Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

OVESNÝMI VLOČKAMI


Lívanečky z ovesných vloček

Ingredience: 1 l mléka, 1 kostka droždí, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g ovesných vloček, 1 lžička cukru (na kvásek). Na potření: 200 g borůvkové marmelády. Na smažení: 80 ml oleje.

Postup: Část mléka mírně ohřejeme, přidáme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme zbytek mléka s moukou a vejcem, přidáme ovesné vločky a poté i vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme půl hodiny v teple kynout. Potom na malém množství oleje smažíme na lívanečníku placičky. Hotové lívanečky s ovesnými vločkami podáváme potřené borůvkovou marmeládou.

Zdroj: článek Lívanečky

Granola je lepší müsli

Křupavé vločkové müsli je oblíbená rychlá snídaně. Nabídka v obchodech je sice široká, ale není nad vlastnoručně vyrobenou granolu, do které si namícháte jen to, co máte rádi. Navíc v kvalitě, kterou si můžete ohlídat.

Granola je tedy novodobý název pro müsli, který se k nám dostal z USA.

Snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne. Dokáže nás nabít energií, abychom mohli správně fungovat tak, jak máme a potřebujeme. Záleží však také na tom, co vlastně snídáme. Proto je důležitý přísun vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin.

Složení granoly závisí pouze na vás a na tom, co máte rádi. Zkuste jakékoliv klasické či exotické ovoce, které vás napadne – jahody, meruňky, mango, sušené banány, plátky kokosu a spoustu dalšího. Nejčastěji se podává s jogurtem, nejlépe čistě přírodním a kvalitním, pokud chcete mít opravdu zdravou snídani, jinak záleží výběr jogurtu na tom, jaký vám chutná. Rozhodně granolu neslaďte cukrem, pokud chcete mít směs o něco sladší, zvolte raději med.

Oříšky se hodí všechny, ať už arašídy, kešu, para, vlašské, lískové a další. Hlavní je, aby byly nesolené. S ovocem a ovesnými vločkami pak vytvoří úžasnou směs, po které se budete olizovat celý den.

Jestliže si půjdete granolu koupit do obchodu, nezapomeňte si přečíst její složení, aby v ní nebyla obsažena nezdravá „éčka“. Proto je nejlepší, když si ji připravíte doma, neboť v té domácí může kokosové mléko hravě nahradit nezdravé tuky.

Pokud jste milovníky sušenek, pak neváhejte a zkuste si je vyrobit přímo z granoly.

Nutriční hodnoty na 100 g granoly jsou: 471 kcal, 20 g tuků (2,4 g nasycených mastných kyselin, 12 g polynenasycených mastných kyselin, 4,4 g mononenasycených mastných kyselin), 294 mg sodíku, 336 mg draslíku, 64 g sacharidů, 5 g vlákniny, 10 g bílkovin, 33 IU vitamínu A, 61 mg vápníku, 0,9 mg vitamínu C, 3 mg železa, 97 mg hořčíku a 0,1 mg vitamínu B6.

Zdroj: článek Granola

Celerový salát

Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.

Syrový celerový salát

Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě

Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.

Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.

Jablkovo-celerový salát

Ingredience: 30 dkg celeru, 30 dkg jablek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobový list, nové koření, troška cukru, estragonový ocet (i obyčejný)

Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.

Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.

Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Kapustové karbanátky s ovesnými vločkami

Suroviny:

  • 500 g kapusty
  • 0,5 l vývaru z kapusty
  • 200 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • olej

Postup:

Kapustové listy uvaříme v osolené vodě a pokrájíme na malé kousky. Do půl litru vývaru z kapusty nasypeme ovesné vločky a necháme nabobtnat. Do mísy dáme pokrájenou kapustu, přidáme nabobtnalé vločky, vajíčko, rozdrobené droždí, prolisovaný česnek, sůl a vše pořádně promícháme. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Vytvarované karbanátky smažíme do zlatova na rozpáleném oleji z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: článek Kapustové karbanátky

Celerové karbanátky s ovesnými vločkami

Ingredience: 1 celer, olej na potření, 1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce petrželky, strouhanka na obalení, sůl, 1 hrnek vody

Postup: V osolené vodě z ovesných vloček uvaříme hustou kaši. Nastrouhaný celer podlijeme a dusíme až do vysmahnutí vody. Vychladlé vločky smícháme s celerem, posekanou petrželkou, osolíme a promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Tvoříme malé placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na pánvi potřené olejem.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Lívance s ovesnými vločkami bez droždí

Suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 120 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Vločky dáme do mísy, propláchneme vodou a zalijeme 0,25 l ohřátého mléka. Necháme zhruba 20 minut odležet, nabobtnat. Poté přisypeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme prášek do pečiva a zalijeme zbytkem mléka. Vše důkladně promícháme v lité husté těsto. Rozpálíme pánev, malinko potřeme olejem a začneme smažit lívanečky z obou stran pěkně do růžova. Zdobíme tím, co máme rádi. Třeba pomažeme marmeládou, ozdobíme tvarohem nebo šlehačkou.

Zdroj: článek Lívanečky z ovesných vloček

Banánové lívance s vločkami

Ingredience: 2 lžíce kakaového prášku, 2 lžíce arašídového másla, sůl, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g ovesných vloček, 1 banán

Ingredience na domácí nugetu: 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce kakaového prášku, 125 g odtučněného tvarohu, 1 lžička stévie

Postup: Banán rozmačkejte, smíchejte s vločkami, trochou mléka (použijte ho jen tolik, aby vzniklo husté těstíčko), špetkou soli a vejci a nasucho z těsta pečte malé lívanečky. S kvalitní pánví nebudete potřebovat žádný tuk.

Arašídové máslo prošlehejte s kakaem a nařeďte mlékem. Tvaroh trošku oslaďte stévií a podávejte spolu s lívanečky a domácí nugetou. Na nugetu jednoduše prošlehejte arašídové máslo, kakao a trochu mléka.

Zdroj: článek Banánové lívance - recept

Co jsou to Vánoce?

V Česku je za vrchol Vánoc považován především Štědrý den, tedy 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Většina českých rodin si na Vánoce pořídí vánoční stromeček, který ozdobí skleněnými koulemi, třpytivými řetězy, vločkami, nebo slaměnými a jinými ozdobami. Na Štědrý den lidé podle tradice nesmí celý den nic jíst, aby viděli Zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se většinou podává smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Po večeři zazvoní zvoneček, a pokud jsme byli celý rok hodní, pod stromečkem najdeme dárky od Ježíška.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Kuře na paprice pro děti

Suroviny:

  • kuře na čtvrtky nebo kuřecí stehna
  • olivový olej
  • 1–2 cibule
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • sůl
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • na zahuštění omáčky asi 10 lžic jáhlových vloček, případně jáhlové mouky

Postup:

Kuřecí maso omyjte, stáhněte z kůže, poté osolte. Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji. Přidejte sladkou papriku a dobře promíchejte. Rozhodně papriku nenechte připéct, spíše ji nechte v cibulce jen tak zavonět, aby nezhořkla.

Přidejte kuřecí maso a v hrnci ho pořádně promíchejte s cibulovo-paprikovým základem, aby v něm bylo maso pěkně obalené. Podlijte vodou, ale jen tak, aby bylo maso těsně ponořené. Nemá se totiž vařit, spíše dusit. Poté duste do změknutí masa, v tlakovém hrnci to trvá cca 35 minut.

Měkké maso vyndejte z omáčky a teď už jen omáčku dokončete. Je zapotřebí ji zahustit. Klasicky se zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně, ale protože chceme připravit zdravější variantu pro děti, zahustíme omáčku jáhlovými vločkami.

Jáhlové vločky vhoďte do omáčky, pár minut provařte a pak pořádně do hladka rozmixujte. Na závěr do omáčky vmíchejte zakysanou smetanu, která omáčku krásně zjemní.

Zdroj: článek Recepty na kuře na paprice

Cuketové bramboráky na plech v troubě

Ingredience: 500 g oloupaných brambor, 500 g cukety, 2 lžíce rostlinného oleje, 60 g ovesných vloček, 2 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka, 600 g sýru Cottage

Technologický postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C a mezitím si nastrouháme brambory a cuketu. Pak je smícháme v míse s vločkami a necháme alespoň 30 minut vločky nasáknout přebytečnou vodu ze zeleniny. Do směsi přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a důkladně těsto promícháme. Na množství z receptu použijeme 2 plechy, které vyložíme pečicím papírem a pokapeme každý lžící oleje. Na plech klademe těsto a tvarujeme na tenké placičky. Bramboráky pečeme z každé strany cca 15 minut do zlatova. Podáváme se sýrem Cottage a čerstvou zeleninou.

Zdroj: článek Cuketové bramboráky

Pikantní kapustový salát s praženými arašídy

Ingredience

  • 1 malá kapusta;
  • hrst arašídů;
  • 2 lžíce olivového oleje;
  • 3 stroužky česneku;
  • 1 - 2 lžičky chilli vloček;
  • 1 lžička soli.

Postup

Z kapusty otrhejte listy, omyjte je a důkladně osušte. Listy vložte velmi krátce na gril nad nepřímé žároviště, jakmile od roštu získají hnědé markování, listy sundejte. Trvá to asi půl minuty z každé strany. Z listů vykrojte tvrdé středy a vyhoďte je. Listy nakrájejte na tenké proužky a dejte do mísy.

Arašídy vložte na pánvičku a dejte na gril a opražte. Jakmile se rozvoní a na povrchu zezlátnou, pánvičku stáhněte, oříšky přesypte na prkénko a arašídy posekejte nahrubo.

Prázdnou pánev vraťte na gril a vlijte do ní olej a nechte ho rozehřát. Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. Dejte do oleje společně s chilli vločkami a osmažte dozlatova. Pánev stáhněte z grilu a vmíchejte k česnekovému oleji pokrájenou kapustu, osolte, posypte praženými arašídy a v pánvičce promíchejte. Ponechte v pánvičce asi 4 minuty a servírujte. Salát se hodí ke všem grilovaným tučným masům.

Zdroj: článek Grilovaná krkovice podle Pohlreicha

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Gabriela Štummerová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Jiří Dvořák


ovesné vločky při mononukleoze
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
ovestin krém recenze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.