Téma: 

máta v těhotenství


Facebook Twitter Pinterest email tisk

MÁTA PEPRNÁ

Máta v zimě

Máta je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší.

Detail odstavce: Máta v zimě
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Rakytník - jeho pěstování

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování
Odesláno: 18.6.2016 uživatelem Josef
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

MÁTA PEPRNÁ

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Detail odstavce: Máta a těhotenství
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Rymovnik - tehotenstvo

je rymovnik vhodny v obdobi tehotenstvi?

Zdroj: diskuze Rymovnik - tehotenstvo
Odesláno: 8.12.2017 uživatelem Andrea
Počet odpovědí: 0

MÁTA PEPRNÁ

Máta účinky

Máta peprná zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech, tiší svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj výborně funguje jako digestiv.

Detail odstavce: Máta účinky
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

MÁTA PEPRNÁ

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Detail odstavce: Bylinka máta
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

MÁTA PEPRNÁ

Máta peprná pěstování

Máta je vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstající do výšky až 80 cm. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Zpravidla jsou sytě zelené, ale někdy se, společně s lodyhou, zbarvují slabě do červena. V létě se rozvíjejí růžové až fialové květy v lichoklasech, které ale nepřinášejí žádná semena. Šíří se mnoha podzemními výběžky. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, éterické oleje s mentolem. Máta peprná se na rozdíl od ostatních druhů mát nemnoží semenem, ale pouze kořenovými výběžky. Pro začátek si tedy musíme koupit alespoň jeden exemplář. Máta je ideální půdokryvná rostlina, rychle a silně se rozrůstající. Pokud si to nepřejete, můžete ji jednoduše vysadit do velkého květináče. V případě, že se na listech objeví rez, radikálně celou rostlinu seřízněte, rychle znovu obrazí. V chladných oblastech je doporučováno mátu na zimu přikrývat.

Detail odstavce: Máta peprná pěstování
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

PIVNÍ KVASNICE

Je dobrý Pangamin v těhotenství

Čistý Pangamin, bez přídavných složek, je možné užívat i v těhotenství.

Detail odstavce: Je dobrý Pangamin v těhotenství
Zdroj: Pivní kvasnice
Zveřejněno: 28.2.2019

MÁTA PEPRNÁ

Máta druhy

Máta vodní (Mentha aquatica) – jejím domovem se stala Evropa, Asie i Afrika. Bylina vytvářející výběžky dosahuje výšky 20–60 cm, má vejčité až elipsovité listy tmavě zelené barvy, která občas přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květenství v podobě hustých kulatých hlavic světle fialové až růžovofialové barvy. Máta vodní rychle roste, proto je třeba jí pravidelně zastřihovat výběžky.

Máta peprná (Mentha piperita) – rostliny rodu máty se snadno kříží a máta peprná je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně 1 000 let. Slouží k ochucení likérů, jako je Chartreuse a Créme de Menthe, a hojně se pěstuje k výrobě oleje. Máta je výborný lék na zažívání a na látkovou výměnu, její olej je vhodný při respiračních obtížích a na kožní onemocnění. Má znamenité účinky v chladivých lécích na bolest a na některé typy bolestí hlavy a migrén.

Máta rolní (Mentha arvensis) – vytrvalá aromatická rostlina dorůstající výšky 10–50 cm. Má plazivé podzemní výběžky, přímou nebo na bázi vystoupavou lodyhu, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, vejčité. Květenství je lichopřeslen vyrůstající v paždí horních listů, květy jsou drobné, světle růžové. Plody jsou tvrdky umístěné na dně kalichu. Rostlina kvete od července do září. Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých hlinitých půdách, na slunci nebo v polostínu. Nemá pěstitelský ani hospodářský význam.

Detail odstavce: Máta druhy
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

MÁTA PEPRNÁ

Máta v květináči

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30–60 cm a šířka je kolem 0,5 m. Má ráda polostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena. Průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim je nutné sestříhat ji celou. Lze ji pěstovat v květináčích. Nejvhodnější je propustný, hlinitopísčitý substrát. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, až se rozroste, téměř o ni nemusíte pečovat. Čerstvé listy máty lze sklízet celé léto. Nať se doporučuje stříhat těsně před květem a v odpoledních hodinách, to obsahuje nejvíce silic. Množí se buď částmi rostlin, rozdělením kořenů či ze semen. Nejpříhodnější doba pro vysazení je na jaře (březen, duben) či na podzim (září). Na zimu ji umístěte na světlé místo, kde bude minimálně 10 °C, a omezte zálivku.

Detail odstavce: Máta v květináči
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

HUSTÁ KREV

Hustá krev v těhotenství

Hustá krev se nevyhýbá ani ženám v těhotenství. Těhotné ženy jsou pod kontrolou lékaře, a pokud se u nich vyskytne problém, jsou předány do odborných ambulancí.

Detail odstavce: Hustá krev v těhotenství
Zdroj: Hustá krev
Zveřejněno: 8.3.2018

BAZALKA A JEJÍ VYUŽITÍ

Bazalka v těhotenství

Existuje velké množství bylinek, které se v těhotenství nedoporučují. Patří mezi ně i bazalka, protože obsahuje ve svých silicích velké množství estragonu. Bylinky s takovýmto silným účinkem by mohly ovlivnit děložní svalovinu a vyvolat potrat překrvením pánevních orgánů, rovněž mohou mít vliv na funkci důležitých orgánů. Nedoporučuje se ani během kojení, pro novorozence a malé děti.

Detail odstavce: Bazalka v těhotenství
Zdroj: Bazalka a její využití
Zveřejněno: 12.7.2015

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Uzené maso v těhotenství

Uzené maso těhotné ženě při nadměrné konzumaci může způsobit velkou potíž. Jakékoli málo nebo špatně tepelně upravené maso může obsahovat bakterie listérie. A to je pro těhotnou ženu příliš velké riziko kvůli v těhotenství přirozeně oslabené imunitě. Případné onemocnění se léčí vysokými dávkami antibiotik. Neléčená nemoc by mohla způsobit potrat, předčasný porod, nebo dokonce úmrtí novorozence.

Detail odstavce: Uzené maso v těhotenství
Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno: 2.9.2016

K ČEMU JE DOBRÝ ACYLPYRIN

Acylpyrin v těhotenství

V průběhu těhotenství se kyselina acetylsalicylová nesmí podávat ani dlouhodobě, ani ve vysokých dávkách! Po 36. týdnu jsou kontraindikovány i malé dávky. Může posunout termín porodu inhibicí porodních kontrakcí, způsobuje předčasné uzavření ductus arteriosus Botalli, u novorozenců může vzniknout intrakraniální krvácení a mohou být zvýšeny mateřské krevní ztráty. Podle epidemiologických výsledků dlouhodobé podávání kyseliny acetylsalicylové těhotným ženám zvyšuje perinatální mortalitu.

Detail odstavce: Acylpyrin v těhotenství
Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin
Zveřejněno: 1.3.2019

JAK SE JÍ KAKI OVOCE

Kaki v těhotenství

Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávající maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky a také mají vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.

Detail odstavce: Kaki v těhotenství
Zdroj: Jak se jí kaki ovoce
Zveřejněno: 26.1.2018

TYMIÁN OBECNÝ (THYMUS VULGARIS)

Tymián v těhotenství

Tymián obsahuje spoustu léčivých látek, ale vždy by se měl užívat pouze v malém množství. Pro těhotné a kojící ženy je zcela nevhodný. Dále se nedoporučuje při akutním zánětu střev a při onemocněních srdce.

Detail odstavce: Tymián v těhotenství
Zdroj: Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Zveřejněno: 7.8.2014

BABSKÉ RADY NA OTEKLÝ KRK

Jak na oteklý krk v těhotenství

V těhotenství na oteklý krk může pomoci cibulový med: nastrouhejte cibuli, do které přidáte žloutek a dvě lžičky moučkového cukru. Celou směs pořádně rozdrťte na kaši a každou půl hodinu snězte malou lžičku.

Poctivý domácí vývar se zeleninou nejenže při každé nemoci zahřeje a zabrání dehydrataci, ale drůbeží maso navíc obsahuje aminokyseliny, které pomáhají uvolnit hleny v dutinách i plicích. Tím samozřejmě napomáhá i proti bolesti a podráždění krku, které jsou způsobeny stékáním hlenů.

Při bolestech a otoku v krku byste měli zvýšit příjem zinku. Zinek totiž obsahuje antimikrobiální látky, které bojují s infekcí a významně napomáhají imunitnímu systému. Zinek najdete například v banánech, jablkách, hruškách, mandarinkách, v brokolici, květáku, červené řepě, chřestu, ale také v hovězím mase, játrech, rybách a podobně.

Detail odstavce: Jak na oteklý krk v těhotenství
Zdroj: Babské rady na oteklý krk
Zveřejněno: 15.1.2019

KOUSNUTÍ OD BLECHY

Babské rady na kousnutí od blechy v těhotenství

Bolest zmírní kapka levandulového oleje, ale i plátek cibule nebo citronu, kterým místo potíráte. Funguje rovněž ochlazení v ledové vodě nebo přiložení kostky ledu.

Vyzkoušejte také kašičku z jedlé sody a vody, kterou si budete potírat postižené místo.

Štípnutí můžete ošetřit tekutým pudrem, tolik pak nesvědí.

K ochlazení vpichu se doporučuje tvaroh či bílý jogurt.

Detail odstavce: Babské rady na kousnutí od blechy v těhotenství
Zdroj: Kousnutí od blechy
Zveřejněno: 31.1.2019

DÁVIVÝ KAŠEL BABSKÉ RADY

Dávivý kašel v těhotenství

Kašel dráždivý a dlouhotrvající je značně vyčerpávající pro organismus matky. Nepředstavuje sice pro ženu ani dítě extrémně vysoké riziko, naopak právě skutečnost, že se ženy léčí samy, může představovat určité riziko. Antitusika i mukoaktivní látky pro těhotné a kojící matky je vhodné vždy vybírat po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Lze použít i různé bylinné čajové směsi, ale i ty je dobré konzultovat s lékárníkem či lékařem.

Detail odstavce: Dávivý kašel v těhotenství
Zdroj: Dávivý kašel babské rady
Zveřejněno: 8.2.2019

MÁTA PEPRNÁ

Máta recepty

Domácí limonáda s mátou

Budete potřebovat: lístky z 1 stonku máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 1–2 limety nebo citrony (1 kus na plátky), 1,5 l vody

Postup: Limetu nebo citron vymačkejte do skleněného džbánu, přidejte cukr a natrhané lístky máty. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Limonádu nechte vychladit, můžete ozdobit plátky limety nebo citronu a kostkami ledu. Tip – místo cukru se dá použít med. Pro zvýraznění chuti přidejte trochu čerstvého zázvoru.

Mátový salát

Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, bílý jogurt, 1 stroužek česneku, malý svazek čerstvě nasekané máty, půlku červené cibulky, sůl, pepř, šťávu z 1 citronu

Postup: Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Lístky máty nasekejte nadrobno a smíchejte s čerstvým jogurtem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápněte citronovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte okurky, nechte vychladit. Na závěr můžete přidat nadrobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu.

Jahodový sorbet s mátou

Budete potřebovat: 100 g krupicového cukru, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvých nebo mražených jahod, šťávu z jednoho citronu

Postup: Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a na mírném plameni ohřívejte tak dlouho, až se úplně rozpustí. Přidejte lístky máty, odstraňte z plotny a nechte asi čtvrt hodiny stát, aby sirup nasál vůni máty. Lístky máty vyjměte. Jahody rozmixujte, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Nechte tak hodinu zmrznout, poté můžete podávat.

Mátový sirup

Budete potřebovat: čerstvou mátu (asi 50 dkg), 0,5 l vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky, 0,5 kg cukru

Postup: V hrnci smíchejte vodu s cukrem a uveďte do varu. Až začne směs houstnout, přidejte nasekanou mátu a citron. Krátce povařte, aby se sirup krásně provoněl, přiklopte poklicí a za občasného míchání nechte 2–3 hodiny odstát. Poté směs přeceďte přes plátno a opět zahřejte téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplňte do sklenic, dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v chladu.

Marináda na jehněčí maso

Budete potřebovat: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíci kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citrony, sůl, pepř

Postup: Prolisovaný česnek smíchejte s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citronu a nasekanou mátou. Do směsi naložte maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a nechte přes noc marinovat. Poté pečte v troubě.

Detail odstavce: Máta recepty
Zdroj: Máta peprná
Zveřejněno: 18.6.2014

TRUBKOVEC TYČINKOVÝ

Nežádoucí účinky

Neužívejte v těhotenství a během kojení! Nepodávejte dětem do 3 let! Rovněž neužívejte, pokud trpíte srdeční nedostatečností nebo hyperfunkcí štítné žlázy.

Orthosiphon stamineus je rostlina, jejíž listy se používají k výrobě zdravotního čaje. Již tradičně se užívá u zánětlivých a močových poruch. Blahodárné účinky při rovněž při léčbě syfilidy, snižuje výskyt kyseliny močové, léčí alergie, posiluje imunitu, pomáhá při diabetu a snižuje vysoký krevní tlak. V žádném případě se však nesmí zaměnit za jiné mutace této rostliny.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky
Zdroj: Trubkovec tyčinkový
Zveřejněno: 13.12.2017

SPALNIČKY V DOSPĚLOSTI

Spalničky v těhotenství

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se přenáší kapénkovou infekcí. Typickým příznakem onemocnění je kromě jiných doprovodných příznaků horečka a výskyt malých červených skvrn na obličeji a na trupu. Jelikož je zde možné riziko nákazy ještě dříve, než se objeví příznaky, není možné vyhnout se kontaktu s infikovanou osobou. Nejlepší ochranou je onemocnění v dětském věku – ten, kdo jednou měl spalničky, má celoživotní ochranu. Ženy, které chtějí mít děti a které nejsou imunní, by měly být proti spalničkám včas očkovány. Očkování v těhotenství již není možné, protože by mohlo uškodit plodu. Pokud nastávající matka dostane spalničky v prvních třech až čtyřech měsících těhotenství, může přenést infekci na plod. Čím dříve se dítě nakazí, tím větší je nebezpečí potratu nebo předčasného porodu a riziko vzniku očních problémů, hluchoty a srdeční poruchy. Po čtvrtém měsíci je infekce nenarozeného dítěte sice stále možná, ale méně riskantní, protože orgány jsou v podstatě vyvinuty.

Na prvním screeningu se pomocí krevního testu určí, zda je těhotná žena imunní vůči spalničkám. Takzvaný titr spalniček označuje, zda jsou protilátky proti virům dostatečné: pokud je hodnota 1 : 32 nebo vyšší, má těhotná žena dostatečnou ochranu. Pokud je hodnota 1 : 16 nebo nižší a těhotná žena přijde do kontaktu s nakaženou osobou, může pasivním nakažením s protilátkou imunoglobulinem dojít k tomu, aby se zabránilo infekci.

Detail odstavce: Spalničky v těhotenství
Zdroj: Spalničky v dospělosti
Zveřejněno: 12.10.2017

BABSKÉ RADY NA OTEKLÝ KRK

Rady na nateklý krk u dětí

U dětí je vhodné použít bezinkovou marmeládu: smíchejte polévkovou lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a tento nápoj dávejte dětem po lžičkách několikrát denně.

U malého pacienta můžete na oteklý krk útočit i zvenčí: potřete vlhký ručník tvarohem, přiložte jej na hrdlo a krk si oviňte vlněným šátkem nebo jiným ručníkem. Nechte působit přes noc.

U dětí, ale nejen u nich, také v těhotenství a u dospělých, je vhodný Priessnitzův obklad/zábal. Namočte kus látky (šátek, pánský kapesník, roztrženou plenku) do studené vody a vyždímejte. Omotejte kolem krku, překryjte igelitem a omotejte měkkou teplou šálou. Nechte působit celou noc, případě i během dne. Tento zábal není moc příjemný, ale o to je účinnější.

Detail odstavce: Rady na nateklý krk u dětí
Zdroj: Babské rady na oteklý krk
Zveřejněno: 15.1.2019