Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LETNÍ JABLKA

OBSAH

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience

  • 4 kg letních jablek,
  • 1 l octa,
  • 1 kg cukru.

Postup

Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Jablečná povidla s octem

Ingredience

  • 5 kg jablek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 1/8 l octa.

Postup

Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ VINNÉ RÉVY V ČERVNU A ÚNORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Stašek.

Dobrý den, nejlepší by bylo ukázkové video.
Děkuji Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zde najdete výběr ukázkových videí zobrazujících nejdůležitější zelené práce prováděné během celého roku na vinné révě.

Ukázkové video jak stříhat vinnou révu před začátkem vegetačního období: youtu.be/NFosiQBOhoc

Jak provést podlom před květem: youtu.be/WqRMG7xnNFU

Vylamování fazochů: youtu.be/Rle37iqXno4

Redukce hroznů v půlce května: youtu.be/ZrKUKnWdtMQ

Letní řez: youtu.be/FZ8ZPTxed18

Odlistění na konci plodného období: youtu.be/SqiL6WIJ008

Zdroj: diskuze Stříhání vinné révy v červnu a únoru

Letní řez vinné révy

Předjarní řez zdřevnatělých částí révy vinné je pouze úvodem k četným ošetřovacím řezům v létě. Pro získání chutných a zdravých hroznů nesmíme zanedbávat velmi pečlivý letní střih zelených částí keře, a to až do pozdního podzimu.

Příliš mnoho výhonů a listů ponechaných během vegetace vede vždy k výraznému zhoršení kvality sklizených hroznů.

Zdroj: Řez vinné révy během vegetace

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka bezáková.

Prosím,proč "gumovatí"olistění,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Gumové nebo spíše vrásčité a kožovité listy se obvykle vyskytují na orchideích Phalaenopsis a Paphiopedilum a může to mít dva důvody: nedostatečná zálivka nebo tepelný stres.
Nedostatek vláhy je pravděpodobně nejčastější viník. Buď rostlina není zalita dostatečně, nebo její kořeny prohnily (obvykle z nadbytečného zavlažování) a systém není schopen získat vodu, protože kořeny prostě nemůžou přivést vodu do rostliny. Pokud má vaše rostlina vzdušné kořeny, podívejte se na jejich stav. Jsou stříbrné a pomačkané? Pokud ano, váš problém může být v nedostatečném zalévání spíše než v přelévání. Pokud najdete kořeny duté a slizké, pak máte případ kořenové hniloby.
Nadměrné zalévání způsobuje hnilobu kořenů a je nejčastější příčinou ztráty orchidejí u nových pěstitelů. Zkontrolujte svůj způsob zálivky. Hnilobu z kořenů odstraníte pomocí skořice, se kterou poprášíte vitální kořeny a řezné rány. Použijte zakořeňovací stimulátor a dejte pozor, aby byla rostlina ve stínu a zvyšte vlhkost vzduchu nejlépe vložením rostliny do igelitového pytle. Jakmile je list vrásčitý, zřídka se vrátí do lesklého tvrdého stavu, ve kterém byl před tím, ale může se poněkud zlepšit jeho stav.
Druhou příčinou gumových listů je často přehřátí. Dotkněte se listu a pokud máte pocit tepla, pak je to váš problém. Sluneční svit může být pro rostlinu příliš silný a nebo letní teploty přes 30 stupňů nedělají rostlině také dobře. Zvyšování vlhkosti a cirkulace vzduchu můžou být užitečné při prevenci tepelného stresu.
Extrémní chlad může také způsobit gumové listy, ale listy jsou často kašovité od mrazu a obvykle mají tmavou barvu.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí

Vídeňská bábovka s jablky

Ingredience: 320–350 g jablek (5 středních), citronová šťáva, 1 lžička skořice, 350 g polohrubé mouky, 1/2 hrnku mléka, 180 g oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr (ale nemusí být), 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa

Postup: Nastrouháme jablka nahrubo. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přiléváme olej, pak přidáme nastrouhaná jablka, skořici a mouku s práškem do pečiva, nakonec mléko. Do poloviny těsta vmícháme kakao. Nalijeme do větší bábovkové formy a pečeme asi 30 minut na 170 stupňů a pak 30 minut na 180. Tato bábovka je vláčná a chutná po jablkách.

Zdroj: Bábovka

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v troubě

Ořechová bábovka s jablky a rumem

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 0,5 hrnku oleje, 0,5 hrnku mléka, 150 g mletých ořechů, 2 větší jablka, 2 lžíce rumu, 1 hrnek hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 balení vanilkového cukru

Postup: Z vajec, moučkového cukru a vanilkového cukru utřeme pěnu. Postupně přidáváme veškeré ingredience, mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, ořechy, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec rum. Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalejeme těsto, dáme do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) a pečeme cca 30 minut. Po třiceti minutách položíme na bábovku pečicí papír a pečeme ještě asi 15 minut.

Zdroj: Ořechová bábovka

Výroba jablečných povidel v domácí pekárně

Ingredience: 500 g oloupaných a pokrájených jablek, 250 g želírovacího cukru 2:1, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Do nádoby od pekárny vložíme pokrájená oloupaná jablka, přidáme zbylé ingredience a promícháme. Zapneme pekárnu a bez míchání vše necháme na přístroji. Hotová povidla plníme do čistých skleniček.

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Tip na jídelníček

  • snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka
  • dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
  • oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus
  • odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory

Pokrmy by měly být podávány 4–5x denně ve 2- až 3hodinových intervalech.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Pudinkové řezy se šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice

Ingredience na pudink: 500 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 400 ml pochoutkové 16% smetany

Ingredience na povrch: 2 balení šlehačky v prášku

Postup: Jablečná nádivka: jablka očistíme, nastrouháme najemno. Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka.

Těsto: Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, po lžících zašleháme cukr, vanilkový cukr, přidáme vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, může se přidat i nastrouhaná citronová kůra. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a otočíme jablky nahoru. Množství těsta je určeno pro plech o rozměru 28 x 38 cm.

Pudink: 350 ml mléka dáme svařit se 100 g krystalového cukru, ve zbylém mléce rozmícháme 3 ks vanilkového pudinku, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink. Přikryjeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přišleháme zakysanou smetanu a naneseme na vychladlé těsto s jablky.

Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na pudinkovou nádivku. Odložíme do chladu, ozdobíme podle vlastní fantazie, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP