Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OŘECHOVÉ LASKONKY

Obsah

Laskonky – videorecept

Chcete si zkusit upéct laskonky podle videa a ujistit se, že opravdu vše děláte správně? Máte tu možnost, nemusíte nic hledat, udělala jsem to za vás a přikládám videorecept.

Zdroj: Laskonky

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Trnková.

Dobrý den,mám sazenice rajčat doma vypěstovaných ze semínek.Již mají 3patra listů a na posledním patře se začali kroutit nové výhonky a zdá se,že nerostou jak by měli.Kroutí se jen nové výhonky,spodní listy jsou v pořádku.Sázela jsem do země pro osivo koupené v zahradnictví.
Na listech není vidět žádný škůdce.Může mi někdo poradit?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veselý Stanislav.

Dobrý den,
mám ten samý problém s kroucením horních listů, neboli celých špiček.
Málé příznaky jsem již pozoroval při koupi sadby. Domníval jsem se, že je to způsobeno změnou prostředí, či přechodem sadby na jiné podmínky. Rostliny sice rostou, ale ono kroucení listů na špičkách přetrvává. Nevím co s tím ! Celkový vzhled rostlin není to správné "ořechové". Jsem z toho zklamaný.
Prosím o radu.
Děkuji Veselý.

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Recepty na laskonky

Kokosové laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 170 g krupicového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Sníh nechte zchladnout a pak do něj lehce přimíchejte moučkový cukr se strouhaným kokosem. Z takto připraveného těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Hotové pak dejte do trouby předem vyhřáté na 120 °C a pečte 15 minut, poté snižte teplotu asi na 100 °C a pečte dalších asi 10 až 15 minut.

Ořechové laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíce octa

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s cukrem na tuhý sníh. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 100 °C.

Mini laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 20 g moučkového cukru

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s polovinou krupicového cukru na tuhý sníh. Pak už bez vodní lázně zašlehejte zbylý krupicový cukr a na závěr moučkový. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Předehřejte si troubu asi na 100 °C a pečte cca 45 minut.

Zdroj: Laskonky

Jak udělat laskonky bez šablony

Nemáte-li doma šablonu na laskonky, a přesto je chcete vyzkoušet, pak máte dvě možnosti, možná vás napadnou i nějaké další, ale nechcete-li vymýšlet něco nového, tak použijte lžičku a na plech vyložený pečicím papírem dělejte malé hromádky, které poté rozetřete do požadovaného tvaru (kolečka či oválky). Snažte se dávat vždy stejné množství a při roztírání se pokuste alespoň o podobné tvary, stejné se vám asi nepovedou. Můžete si pomoci tím, že si na papír nakreslíte stejná kolečka, vlastně takovou šablonu, a tu vložíte pod pečicí papír – bude vám prosvítat a budete to mít jednodušší. Druhou a asi trochu jednodušší a rychlejší variantou je zdobicí sáček. Naplňte jím hmotu na laskonky a na připravený plech tvořte stejné tvary, opět můžete použít alespoň rukou předkreslenou nebo na počítači připravenou podložku. Čím více pečliví při tvoření na plechu budete, tím se vám budou laskonky lépe slepovat a budou dobře vypadat, nikdy se ale nebudou podobat těm, které jsou dělané přes šablonu.

Zdroj: Laskonky

Šablona na laskonky

Jestli chcete mít jednu laskonku jako druhou, stejně jako byste je pořídili v obchodě, pak je lepší, pořídíte-li si šablonu na laskonky. Tato šablona vám usnadní práci a zaručí jednotnost všech kusů. Můžete si ji koupit buď v domácích potřebách, nebo v internetovém obchodě. Na trhu je hned několik různých druhů šablon, liší se jednak tvarem, který může být buď oválný, nebo kulatý, jednak je lze pořídit v několika velikostech.

A jak vlastně taková šablona na laskonky vypadá a jak se s ní pracuje? Je to plastový rámeček s vyříznutými otvory a vy jej jednoduše položíte na plech na pečení předem vyložený pečicím papírem. Poté naplníte připraveným těstem a pomocí stěrky setřete přebytečné množství, šablona tak zůstane naplněna jen do své výšky. Nakonec šablonu opatrně odstraňte a můžete dát péci. Šablona bývá obvykle menšího formátu, než je pečicí plech, proto ji budete muset na jednu várku použít víckrát, nebo si rovnou těch šablon pořiďte více a můžete připravit celý plech najednou. Některé firmy dokonce prodávají již šablony po více kusech. Práce s těmito šablonami je opravdu rychlá a jednoduchá.

Zdroj: Laskonky

Krém na laskonky

Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.

Kokosový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaný kokos
  • 40 ml rumu

Postup:

Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.

Čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček čokoládového pudinku
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.

Kávový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 100 ml vody
  • 40 ml rumu

Postup:

Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.

Ořechový krém

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 bílky
  • 40 ml rumu

Postup:

Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.

Zdroj: Laskonky

Ořechové řezy se šlehačkou

Ingredience na ozdobu: 5 g čokoládového sypání, 3 dkg vlašských ořechů

Ingredience na potření: 1 smetana ke šlehání, 2 ztužovačce do šlehačky, 1 pařížská šlehačka

Ingredience na těsto: 1 prášek do pečiva, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg cukru moučka, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 10 lžic horké vody

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, přidáme ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Těsto natřeme na menší plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím ušleháme šlehačky se ztužovačem, placku potřeme pařížskou šlehačkou, na to bílou šlehačkou a posypeme čokoládovým sypáním. Ozdobíme kousky vlašských ořechů. Ořechové řezy se šlehačkou nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Ořechové řezy

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků

Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru

Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.

Zdroj: Ořechové řezy

Rychlé ořechové řezy

Ingredience: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g čokolády na vaření Orion, 120 g strouhaných ořechů, 150 g polohrubé mouky

Postup: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky a za stálého tření pomalu přidáváme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Přisypeme mouku s posekanými ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vysypaný moukou a vymazaný tukem a upečeme. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po zatuhnutí nakrájíme na úhledné řezy; můžeme je ještě přizdobit jádrem ořechu.

Zdroj: Ořechové řezy

Ořechové sušenky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g másla
  • 2 vejce

Postup:

Na vále vypracujte ze všech surovin těsto, vložte ho do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň 1 hodinu rozležet. Vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 5 až 10 minut. S hotovými a vystydlými sušenkami můžete naložit, jak je vám libo, buď je schroupejte tak, jak jsou, nebo je ozdobte či namočte do čokoládové polevy, další možnost je naplnit sušenky marmeládou nebo libovolným krémem.

Zdroj: Ořechové cukroví

Ořechové řezy bez mouky

Ingredience: 3 vejce, 1 lžíce datlového sirupu nebo medu (nemusí být), lžička prášku do pečiva, kakao, cca 200 g mletých ořechů

Ingredience na náplň: 150 g tvarohu, 1 banán, kakao

Postup: Z bílků připravíme tuhý sníh, žloutky ušleháme s kakaem a práškem do pečiva a přidáme sirup nebo med. Opatrně smícháme se sněhem a přidáme ořechy. Dáme na pečicí papír a pečeme cca 10 minut na 200 °C v předehřáté troubě.

Postup na náplň: 150 g tvarohu smícháme s jedním hodně zralým a rozšlehaným banánem. Upečený plát rozkrojíme na půl a namažeme. Druhou půlkou přiklopíme. Vršek potřeme také a posypeme kakaem. Dáme ztuhnout do chladna. Nakrájíme na kostky.

Zdroj: Ořechové řezy

Ořechové řezy na plech

Ingredience: 250 g Hery + na vymazání plechu, 200 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 200 g vlašských ořechů (nebo lískových jader), z toho 30 g na ozdobu, 250 g mouky, 3 plné lžičky prášku do pečiva

Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 2–3 lžíce vody

Postup: Heru našlehejte do pěny, přimíchejte cukr, sůl, vanilkový cukr a vejce, přidejte mleté ořechy a postupně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Natřete na pomaštěný, moukou vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě. Elektrická trouba: cca 200 °C. Plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení je cca 15–20 minut. Ihned nakrájejte na 30 čtverců, potáhněte polevou a ozdobte vlašským jádrem.

