Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LANGOŠE S BÍLÝM JOGURTEM


Zajímá vás téma LANGOŠE S BÍLÝM JOGURTEM? Tak právě pro vás je určen tento článek. Milujete langoše? Pokud ano, ale bojíte se kalorií, tak níže najdete několik receptů na lehčí a rychlejší varianty. Uvedené postupy vykouzlí langoše skoro stejné jako ty ze stánku – prostě neodolatelné. A pokud hotové langoše odložíte na savý papír, abyste je zbavili přebytečného tuku, a doplníte je vybranými surovinami, jako je sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka, či marmeláda, tak budete mít vynikající pochoutku ve zdravějším provedení.


Co závěrem

Langoše, langoše a zase langoše, ale co to je, kde se vzaly? Jedná se o maďarské placky, které se dají koupit i u stánků s rychlým občerstvením, ale často jakmile jdete kolem, rázem vás chuť koupit si je přejde. Důvodem je nevábná vůně přepáleného oleje. No ale co s chutí, když už máte podrážděné chuťové pohárky. Není nic jednoduššího, než si langoše připravit doma. Jedná se o schůdnější variantu, a dokonce mnohem lepší, ale ani v tomto případě nelze mluvit o zcela dietním pokrmu.

Můžete si je doma připravit na mnoho způsobů, záleží na tom, na který z nich budete mít chuť. Jedinou nevýhodou tohoto pokrmu je, že se langoše smaží, i když se původně pekly v peci. Tak do toho, vyzkoušejte výše popsané recepty.

A jaký recept na langoše máte vy? Pochlubte se!

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Příběh

Ve svém příspěvku ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na podivnné skvrny na šedé révě, fotky nemám, nefotil jsem zatím, ale koukal jsem na to zvětšovacím sklem - lupou zvětšuje asi 20x. Zajímalo by mě jestli se nemůže jednat o padlí či nějakou houbovitou nemoc vinné révy? Abych si nějak neuškodil, protože jsem jich pár snědl a měl jsem nějakou divnou vyrážku s svědila mě kůže.

Vypadá to tak, že bobulky mají černé fleky ohraničené bílým.
Zdá se mi to jako plíseň či nějaký druh houby.
Některé bobulky na hroznu zaschly.
Nejedná se o nějakou nemoc?

Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: příběh Odborník na vinnou révu

Tradiční těsto na langoše

Suroviny:

  • 500 g hladné mouky
  • 400 ml mléka
  • jedno celé droždí
  • cukr, sůl
  • strouhaný sýr, česnek, kečup
  • další toppingy dle chuti

Postup:

Toto těsto je velice jednoduché a chutné. Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Až začne pracovat, přisypeme mouku, osolíme a vypracujeme těsto na langoše. Těsto necháme cca 30 min kynout v teple (stačí pokojová teplota). Vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme a vytvarujeme z něj asi 12 placek, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové langoše podáváme se svým oblíbeným toppingem. Langoše potřeme například prolisovaným česnekem, kečupem a strouhaným sýrem nebo šunkou, křenem či marmeládou.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.

Zdroj: příběh Stříhání malin

Kuře na kari s jogurtem

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 1 bílý jogurt
  • ¼ l bílého vína
  • 250 ml smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička zázvoru
  • sůl
  • olej

Postup přípravy:

Kuřecí čtvrtky osolíme a naskládáme do pekáčku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na plátky nakrájené oloupané jablko. Zasypeme kari kořením, zázvorem, podlijeme bílým vínem společně se smetanou a pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba čtyřicet minut. Před koncem pokapeme bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podáváme s rýží nebo s brambory.

Zdroj: článek Kuře na kari

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.

škůdci na spodní straně listů vina
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: příběh Škůdci na spodní straně listů vina

Jogurtové langoše

Suroviny:

  • ½ kg hl. mouky
  • 2 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • 1 bílý jogurt (jogurtu může být i více, takže může být použit i velký)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • česnek, kečup, sýr a jiné ingredience dle chuti

Postup:

Tyto langoše z jogurtu začneme vytvářet tak, že si z droždí, trochy vlažného mléka a špetky soli připravíme kvásek, který necháme v míse na teplém místě krátce vzejít. Poté přidáme mléko a jogurt a postupně pomalu vmícháme mouku s jedlou sodou a vypracujeme těsto, které ještě mírně osolíme. Necháme vykynout pod utěrkou na teplém místě.

Z těsta pak buď tvoříme tenké placky, které postupně vkládáme do fritovacího hrnce nastaveného na 175 °C a fritujeme asi 4 minuty, nebo rukama vytahujeme placky na velikost pánve a smažíme po obou stranách dozlatova.

Hotové langoše můžeme potřít směsí česneku, soli a vody a posypat strouhaným sýrem. Je možné přidat i strouhaný salám. Nakonec vše zakapeme kečupem nebo tatarkou.

Můžeme potírat také marmeládou nebo nutelou, prostě podle toho, na co máte právě chuť.

Když vám nezpracované těsto zbude, můžete ho dát do ledničky a použít druhý den.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Příběh

Ve svém příspěvku KDYŽ NECHCE JÍST GEKONČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbančiková.

Prosím o radu

Když nechce jíst gekončík
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča Benešová.

Ahoj, přicházím tu s dotazem ohledně gekončíka nočního, který mi přestal jíst (sameček). Mám ho něco málo přes půl roku a s krmením nikdy problém nebyl, akorát jsem ho musela krmit z pinzety (byl nemotorný a nebyl většinou schopný si cvrčka či švába ulovit sám). Pravidelně mu dávám vitamíny a vodu měním denně či obden. Už nejí cca 7 dní a potřebovala bych poradit jak mám dál jednat (někdo tvrdí, že sedm dní je v pořádku, ale už si všímám tenčího ocásku a o jídlo ani nezavadí pohledem). Včera jsem ho přemístila do "karanténního boxu", abych zabránila rozšíření případné nemoci (mám v teráriu ještě dvě samičky) a mohla vybrat trus, který pošlu na rozbor. Ještě bych chtěla dodat, že jsem v teráriu našla nestráveného moučnýho červa (nevím jestli ho vyloučil přirozenou cestou či vyzvracel a ani nevím jestli to bylo od toho samečka), taky jsem si všimla, že místo nebo někdy s močí vylučuje světle bílou až průhlednou tekutinu s malými kulatými částečkami. (vypadá to jak malinké vajíčka - pro upřesnění) a to jsem doposud v teráriu neviděla, tak nevím jestli to s tím nějak souvisí. Předem děkuji za jakoukoliv odezvu a pomoc. Přikládám fotku terária. Gabča.

Gekončík noční přestal jíst
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Když nechce jíst gekončík

Langoše se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • 5 g cukru
  • ½ kostky droždí
  • kávová lžička soli
  • 1 vejce
  • na ozdobu langoše: sýr, česnek, kečup, tatarka

Postup:

Z poloviny teplého mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Pak přidáme ke kvásku prosátou mouku, sůl, smetanu a vejce. Důkladně promícháme, přilijeme zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na pár hodin odpočinout do lednice. Pak tvarujeme malé placky, které smažíme z obou stran buď ve fritovacím hrnci, nebo jen na pánvi.

Teplé langoše můžeme podávat tradičně s česnekem, tatarkou, kečupem a strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Langoše z jogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langoše z jogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Langoše expres

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 42 g droždí
  • kypřicí prášek do pečiva
  • ¼ l mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • česnek, kečup, tvrdý sýr a jiné ingredience dle chuti

Postup:

Do misky nalijeme vlažné mléko, přisypeme lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí. Vše zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, jogurt, špetku soli a kypřicí prášek. Přidáme vykynutý kvásek a umícháme těsto. Nenecháme ho kynout, ale ihned tvoříme bochánky, které roztahujeme na požadovanou velikost – asi jako bramboráky. Poté smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách. Hotové langoše je možno potřít kečupem smíchaným s rozmačkaným česnekem a posypat nastrouhaným sýrem. Kdo má jiné chutě, ozdobí dle vlastní fantazie.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Jednoduché langoše

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 1 kvasnice
  • kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr

Postup:

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: článek Recepty na langoše

Bramborové langoše

Suroviny:

  • 2 nastrouhané, syrové brambory
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • ¼ kostičky droždí
  • ½ lžičky soli
  • špetka cukru do kvásku
  • olej na smažení

Postup:

Do mísy prosejeme mouku a přidáme 2 nastrouhané syrové brambory. Z mléka, droždí a špetky cukru si připravíme kvásek, který po vykynutí nalijeme do mouky a vypracujeme tužší těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud husté, přilijeme teplé mléko nebo vodu. Vypracované těsto si můžeme postavit na hrnec s teplou vodou, aby rychleji vykynulo. Z těsta na hodně pomoučněné desce tvoříme placičky (těsto se dost lepí), které smažíme na větším množství oleje.

Hotové langoše si můžeme potřít česnekem smíchaným v olivovém oleji, kečupem, tatarkou, prostě čímkoliv, co máme rádi.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Langoše ze zakysané smetany

Ingredience: 5 dkg droždí, 4,5 dl mléka, 200 ml kysané smetany, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 20 dkg eidamu, olej na smažení, na dochucení česnek a kečup

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko, vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby. Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme. Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Pomněnkovec velkolistý

Pomněnkovec je krásná trvalka pocházející z lesů východní Evropy a severozápadní Asie. Svými velkými, okrouhle srdčitými listy tvoří zajímavý pokryv menších či větších ploch zejména kolem stromů, neboť koření mělce a silné kořeny kolem kmenů stromů pro něj nejsou konkurencí. Základní druh nese listy zelené, jemně plstnaté, zakončené výraznou špičkou.

Vykvétá v polovině jara na tenkých stoncích ve výšce kolem 20 až 30 cm. Tvoří nebesky modré, opravdu pomněnkové droboučké kvítky, které v husté výsadbě nabídnou překrásnou hru modravé a sytě zelené barvy v kombinaci se zdravými listy, a to po dobu necelých dvou měsíců. Netrpí chorobami ani na škůdce. Tato trvalka vynikne nejlépe vysazená ve větší mase. Sama od sebe se množí pomalu, stojíte-li tedy o hustý půdní pokryv, vysaďte již na počátku více rostlin do hustšího sponu, to znamená na metr čtvereční 5–6 rostlin. Listy plochu zakryjí brzy, ale kořeny s květními stonky rostou pomaleji.

Lodyhy vyrůstají do délky 15 cm z tmavého vřetenovitého kořene s 2 cm hrubým, šupinatým oddenkem. Jednoduché, drsně chlupaté lodyhy se větví až v květenstvích. Přízemní listy vyrůstají v trsu a řapíky mají 5 až 25 cm dlouhé. Srdčité čepele jsou na bázi hluboce vykrojené, na vrcholu protáhlé do špičky a mohou být veliké až 10 až 13 cm. Tvarově podobné, málo početné, střídavě vyrůstající lodyžní listy jsou drobnější, směrem vzhůru se jejich velikost i délka řapíku zkracuje a stávají se přisedlými. Všechny listy jsou vrásčité a porostlé tuhými chloupky.

Ne každý si brunneru oblíbí pro její květy. Hlavní atrakcí jsou totiž velké, srdčité listy, které mají nápadné vybarvení. Jsou v základu středně zelené, stříbřitě mramorované, takže původní zelená barva se objevuje jen při okrajích a jako nápadné žilkování. Odrůdy s barevnými listy dovedou pokrýt půdu za znatelně delší dobu než základní druh se zeleným olistěním, takže pokud si přejete vytvořit půdní pokryv rychle, vysaďte na určené místo více rostlin nepříliš daleko od sebe.

Během dubna a května se v porostu začínají objevovat nádherně modré pětičetné květy, které vyrůstají ve svazcích po několika. Květy s krátkými stopkami bývají 4 mm velké a rostou v řídkých vijanech s dlouhými vřeteny. Oboupohlavné květy mají vytrvalý kalich s kopinatými lístky nahoře zahrocenými. Modrá až modrofialová široce kolovitá koruna je v ústí korunní trubky žlutá a má bílou šupinatou pakorunku. Tyčinky s prašníky nevyčnívají z korunní trubky a jsou s ní v polovině srostlé. Spodní semeník má jednu čnělku s bliznou. Po odkvětu se květy samovolně ztrácejí a rostlina dělá parádu př

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Brunnera macrophylla

Těstovinový salát s jogurtem

Ingredience:

  • 150 g těstovin
  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g mraženého hrášku
  • 1 svazek ředkviček
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte vystydnout. Do studených těstovin přidejte na plátky nakrájené ředkvičky, jsou-li ředkvičky větší, plátky ještě rozpulte. Na pánev kápněte trochu olivového oleje, přidejte mraženou kukuřici a hrášek, trochu osolte a zprudka osmahněte. Postačí, aby suroviny rozmrzly, není potřeba je opékat. Kukuřici s hráškem nechte úplně vystydnout, pak přidejte do salátu společně s jogurtem. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Servírovat můžete s ředkvičkou rozpůlenou do tvaru kytičky nebo posypané bylinkami.

Zdroj: článek Těstovinový salát

Pomazánky z vajec

Tradiční vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Uvařená vejce oloupeme, nastrouháme nebo protlačíme přes takzvané kolečko, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu másla a majonézu. Vše smícháme a dochutíme solí, pepřem a troškou hořčice. Nasekanou pažitku necháme na zdobení, nebo ji můžeme přimíchat přímo do pomazánky.

Vajíčková pomazánka s jogurtem

Suroviny:

  • 5 až 6 vajec natvrdo
  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 středně velká cibule
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství a konzistence
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka si rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky smícháme dohladka společně s máslem, jogurtem a hořčicí. Nadrobno pokrájíme bílky, cibuli, pažitku a zapracujeme do připravené směsi ze žloutků. Dochutíme solí a pepřem. Necháme ztuhnout v lednici asi půl hodiny a můžeme podávat.

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • tavený sýr dle chuti a potřeby
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, přidáme tavený sýr, máslo, hořčici a pořádně zamícháme. Potom opatrně přidáme nahrubo nastrouhané vejce a vmícháme do směsi. Dochutíme solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka s česnekem

Suroviny:

  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • několik lžic másla – dle požadovaného množství
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá nasekaná pažitka

Postup:

Vajíčka oloupeme, nastrouháme, přidáme postupně máslo, majonézu, hořčici, najemno nakrájenou cibuli, pažitku a prolisované stroužky česneku. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: článek Recepty z vařených vajec

Recepty z dýně

Dýňový olej

Na jeden litr oleje potřebujete 30 až 50 dýní. Po rozříznutí dýní vyjměte semínka, umyjte je a usušte. Poté je namelte na pastu připomínající těsto. Tímto způsobem získává dýňový olej svou typickou tmavou barvu. Tuto hmotu vložte do hnětacího stroje a přidejte trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Hmotu musíte zahřívat tak dlouho, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Hmotu nyní vložte do hydraulického lisu. Tlak zvyšujte pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat. Pokud se rozhodnete skladovat olej v ledničce, doporučujeme vyndat láhev několik minut před použitím. Tak se nejlépe uplatní jeho chuť a vůně. Olej má vynikající výraznou chuť a skvěle se hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.

Plněná máslová dýně

Suroviny: 1,5–2 kg středně velké máslové dýně, 4 špetky soli, 4 špetky hrubě mletého pepře, 4 lžíce oleje, 450 ml portského vína (nebo šťávy z granátového jablka), 60 ml červeného vinného octa, 50 g pískového cukru, 1 šálek sušených meruněk, 1 šálek sušených višní, 1 šálek solených mandlí

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C, velký plech na pečení vyložte pečicím papírem. Dýně podélně rozkrojte na poloviny, vydlabejte semínka, pokapejte olejem a jemně osolte. Dýně uložte řeznou stranou dolů na připravený plech a pečte 30–35 minut. Mezitím smíchejte v hrnci portské víno, ocet, cukr a 1 špetku soli, směs přiveďte k varu a vařte 4 minuty. Přidejte nasekané meruňky a višně, promíchejte, odstavte z tepla a nechte stát 10 minut. Ovoce vyjměte z hrnce děrovanou lžící, vraťte hrnec na sporák, přiveďte směs k varu a vařte 15 minut. Ovoce promíchejte s mandlemi, dochuťte solí a mletým černým pepřem. Každou polovinu dýně naplňte připraveným ovocem a přelijte horkým portským vínem. Můžete podávat s plátky opečené bagety.

Polévka z dýně Hokaido

Suroviny: 500 g dýně, kuřecí vývar, kalíšek sladké smetany, sůl, pepř (dle chuti), muškátový oříšek (dle chuti), cibule, máslo, popřípadě 100 g brambor

Postup: Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky, pak nakrájejte cibuli a osmažte ji, přidejte nakrájenou dýni, brambory, kuřecí vývar, cca 2 litry vody, sůl a vařte cca 20 min. Poté polévku rozmixujte pomocí ponorného mixéru. Na závěr přidejte trochu smetany, na talíři ozdobte opečeným chlebem a pažitkou. Kdo má rád, může přidat i špetku muškátového oříšku. Polévka se nezahušťuje moukou, ale bramborem na

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak zpracovat dýně

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


calanchoe
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
aloe vera zemina
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.