Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MÁK


MÁK je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Palačinky jsou nekynutý moučník, který se vyrábí z litého těsta, jehož základem je mouka, mléko a vejce. Palačinka má podobu velmi tenké placky, pečené na pánvi nebo na rozpálené desce (kameni). Jako postní jídlo (pokud se nekombinuje s masem) se leckde spojuje s určitými rituály jara, kdy se v určitých adaptacích objevuje v různých náboženstvích.


Palačinky hrníčkové

Ingredience na těsto: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky mouky, 1,5 polévkové lžíce cukru moučka, olivový olej, džem, marmeláda, nutela, mák, tvaroh (2 vaničky), rozinky, kokos

Postup: Do mísy nalijeme mléko a pak přidáme 2 vejce, cukr a mouku. Promícháme a rozmixujeme mixérem do jemného těsta, aby v těstě nebyly hrudky. Pak si vezmeme pánev a potřeme ji olejem. Postavíme na sporák a nalijeme na pánev naběračkou těsto. A pak už jenom smažíme. Poté vezmeme 2 vaničky (nebo jednu) plnotučného tvarohu. Tvaroh dáme do misky, nasypeme rozinky, cukru, kolik chcete, kokos a marmeládu nebo mák, nutelu, džem. Potom všechno zamícháme a máme hotovo.

Zdroj: článek Palačinky

Bofix a déšť

Dešťové srážky 2 hodiny po aplikaci neovlivňují negativně účinek přípravku na plevele. Spektrum herbicidní účinnosti – výborně účinkuje na jitrocel kopinatý, smetánku lékařskou, svízel přítulu, ptačinec žabinec, heřmánkovec přímořský, rmeny, starček obecný, sedmikrásku chudobku, pohanku svlačcovitou a další rdesnovité plevele, konopici napuchlou, hluchavky, kopřivu žahavku, kopřivu dvoudomou, šťovíky, pomněnku rolní, penízek rolní, kokošku pastuší tobolku, ohnici rolní, mák vlčí, zemědým lékařský, lilek černý, svlačec rolní, ostružiník ježiník, plevelné jeteloviny, lebedu rozkladitou, merlíky, pcháč oset a další dvouděložné plevele.

Zdroj: článek Bofix

Slané pečivo – sýrové tyčinky

České ručičky jsou velmi šikovné, a když se přidá mlsný jazýček, máme tu sýrové tyčinky. Výrobou sýrových tyčinek u nás proslula firma Havlík. Založena byla v roce 1994 a již od počátku se zaměřovala a stále zaměřuje na potravinářskou výrobu, a to výhradně na obor pekařství a výrobu trvanlivých tyčinek. Zpočátku se jednalo o malovýrobu zahrnující stovky kilogramů produktů měsíčně. Postupem času firma vyvinula originální recepturu na trvanlivé tyčinky se sýrem, které se díky své jedinečné chuti a vysoké kvalitě staly vyhledávanou pochoutkou. Bez sýrových tyčinek se dnes neobejdou jak návštěvníci, tak provozovatelé restaurací, barů, hospod, kaváren a vináren.

V současné době firma vyrábí 8 druhů tyčinek: ORIGINÁLNÍ TYČINKY (se sýrem a solí), GRAHAM, ČESNEK, KMÍN, MÁK, PIKANT, KORNSPITZ a DĚTSKÉ TYČINKY.

Společnost Havlík je od roku 2004 držitelem certifikátu managementu jakosti ISO 9001. Společnost nabízí svým zákazníkům prvotřídní produkty, při jejichž výrobě používá nejmodernější technologie a výhradně kvalitní lokální suroviny. V roce 2006 získaly tyčinky Havlík národní značku kvality KLASA. Později obdržely také značky kvality Regionální potravina, Český výrobek a Delikatesa. To vše svědčí o vysoké kvalitě sýrového pečiva.

V souladu s dlouhodobým plánem rozvoje společnosti zakoupila firma Havlík v roce 2009 areál bývalých pekáren PENAM a ten přestavěla na nový provoz specializovaný na výrobu trvanlivého pečiva. Za mnoho milionů korun českých bylo pořízeno nové technologické zázemí a 5. listopadu 2012 se slavnostně otevřela nová provozovna v Bruntále, jež splňuje nejpřísnější hygienické podmínky potravinářské výroby. Tento krok umožnil firmě výrazně zvýšit kapacitu výroby. Nyní bez problému uspokojí stále se zvyšující poptávku po sýrových tyčinkách Havlík na území České republiky i na exportních trzích.

Toto byly informace týkající se komerčně vyráběných sýrových tyčinek. Pokud doma rádi pečete nejrůznější preclíky, tyčinky či jiné slané pochoutky, můžete se inspirovat recepty uvedenými níže.

Zdroj: článek Sýrové tyčinky

Svatební koláčky

Zvací koláčky se mají péct asi 2–3 týdny před svatbou. Rozdávají se příbuzným, přátelům a sousedům a zároveň jsou pozvánkou na svatbu. Do papírových košíčků s koláčky se vkládají pozvánky na svatbu a hostinu. Koláčky by měly mít tři různé náplně, aby bylo vidět, jak je hospodyně šikovná kuchařka. Většinou to bývá tvaroh, mák, povidla, ale i marmeláda nebo ořechy. Ke svatebním koláčkům se váže i jedna pověra. Říká se, že nevěsta by se měla vyhnout jejich pečení, jinak bude mít uplakané děti. Úkolu se obvykle zhostí maminky, tetičky, kolegyně a kamarádky a z pečení, které často zabere celý den či víkend, se stává společenská událost, na kterou se mnohdy ještě dlouho vzpomíná. Ovšem v dnešní uspěchané době se od těchto tradic upouští a budoucí novomanželé si mnohem častěji nechávají koláčky upéct u cukráře. Také se dnes nepečou 2 až 3 týdny před svatbou, ale jen týden a přátelům a příbuzným se nosí den před svatbou jako malá pozornost. Dříve ženich a dva mládenci obcházeli domy a veršovanými promluvami zvali na svatbu. Dnes se již neveršuje, pouze se koláčky předávají v ozdobných krabičkách (košíčcích).

Lidé v minulých dobách všechny svatební zvyky a pověry přísně dodržovali. V dnešní době se drží spíše z recese či pro pobavení než z přesvědčení o jejich významu a síle. Svatební zvyky a pověry měly novomanželům zajistit kvalitnější a spokojenější život. Všichni si přáli, aby manželský pár byl šťastný, zdravý, měl dostatek peněz a mnoho zdravých dětí.

Elegantním řešením, které v posledních letech z amerických blogů o svatbách začalo pronikat i na naše české veselky, je takzvaný „sweet table“ neboli „mňami bar“. Jednoduše vyhradíte na cukroví a jiné sladkosti jeden jediný stůl, kde vše hezky naaranžujete tak, že hosty bude přecházet zrak a jejich chuťové buňky budou samou radostí tančit v rytmu svatby.

Běžně se počítá kilo cukroví na osobu. Cukrářky vás budou přesvědčovat o něčem podobném, protože větší odběr pro ně samozřejmě znamená větší zisk. Zkuste se ale zamyslet nad tím, jestli opravdu chcete jíst svatební koláčky, cukroví a dort ještě u vánočního stromečku, nebo raději ušetřené peníze investujete do něčeho, co ve vás zanechá hodnotnější vzpomínku než další přidaná kila? Třeba do svatebního fotografa, kamery nebo rovnou koordinátorky. Do každého košíčku je vhodných cca 25 zvacích koláčků.

Na svatební stoly se doporučuje přibližně 5 ks cukroví a 5 ks koláčků na osobu. Cukroví do výslužek, pokud jste se rozhodli je dávat, se počítá zvlášť, a to podle velikosti krabičky. Orientační cena u cukroví za 1 kg je cca 210 Kč. Do jedné krabičky na výslužku se počítá cca asi 0,5 kg, takže maximálně 150 Kč na krabičku. Při hostině cca 45 lidí je třeba mít cca 1 500 koláčků, dvě rolády, jeden třípatrový dort a cca 70 minizákusků. Pokud se vám líbí sladká show, můžete investovat i do oblíbené čokoládové fontány, která vám také udělá nevšední službu. Možná lepší než výslužka!

Zdroj: článek Jak zabalit svatební koláče

Kuřecí prsa na kardamomu

Ingredience: 500 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky tlučeného kardamomu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.

Technologický postup: Maso nakrájíme na nudličky a cibuli na půlkolečka. Osolíme, přidáme koření a prolisovaný česnek a vše promícháme s bílým jogurtem. Necháme odležet v chladu asi 2 hodiny. Pak maso dáme na rozpálený olej a zprudka opečeme, poté oheň zmírníme a přidáme mák a sekané mandle. Prohřejeme a podáváme s rýží.

Zdroj: článek Kardamon

Slané pečení

Řekne-li se slané pečivo, napadne mnohé z nás preclík. Preclík (německy Brezel) je tradiční druh pečiva rozšířený již od středověku především v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakousko-Uherska. Je to bílé pečivo vytvarované z tenké, na koncích zúžené těstové tyčky, stočené do kroužku a ukončené překřížením konců, nebo vytvarované do tvaru srdíčka či osmičky. Sype se hrubě krystalickou kuchyňskou solí, mákem nebo kmínem. Ovšem doba pokročila a v současnosti je k mání nepřeberné množství slaného pečiva.

Recept na nejlepší slané pečivo

Ingredience: 150 g nivy, 100 g Hery, 100 ml šlehačky, 200 g hladké mouky, 1 špetka soli, pepř. Na potření 1 žloutek, na posypání sladká paprika, kmín

Postup: Sýr rozmačkáme nebo nastrouháme, přidáme mouku, šlehačku, tuk, sůl, pepř a zpracujeme hladké těsto. Těsto dáme do chladna odpočinout. Potom vyválíme na tenkou placku, vykrajujeme formičkou různé malé tvary, klademe na vymaštěný plech, natíráme žloutkem a sypeme kmínem nebo mletou paprikou. Pečeme při 170 °C asi 10–15 minut. Jedná se o výborné slané pečivo k vínu.

Slané pečení z listového těsta

Ingredience: 1 listové těsto, 1 vejce, 1 balení nastrouhaného sýru, sůl, koření na pizzu, jemný kečup, 100 g šunky

Postup: Rozválíme pláty listového těsta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouhaným sýrem i jinými ingrediencemi (dle vaší chuti a fantazie). Těsto stočíme a rozkrájíme na kousky asi 2 cm velké. Poklademe na plech (nejlépe na pečicí papír), potřeme vejcem a posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby a dozlatova pečeme. Vhodné k vínu, pivu, k televizi.

Slané velikonoční pečení

Ingredience: 400 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 40 g droždí, 20 g másla, 1 vejce

Postup: Mouku smícháme se solí. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, rozdrobené droždí, necháme nakynout a přidáme do mouky spolu s rozpuštěným máslem. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na několik částí, z každé vyválíme váleček a upleteme rozmanité tvary. Naskládáme na vymazaný plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Podáváme k zakousnutí hodovníkům.

Slané pečivo plněné

Ingredience na náplň: 1 cibule, pepř, 1 paprika, 320 g sterilovaného zelí, 1 vejce, 150 g šunky, sůl, 200 g uzeného masa, 100 g sýru

Ingredience na těsto: 250 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka droždí, 1 lžička soli, 1 lžičk

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Pečení

Co je to amarant

Amarant se správně jmenuje laskavec, někdy se také označuje jako sloní ucho. Amarant je známý přibližně 8 000 let. V době Aztéků byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků. Největším pěstitelem této obiloviny je dnes Čína, dále pak Mexiko a Střední Amerika. Amarant můžete koupit v každé prodejně zdravé výživy.

Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a jejich barva se pohybuje od žluté po smetanovou. Laskavec chutná sladce až oříškově, tepelně upravená semínka jsou křupavá.

Amarant má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant rovněž patří k obilovinám s nejvyšším obsahem vlákniny. Je také zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Kromě toho obsahuje skvalen(nenasycený uhlovodík), který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině.

Amarant se ve formě mouky používá na pečení. Semínka se dají opékat či dusit. Amarantová semínka chutnají lépe, když se vaří v tekutinách výrazné chuti, například v rajčatové šťávě. Amarant báječně zahušťuje polévky. Laskavec podušený nebo pečený s jinými obilovinami v jablečné šťávě podávejte s čerstvým ovocem. Nízkotučný smažený laskavec můžete připravit jako alternativu rýže. Semínka laskavce osmažená na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka skvěle poslouží jako obal ryb či mas nebo jako křupavý posyp polévek, salátů či dušených pokrmů. Když uvařený laskavec vychladne, získá konzistenci želatiny, což lze využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu a s minimem sladidel.

Amarant se pěstuje nejen pro svá semena, z nichž se vyrábí velmi kvalitní oleje a mouky, ale také pro své listy. V Karibiku a Asii se listy amarantu kvůli vysokému podílu vitamínu C a skvalenu používají jako listová zelenina.

Velikostí se semínka amarantu řadí někam mezi mák a sezam. Chuť mají sladce oříškovou. Vyskytují se v barevných variantách od smetanové přes žlutou a hnědou až k černé. Mohou se konzumovat přímo nebo je lze upravit vařením, dušením, pražit jako kukuřici. Ve studené kuchyni se může amarant přidávat do ovocných i zeleninových salátů, a to nejlépe osmažený. V této podobě se semínka mohou použít i k obalení masa a ryb. Před vařením amarant propláchneme studenou vodou, nasypeme do hrnce v poměru přibližně 1 díl semínek na 2 díly vody a vaříme zhruba 20 minut. Takto připravený ho pak můžeme přidat do rizota a karbanátků nebo použít jako přílohu, zavářku do polévky... Amarant lze připravit i nasladko jako kaši.

Amarantová mouka se používá nejčastěji ve směsi (ideálně v množství 20 %) s ostatními druhy při přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek, müsli tyčinek a podobně. Pouze z amarantové mouky pak můžeme připravit například vynikající bezlepkové palačinky.

Zdroj: článek Amarant

Amarantová kaše

Ingredience: 1 šálek amarantu, 2 šálky rostlinného mléka, cukr nebo jiné sladidlo dle chuti, 1 vrchovatá lžíce strouhaného kokosu, 1 vrchovatá lžíce mletého máku, 1 vrchovatá lžíce mletých oříšků (lískové, vlašské, mandle...).

Technologický postup: Amarant propláchneme (použijeme velmi jemné sítko) a vsypeme do horkého rostlinného mléka. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté vmícháme kokos, mák a ořechy a osladíme dle chuti. Kaši podle potřeby naředíme trochou mléka a ještě asi 3 minuty povaříme. Podáváme ji teplou, posypanou oříšky a kokosem.

Zdroj: článek Amarant

Bombajská masala

Ingredience: 8 ks kardamomu, 1 lžička skořice, 1 lžička černého pepře, 2 kuličky koriandru, 1 lžička římského kmínu, 6 ks hřebíčku, 2 lžíce kokosové moučky, 2 lžičky sezamových semínek, 1 lžíce máku

Technologický postup: Vyloupeme kardamom. Pokud máme další koření celé a nikoli mleté, upražíme ho na pánvi a dáme stranou. Pak upražíme kokos, sezam a mák, až změní barvu. Po vychladnutí všechno dohromady rozmixujeme na kaši.

Zdroj: článek Římský kmín

Náplně do svatebních koláčků

Náplní je velké množství, níže jsou uvedeny tradiční náplně.

Tvarohová

Ingredience: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, ½ vanilkového pudinku

Technologický postup: Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí mixéru vymícháme vláčnou hmotu bez hrudek.

Maková

Ingredience: 250 g mletého máku, mléko, 3 lžíce povidel, moučkový cukr

Technologický postup: Mák spaříme horkým mlékem, aby nebyl hořký, přidáme povidla, cukr (podle chuti) a vše řádně promícháme.

Povidlová

Ingredience: 1 povidla, trochu rumu, 100 g dětských piškotů

Technologický postup: Dětské piškoty nameleme a zahustíme s nimi povidla; podle potřeby množství piškotů zvýšíme. Přidáme rum a řádně vše promícháme.

Jablková

Ingredience: 1 kg jablek, cukr, citronová šťáva

Technologický postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, povaříme, přidáme cukr dle chuti a zakápneme citronovou šťávou, řádně promícháme.

Ořechová

Ingredience: 250 g vlašských ořechů (vyloupaných), trochu rumu, mléko, moučkový cukr

Technologický postup: Ořechy nameleme, zalijeme trochou teplého mléka, přidáme rum a cukr podle chuti. Vše řádně promícháme.

Zdroj: článek Svatební cukroví - recepty s obrázky

Jihočeská cmunda podle Kluků v akci

Ingredience: 1 kostka droždí, 2 lžičky cukru, 300 ml mléka, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g syrových brambor, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 vejce, 200 g škvarků, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, hrst majoránky, sůl, sádlo nebo olej na vymazání pekáče, mák na posypání

Postup: Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, vmícháme vlažné mléko, obě mouky, najemno nastrouhané brambory, sůl, vejce, najemno nasekané škvarky, rozpuštěné sádlo, česnek utřený se solí, drhnutou majoránku a vypracujeme lité těsto, hustší než na lívance, které necháme na teplém místě vykynout. Poté ho vlijeme do sádlem vymazané pečicí nádoby, posypeme mákem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova (asi 50 minut). Cmunda je výtečná, zasytí, chutná teplá i studená, samotná, k pivu, meltě s mlékem nebo i se zelím.

Zdroj: článek Cmunda po kaplicku

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


majoránkový čaj na kašel
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mák a kojení
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.