Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PALAČINKY S TVAROHEM

OBSAH

Palačinky s tvarohem

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 250 g tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 vejce, tuk na smažení
  • marmeláda
  • špetka soli

Postup:

Pomocí ručního šlehače rozmixujte tvaroh s cukrem, mlékem a vejci a postupně přidávejte mouku. Těsto musí být dost tekuté. Smažte na pánvi vymazané tukem. Podávejte potřené marmeládou.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Hrníčkový recept

Těsto na palačinky recept bez vážení.

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • trochu krupicového cukru
  • tuk na smažení
  • oblíbená náplň

Postup:

Vejce důkladně rozkvedlejte v mléce a poté postupně přidávejte hladkou mouku se špetkou soli. Pokud chcete palačinky na sladko, přisypte ještě podle chuti cukr. Když je těsto hotové a odležené, můžete na předem rozehřátou pánev nalít rostlinný olej nebo máslo. Naběračkou pak nalévejte těsto na pánev a po osmažení palačinky do zlatavé barvy z jedné strany ji otočte a smažte i z druhé strany. Palačinky servírujte například potřené marmeládou nebo sladkým tvarohem, zabalené do rolky a posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Palačinky s tvarohem

Ingredience na těsto: cukr moučka, čokoládová poleva, 200 g tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 20 g rozinek, 500 ml mléka, 2 vejce

Postup: Rozšleháme vejce, mléko a mouku a necháme chvilku odstát. Na rozpálenou pánev nalijeme trochu těsta a palačinky smažíme z obou stran cca 2–3 minuty. Těsto by mělo vystačit na 12 středně velkých palačinek. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a rozinkami, pokud je tvaroh moc hustý, můžeme ho naředit mlékem. Hotové a tvarohem naplněné palačinky můžeme přelít čokoládou.

Zdroj: Palačinky

Nadýchané palačinky

Ingredience na těsto: 250 ml mléka, 2 lžíce vody, 2 vejce, špetka soli, 1 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce polohrubé mouky

Postup: Klasickým způsobem připravíme palačinkové těsto. Mouku však nezapomeňte prosít. Pokud v těstě nemáte žádné hrudky, můžete začít péct. Těsto nemusí ani stát v chladničce, můžete rovnou péct. Na opravdu malém množství oleje smažíme palačinky z obou stran dozlatova. Plníme například džemem, nutelou, tvarohem, povidly, prostě vším, co vás napadne.

Zdroj: Palačinky

Slané palačinky se sýrem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej na pečení 


Ingredience na náplň: 1 menší červená paprika, 100 g ředkvičkových či luštěninových klíčků, 1 hrst rukoly, 300 g měkkého tvarohu, 200 g eidamu (plátky)

Postup: Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek. Papriku, klíčky i rukolu opláchneme a osušíme. Z papriky odstraníme semena; dužinu nasekáme na drobné kostičky a smícháme je s tvarohem, který pak dle chuti osolíme. Vychladlé palačinky potřeme tvarohovou pomazánkou a poklademe plátky eidamu, rukolou a klíčky. Palačinky zarolujeme a příčně překrojíme.

Zdroj: Slané palačinky

Palačinky bez vajec

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 600 ml mléka
  • špetka soli
  • ½ sáčku vanilkového pudinku

Postup:

Všechny uvedené přísady smíchejte a na pánvičce na rozpáleném oleji smažte tenké palačinky. Těsto na přípravu těchto palačinek by mělo být trošku řidší.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Těsto na slané palačinky

Palačinka se podává obvykle plněná (tedy z jedné strany namazaná a pak zarolovaná nebo složená) nejčastěji nasladko, ale i naslano. Typickou náplní je ovoce, ať už čerstvé, nebo ve formě kompotu, marmelády, sladké pomazánky či tekuté čokolády. Zvenku, někdy i zevnitř, bývá často ozdobena šlehačkou, jogurtem, tvarohem nebo čokoládovou polevou, případně jejich kombinací. Je také možné palačinku podávat naslano, tedy plněnou například špenátem, masem, sýrem a podobně. Samotné plnění se někdy (zejména v restauracích) provádí v kuchyni před servírováním, ale zejména v domácích podmínkách probíhá častěji servírování palačinky s náplněmi na stole zvlášť, aby si jedlíci mohli sami pestře namíchat náplň dle vlastního vkusu. Recepty na palačinky jsou různé.

Zde je základní recept na palačinky:

Ingredience: 500 ml mléka, 3 hrníčky hladké mouky, 3 vejce, špetka soli, olej ke smažení (pokud nemáme nepřipalující nádobí (pánev)

Postup: V misce rozšleháme vejce s mlékem a solí, pak postupně přisypáváme mouku, ale stále šleháme. Poté rozehřejeme na pánvi trochu oleje a ušlehané těsto na něm smažíme. Vytvořenou palačinku po čase otočíme, aby se opekla oboustranně. Nakonec ji naplníme podle chuti nasladko či naslano.

Zdroj: Slané palačinky

Recept na galetky III.

Suroviny:

  • 300 g pšeničné, pohankové, nebo žitné mouky
  • 750 ml vody
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

Nejprve smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte vodu a nakonec vajíčko. Těsto nechte 1 hodinu odležet. Poté z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem opečte jednotlivé placky. Galety můžete podávat na slano, například se šunkou, vejci, sýrem, špenátem, nebo na sladko, například s tvarohem, ovocem, zmrzlinou a podobně.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Těsto na moderní palačinky

Suroviny:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli
  • rostlinný olej

Postup:

Do misky nalijte mléko, rozklepněte do něj vajíčko a důkladně rozkvedlejte. Přisypte mouku, přidejte špetku soli a znovu důkladně rozmíchejte. Těsto můžete před smažením nechat chvíli odpočinout, doporučuje se 15–30 minut. Na smažení palačinek se doporučuje používat pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem. Pánev nejprve vymažte olejem a palačinky otáčejte nejlépe za pomocí pánve nadhozem do vzduchu, můžete je otočit i mechanicky, ale při nadhozu se vám palačinky zaručeně nepotrhají.

Těsto na palačinky je poměrně univerzální a můžete je připravovat na sladko i na slano. Tradiční je palačinky potírat marmeládou, vynikající je třeba meruňková nebo jahodová, skvěle také palačinky chutnají s nejrůznějšími ovocnými dresinky, medem, nutelou, švestkovými povidly či sladkým tvarohem. Srolované, přehnuté či poskládané palačinky můžete dozdobit a dochutit šlehačkou, pocukrovat moučkovým, vanilkovým či skořicovým cukrem, přelévat máslem nebo smetanou. Zdobit je lze třeba nastrouhanou čokoládou nebo oříšky.

Na tradiční sladkou náplň použijte například 250 g měkkého tvarohu, 80 g rozinek, špetku skořice, 2 lžíce mléka, 1–2 sáčky vanilkového cukru a 1 lžíci strouhaného kokosu.

Co se týká slané varianty palačinek, můžete vybírat mezi masovou směsí, špenátem, tepelně upravenými vejci. A poté je zapéct se sýrem, skvělá a chutná je třeba i smetanová zálivka s kořením.

Slanou náplň můžete vytvořit například ze 3 lžic olivového oleje, 1 šalotky, 200 g čerstvého špenátu, špetky soli a 120 g parmazánu.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Palačinky se špenátem

Suroviny:

  • 4 dl mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej

Na náplň:

  • listový špenát
  • 2 kuřecí prsa
  • koření na kuře
  • 1 smetana ke šlehání
  • česnek
  • 200 g tvrdého sýra

Postup:

Z mouky, vejce a mléka si připravte těsto na palačinky, chvilku nechte odpočinout a poté smažte tenké palačinky. Na oleji osmahněte kuřecí prsa nakrájená na nudličky, přidejte koření a sůl. Když je maso měkké, přidejte do pánve špenát, krátce poduste, přidejte smetanu, sůl a česnek. Hotovou směsí naplňte palačinky a složte je do kornoutku. Palačinky těsně před podáváním posypte strouhaným sýrem a dejte na 3 minuty zapéct.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Jablečné palačinky

Suroviny:

  • 750 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • jablka
  • 2 lžíce bílého vína
  • rostlinný olej nebo máslo na smažení
  • špetka soli
  • skořicový cukr na ozdobu

Postup:

Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. S trochou mléka a mouky rozšlehejte vejce. Poté přilijte zbylé mléko, víno, cukr, špetku soli a přidejte jablka. Ze směsi vymíchejte hladké těsto. Na pánvičce rozpalte olej a připravte silnější palačinky. Hotové palačinky pak posypte skořicovým cukrem.

Zdroj: Recepty na výborné palačinky

Palačinky naslano

Ingredience na těsto: 1 špetka soli, 1 lžička mleté sladké nebo pálivé papriky, 200 g hladké mouky, 100 g mascarpone (nebo tavený sýr), 1–2 vejce, 1 dl rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 0,5 l mléka

Postup: Ze soli, mouky, vajec a mléka připravíme těsto na palačinky. Každou palačinku potřeme taveným sýrem, zavineme a potřeme olejem s utřeným česnekem a pálivou nebo sladkou paprikou.

Zdroj: Palačinky

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Výborné palačinky

Ingredience na těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polotučného mléka, 1 vejce (nemusí být), 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Do mísy dáme mouku, polotučné mléko (raději vždy o trošku více mléka než mouky), vejce a vanilkový cukr. Těsto necháme půl hodiny odležet v chladničce. Pánvičku potřeme mašlovačkou jemně olejem, těsto nalijeme přes celou pánev a palačinku z obou stran usmažíme dozlatova. Hotové palačinky potřete podle své chuti.

Zdroj: Palačinky

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka

Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.

Zdroj: Celerová pomazánka


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP