Téma: 

niva

SLANÉ PALAČINKY

Palačinka je nekynutý moučník a také postní jídlo. Připravuje se z tekutého těsta, jehož základem jsou mouka, mléko a vejce, které mohou být doplněné solí, cukrem a jinými ochucovadly. Má podobu velmi tenké placky, pečené na pánvi nebo na rozpálené desce (kameni). Jako postní jídlo (pokud se nekombinuje s masem) se leckde spojuje s určitými rituály jara, adaptovanými v náboženství.

Zdroj: Slané palačinky
Zveřejněno dne: 3.11.2016

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolicová polévka s nivou

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 g sýra niva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zeleninu očistěte a důkladně omyjte. Brokolici nakrájejte na růžičky, mrkev a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte na malé kostičky. Mrkev, petržel a brokolici vložte do hrnce, zalijte asi 1 litrem vody a vařte do poloměkka. Mezitím si na pánev dejte rozpustit máslo, přidejte cibuli, krátce ji zpěňte a pak zaprašte lžící hladké mouky. Krátce osmahněte a vmíchejte do polévky. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr niva a smetanu na vaření. Krátce povařte (brokolice by měla být již zcela uvařená), dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Zdroj: Brokolicová polévka
Zveřejněno dne: 14.6.2016

RECEPTY S RAJČATY

Rajčata plněná šlehanou nivou

Suroviny:

  • 10 ks rajčat
  • 200 g plísňového sýru Niva
  • 1 lžíce kysané smetany
  • 100 g másla
  • petrželová nať

Postup:

Opláchnutým rajčatům vydlabejte vnitřek a nachystejte si náplň. Nivu nastrouhejte najemno, přidejte máslo, zakysanou smetanu a vše společně vyšlehejte. Našlehanou směsí plňte rajčátka, ozdobte je petrželkou a seříznutým vrškem. Nejlépe je podávat vychlazené.

Zdroj: Recepty s rajčaty
Zveřejněno dne: 16.6.2014

RECEPTY NA KOTLETY

Plněné vepřové kotlety

Ingredience: 700 g vepřové kotlety s kostí v celku, 2 ks jarní cibulky, 1 ks jablka, 45 g vlašských ořechů, 100 g sýru Niva, sůl, pepř mletý, 1 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Na kostičky nakrájené oloupané jablko smícháme v misce s rozdrobeným sýrem, nasekanými ořechy a nasekanou jarní cibulkou, tím nám vznikne směs, kterou budeme kotlety plnit. Očištěnou a omytou kotletu nakrájíme na silné plátky mezi žebry, plátky nařízneme po obvodu až ke kosti, aby vznikla kapsa. Každou kapsu naplníme částí připravené náplně a maso sepneme párátky. Kotlety položíme na plech, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Grilujeme v troubě pod rozehřátým grilem na 200 °C asi 6 až 8 minut. Potom kotlety obrátíme a grilujeme dalších 6–8 minut dozlatova.

Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno dne: 20.1.2016

LISTOVÉ TĚSTO

Slané jednohubky z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, vejce, balkánský sýr, sušená rajčata, olivy, hermelín, brusinkový džem, niva, šunka, salátová okurka, klobása, kyselá okurka, anglická slanina

Technologický postup: Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Suroviny na náplně nakrájíme na malé kousky (sýry na silnější plátečky, olivy na poloviny nebo na kolečka, rajčata na menší proužky, slaninu a šunku na proužky stočené do kornoutků, klobásu na kolečka a okurky na čtvrtiny plátků). Podle výše uvedené inspirace nebo vlastní fantazie klademe na těsto a trochu přitlačíme. Pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme do něj zašlehat na špičku nože utřeného česneku pro vůni) a pečeme při 250 °C dozlatova. Doba pečení se pohybuje mezi 7–9 minutami (raději hlídáme). Chutnají teplé, vlažné i vychladlé.

Zdroj: Listové těsto
Zveřejněno dne: 25.4.2017

RECEPTY NA SÝROVOU OMÁČKU

Sýrová omáčka na špagety

Suroviny:

  • sýr s modrou plísní (nejlépe fourme nebo jemu podobný, v nejhorším případě niva)
  • strouhaný parmezán
  • prolisovaný česnek
  • čerstvě mletý černý pepř
  • máslo
  • mletá sušená chilli paprička
  • konzerva žampionů (nejjednodušší budou přímo plátky)
  • smetana na vaření
  • nasekaná bazalka
  • nasekaná petrželka

Postup:

V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nakrájené žampiony a česnek, prohřejte a přidejte sýr s modrou plísní. Nechte jej rozpustit, poté přilijte smetanu a opět prohřejte. Následně přisypte parmezán a omáčku odstavte. Přidejte vše výše uvedené koření a bylinky. Konzistence omáčky by měla být spíše hustší, můžete tedy doladit přidáním parmezánu. Špagety uvařené dle návodu na obalu slijte, dejte do mísy, zalijte připravenou sýrovou omáčkou, dobře promíchejte a nechte chvíli rozležet. Na talíři dozdobte například ozdobně nakrájenou ředkvičkou, čerstvou bazalkou a podobně – fantazii se meze nekladou.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku
Zveřejněno dne: 26.4.2015

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY SE SMETANOU

Zapečené těstoviny se smetanou a brokolicí

Ingredience: 500 g těstovin, 300 g šunky, 300 g uzeného masa, 1 pórek, 2 papriky, 250 g tvrdého sýra, 200 ml smetany na vaření, 1 brokolice, ½ kelímku smetany ke šlehání, pepř mletý, provensálské bylinky, niva, sůl, olej

Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu téměř doměkka. Vaříme je v osolené vodě, poté scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme na kostky nakrájené uzené, přidáme nakrájenou šunku, papriku, pórek a spařené růžičky brokolice, vše orestujeme. Odstavíme a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin, pokapeme olejem, dáme vrstvu náplně a takto opakujeme do vyčerpání surovin. Můžeme prosypávat provensálským kořením. V misce rozšleháme smetanu s vajíčky, osolíme, opepříme. Těstoviny s brokolicí zalijeme vaječnou směsí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 1 hodinu. Nakonec posypeme nastrouhanou nivou a necháme roztát. Zapékané těstoviny s brokolicí rozkrájíme, poklademe na nahřáté talíře a podáváme.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou
Zveřejněno dne: 24.4.2017

BUŘTY NA ČERNÉM PIVU

Buřty na černém pivu s nivou

Ingredience: 6 buřtů, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, čertovská omáčka, kečup, hořčice, niva dle chuti, cca 0,3 l piva, může být feferonka

Postup: Buřty rozkrojíme v půli, ale ne celé, aby zůstaly obě půlky spojené. Vzniklý prostor naplníme pikantní omáčkou, plátkem cibule a česneku a plátkem nivy, dáme do varné mísy – pekáče, zasypeme zbytkem nakrájené cibule a česneku, přidáme cca 2 lžíce hořčice (pokud máme rádi ostré, dáme klidně dijonskou hořčici), přibližně 2x takové množství kečupu, kdo má rád ostré, dá kousek feferonky, a zalijeme pivem tak, aby byly buřty ze 3/4 ponořené. Přiklopíme víkem a dáme do trouby, ze začátku na 220 °C, dokud se nezačne omáčka „vařit“, pak snížíme teplotu cca na 150–200 °C a necháme 20 min. Vykukující části buřtů se opečou a omáčka zhoustne. Je to rychlovka k obědu, večeři nebo jen tak na chuť.

Zdroj: Buřty na černém pivu
Zveřejněno dne: 21.6.2017

DOMÁCÍ PLÍSŇOVÝ SÝR

Historie plísňových sýrů

Původ plísňových sýrů je zřejmě v povídce o selce, která zapomněla sýr ve sklepě. Když ho po čase našla, na jeho povrchu již byla bílá plíseň. Selka ho chtěla nejdříve vyhodit, ale nakonec ho ochutnala. Překvapila ji skvělá a zajímavá chuť. Tento příběh se stal ve francouzské vesnici Camembert – a jméno tohoto města dalo název lahodnému sýru. Camembert se ve Francii vyrábí už od roku 1791.

Náš český Hermelín dostal jméno podle podoby bílé plísně s kožešinou hermelínového pláště z kůže hranostaje. Historie českého Hermelínu sahá do 1. poloviny 20. století.

Dělení plísňových sýrů:

  • s plísní na povrchu: Camembert, Brie, Hermelín;
  • s plísní uvnitř: Niva, Gorgonzola, Rokfór.
Hermelín má kulovitý tvar (vypadá jako puk) a má jemnou ušlechtilou plíseň na povrchu. Sýr se uvnitř mění, dokonce zraje i poté, co si jej přivezete domů z nákupu. Čím déle máte Hermelín uložený v lednici, tím je měkčí a pikantnější. Zralý sýr uchovávejte v lednici při teplotě 4–8 stupňů Celsia.

Sýr Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. Tento kravský sýr je obdobou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Zrají spolu s ušlechtilou plísní Penicillium Rogueforti, která se přidává do mletého nebo sýřeninového sýra. Další verzí je italská Gorgonzola.

Výroba sýru Niva spočívá v odstředění syrového plnotučného kravského mléka; následuje homogenizace; pasterizace; sýření probíhá ve výrobníku. Sýřenina se zpracovává na zrno. Vzniklá směs syrovátky a zrna se pouští na pás, kde syrovátka odtéká a probíhá solení zrna koncentrovaným solným roztokem a plnění do forem, které se v pravidelných intervalech obracejí. Hmota je poté vyklápěna na nerezové palety a putuje do solných lázní. Obrovské kádě jsou napouštěny solným roztokem s danou koncentrací, kyselostí a teplotou. Po vyjmutí se bochníky nechají den okapat a ručně se solí. Propichování slouží k tomu, aby se vytvořily průduchy nezbytné pro růst plísně. Je třeba udělat asi 35 vpichů z každé strany bochníku, aby se vytvořilo dostatek vzduchových bublin s dvojím významem – umožnit přístup vzduchu, který plíseň potřebuje, a nechat zplodiny vznikající štěpením bílkovin a tuků ze sýra uniknout. Plísňové kultury se dnes pěstují na povrchu vysterilizovaných krup a do sýrové hmoty se splachují vodou. Zrání ve sklepích při stálé teplotě (8–10 °C) a vlhkosti (95 %) probíhá 5 týdnů. Nakonec se provede takzvané ošetření – z bochníků se ručně seškrabují nežádoucí plísně.

Zdroj: Domácí plísňový sýr
Zveřejněno dne: 29.2.2016

DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Potraviny nevhodné při žlučníkové dietě

  • maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, kachna, husa, tučné salámy, klobásy, paštiky, uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti (játra, ledvinky, mozeček)
  • ryby – losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji, zavináče, uzené ryby, olejovky
  • mléčné výrobky – smetanové jogurty, tučné sýry, zrající sýry (syrečky), plísňové sýry (Hermelín, Niva), tučné sýry, sladká smetana, zakysaná smetana, šlehačka, zmrzlina
  • vejce – vejce jako samostatný pokrm (smažená, sázená, vařená), vaječné saláty, majonéza, tatarská omáčka
  • polévky – tučné vývary, černá zabíjačková, zelná, houbová, luštěninové
  • omáčky – tučné a máslové omáčky (houbová, okurková, smetanová)
  • nápoje – káva, perlivé nápoje, výrazné ovocné nápoje, lisované šťávy na lačný žaludek, alkoholické nápoje
  • pečivo – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo
  • sladkosti – oplatky, čokolády, zákusky, zmrzliny, šlehačkové dorty, krémové dorty, ořechové a kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky, čokoláda, smetanové mražené krémy
  • ovoce – švestky, hrušky, čerstvé třešně, jablka, kokos, ovoce se zrníčky (meloun, rybíz, maliny, jahody)
  • zelenina – syrová cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny, okurka, česnek, kapusta, sterilovaná zelenina, květák, houby
  • koření – ostré koření, pepř, chilli, hořčice, máta, sójová omáčka, worcester, kari, masox, paprika, maggi
  • tuky – slanina, přepálené tuky, smažená jídla
  • ořechy – všechny, kokos
  • příkrmy – bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója)
  • chipsy, buráky, slunečnicová semínka, mák

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku
Zveřejněno dne: 5.5.2015

TUKY V KRVI

Cholesterol v potravinách

Obsah cholesterolu ve 100 g potravin:

Maso: jehněčí 71 mg, hovězí zadní 67 mg, telecí kýta 65 mg, vepřový bok 75 mg, vepřová pečeně 9 mg, vepřová kýta 60 mg, kuře s kůží 75 mg, srnčí hřbet 85 mg

Ryby: kapr 70 mg, kaviár 490 mg, sardinky v oleji 140 mg, treska (filé) 50 mg

Uzeniny: párky 85 mg, salám lovecký 85 mg, šunka bez kosti 68 mg

Vnitřnosti: jitrnice 105 mg, játrová paštika 108 mg, játra 300 mg, ledvinky 380 mg, mozeček 2 500 mg

Tuky, vejce: máslo 240 mg, máslo pomazánkové 93 mg, sádlo vepřové 94 mg, vejce slepičí (1 ks) 250 mg

Sladkosti: čokoláda mléč. 74 mg, keksy máslové 37 mg, piškoty 223 mg

Příkrmy: těstoviny vaječné 30 mg

Mléčné výrobky: jogurt 2,5 % tuku 9 mg, jogurt 1 % tuku 5 mg, kefír 4 mg, mléko egalizované 14 mg, nanuk 31 mg, smetana 12% 37 mg, šlehačka 33% 105 mg, Hermelín 45% 77 mg, Eidam 80 mg, sýr Niva 50% 105 mg, sýr tavený 65% 90 mg, tvaroh měkký, netučný 5 mg, tvaroh tvrdý 11 mg

Uzeniny: šunka bez kosti 7 g, tlačenka 38 g, tlačenka drůbeží 11 g, salám Vysočina 40 g, salám drůbeží 10 g, salám šunkový 13 g, salám Poličan 35 g, párky 22 g, paštika játrová 41 g

Pečivo: chléb 1 g, bábovka 23 g, listový závin 16 g, slané crackery 30 g

Tuky, vejce, ořechy, máslo: 75 g, máslo pomazánkové 32 g, slanina 78 g, Flora 70 g, Rama 75 g, olej 74 g, Diana 40 g, vejce 1 ks 5 g, mandle 50 g, lískové ořechy 63 g

Mléčné výrobky: mléko egalizované 2 g, mléko nízkotučné 1 g, žervé 15 g, sýr tavený 30% 11 g, sýr tavený 70% 34 g, Lučina 27 g, Eidam 30% 14 g, jogurt bílý 4 g, jogurt Vitalinea 1 g, tvaroh Danissimo 6 g

Zdroj: Tuky v krvi
Zveřejněno dne: 5.2.2015

RECEPTY NA SÝROVOU OMÁČKU

Sýrová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecího masa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 nebo 2 ks cibule (dle velikosti)
  • 2 až 3 kostky taveného smetanového sýra
  • 150 g nivy
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 1 špetka soli

Postup:

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Cibule můžete dát podle své chuti, ale platí přibližně poměr na 1 kuřecí prso jedna střední cibule. Poté cibulku smažte na rozehřáté pánvi. Až bude mírně zlatavá (barva je opravdu důležitá, když je cibule udělaná „tak akorát“, dodá omáčce tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na nudličky a restujte. Osolte, opepřete, a když bude maso hotové, odstavte jej z ohně. Maso s cibulkou můžete buď přemístit do jiné nádoby, nebo si můžete na omáčku zvolit jinou, raději hlubší pánev. Tu rozehřejte a nechte na ní rozpustit na malé kousky nakrájenou nivu. Poté přidejte tavený sýr. Když se sýry rozpustí, zalijte je smetanou na vaření. Pokud chcete mít jistotu, že je všechen sýr dokonale rozpuštěný, můžete směs rozmixovat, ale není to nutné. Podle potřeby a hustoty přilévejte smetanu. Když je omáčka hladká a dostatečně hustá, vsypte do ní odložené maso se zlatavou cibulí a vše smíchejte pěkně dohromady. Většinou není potřeba omáčku dochucovat. Zejména si dejte pozor na sůl, niva totiž bývá dost slaná, tak ať pokrm nepřesolíte.

Sýrovou omáčku s kuřecím masem podávejte nejlépe s hranolky nebo s těstovinami. Do omáčky můžete přidat i olivy nebo houby. Vegetariánskou nebo zjednodušenou verzi můžete připravit jednoduše tak, že vynecháte maso. Omáčka bez masa se pak bude hodit nejen na těstoviny, ale i třeba jen na přelití steaků či grilovaného masa. Dobrou chuť.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku
Zveřejněno dne: 26.4.2015

PIZZA RECEPT

Pizza se smetanou

Suroviny:

  • 2–3 dl mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 kelímek 33% smetany
  • 2–4 stroužky česneku
  • 300 g hladké mouky
  • mletý černý pepř, špetka soli
  • podle potřeby olivový olej, parmezán, eidam, niva

Postup:

Do větší mísy, protože těsto pak nakyne, si nasypte 300 g hladké mouky. V kastrolku vedle si ze 2 dl mléka, špetky cukru a poloviny droždí připravte kvásek, který necháte vzejít. Poté kvásek nalijte do osolené mouky a zakápněte kapkou olivového oleje. Začněte vypracovávat vláčné těsto, pokud vám těsto lepí, nebo naopak nedrží, klasicky přidávejte mouku, nebo mléko. Těsto nechte na teplém místě asi 25 minut kynout.

Mezitím si připravte smetanový základ na pizzu. Budete potřebovat 33% smetanu, tu nalijte do misky a k ní přistrouhejte různé sýry. Doporučujeme například tyto 4 druhy sýra: eidam, nivu, parmezán a buď hermelín, nebo balkánský sýr. Ze sýrů a smetany připravte hustou směs, tu osolte a opepřete. Přidejte 2–4 stroužky prolisovaného česneku, záleží na chuti.

Nyní už můžete pracovat s vykynutým těstem. Rozválejte je, vložte na plech a pokapejte olivovým olejem, který pak vetřete do těsta. Olivový olej vám totiž zajistí křehkost a vláčnost pizzy. Nakonec na pizzu vyklopte z misky směs smetany a sýrů a rovnoměrně ji rozetřete po pizze. Bude se vám možná zdát, že je té směsi hodně, ale opak je pravdou. Nebojte se a dejte tam všechno, co jste si připravili. Je to osvědčené a pizza je opravdu naprosto dokonalá. Na vrch pizzy můžete ještě přidat prosciutto cotto, popřípadě libovou slaninu anebo třeba schwarzwaldskou šunku. Pizzu se smetanovým základem ihned po upečení podávejte. Křehké těsto s lahodnou krémovou směsí sýrů chutná dokonale.

Zdroj: Pizza recept
Zveřejněno dne: 6.10.2014

VÁPNÍK V POTRAVINÁCH

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 
Fíky čerstvé 54 
Fíky sušené 193 
Grapefruit 18 
Hlávkový salát 20 
Hořčice plnotučná 130 
Houby sušené 70 
Houby syrové
Housky,veky 21 
Hrách 57 
Hrášek zelený 24 
Hroznové víno 18 
Hrušky 10 
Husa 10 
Chléb pšenično-žitný 20 
Chřest 26 
Jablko nelupané
Jablko sušené 30 
Jahody 26 
Játra - průměr 12 
Jogurt bílý 180 
Kachna 14 
Kakao - prášek 136 
Kapr 10 
Kapusta 115 
Karamely míchané 95 
Kaštany jedlé 46 
Kedlubna 68 
Kefír 120 
Kiwi oloupané 38 
Klobásy vinné 16 
Knäcke Brot 64 
Kokos strouhaný 23 
Krupice pšeničná 23 
Kukuřice pražená přírodní 10 
Kukuřičné lupínky 68 
Kuře 12 
Květák 205 
Ledvinky 10 
Lilek 13 
Mák 1400 
Maliny 40 
Mandarinky 12 
Mandle - jádra 240 
Mango 12 
Potravina 100g

Ca

(mg)

Máslo 15 
Máslo z burských ořechů 37 
Maso hovězí
Maso telecí - kýta 10 
Maso vepřové - bůček
Maso vepřové libové 24 
Med včelí
Meloun cukrový
Meloun vodní 11 
Meruňky 16 
Meruňky sušené 82 
Mléko polotučné - 2 % tuku 112 
Mouka pšeničná hladká 25 
Mouka pšeničná hrubá 23 
Mrkev 39 
Nektarinky
Okurky kyselé 14 
Okurky salátové 10 
Olivy 61 
Oplatky s náplní 13 
Ořechy kešu - jádra 35 
Ořechy lískové - jádra 140 
Ořechy Macadamia 47 
Ořechy míchané - jádra 78 
Ořechy para - jádra 170 
Ořechy pekanové 61 
Ořechy piniové 11 
Ořechy pistáciové neloupané 61 
Ořechy vlašské - jádra 94 
Ostružiny 44 
Ovesné vločky 56 
Papriky zelené
Párky 42 
Paštika 14 
Petržel 89 
Piškoty dětské 36 
Pomeranče 42 
Pór 80 
Rajčata 13 
Rajčatový protlak 51 
Rozinky 80 
Rybí filé 25 
Rybíz černý 46 
Rybíz červený 29 
Ryngle 13 
Rýže 24 
Ředkvičky 37 
Řepa červená 27 
Salám šunkový 12 
Salám uherský 31 
Salám Vysočina 16 
Salám hlávkový 22 
Sardinky v oleji 354 
Semena sezamu 670 
Semena slunečnice 110 
Smetana 12 % tuku 106 
Strouhanka 26 
Sýr Eidam 30% tuku v sušině 690 
Sýr Ementál 887 
Sýr Hermelín, Enciál 157 
Sýr Lučina 285 
Sýr Niva 634 
Sýr tavený 420 
Sýr tavený smetanový 585 
Sýr žervé 322 
Šlehačka 33 % tuku 80 
Špenát 81 
Šunka 10 
Švestky 14 
Švestky sušené 71 
Těstoviny 25 
Tlačenka světlá 77 
Tresčí játra 36 
Třešně 17 
Turecký med 23 
Tvaroh měkký netučný 101 
Tvaroh měkký tučný 366 
Tvaroh na strouhání 152 
Tyčinka Mars Bar 160 
Tyčinka Twix 110 
Vánočka 19 
Vejce (100g = 2 ks) 60 
Vejce - bílek (1ks = 30g) 20 
Vejce - žloutek (1ks = 20g) 140 
Višně
Zelenina do polévky 63 
Zelí bíle 46 
Zmrzlina mléčná 57 
Zmrzlina ovocná

Zdroj: Vápník v potravinách
Zveřejněno dne: 11.1.2012

UHLOHYDRÁTY V POTRAVINÁCH

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá moc práce, dýně se vloží do trouby a peče se.
  • Výživový bonus: přináší významné množství vitamínu C, pomáhá snížit bolesti svalů a oxidační poškození po intenzivním slunění.

Meruňky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Meruňky jsou vhodné jako svačina, přidané do jogurtu, do ovesných vloček, a dokonce i do salátů.
  • Výživový bonus: obsahují vysoké množství beta-karotenu.

Avokádo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 g.
  • Avokádo je prakticky bez cukru. Ve skutečnosti 75 procent jeho sacharidů pochází z nestravitelné vlákniny.
  • Výživový bonus: obsahuje nenasycené tuky.

Jahody

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Jahody svou chutí uspokojí chuť na sladké.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem vitamínu C.

Červený grapefruit

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tento druh obsahuje asi o 20 procent méně cukru než jeho oranžová varianta. Jen nezkoušejte zkrotit jeho kyselou sílu obalením v cukru.
  • Výživový bonus: je zdrojem vitamínu C.

Další prospěšné ovoce: rebarbora, vodní meloun, broskve, ananasový meloun, ostružiny.

Sumec

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sumec obsahuje vysoce kvalitní bílkovinu. Filety z této ryby jsou skvělé dušené, grilované, pečené v troubě nebo na pánvi.
  • Výživový bonus: maso sumce je dobrým zdrojem vitamínu B12, který náš nervový systém potřebuje, aby správně fungoval.

Konzervy z lososa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: tato forma pokrmu je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit.

Kuřecí paličky

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Kuřecí paličky mají bohatší chuť než kuřecí prsa. Pokud se bojíte zbytečného tuku v kůži, tak tu můžete jednoduše odstranit a upéct paličky samostatně.
  • Výživový bonus: obsahují selen, což je výborný antioxidant.

Krůta

  • Jedna porce krůtího masa obsahuje 0 gramů sacharidů.
  • Mleté krůtí maso je dobrou alternativou hamburgerů.
  • Výživový bonus: obsahuje úplný arzenál esenciálních aminokyselin, které mohou „napumpovat“ svaly.

Vepřová panenka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Vepřová panenka, pokud je správně připravená, má dobrou šťavnatou chuť. Má vynikající poměr bílkovin a tuků.
  • Výživový bonus: je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín řady B).

Svíčková

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Výživový bonus: červené maso je přirozeným zdrojem kreatinu.

Rostbíf

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Zkuste několik plátků rostbífu s restovanou červenou paprikou a dijonskou hořčicí. Jde o výborný pokrm.
  • Výživový bonus: obsahuje vysoce vstřebatelnou normu železa.

Další vhodné druhy masa a ryb: slepice, platýs, mleté hovězí maso, krůtí prsa, kuřecí stehna, konzervované sardinky.

Niva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) rovná se 0 g.
  • Niva má ořechovou příchuť a je výborná s dušenou brokolicí.
  • Výživový bonus: je zdrojem prvotřídního vápníku.

Máslo

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Máslo si díky svému složení opět našlo své místo v naší kuchyni, zkuste smíchat dušený květák s máslem, čerstvým tymiánem a ochutit solí.
  • Výživový bonus: náhražky másla mohou cholesterol ovlivnit hůř než nasycené tuky obsažené v másle.

Vejce

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Protein ve vejcích je považován za kvalitu vyšší, než jakou lze nalézt v jiném pokrmu.
  • Výživový bonus: vědci zjistili, že vejce jsou překvapivě dobrým zdrojem antioxidantů.

Cottage cheese

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Výživový bonus: Cottage cheese je napěchovaný proteinem s nízkým obsahem sacharidů. Je tak dobrou volbou stravy ve večerních hodinách.

Řecký jogurt

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Výživový bonus: obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro náš organismus.

Kozí mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 11 g.
  • Kozí mléko obsahuje méně sacharidů než kravské mléko a je snadněji stravitelné, a podle nedávného výzkumu je bohatší v řadě živin, jako jsou omega mastné kyseliny.
  • Výživový bonus: obsahuje konjugované kyseliny linolové (CLA) a mastné kyseliny.

Další prospěšné mléčné výrobky s nízkým obsahem uhlohydrátů: hermelín, kozí sýr, ricotta, kefír, zakysaná smetana, tavený sýr.

Tofu

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Tofu je nejen pro vegetariány, nabízí levnou variantu bílkovin i pro „masožravce“. Samotné je bez chuti, ale když přidáte tofu do omáčky, tak brilantně pohltí její chuť. Tofu lze marinovat a opékat jako maso na grilu.
  • Výživový bonus: obsahuje isoflavony, které jsou pro organismus prospěšné.

Tempeh

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 9 g.
  • Tempeh je masitá placička, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, což je slušný zdroj bílkovin. Jeho chuť lze popsat jako kouřovou, ořechovou a zemitou. Hodí se do polévek, omáček a k opékání.
  • Výživový bonus: obsahuje zdravá probiotika.

Fazole

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 18 g.
  • Fazole mají vyšší obsah sacharidů, ale mohou se pochlubit značným množstvím rostlinných bílkovin – 12 gramů ve 100 g. Můžete je použít do salátů a s míchanými vejci.
  • Výživový bonus: obsažená vláknina může pomoci snížit prudký vzestup hladiny krevního cukru způsobený sacharidy v potravě.

Dýňová semínka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Dýňová semínka jsou zdrojem bílkovin (asi 7 gramů v porci). Používají se do salátů, ovesných vloček, jogurtu nebo tvarohu.
  • Výživový bonus: obsahují velké množství zinku, který má pozitivní vliv na tvorbu testosteronu.

Další prospěšné potraviny z této řady: konopná semínka, neslazené sójové mléko.

Sýr

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Sýr je vhodný pro děti i dospělé.
  • Výživový bonus: nabízí dostatek vápníku pro kosti.

Vlašské ořechy

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 4 g.
  • Vlašské ořechy jsou vhodnou svačinou na cestách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny a sodík.
  • Výživový bonus: dodávají organismu měď, která je potřebná pro správnou produkci energie v těle.

Kapusta

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 8 až 12 g.
  • Výživový bonus: obsahuje dostatečné množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu A.

Mandlová moučka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Mandlová moučka je vyrobena z jemně mletých mandlí. Používá se jako přísada do palačinkového těsta.
  • Výživový bonus: má vyšší množství bílkovin a vitamínu E než běžně používané mouky.

Skleněné nudle

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Tyto průsvitné želatinové nudle jsou vyrobeny z práškového kořene asijské rostliny a mají většinou nestravitelná vlákna s názvem glucomannan. Shirataki nudle mají poněkud nepopsatelnou chuť, ovšem jako příloha k omáčkám jsou velmi vhodné.
  • Výživový bonus: Obsahují glucomannan, který může pomoci zlepšit hladiny cholesterolu a glykémii u jedinců s cukrovkou.

Amaranth

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 23 g.
  • Výživový bonus: Toto bezlepkové obilí dodává významné množství manganu, což je minerál nezbytný pro správný metabolismus.

Další prospěšné mouky: z lískových oříšků, kokosová moučka, arašídová mouka.

Neslazený ledový čaj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny rovná se 0 g.
  • Nápoj vyrobený z čerstvého čaje a vody zažene žízeň a nezpůsobí ztrátu v boji s nadváhou.
  • Výživový bonus: správě připravený zelený čaj je výborný antioxidant a nastartuje váš metabolismus k lepšímu spalování tuků.

Kupované slazené lahvové čaje jsou však doslova cukrovou bombou!

Neslazené mandlové mléko

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Výživový bonus: obsahuje vitamín E.

Javorový nápoj

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 3 g.
  • Každý doušek této tekutiny má jemnou a stejnou chuť. Javorovým nápojem je možné zalít ranní lívance.
  • Výživový bonus: sirup je bohatý na mangan.

Rajčatová šťáva

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 10 g.
  • Rajčatová šťáva má mnohem méně cukru než obsahuje pomerančová šťáva.
  • Výživový bonus: je to výborný antioxidant.

Další prospěšné nápoje: sodovka, voda, neslazené konopné mléko, bylinné čaje.

Zdroj: Uhlohydráty v potravinách
Zveřejněno dne: 10.5.2016