Zdroj: Ořechové řezy

Ořechové řezy s tvarohem

Ingredience na náplň: 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 140 g másla, 140 g cukru moučka, 800 g měkkého tvarohu

Ingredience na náplň: 80 g cukru, 3 bílky

Ingredience na těsto: 1 vejce, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 200 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 200 g hrubé mouky

Postup: Moučkový cukr promícháme se změklým máslem. Přidáme vejce, mleté ořechy a mouku prosátou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které necháme přibližně 10 minut odležet. Máslo vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny. Poté po částech vmícháme měkký tvaroh, vanilkový cukr a rum. Vymažeme plech. Ořechové těsto rozválíme na plát a opatrně jej přeneseme na plech. Lze z něj také vytvářet menší placičky a slepovat je přímo na plechu. Těsto potřeme připravenou tvarohovou náplní, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C cca 20 minut. Bílky vyšleháme ve vodní lázni za postupného přisypávání cukru na tuhý sníh (pěnu). Na zpola upečený moučník naneseme vrstvu tohoto sněhu a ještě dopékáme při nejnižším nastavení trouby (100 °C) dozlatova. Necháme vychladnout.

Zdroj: Ořechové řezy

Ořechové řezy s ananasem

Ingredience: 2 vejce, 1 hrníček cukru krupice, 1 plechovka ananasového kompotu, 2 hrníčky polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 1 hrnek posekaných ořechů, trochu ořechů a rozpuštěné čokolády na ozdobu

Ingredience na krém: 2 kelímky pomazánkového másla, 1 kelímek vanilkového pudinku se šlehačkou, 1/2 hrníčku cukru moučka, 1 vanilkový cukr

Postup: Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme nahrubo rozmixovaný kompot, mouku se sodou a ořechy. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme, jak jsme zvyklí. Pomazánková másla vyšleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, vmícháme pudink a vše rozetřeme na vychladlý korpus. Nakonec posypeme ořechy a pocákáme rozpuštěnou čokoládou.

Zdroj: Ořechové řezy

Foukané ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup:

Na vál nasypte odváženou moku, zamíchejte jedlou sodu, přidejte cukr, ořechy a změklé máslo. Vypracujte těsto a dejte ho asi na hodinu odležet. Poté plňte do formiček, které je lepší předem buď vymazat, nebo vystříkat sprejem určeným k vymazávání forem (skvělý přípravek pro ulehčení práce). Formičky plňte jen do poloviny, těsto v troubě nabude a mohlo by vám z formiček vytékat. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte chvíli zchladnout a vyklepejte z formiček. Hotové cukroví můžete, ale nemusíte obalovat ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo libovolně zdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: Ořechové cukroví

Nepečené ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 10 ml rumu

Postup:

Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.

Zdroj: Ořechové cukroví

Nejlepší ořechové řezy

Ingredience: 600 g hladké mouky, 380 g másla, 200 g moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 žloutek, balíček prášku do pečiva, vanilinový cukr, půl lžičky mleté skořice, 100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje, 1 lžíce moučkového cukru, pikantní zavařenina a bílek na potření

Postup: Z mouky, cukru, soli, másla, prášku do pečiva, celého vejce a žloutku vypracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Do jedné části přidáme strouhané ořechy a skořici a dobře propracujeme. Do druhé vpracujeme kakao, olej, vanilinový a moučkový cukr a rovněž propracujeme. Kakaové těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme zavařeninou, přiložíme rozválené oříškové těsto, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a v troubě při mírnější teplotě upečeme. Po vychladnutí nakrájíme na řezy, jsou opravdu výborné. Uvidíte, že recept na tento moučník po vás budou chtít všichni, komu je dáte ochutnat.

Zdroj: Ořechové řezy

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP