Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.
Kluci v akci nejdříve na másle orestují oškrábané a nakrájené brambory, šalotku a na závěr cuketu. Zalijí to vodou nebo vývarem, osolí, krátce povaří a rozmixují s taveným sýrem na hladký krém, ochutí muškátovým oříškem. Podávají s kousky smaženého pstruha.
Postup: Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a položíme do zapékací mísy nebo pekáče. Pstruha omyjeme, osolíme (pozor nepřesolit), okmínujeme a položíme na kolečka cibule. Zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 150 stupňů 25–35 minut (podle velikosti pstruha). Po vyjmutí ihned servírujeme s vařenými bramborami. Zdobíme petrželkou.
Ingredience: 4 pstruzi, 100 g mrkve, 100 g cibule, 100 g kořenové petržele, 100 g řapíkatého celeru, 50 g másla, snítka tymiánu, snítka oregana, sůl, drcený kmín, 4 cl koňaku
Ingredience na špenát: 400 g listového špenátu, 4 stroužky česneku, 50 g másla, sůl
Postup: Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a orestujeme dozlatova na másle. Přidáme sekané bylinky, kmín a zakápneme koňakem. Osolíme. Ze pstruha vyřízneme páteř stranou od hřbetu. Pstruha osolíme a opeříme, pokapeme koňakem a postavíme na pečicí papír. Rozevřeme jej a naplníme zeleninovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme cca 15−20 minut na 180 °C.
Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Česnek nasekáme na plátky a orestujeme na másle. Přidáme špenát, osolíme a promícháme.
Postup: Pstruha nejprve vykuchejte a následně omyjte. Omytou rybu osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a pokapejte citronovou šťávou. Dále vyložte břišní dutinu pstruha česnekem, slaninou a rozmarýnem. Pstruha grilujte přibližně 8 minut, dejte ale pozor, aby se vám nepřipálil.
Nakrájejte cherry rajčátka na poloviny a cuketu na plátky. Poté ogrilujte zeleninu společně se pstruhem do změknutí.
Doporučujeme vyzkoušet také grilovat zeleninu zabalenou společně se pstruhem v alobalu. Šťáva ze zeleniny se spojí s masem a vytvoří tak velmi chutný celek. Při grilování plněného pstruha se skvěle propojí chutě česneku, slaniny, zeleniny a rozmarýnu s masem, čímž se dosáhne výtečně jemné chuti.
Postup: Vykuchaného pstruha podélně rozřízneme a zbavíme hlavní kostry (pokud kupujeme filety, máme přípravu o to jednodušší). Potřeme bohatou vrstvou česnekového másla (kvalitní máslo smíchané se dvěma rozmačkanými stroužky česneku). Smažíme na pánvi na rozehřátém másle po obou stranách, dokud není maso měkké. Podáváme s rýží nebo opečenými bramborami a čerstvou zeleninou. Nezapomeneme zakápnout citronovou šťávou
Postup: Čerstvého pstruha očistíme, odřežeme hlavu, vykucháme, omyjeme a nakrájíme na porce. Do hrnce nalijeme 1 litr vína, přidáme k němu šafrán, muškát, rozmarýn a bobkový list. Víno s kořením přivedeme k varu a do horkého vína vmícháme světlou jíšku, kterou jsme připravili z másla a hladké mouky. Poté přidáme porce ryby, sůl, citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut (maso bývá za ten čas měkké). Pstruha na víně můžeme servírovat s dušenou rýží.
Závěr: Čerstvé ryby jsou výborným zdrojem minerálů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit aspoň jednou týdně. Jsou navíc hrozně jednoduché na přípravu.
Postup: Pstruhy očistíme, osolíme na povrchu i vevnitř, pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř dáme petržel a kousek másla. Utrhneme si potřebné množství alobalu, kápneme na něj olej (nemusí být, pokud chceme připravovat zdravě), položíme naplněného pstruha a zabalíme tak, aby spoje byly směrem nahoru, vznikne nám taková „lodička“. Zabalené pstruhy dáme na plech nebo pekáč. Pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Pak pstruhy rozbalíme (pozor na horkou páru) a pečeme ještě dokřupava přibližně 10 minut.
Ingredience: 2 pstruzi (každý o váze 200 g), 40 g másla, čerstvý tymián, citron, olivový olej, sůl
Technologický postup: Pstruhy vykucháme a očistíme od šupin, osušíme a osolíme zevnitř i zvenku. Do břišní dutiny vložíme kousek másla a snítku čerstvého tymiánu. Ryby přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na režim horká pára, interval 200 °C, čas 15–20 minut.
Postup: Vykuchané a šupin zbavené pstruhy opláchneme a osušíme. Nařízneme je podél páteře a odřízneme z každého dva filety. Sůl smícháme s nasekaným koprem a tymiánem. Kůži na filetech nařízneme a do řezů vetřeme bylinkovou sůl. Lehce pokapeme olivovým olejem a vložíme do rozpálené pánve kůží dolů a opečeme. Filety obrátíme a odstavíme z ohně.
Postup na špenát: Do pánve dáme máslo, šalotku, česnek, pinie, řapík celeru nakrájený na kousky, bílé víno a vše svaříme. Přidáme špenát, promícháme jej a necháme ve směsi zavadnout. Nakonec přidáme cherry rajčata, prohřejeme je a hotový pokrm podáváme.
Pstruh je chutná ryba s jemným masem, v našich podmínkách velmi dobře dostupná. Pstruha můžete připravit na spoustu způsobů a za použití jednoduchých receptů s minimem ingrediencí, ale také si s ním můžete dát více práce a použít nejrůznější suroviny, ať jsou to žampiony, víno, bylinky, to už záleží jen na vás, vše bude určitě chutnat výborně. Pstruha můžete upravovat na pánvi, v troubě, na grilu, v alobalu, za zmínku stojí i pstruh uzený, ale jedno pravidlo byste se měli snažit dodržet. Pstruh se na talíř podává celý, od hlavy až k ocasu, včetně ploutví, očí, ocasu, dokonce se říká, že líčka ze pstruha jsou to nejchutnější maso.
Zajímá-li vás nutriční hodnota pstruha, pak má 100 g této výborné ryby jen 570 kJ, obsahuje 20,9 g bílkoviny, 5,4 g tuku a 0,99 g omega-3 mastných kyselin. Ze pstruha lze připravit i dietní jídlo, záleží na tom, jaké další suroviny k přípravě použijete. Chcete- li si pochutnat, připravila jsem pro vás pár receptů.
Pstruh na másle
Ingredience:
pstruh
máslo
hladká mouka
sůl
kmín
citron
Postup:
Pstruha důkladně omyjte, osušte, nasolte a okmínujte. Kmínu se nemusíte bát, nic tím nezkazíte. Nezapomeňte nasolit i okmínovat pstruha v dutině břišní. Obalte ho v mouce. Na pánvi rozpusťte máslo a z každé strany na něm pstruha pečte zhruba 5 minut. Při podávání zakápněte citronem a jako příloha se hodí brambory, různé zeleninové saláty, zeleninová obloha, já osobně upřednostňuji krajíc čerstvého chleba.
Pstruh v troubě
Ingredience:
pstruh
máslo
cibule
anglická slanina
petrželová nať
hladká mouka
kmín
sůl
citron
Postup:
Pstruha omyjte, osušte, osolte a okmínujte i v dutině břišní. Povrch pstruha obalte v mouce a do dutiny břišní přidejte plátek slaniny, snítku petrželové natě a cibuli nakrájenou na tenké plátky. V pekáči rozehřejte máslo, vložte pstruha, přidejte zbytek pokrájené cibule. Na povrch pstruha položte pár plátků másla, aby se utvořila krusta. Nezakrývejte a pečte v troubě vyhřáté téměř na 200 C asi půl hodiny, než povrch zezlátne. Upečeného pstruha pokapejte šťávou z citronu.
Pstruh na grilu
Ingredience:
pstruh
anglická slanina
česnek
koření na ryby
citronová šťáva
sůl
Postup:
Pstruha omyjte, osušte, posolte, pokapejte citronovou šťávou a lehce posypte kořením na ryby. Do dutiny břišní dejte celý stroužek česneku. Pstruha zabalte do anglické slaniny a dejte na gril. Rybu grilujte po obou stranách, dokud není slanina křupavá.
Pstruh po mlynářsku
Ingredience:
pstruh
máslo
hladká mouka
citrony
petrželová nať
sůl
Postup:
Pstruha omyjte a osušte. Pokapejte šťávou z citronu a osolte i v dutině břišní. Obalte v hladké mouce, vložte na rozpálenou pánev s máslem a pstruha v ní z každé strany asi 5 minut opékejte. Rybu uschovejte na teplé místo a mezitím přidejte na pánev kousek másla, zakápněte šťávou z citronu a přidejte nasekanou petrželovou nať. Pstruha přendejte na talíř, na kterém ho budete servírovat, přelijte máslem s petrželkou a dozdobte plátky citronu.
Pstruh v alobalu
Ingredience:
pstruh
máslo
cibule
petrželová nať
hořčice
sůl
citron
Postup:
Pstruha omyjte, osušte a nasolte. Dutinu břišní vyplňte najemno nakrájenou cibulí a petrželovou natí smíchanou s máslem a hořčicí. Alobal potřete máslem a pstruha do něj zabalte. Takto připraveného pstruha můžete péci asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C nebo na grilu. Hotového pstruha pokapejte citronem.
Pečený pstruh s tymiánem
Ingredience:
pstruh
máslo
tymián
kopr
citron
sůl
Postup:
Pstruha omyjte, osušte a po obou stranách udělejte pár zářezů. Rybu osolte, do dutiny břišní vložte měsíček citronu, posypte nasekaným tymiánem a koprem a vložte do pekáče. Na pstruha položte plátky másla a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte asi 15 až 20 minut.
Ingredience: 1 pstruh (ideálně čerstvý), 1 malá cuketa, 2 rajčata, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku (česnek je vylepšením původního receptu), půl citronu, olivový olej, sůl, pepř, máslo, zelenina nakrájená na tvary o velikosti, jakou máte rádi
Postup: Zdeněk Pohlreich si pstruha otočí břichem od sebe, řízne za hlavou a ploutví ke kostře a pak jede po páteři k ocasu; poté rybu otočí a postup opakuje na druhém boku; oba filety začistí a vytahá zbylé kosti (optimálně pinzetou, ale jde to i prsty). Takto připravenou rybu osolí a opepří a rozpálí dvě pánve. Na první pánvi na olivovém oleji osmaží cibuli, pak přidá cuketu s česnekem a na závěr rajčata a zeleninový mix osolí. Na druhé pánvi si Zdeněk Pohlreich rovněž na olivovém oleji opeče rybu, nejdříve stranu s kůží; touto pánví často „cuká“, aby se ryba nepřipekla ke dnu pánve. Jakmile je ryba opečená, vypne sporák, dá do pánve lžíci másla a citronovou šťávu, které společně dotvoří omáčku. Při servírování na talíř rozprostře Zdeněk Pohlreich nejprve zeleninu, poté na ni položí rybu a vše polije omáčkou.
Postup: Ingredience promíchat, naložit maso přes noc a pak grilovat. Pokud je špatné počasí, strčit vše i s marinádou do pekáče a upéct – nemá to chybu.
Ingredience na 10 porcí: 8 g čerstvého oregana, 20 g červených feferonek, 30 g hladkolisté petržele, 10 steaků z hovězí plece, 20 g česneku, 30 ml vinného octa, 200 ml slunečnicového oleje, 2 g celého černého pepře, 5 g soli
Postup: Nasekané oregano, feferonky, petržel a prolisovaný česnek spojte s ostatními surovinami a promíchejte. Můžete použít jako marinádu nebo jako přeliv po grilování steaku.
Jak využít sušená rajčata bylo již řečeno v úvodu - hodí se na naložení do olivového oleje, posléze pak do salátů, na chléb s máslem, jako červené pesto, do sendvičů nebo samostatně jako delikatesu.
Usušená suchá rajčata lze nejen použít do salátů přímo, ale je možné je namočit a nechat přes noc opětovně nasáknout vodou a poté použít.
Po naložení se kuře pouze opláchne a osuší utěrkou (nedává se rozvlažit) a zavěsí do udírny do teplého a hustého kouře. Udíme do zlatohnědé barvy. Doba uzení je zhruba 4–8 hodin. Rozhodující je však požadovaná barva, ne doba. Nesmí dojít k vysušení, oheň se zasypává mokrými pilinami nebo prostříkává vodou. Kůžička by měla být kyprá a vláčná. Uzené kuřecí maso je jedlé již po 2 hodinách, i když barva není to pravé.
Postupujete-li zvolna, tak se za 5 až 8 hodin dočkáte šťavnaté a voňavé dobroty. Kouř musí být vlhký!
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenost při smíšeném způsobu solení (naložení) masa s použitím směsi běžné soli a Pragandy. U Pragandy se uvádí, že maso je připravené pro uzení již po 14 dnech. Což mi připadá krátká doba, aby se do masa dostala chuť česneku. Když bych použili Pragandu 50% a běžnou sůl 50% a prodloužil dobu na 4 týdny, může vzniknout nějaký problém? Děkuji za názor.