srdce a oběhovou krevní soustavu, květák se tak osvědčil u osob s hypertenzí nebo arteriosklerózou. Podobně jako ostatní druhy brukvovité zeleniny obsahuje fytochemické antikarcinogeny, tedy sirné glykosidy a sloučeniny indolu, které jsou účinnou prevencí rakoviny. Konzumace květáku je doporučována osobám, u nichž je zvýšené riziko onemocnění zhoubnými nádory, například genetický výskyt rakoviny v rodině nebo zvýšené působení karcinogenních látek. Osoby s diagnostikovanou a léčenou rakovinou by měly do jídelníčku každý den zařadit některou brukvovitou zeleninu – květák, brokolici, zelí, ředkev, protože všechny mají protinádorové účinky.

Květák se dále doporučuje při žaludečních a střevních problémech. Jeho konzumaci by však měly omezit osoby, u nichž jsou tato onemocnění chronická. Stejně tak by květák neměli konzumovat jedinci se žlučníkovými kameny, protože hlávky obsahují poměrně mnoho celulózy, která zvyšuje produkci plynů ve střevech, a mohlo by se tak narušit trávení. 100 g květáku obsahuje 24 miligramů kyseliny močové, a tak tato potravina není vhodná pro osoby trpící dnou.

Květák se většinou konzumuje tepelně upravený, mladé a jemné hlávky některých odrůd se mohou konzumovat i syrové. Nejčastější tepelnou úpravou květáku je vaření v horké vodě nebo v páře, zapečený květák nebo smažený květák, může se i dusit nebo péct. Velmi často se vaří i květáková polévka. Růžičky květákové hlávky jsou nezřídka součástí různých zeleninových směsí, a to i mražených. Mladý čerstvý syrový květák je možné přidávat do zeleninového salátu. Květák se poměrně často nakládá nebo zavařuje, může se i zamrazit.

Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha

Výborná květáková polévka podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 1 květák
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar dle požadovaného množství
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petrželová nať

Postup:

Z mouky a másla si osmahneme dozlatova jíšku v hrnci a poté zalijeme vývarem. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak podle chuti přidáme sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec tyčovým mixérem dobře rozmixujeme na hladký krém. Dozdobíme petrželovou natí.

Zdroj: Květáková polévka

Suroviny

2 brokolice, 6 stroužků česneku, 10 g másla, olivový olej, petrželová nať, 1,5 l kuřecího vývaru, 130 ml krémového sýru, sůl, mletý pepř

Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Suroviny

Na přípravu pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 16 bulv řepy, každá o velikosti golfového míčku
  • extra panenský olivový olej
  • malou hrst vlašských ořechů
  • červený vinný ocet
  • 6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
  • 1 hlávku salátu radicchio
  • několik snítek hladkolisté petrželky
  • sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Na zálivku:
  • 6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťávu z 1/2 citronu
  • špetku soli
  • lžičku cukru

Zdroj: Pečená červená řepa podle Pohlreicha

Postup

Stroužky česneku vyloupeme, zabalíme je do alobalu tak, jak jsou, a pečeme je v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Poté je rozbalíme. Brokolice očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Ořežeme si jednotlivé růžičky. Brokolicové růžičky krátce spaříme ve vroucí osolené vodě a s pomocí naběračky rychle přemístíme z hrnce do nádoby s ledem (udrží nám sytou barvu). To samé uděláme i s petrželovou natí. Z košťálu nožem okrájíme lesklý povrch a vnitřek nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme i trochu olivového oleje a vhodíme do něj nakrájená kolečka a z alobalu vytažený opečený česnek. Krátce orestujeme a zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme čerstvý krémový sýr pro zahuštění polévky a růžičky brokolice, přivedeme k varu. Osolíme a opepříme podle chuti. Rozmixujeme tyčovým mixérem a brokolicová polévka podle receptu Zdeňka Pohlreicha je hotová. Podáváme nejlépe s nasucho opečenými kousky pečiva nebo doprostřed můžeme umístit krajíček opražené domácí veky. Talíř s polévkou lze zdobit i růžičkou brokolice nebo lístky petržele. Je možno do středu přidat trochu smetany.

Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Postup

Podle receptu Zdeňka Pohlreicha budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Z. Pohlreich nejprve hovězí maso protkne slaninou, osolí jej, opepří a ze všech stran zprudka opeče na rozpáleném oleji. Poté opečené maso vyjme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připraví cibulový základ, který zalije vodou. Do něj pak vloží opečené maso, nádobu přiklopí poklicí, vloží do rozehřáté trouby a dusí.

Během dušení Zdeněk Pohlreich maso obrací, přelévá šťávou a podlévá. Jakmile je maso měkké, vyjme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusí na tuk, zapráší moukou, opraží, zalije vodou, rozmíchá a provaří. Na másle orestuje na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedí provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Z. Pohlreich dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti. Omáčku nedochucuje ani se smetanou. Z takto připraveného receptu nevznikne „okurková omáčka“.

Zdroj: Znojemská omáčka podle Pohlreicha

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

Energy Gynex 30 ml

Energy Gynex 30 ml

Cena: 512 Kč