Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Osmahneme ji na másle. Pangasia mezitím omyjeme, osušíme a položíme na cibuli, zprudka orestujeme, podlijeme trochou vody, osolíme, okmínujeme a přidáme trochu mleté sladké papriky. Pár minut dusíme, ryba je velmi rychle hotová. Pangasia na másle podáváme s různě upravenými brambory nebo zeleninovým salátem.
Podle některých zdrojů je pangasius ryba, jejíž maso v minulosti obsahovalo škodlivé látky (malachitovou zeleň – kancerogenní přípravek k hubení parazitů na tělech ryb, či různé druhy hormonů).
Co se týče nutričních hodnot, není pangasius pro lidský organismus nikterak výrazně přínosný.
Účinky na zdraví ovlivňují chovy na farmách, a to tím, čím ryby krmí.
Ingredience: 500 g filetů z pangasia, sůl, mletý pepř, limetka nebo citron, 100 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 150 ml piva, 1/4 prášku do pečiva, 1 vejce, bylinky, olej na smažení
Technologický postup: Filety pokapeme šťávou z limety, osolíme a opepříme. Z hladké mouky, piva, prášku do pečiva a vejce umícháme hladké těstíčko, které můžeme dochutit bylinkami nebo kořením podle chuti. Rybu protáhneme v hrubé mouce, namáčíme do těstíčka a zvolna smažíme.
Ingredience: 500 g pangasia, 1/2 citronu, sůl, 4 vejce, 250 g tvrdého sýra
Technologický postup: Rybu trochu pokapeme citronem, osolíme a vložíme do zapékací mísy. V misce rozklepneme vejce a přidáme nastrouhaný sýr. Sýr může být nastrouhaný i nahrubo. Směs důkladně zamícháme. Pangase přelijeme sýrovou hmotou, pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova. Rybu zapečenou se sýrem nakrájíme na kousky, rozdělíme na talíře a můžeme podávat. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory či bramborová kaše.
Ingredience: 500 g pangasia, 1 lžíce olivového oleje, 200 g rajčat, 50 g šalotky, sůl, mletý pepř, tymián, rozmarýn, majoránka, provensálské bylinky, 1 lžíce másla
Technologický postup: Šalotky nakrájíme nadrobno, rajčata na plátky. Dno pekáče zalijeme olejem, do něj rozprostřeme nasekané šalotky a pokryjeme plátky rajčat, na které položíme osolená a okořeněná filátka ryby. Pečeme v troubě při 180 °C 20 minut. Několik minut před koncem pečení přidáme trochu másla pro zjemnění vypečené šťávy. Vložíme na několik minut zpět do trouby a pak ihned podáváme.
Ingredience: 500 g pangasia, 1 cibule, 3 lžíce másla, 350 g mražené zeleninové směsi, grilovací koření na ryby s citronem, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl, mletý kmín
Technologický postup: Filety mraženého pangasia necháme rozmrazit a osušíme. Na filety přidáme podle chuti sůl, pepř. Takto připravené maso dáme do pekáče a nahoru ještě přidáme podle chuti mletý kmín, mletou sladkou papriku a grilovací koření na ryby s citronem. Cibuli očistíme, nakrájíme na malé kostičky a posypeme jí filety pangasia v pekáčku. Na každý filet položíme 2 plátky másla. Kolem filet do pekáčku vysypeme mraženou zeleninovou směs podle toho, jakou máme rádi. Podlijeme troškou vody. Ten, kdo nemá zeleninu rád, může ji klidně vynechat. Pangasia pečeme v předehřáté troubě asi 20–30 minut. Pečené filety podáváme ještě teplé, nejlépe s vařenými nebo pečenými brambory.
Postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout, mezitím si nadrobno nasekáme čerstvý tymián. Poté rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Filé opečeme na másle z obou stran a podáváme. Losos na másle je výborný s bramborovou přílohou.
Ingredience: 3 cibule, 80 g másla, 1 stroužek česneku, 1,5 l vody, 4 veky, zeleninový vývar, provensálské koření, sůl, pepř.
Postup: Na másle orestujeme cibuli s trochou česneku, zalijeme vodou, osolíme a přidáme trošku zeleninového vývaru. Na konci vaření přidáme pepř a provensálské koření. Polévku podáváme s kousky veky osmaženými na másle, nastrouhaným sýrem a zelenou petrželkou.
Technologický postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout. Čerstvý tymián nasekáme nadrobno. Rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Rybí filé opečeme na másle z obou stran a podáváme s bramborovou přílohou, lososa přelijeme výpekem.
Ingredience: 4 pstruzi, 100 g mrkve, 100 g cibule, 100 g kořenové petržele, 100 g řapíkatého celeru, 50 g másla, snítka tymiánu, snítka oregana, sůl, drcený kmín, 4 cl koňaku
Ingredience na špenát: 400 g listového špenátu, 4 stroužky česneku, 50 g másla, sůl
Postup: Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a orestujeme dozlatova na másle. Přidáme sekané bylinky, kmín a zakápneme koňakem. Osolíme. Ze pstruha vyřízneme páteř stranou od hřbetu. Pstruha osolíme a opeříme, pokapeme koňakem a postavíme na pečicí papír. Rozevřeme jej a naplníme zeleninovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme cca 15−20 minut na 180 °C.
Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Česnek nasekáme na plátky a orestujeme na másle. Přidáme špenát, osolíme a promícháme.
Ingredience: 700 g mrkve, 500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 lžíce másla, kmín, sůl, 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, voda nebo vývar
Technologický postup: Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle. Maso omyjeme, nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Dusíme doměkka, můžeme podlít trochou vody. Ke konci dušení přidáme mrkev, kterou jsme oškrábali a nakrájeli na jemná kolečka. Lehce podlijeme (pokud je to třeba), promícháme a dusíme jen na hranici měkkosti mrkve. Můžeme lehce zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo jíškou. Ochutíme špetkou muškátového květu, cukru a případně dosolíme. Podáváme s různě upravenými bramborami.
Kluci v akci nejdříve na másle orestují oškrábané a nakrájené brambory, šalotku a na závěr cuketu. Zalijí to vodou nebo vývarem, osolí, krátce povaří a rozmixují s taveným sýrem na hladký krém, ochutí muškátovým oříškem. Podávají s kousky smaženého pstruha.
Ingredience: 2 kostky droždí, 1 cibule, 100 g másla, 100 g taveného sýru, sůl, pepř mletý, pažitka
Technologický postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, tavený sýr a mícháme do rozpuštění a propojení ingrediencí. Dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a nasekanou pažitku. Po vychladnutí mažeme nejlépe na tmavé pečivo.
Ingredience: 500 g mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 400 g mraženého hrášku, 1 lžička cukru, 1 200 ml vody, 650 g vepřové plece, 1 cibule, sůl, mletý pepř, muškátový květ, 3 lžíce citronové šťávy, máslo
Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli zpěníme na másle, přidáme kostky masa, chvíli restujeme. Potom podlijeme polovinou vody, posypeme solí i pepřem a dusíme do poloměkka. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájenou mrkev, mražený hrášek, cukr, citronovou šťávu a podle chuti dosolíme, dopepříme a dochutíme muškátovým květem. Přidáme zbylou vodu a dusíme doměkka. Nakonec maso s hráškem a mrkví zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a zjemníme kouskem másla. Krátce povaříme a odstavíme. Maso s hráškem a mrkví podáváme s vařenými bramborami.
Technologický postup: Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme kostičku kvasnic, jakmile se rozpustí, rozklepneme do pánve také 4 celé vejce a usmažíme hodně hustou vaječinu. Po zchladnutí zamícháme směs s jedním pomazánkovým máslem, dosolíme a dopepříme, kdo má rád, může přidat česnek.