Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEKYNUTÉ SVATEBNÍ KOLÁČE CUKRÁŘSKÉ

OBSAH

Svatební koláčky nekynuté

Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 250 g sádla, 6 žloutků, 1 droždí, 3 lžíce cukru, trochu mléka

Technologický postup: Z ingrediencí vypracujeme těsto (nenecháváme jej kynout), těsto vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka, která dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Pak do nich uděláme důlky. Do těchto důlků vkládáme náplně a podle chuti dozdobíme například rozinkami či drobenkou. Svatební koláčky pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova. Po upečení potřeme rumem a obalíme v moučkovém cukru.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Jak zabalit svatební koláče

Svatební koláče – šátečky

Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 150 g sádla, 150 g másla, 1 vejce, 3 lžičky cukru, špetka soli, 8 lžic mléka, 1 balíček kvasnic

Technologický postup: Těsto vypracujeme na vále v hladkou hmotu, rozválíme po dílech na 3 mm silné placky a rozkrájíme na čtverečky asi o velikosti 5 x 5 cm. Zapracováváme náplň stlačením horních rohů k sobě a klademe na plech rohy nahoru. Upečeme dozlatova a teplé namáčíme v rumu se zašlehaným vejcem (lze namáčet i v kondenzovaném mléce – Salku s rumem, když nechceme použít syrové vejce) a obalujeme v práškovém cukru. Vhodná náplň je tvarohová, maková, povidlová, ořechová, jablková. Na svatební koláčky – šátečky se můžete podívat zde: svatební koláčky a šátečky foto.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Cena svatebních koláčků

Cena svatebních koláčků za 1 kg se pohybuje v rozmezí od 210 Kč do 400 Kč. Jedná se tedy o poměrně nákladnou investici. 10 kg vás klidně může vyjít až na 4 000 Kč a počítejte i s investicí na krabičky na zvací koláčky v hodnotě cca 5 Kč za kus, a pokud budete dávat výslužku, tak výslužkové krabičky o rozměru 270 x 180 x 80 mm se pohybují v hodnotě cca 8 Kč za kus.

Zdroj: Jak zabalit svatební koláče

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Počet svatebních koláčků

Přesný počet koláčků vám nikdo neřekne, ale důležité je u zvacích koláčků, aby obsah košíčků, do nichž se koláčky dávají, byl dostatečně plný a ne jen poloprázdný. Poloprázdný košíček působí rozpačitým dojmem.

Obecná poučka zní 5–8 kg svatebních koláčků cca pro 50 svatebních hostů. Ale záleží na velikosti vytvořených koláčků.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Tradiční svatební koláčky kynuté

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 1 celé vajíčko, ½ kostky droždí, 7 lžic oleje, 250 ml vlažného mléka, špetka soli

Technologický postup: Nejdříve si připravte kvásek pro sladké těsto. Do hrnečku vsypte lžíci polohrubé mouky, lžičku cukru, 1 dl vlažného mléka a rozdrobené droždí. Hrneček pak přikryjte třeba utěrkou a nechte zadělaný kvásek vzejít (to potrvá zhruba 10 minut). V míse mezitím smíchejte zbylou mouku, vanilkový i moučkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Až je kvásek vzešlý, přidejte jej ke směsi a vše zalijte zbytkem mléka. Tuto směs vypracujte na hladké těsto. Že je těsto na svatební koláčky hotové, poznáte tak, že nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Těsto poté zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 45–60 minut kynout. Po vykynutí těsto rozdělte na několik menších částí, a z nich vytvořte stejně velké válečky. Z válečků pak postupně odkrajujte stejně velké kousky a tvarujte z nich kuličky. Ty urovnejte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je tam ještě zhruba půl hodinky dokynout. Pak do nich udělejte důlky a pomašlujte je rozšlehaným vejcem. Do důlků poté vkládejte náplně a podle chuti dozdobte například rozinkami, kousky mandlí, sekanými ořechy či drobenkou. Svatební koláčky pečte dozlatova ve vyhřáté troubě při 220 °C. Po upečení obalte v moučkovém cukru. Na tradiční svatební koláčky se můžete podívat zde: tradiční svatební koláčky foto.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Těsto na pizzu nekynuté

Ingredience: 250 g hladké mouky, 130 ml vody, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Smícháme dohromady hladkou mouku, sůl, olivový olej a vodu. Těsto prohněteme a rozválíme válečkem na plát. Vyválený plát potřeme kečupem, na kečup položíme plátky šunky a dále přidáme to, co máme rádi. Vše posypeme kořením na pizzu nebo oreganem majoránkou a tymiánem. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme péct. Pizzu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut. Podáváme ihned po upečení.

Zdroj: Těsto na pizzu

Langoše z jogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langoše z jogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Těsto, ze kterého jdou hned dělat koláče

Ingredience: 60 dkg hladké mouky, 1 kostka droždí, 0,5 Hery nebo 2 dl oleje, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, citrónová kůra, 250 ml mléka

Postup: Připravíme těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáváme je hned do trouby.

Zdroj: Kynuté těsto

Svatební koláčky

Zvací koláčky se mají péct asi 2–3 týdny před svatbou. Rozdávají se příbuzným, přátelům a sousedům a zároveň jsou pozvánkou na svatbu. Do papírových košíčků s koláčky se vkládají pozvánky na svatbu a hostinu. Koláčky by měly mít tři různé náplně, aby bylo vidět, jak je hospodyně šikovná kuchařka. Většinou to bývá tvaroh, mák, povidla, ale i marmeláda nebo ořechy. Ke svatebním koláčkům se váže i jedna pověra. Říká se, že nevěsta by se měla vyhnout jejich pečení, jinak bude mít uplakané děti. Úkolu se obvykle zhostí maminky, tetičky, kolegyně a kamarádky a z pečení, které často zabere celý den či víkend, se stává společenská událost, na kterou se mnohdy ještě dlouho vzpomíná. Ovšem v dnešní uspěchané době se od těchto tradic upouští a budoucí novomanželé si mnohem častěji nechávají koláčky upéct u cukráře. Také se dnes nepečou 2 až 3 týdny před svatbou, ale jen týden a přátelům a příbuzným se nosí den před svatbou jako malá pozornost. Dříve ženich a dva mládenci obcházeli domy a veršovanými promluvami zvali na svatbu. Dnes se již neveršuje, pouze se koláčky předávají v ozdobných krabičkách (košíčcích).

Lidé v minulých dobách všechny svatební zvyky a pověry přísně dodržovali. V dnešní době se drží spíše z recese či pro pobavení než z přesvědčení o jejich významu a síle. Svatební zvyky a pověry měly novomanželům zajistit kvalitnější a spokojenější život. Všichni si přáli, aby manželský pár byl šťastný, zdravý, měl dostatek peněz a mnoho zdravých dětí.

Elegantním řešením, které v posledních letech z amerických blogů o svatbách začalo pronikat i na naše české veselky, je takzvaný „sweet table“ neboli „mňami bar“. Jednoduše vyhradíte na cukroví a jiné sladkosti jeden jediný stůl, kde vše hezky naaranžujete tak, že hosty bude přecházet zrak a jejich chuťové buňky budou samou radostí tančit v rytmu svatby.

Běžně se počítá kilo cukroví na osobu. Cukrářky vás budou přesvědčovat o něčem podobném, protože větší odběr pro ně samozřejmě znamená větší zisk. Zkuste se ale zamyslet nad tím, jestli opravdu chcete jíst svatební koláčky, cukroví a dort ještě u vánočního stromečku, nebo raději ušetřené peníze investujete do něčeho, co ve vás zanechá hodnotnější vzpomínku než další přidaná kila? Třeba do svatebního fotografa, kamery nebo rovnou koordinátorky. Do každého košíčku je vhodných cca 25 zvacích koláčků.

Na svatební stoly se doporučuje přibližně 5 ks cukroví a 5 ks koláčků na osobu. Cukroví do výslužek, pokud jste se rozhodli je dávat, se počítá zvlášť, a to podle velikosti krabičky. Orientační cena u cukroví za 1 kg je cca 210 Kč. Do jedné krabičky na výslužku se počítá cca asi 0,5 kg, takže maximálně 150 Kč na krabičku. Při hostině cca 45 lidí je třeba mít cca 1 500 koláčků, dvě rolády, jeden třípatrový dort a cca 70 minizákusků. Pokud se vám líbí sladká show, můžete investovat i do oblíbené čokoládové fontány, která vám také udělá nevšední službu. Možná lepší než výslužka!

Zdroj: Jak zabalit svatební koláče

Moravské svatební koláče

Ingredience těsto: 1/2 kg hladké mouky (speciál nebo selské), 125 g másla (půlku kostky), 250 g ztuženého pokrmového tuku (100%), 3 žloutky

Ingredience kvásek: 1/4 l teplého mléka (nesmí být horké), 7 kostek cukru, 6 dkg kvasnic, špetka hrubé mouky

Ingredience na tvarohovou nádivku dovnitř koláčku: 3–4 kostky čtvrtkilového měkkého tvarohu, sáček hrozinek (může být i víc), 1 celé vajíčko, 2 lžíce rumu, 4 lžíce jemného cukru, 1 vanilkový cukr, trochu postrouhané citronové kůry

Ingredience na drobenku: 1 lžíce tuhého másla, hladká mouka, mletý cukr (mouky a cukru dáme tolik, aby se drobenka nelepila)

Švestková povidla asi 1 skleničku a 2 vidličkou ušlehaná vajíčka na potírání.

Postup: Nejdříve si přichystáme a vypracujeme všechny potřebné věci (kvásek, nádivku, drobenku, povidla a vajíčka na potírání). Uděláme kvásek, promícháme a necháme kynout. Je lepší jej dát do vyššího hrnku, aby nepřetekl (do litrového). Tvaroh dáme do druhé mísy, přidáme ostatní směsi a připravíme si na talíř mokrýma rukama kuličky velikosti vlašských ořechů. V každé kuličce by měla být hrozinka. Pokud by byl tvaroh moc řídký, můžeme přidat trochu mouky, pokud by byl zase hustý, přidáme vajíčko. Povidla vložíme do umytého sáčku od mléka, na kterém odstřihneme malý rožek. Nebo můžeme povidla dát na lžičku a klást je na koláčky nožem. Pak 2 vajíčka na potírání rozšleháme se lžící mléka třeba vidličkou, potíráme je na plechu štětečkem, než na něj naklademe drobenku.

Těsto připravujeme naposled. Dáme do velké mísy mouku a po okrajích mísy obsypeme špetkou soli. Přidáme vykynutý kvásek, rozetřené máslo s tukem a se žloutky. Těsto dobře vypracujeme (nejlépe rukama) aby se nelepilo na mísu. Jakmile je těsto vypracované, můžeme začít pracovat. Lžičkou vyhazujeme na vál malé stejné kousky těsta, které zploštíme a vložíme kuličku tvarohu a opatrně zavineme. Zavinutou částí dolů klademe koláčky na dobře vymaštěný plech. Pak je všechny promáčkneme shora pomoučeným prstem a do prohloubeniny vytlačíme sáčkem trošku povidel. Pak štětečkem namočeným ve vajíčku pomažeme koláčky ze všech stran. Uchopíme koláček do 3 prstů, omočíme ho do vajíček a hned na něj dáme špetku drobenky a položíme jej na plech.

Pečeme na střední teplotu v předehřáté troubě, a to tak dlouho, až mají zlatou barvu. Pokud se koláčky otvírají, jsou špatně zavinuté, nebo se pečou při vysoké teplotě. Velmi záleží na vypracování těsta a taky na zavinutí koláčků. Je vhodné použít čerstvé kvasnice a pěkně žlutě zbarvená domácí vajíčka.

Zdroj: Jak zabalit svatební koláče

Nekynuté škvarkové pagáče

Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g škvarků, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, ½ kypřicího prášku do pečiva, semínka na posyp

Technologický postup: Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce, škvarky, sůl a mléko. Prohněteme vše dohromady. Jestliže máme škvarky větší, posekáme je na menší kousky. Množství přidávaného mléka se řídí obsahem tuku ve škvarcích. Jestliže těsto nejde zpracovat, přidáme mléko. Další možností je přidat trochu sádla, placky budou křehčí. Výsledné těsto je nelepivé, mastné, vláčné. Těsto vyvalujeme na plát silný asi 4 mm. Nepodsypáváme – těsto je mastné a nelepí se. Vykrajujeme placičky. Placičky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mřížku na ně pak uděláme tak, že na placku přitiskneme kolečko na krájení brambor. Placičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme. Sypat můžeme hrubou solí, kmínem, sezamem, mákem. Placičky se pečou při teplotě 200 °C do zrůžovění. Mohou se také smažit na pánvičce.

Zdroj: Škvarkové pagáče

Druhy svatebního cukroví

V dnešní době spousta lidí ladí svou svatbu do nějaké barvy a stylu. Výjimkou pak není ani dort či zákusky. Co se týče svatebních koláčků, tak ty se dělají jak tradičně, tak i v moderním pojetí.

Svatební cukroví lze rozdělit na dorty, cukroví (zákusky) a koláčky.

Svatební dorty

Svatební dort je dekorací stolu, ale také se k němu vážou tradice a pověry. Za zmínku určitě stojí krájení svatebního dortu, které patří k tradičním činnostem při svatebním veselí a bývá vyvrcholením svatební hostiny. Podle svatebních tradic a zvyklostí mají novomanželé rozkrojit svatební dort společně. Kdo první uchopí nůž, bude prý v manželství vůdčí osobností. Z dortu by měl ochutnat každý ze svatebních hostů, v opačném případě budou mít smůlu novomanželé i ten, kdo svatební dort neochutnal.

Svatební dorty jsou velmi různorodé. Mohou mít bezpočet tvarů – kulaté, hranaté, oválné. Často se vyrábějí dorty ve tvaru srdce, podkovy, panenky a panáčka, stále oblíbenější je dort v podobě svatebního altánu, ve kterém stojí ženich s nevěstou. Mohou být bílé nebo barevné, zdobené perličkami, marcipánem nebo čokoládou. Také velikosti dortu jsou různé. Můžete vybrat jedno velké srdce nebo podkovu zdobenou pouze jahodami nebo čtyřpatrový dort s marcipánovými kvítky a čokoládou a dalšími doplňky. U nás jsou oblíbené klasické piškotové, ořechové a v poslední době marcipánové dorty, v Americe spíše smetanové dorty. Ve Francii se setkáte zase s dorty postavenými z různých kousků.

Při výběru dortu záleží čistě na vaší představě, chuti a finančních možnostech. Zásadní věcí při výběru svatebního dortu je samozřejmě počet svatebních hostů i celkový styl svatby. Na malou rodinnou svatbu se nehodí několikapatrový dort, byl by vyhozenými penězi a plýtváním. Určitě postačí jen menší dort zajímavého tvaru či zdobení. Velikost svatby tedy určuje velikost dortu, styl svatby pak určuje jeho vzhled. Máte-li romantickou svatbu, bude hezky vypadat dort s něžným zdobením srdíček, perliček nebo marcipánových či živých květin. Také místo, kde máte hostinu, by mělo ovlivnit výběr dortu. Jiný zvolíte při svatební hostině na zámku a jiný při zahradní hostině s grilováním.

Vybrat si správný svatební dort je velice důležité. Svatební dort je dominantním prvkem celé hostiny. Aby byl váš velký den tím nejkrásnějším dnem, na který budete celý život vzpomínat, promyslete důkladně, i jaký svatební dort vyberete.

Svatební dorty prošly v nedávné historii poměrně výraznými změnami, a proto dnes v nabídce cukráren naleznete jak tradiční svatební dorty, u nichž je pro zdobení použito krémů, květů z marcipánového nebo mandlového těsta a jejichž tvar je nejčastěji kulatý, tak i svatební dorty moderní, které mohou být ve tvaru čtverce, obdélníku, podkovy a podobně. Zdobení dortů a celkové pojetí bývají dnes velmi moderní. Svatební dorty jsou často elegantní a jednoduché a ke zdobení se obvykle používají živé květy nebo čerstvé ovoce zalité čokoládou. Samozřejmostí jsou rozličné náplně, mezi nejoblíbenější patří čokoláda, karamel, oříšek, jahoda, vanilka, kokos, banán a amaretto. Nepřeberné možnosti jsou ve výběru ozdob, které se většinou tvoří z marcipánu, ale mohou být i z jiného těsta – květiny, prstýnky, srdce, holubičky, labutě či figurky nevěsty a ženicha v různých polohách či s různými doplňky.

Svatební cukroví

Svatební cukroví je doplňkem při svatbě. V dnešní době je toto cukroví většinou laděno jak barevně, tak i stylově.

Svatební cukroví si můžete samozřejmě vybrat podle své chuti. Toto cukroví se buď servíruje přímo jednotlivým svatebčanům na talířích, nebo se připraví na raut a každý z hostů si vezme dle vlastního výběru.

Cukroví se připravuje v různém provedení – dortíčky, řezy, trubičky, laskonky, větrníky, cupcakes a další. Toto cukroví by mělo být menšího tvaru, což je u hostů značně oblíbené.

Mezi moderní servírování svatebního cukroví patří sweet tables (sladký stůl), jedná se o stůl, který je vymezen pouze na cukroví. Je plný malých barevných sladkých obrazců (růžová srdíčka, hnědé kruhy, dvojbarevné půlměsíce...), z nichž si svatebčané berou podle svých chutí.

S množstvím cukroví to na svatbu určitě nepřehánějte, byla by škoda, aby vám ho hodně zbylo.

Svatební koláčky

Mezi svatební zvyky a pověry patří skutečnost, že nevěsta by se neměla podílet na přípravě či pečení svatebních koláčů, přineslo by jí to nouzi v manželství a také uplakané děti.

Takzvané zvací koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou. Měly by mít alespoň tři různé náplně. Spolu s oznámením a pozvánkou na svatbu se roznášejí příbuzným, přátelům či sousedům, jedná se tedy o takzvané zvací koláčky, které by měly být menšího tvaru.

Je mnoho druhů svatebních koláčků – kulaté z kynutého těsta, z tvarohového těsta, vázané šátečky a mnoho dalších. Stejně tak je to i s náplněmi. Proto je vhodné vybírat obvyklé náplně, které budou chutnat všem svatebčanům.

Mnohem častěji se svatební koláčky používají jako ozdoba svatební tabule a také jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a za dary. Tuto výslužku většinou hostům předává maminka nevěsty. Koláče se dávají do ozdobných pytlíčků nebo krabiček, které se běžně prodávají, nebo si je můžete sami ozdobit svatebními motivy. Koláčky jako symbol díků se mohou dát také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podílejí na organizaci svatby (kadeřnice, hudebníci a další).

Běžné je, že ženich a nevěsta přinesou svatební koláče do práce. Pokud před kolegy udrželi svatbu v tajnosti, je to dobrý způsob, jak v práci oznámit, že se vzali.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Co je amonium

Amonium má odborný název hydrogenuhličitan amonný, v receptech se setkáte spíše s výrazem cukrářské droždí. Amonium je buď ve formě bílého prášku, nebo bezbarvých krystalů, ale vždy jde o stejnou látku se stejnými účinky, se zápachem po čpavku. Svými schopnostmi a vlastnostmi ho můžete přirovnat ke kypřicímu prášku či jedlé sodě, i cukrářské droždí kypří těsto, a to tím způsobem, že se při dosažení vyšších teplot, ve vašem případě při pečení, mění v plyn a vytváří v pečivu póry. Možná vás napadá, že když se mu říká droždí, je potřeba vypracované těsto nechat nějaký čas kynout, v tomto případě to tak není, při použití amonia se těsto zpracovává hned, chcete-li ho uchovávat, je potřeba, aby všechny použité ingredience byly dostatečně vychlazené a i samotné těsto musí být poté uchováváno v chladu. Hydrogenuhličitan amonný se nepoužívá jen v potravinářském, ale i ve farmaceutickém průmyslu a můžete ho zakoupit buď v prodejně s potravinami, nebo v drogérii.

Zdroj: Pečeme s amoniem

Kynuté těsto na koláče

Koláče jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. V letních měsících se doslova samy nabízejí, a to s borůvkami, meruňkami, rybízem, rebarborou. Můžeme použít rozmanité ingredience a postupy na výrobu těsta.

S olejem

Ingredience: 2 dl oleje, 500 g hladké mouky, 3 vejce, 60 g cukru krystal, 0,5 lžičky soli

Těstíčko: 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 1 kvasnice

Postup: Ušleháme žloutky s cukrem a olejem. Na kvásek smícháme mléko s kvasnicemi a cukrem. Do mísy si dáme mouku a sůl, přidáme kvásek a vyšlehané žloutky s cukrem a olejem. Vše vypracujeme v hladké těsto a dáme kynout. Těsto používáme na koláče, buchty, táče a podobně. Vše je z tohoto kynutého těsta výborné.

Na drobenku: 50 g másla, 50 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit hrubou moukou), 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Smíchejte všechny suroviny na drobenku a pomocí prstů je promněte, dokud nevznikne sypká hrudkovitá směs.

Zdroj: Kynuté těsto

Náplně do svatebních koláčků

Náplní je velké množství, níže jsou uvedeny tradiční náplně.

Tvarohová

Ingredience: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, ½ vanilkového pudinku

Technologický postup: Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí mixéru vymícháme vláčnou hmotu bez hrudek.

Maková

Ingredience: 250 g mletého máku, mléko, 3 lžíce povidel, moučkový cukr

Technologický postup: Mák spaříme horkým mlékem, aby nebyl hořký, přidáme povidla, cukr (podle chuti) a vše řádně promícháme.

Povidlová

Ingredience: 1 povidla, trochu rumu, 100 g dětských piškotů

Technologický postup: Dětské piškoty nameleme a zahustíme s nimi povidla; podle potřeby množství piškotů zvýšíme. Přidáme rum a řádně vše promícháme.

Jablková

Ingredience: 1 kg jablek, cukr, citronová šťáva

Technologický postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, povaříme, přidáme cukr dle chuti a zakápneme citronovou šťávou, řádně promícháme.

Ořechová

Ingredience: 250 g vlašských ořechů (vyloupaných), trochu rumu, mléko, moučkový cukr

Technologický postup: Ořechy nameleme, zalijeme trochou teplého mléka, přidáme rum a cukr podle chuti. Vše řádně promícháme.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP