Téma: 

pastiňák


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PASTIŇÁK

Grilovaný pastinák

Suroviny:

  • několik pastináků
  • olivový olej
  • kmín, rozmarýn

Postup:

Pastinák omyjte, oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Nasypte na plech, pokapejte olivovým olejem, lehce posypte kmínem nebo rozmarýnem a pečte v troubě na grilu do zlatova nebo hněda.

Detail odstavce: Grilovaný pastinák
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Vaječná pomazánka z pastináku a mrkve

Suroviny:

  • 10 ks natvrdo uvařených vajec
  • 2 cibule
  • 1 větší pastinák
  • 1 mrkev
  • 200 ml majonézy
  • petrželka, sůl, pepř

Postup:

Očištěnou mrkev a pastinák nastrouhejte na jemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, stejně tak zelenou petrželku. V míse promíchejte pastinák, mrkev, cibuli, majonézu a vidličkou rozmačkané vaječné žloutky, směs osolte a opepřete. Nakonec do pomazánky vmíchejte nasekané vaječné bílky a petrželku.

Detail odstavce: Vaječná pomazánka z pastináku a mrkve
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastinák s vepřovými žebírky

Suroviny:

  • 3 pastináky
  • 500 g vepřových žebírek
  • 125 ml sójové omáčky
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • grilovací koření

Postup:

Pastinák omyjte, oškrábejte a nakrájejte nejprve na tenké pátky, poté na tenké proužky. Troubu rozehřejte na 180 stupňů a dejte péct vepřová žebírka, nezapomeňte je podlévat vodou. Maso by mělo být šťavnaté, ale na povrchu křupavé. Až budou žebírka hotová, slijte šťávu z pekáče na pánev a přimíchejte zbylé ingredience. Omáčku vařte, než zhoustne. Pastinák servírujte do salátové mísy, pokryjte jej vepřovými žebírky a nakonec přelijte omáčkou.

Detail odstavce: Pastinák s vepřovými žebírky
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Rozdíl mezi pastinákem a petrželí

Ano, nezřídka se stává, že je pastinák zaměňován za petržel. Ale rozdíly mezi nimi jsou:

  • především v chuti – petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák, ten je sladší a připomíná spíš mrkev;
  • ve vzhledu – i když se jejich kořeny velmi podobají, rozdíl je patrný podle nati: místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené, kdežto petržel kulaté, jasně vystouplé a oblé; u petržele roste nať téměř přes celý vršek kořene, kdežto u pastináku vyrůstá ze středu a nezabírá tak velkou část;
  • ve vůni;
  • pastinák netrpí rzivostí kořenů, roste dobře i ve vyšších polohách a dobře přezimuje na záhoně.

Detail odstavce: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Hustá polévka z pastináku

Suroviny (pro 2–4 porce):

  • 300 g kořene pastináku
  • 3 brambory
  • 1 pórek
  • 3 lžíce krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • sůl
  • petrželka

Postup:

Pastinák, brambory a pórek dobře očistěte a omyjte. Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na 2 lžících oleje. Zalijte 1,2 l vody, osolte a přiveďte k varu. Poté přidejte pastinák a brambory nakrájené na kostičky. Vše uvařte do měkka. Mezitím na zbylém oleji opražte hrubou krupici, přidejte ji do polévky a chvíli povařte. Hustou polévku posypte na talíři strouhaným sýrem.

Detail odstavce: Hustá polévka z pastináku
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Obalovaný pastinák

Suroviny:

  • 4 větší pastináky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce suchého bílého vína
  • 2–3 lžíce octa
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • masový vývar
  • na trojobal: strouhanka, hladká mouka, vejce, mléko

Postup:

Očištěné pastináky podélně nakrájejte a dejte vařit do vývaru, osolte, výrazně okořeňte a dle chuti přidejte ocet. Pastinák nesmí být uvařený příliš doměkka. Po uvaření jej z vývaru vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím rozdrťte česnek, promíchejte ho se solí, vínem a špetkou mletého pepře. Touto směsí potírejte kousky pastináku, obalujte je v trojobalu a smažte na oleji do zlatova.

Detail odstavce: Obalovaný pastinák
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastináková bábovka s ořechy a rozinkami

Suroviny:

  • 1 pastinák
  • 4 vejce
  • 1 hrst rozinek
  • 1 dcl hnědého rumu
  • 150 g másla
  • 2 hrnky cukru
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek sekaných ořechů
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • špetka soli

Postup:

Rozinky propláchněte horkou vodou a nechte je nabobtnat v rumu. Pastinák omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemno. Z bílků čtyř vajec vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny, přidejte ořechy, pastinák a zakysanou smetanu. Do hmoty vmíchejte opatrně sníh a nakonec zapracujte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Vymazanou a vysypanou formu naplňte hotovým těstem. Toto množství je myšleno pro velkou bábovkovou formu! Pokud máte klasickou formu, použijte poloviční množství surovin. Pečte v předehřáté troubě při 150 stupních 50–60 minut.

Detail odstavce: Pastináková bábovka s ořechy a rozinkami
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

ROZDÍL MEZI PASTINÁKEM A PETRŽELÍ

Použití pastináku v kuchyni

Pastinák má chuť podobnou sladší petrželi. Konkrétně má mléčně jemnou chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Pastinák lze konzumovat syrový či tepelně upravený (stejně jako jinou kořenovou zeleninu). Jí se vařený, zapečený, osmažený či dušený, přidává se do polévek, omáček a představuje i ideální přílohu k masu. Hodí se také do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré. Plody mohou být použity dokonce jako koření do polévek či omáček.

Detail odstavce: Použití pastináku v kuchyni
Zdroj: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí
Zveřejněno: 24.6.2015

PASTIŇÁK

Pastinák s kuřetem a cuketou

Suroviny:

  • 150 g pastináku
  • 200 g cukety
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g grilovaných, pečených nebo vařených kuřecích prsou
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • voda nebo suché bílé víno k podlití

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a přisypte očištěný a na hrubo nastrouhaný pastinák, zasypte římským kmínem a kari kořením a za občasného míchání lehce restujte. Mezitím si připravte cuketu. Podélně ji rozřízněte a nakrájejte na větší kousky, přidejte do pánve k pastináku a vše promíchejte, přiklopte poklicí a duste, než cuketa změkne, podle potřeby podlévejte vodou nebo bílým vínem. Na závěr vaření vmíchejte do směsi bílý jogurt a kousky předem připraveného kuřecího masa. Nechte společně prohřát a můžete podávat.

Detail odstavce: Pastinák s kuřetem a cuketou
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Příloha z pastináku a brambor

Suroviny:

  • 300 gramů pastináku
  • 300 gramů brambor
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce vývaru ze zeleniny
  • 2 sterilované okurky
  • 1 dcl zakysané smetany
  • sůl, kmín, pepř, lžička estragonové hořčice, špetka vegety

Postup:

Pastinák a brambory nakrájejte na kostky, cibuli na drobno. Na oleji nejprve osmahněte cibulku, pak přisypte brambory a pastinák, vše opečte a zaprašte moukou. Přidejte pepř, kmín, sůl a podlijte vývarem ze zeleniny, přilijte sklenici teplé vody a pomalu duste do měkka a do vypaření tekutiny.

Mezitím si nakrájejte sterilované okurky, promíchejte je s hořčicí, přidejte lžíci teplé vody a nalijte na přílohu. Krátce prohřejte, promíchejte a zalijte smetanou se špetkou vegety. Podávejte jako teplou přílohu k rozmanitým pokrmům z masa.

Detail odstavce: Příloha z pastináku a brambor
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastinák zapečený s cuketami

Suroviny:

  • menší cukety a pastináky (množství podle počtu strávníků a podle toho, zda děláte jako hlavní jídlo, nebo jen jako přílohu)
  • 100 ml smetany na vaření
  • provensálské bylinky
  • sůl
  • máslo

Postup:

Cukety i pastináky kolmo rozřízněte a nakrájejte na plátky. Poté naskládejte střídavě do pekáče nebo na plech, a to tak, aby se zelenina zlehka překrývala. Dobře osolte a posypte provensálskými bylinkami. Rozpusťte kousek másla a zeleninu jím zlehka pokapejte. Nakonec vše ještě lehce polijte smetanou, stačí pár lžiček na jeden plech. Pečte ve vyhřáté troubě cca 20 minut na 180 stupňů. Vhodné nejen jako příloha, ale i jako hlavní jídlo.

Detail odstavce: Pastinák zapečený s cuketami
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastinákové muffiny

Suroviny:

  • 200 g pastináku
  • 100 g mandlí
  • 1 pomeranč
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 120 ml javorového sirupu
  • 2 vejce
  • špetka soli

Postup:

Pastinák omyjte, oloupejte, nastrouhejte na jemno, vložte do utěrky a trochu vymačkejte. Mandle opražte na sucho v nepřilnavé pánvi a po vychladnutí je nakrájejte na nudličky. Pomeranč dobře omyjte v horké vodě a osušte. Kůru na jemno nastrouhejte, šťávu vymačkejte a obojí promíchejte se smetanou. Smíchejte mouku s práškem a prosejte do mísy. Předehřejte si troubu na 180 °C.

Důlky formy na muffiny vyložte papírovými košíčky odpovídající velikosti nebo je jen můžete vymazat máslem. Máslo utřete s javorovým sirupem a solí do pěny. Postupně vetřete i vejce a střídavě přidávejte smetanu s pomerančem a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vpracujte pastinák a mandle. Těsto pak rozdělte do formy a pečte 35 minut, přičemž asi po 10 minutách stáhněte teplotu na 150 °C.

Detail odstavce: Pastinákové muffiny
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastináková polévka se smetanou

Suroviny:

  • 500 g pastináku
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru (může být i drůbeží vývar nebo voda)
  • 250 ml smetany 31%
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 2 krajíce chleba
  • 1 svazku pažitky

Postup:

Pastinák omyjte, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli pokrájejte na drobno. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibulku a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte pastinák a krátce jej opečte. Zaprašte moukou a orestujte. Po chvilce zalijte studeným vývarem nebo vodou a promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 45 minut. Potom polévku rozmixujte, vlijte do ní smetanu, prohřejte ji a dochuťte solí a pepřem. Česnek nakrájejte na plátky a krátce opečte na oleji. Vyjměte jej a v oleji opečte chleba. Z opečeného chleba můžete vykrajovat například kolečka, na která položíte plátky česneku. Na talíři je zalijte polévkou a na závěr posypte nasekanou pažitkou.

Detail odstavce: Pastináková polévka se smetanou
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

PASTIŇÁK

Pastinák recepty

Pastinák charakterizuje mléčně jemní chuť s cukernatými a kořenovitými podtóny. Jí se vařený, zapečený, osmažený nebo dušený, přidává se do polévek, omáček, je ideální přílohou k masu (v minulosti se používal místo brambor). V některých kuchyních se využívá specificky, například Irové z něj vaří pivo, dělají se z něj marmelády. V mnoha zemích se používá jako salátová zelenina a často nahrazuje celer nebo petržel. Vzhledem k vyššímu obsahu silicí by se neměl požívat ve velkém množství. Ale častější zařazení menšího množství prospívá zdraví. Při přípravě jej vhodně doplňují bazalka, kopr, petrželka, tymián či estragon.

Když připravujete pastinák ke konzumaci, měli byste odstranit jednak natě, jednak drobné kořínky okolo hlavního kořene. Poté kořen omyjte, tence oloupejte a podélně nakrájejte na silnější plátky. Větší kořeny rozdělte na čtvrtiny a vyjměte dřevnatý střed. Takto již můžete pastinák vařit. Vaří se asi 20 až 25 minut (dle velikosti) v osolené vodě (případně mléce), připravit jej můžete také v páře. Pastinák na slano můžete využít například pro přípravu kaší (v kombinaci s brambory či mrkví), příloh nebo krémových polévek. Jeho vlastní, nasládlá chuť pak vybízí k použití na sladko, například do dortů a koláčů ve formě pyré, jehož příprava je velmi snadná. Stačí do rozmixovaného pastináku (cca 800 gramů) přidat trochu másla (50 gramů), lžíci medu a skořici. Poté pyré zlehka dosolte a dopepřete dle vlastní chuti. Níže vám nabízíme další možnosti přípravy této kořenové zeleniny.

Detail odstavce: Pastinák recepty
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

ROZDÍL MEZI PASTINÁKEM A PETRŽELÍ

Rozdíly v původu, růstu, vzhledu a chuti

Pastinák setý, lidově „pastiňák“, je vytrvalá bylina, která může dosahovat výšky 30─100 cm. Rostlina kvete žlutými až žlutozelenými květy ve druhém roce života, přičemž doba květu časově spadá do doby letních prázdnin (tedy červenec a srpen, případně i počátek září). Rostlinu můžeme nalézt v teplejších oblastech, kde je schopna získat alespoň trošku slunečního záření. Co se jejího původu týče, pochází z Kavkazu, Blízkého východu a Střední Asie, postupně však zdomácněla v Evropě a loděmi byla převezena do Ameriky a Austrálie, kde se následně začala pěstovat. Kořeny pastináku jsou mnohdy připodobňovány známější kořenové zelenině, a sice petrželi. Pastinák lze ale od petržele velice snadno odlišit, má totiž mnohem výraznější chuť a větší kořen.

Zde můžete vidět, jak vypadá pastinák.

Petržel pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Petržel (stejně jako většina miříkovitých rostlin) je dvouletá rostlina, která první rok vytváří přízemní růžici listů a shromažďuje zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby z ní druhý rok vyrostla mohutná lodyha s okoličnatým květenstvím, kdy plodem je nažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní a petržel zahradní italská, u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem.

Zde můžete vidět, jak vypadá petržel.

Detail odstavce: Rozdíly v původu, růstu, vzhledu a chuti
Zdroj: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí
Zveřejněno: 24.6.2015

PASTIŇÁK

Co je to pastiňák

Pastiňák je lidový název pro pastinák setý (Pastinaca sativa), vytrvalou bylinu, která patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), stejně jako mrkev, petržel, celer, kmín, fenykl a další. Pochází z Kavkazu, Blízkého Východu a Střední Asie, postupně zdomácněla v Evropě a loděmi byla převezena a následně pěstována i v Americe a Austrálii. Pěstuje se pro svůj zdužnatělý aromatický kořen, jenž je na povrchu lehce zahnědlý a uvnitř se skrývá bílá dužina. Rostlina může dosahovat výšky 30–100 cm, ve druhém roce života kvete žlutými až žlutozelenými květy, a to v období července a srpna, případně i počátkem září.

Pastinák obsahuje až 80 % vody a je bohatý na sacharidy. Kořen pastináku je bohatým zdrojem vitamínů, zejména pak vitamínu C. Z minerálních látek v něm můžete najít draslík, fosfor, síru a chlór. Obsahuje také hodně vlákniny. Pokud vás zajímá jeho energetická hodnota, pak vězte, že 100 g pastináku má přibližně 55 kalorií, což je asi 230 kilojoulů. Zajímavou látkou je alkaloid pastinacin, díky němuž má kořen pastináku močopudné účinky a působí proti nadýmání. Římané věřili, že kořeny pastináku působí jako afrodiziakum.

Pokud máte zahrádku, můžete si pastinák vypěstovat sami. Jde o nenáročnou plodinu. Semena pastináku vysévejte na začátku jara, nejlépe v březnu, a to 3–4 semena přibližně 35 cm od sebe a do hloubky 2–3 cm. Aby pastinák prospíval, potřebuje úrodnou, poměrně lehkou půdu a dostatek slunečních paprsků, vybírejte tedy světlá stanoviště. Rostlinu nezapomeňte pravidelně okopávat a zalévat. Kořeny se sbírají po odkvětu rostliny, kdy se vyjmou ze země a přezimují ve vlhčím písku či v pařeništi. Pokud nemáte tu možnost, uložte pastinák do utěrky či papírového sáčku a vložte do lednice. Plody se sbírají po dozrání a suší se. Pozor – sbírání holýma rukama může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci nebo podráždění kůže.

Detail odstavce: Co je to pastiňák
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

ROZDÍL MEZI PASTINÁKEM A PETRŽELÍ

Složení

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech petržele je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Petržel dále obsahuje myristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další látky. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je rovněž zdrojem provitaminu A, vitaminů B, C, E a minerálních látek (draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu). List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Nejhodnotnější je v tomto směru kořen pastináku. Mimo jiné se traduje, že užití kořene pastináku spolu s mlékem příznivě působí na léčbu dnes už nepříliš rozšířených souchotin. Římané také věřili, že jsou kořeny pastináku afrodiziakem. Pastinák obsahuje velké množství draslíku (600 mg ve 100 g), též je cenným zdrojem vlákniny. Co se energetické hodnoty týče, 100 g pastináku má přibližně 55 kilokalorií, což je asi 230 kilojoulů.

Detail odstavce: Složení
Zdroj: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí
Zveřejněno: 24.6.2015

PASTIŇÁK

Vepřová panenka na medu

Suroviny:

  • 600 gramů vepřového masa (panenky)
  • 2 větší karotky
  • 2 pastináky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Karotky a pastináky omyjte, oloupejte a nakrájejte na delší širší plátky. Na teflonové pánvi rozehřejte polovinu oleje, vložte do něj nakrájenou zeleninu a pomalu opékejte za občasného obracení, než bude zelenina měkká, ale stále křupavá. Ke konci přidejte lžíci másla, zeleninu osolte, opepřete, ještě krátce opečte, vyjměte z pánve a uložte v teple.

Vepřovou panenku odblaňte, nakrájejte na medailonky, potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Pánev od zeleniny vytřete papírovou utěrkou, rozehřejte na střední teplotu a medailonky v ní po obou stranách opečte. Ke konci přidejte med, druhou lžíci másla a nechte krátce zkaramelizovat.

Zeleninu rozdělte na talíře, položte na ni medailonky a ihned podávejte. Ideální přílohou jsou vařené nebo pečené nové brambory.

Detail odstavce: Vepřová panenka na medu
Zdroj: Pastiňák
Zveřejněno: 21.7.2014

ROZDÍL MEZI PASTINÁKEM A PETRŽELÍ

Recepty s pastinákem

Polévka s pastinákem a jablky

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule (nadrobno pokrájená), 2 střední pastináky, 2 střední jablka (lepší jsou zelené druhy s příjemně nakyslou chutí), 4 hrnky zeleninového vývaru, sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.

Postup: Na oleji osmažíme pastinák a cibuli (přibližně 5 minut). Poté přidáme vývar, jablka, sůl a koření a vaříme na mírném ohni 20─30 minut. Necháme trochu vychladnout a následně vše rozmixujeme. Polévku podáváme dobře vychlazenou, případně (v chladných dnech) ohřátou.

Obalovaný pastinák

Ingredience: asi 4─5 větších pastináků, 4─5 stroužků česneku, 1 polévková lžíce suchého bílého vína, několik polévkových lžic octa, špetka mletého pepře, sůl, olej, různá koření (kari, mletá paprika sladká i pálivá, majoránka...), slepičí nebo jiný masový vývar, suroviny na klasický trojobal (hladká mouka, vajíčko, strouhanka).

Postup: Oloupané pastináky rozkrojíme na půlky, jež pak rozkrojíme podélně opět na poloviny. Rozkrájený pastinák dáme vařit do vývaru, který osolíme, velmi vydatně okořeníme a „ooctujeme‟. Větší množství koření se do vývaru přidává proto, že kořen pastináku při vaření tyto chutě „nasává‟ a tím se společně se základní pastinákovou chutí (trochu nasládlá, ovšem také jemně pikantní) vytváří výsledný chuťový efekt. Při vaření je třeba pastinák kontrolovat, aby se neuvařil příliš doměkka (musí zůstat trochu tvrdý). Po uvaření pastinákových kořenů slijeme již dále nepoužitelný vývar, pastinák necháme chladnout a mezitím rozdrtíme česnek, který promícháme se solí, bílým vínem a malou špetkou mletého pepře. Vzniklou kašičkou pak potíráme uvařené kousky pastináku, jež následně „klasicky‟ obalíme (nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance). Poté pastinák smažíme na přiměřeném množství kvalitního oleje. Můžeme podávat jako hlavní jídlo s vařeným bramborem, tatarkou a okurkovým salátem nebo jako studenou pochoutku k vínu či pivu.

Míchaný salát

Ingredience: 1 patison, 1 menší hrst velkých krup, 1 pastinák, 1 oloupaná okurka, 1 velká zelená kapie, 1 hrst fazolí mungo, 5 stroužků česneku, 5 polévkových lžic octa (ideální je kombinace vinného a lihového půl na půl), 5 polévkových lžic olivového oleje, 5 kávových lžiček jemně mletého zázvoru, 5 kávových lžiček sójové omáčky, bílý jogurt, na špičku lžičky cukru, sůl dle chuti.

K ozdobení: květy sedmikrásky a lístky zelené petrželky.

Postup: Nejprve dáme vařit kroupy (vaří se asi 23─25 minut) do neslané vody, přičemž vodu osolíme těsně před dovařením. Oloupaný pastinák nakrájíme na malé kostičky, nasypeme do slané vroucí vody a vaříme (asi 13–19 minut) na skus. Poté dáme vařit fazole mungo (vaří se asi 9 minut; solíme stejným způsobem jako kroupy), které vaříme také na skus. Omytý a oloupaný patison nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 cm a ty vsypeme do studené vody. Jakmile voda začne vřít, osolíme ji. Patison vaříme také na skus (asi 3 minuty). Vše uvařené scedíme a necháme vychladnout. Očistíme a nakrájíme na malé kostičky zelenou kapii, již blanšírujeme (krátce spaříme) přibližně 3 minuty. Mezitím oloupeme a na kostičky (zhruba stejné velikosti jako patisonové) nakrájíme okurku, kterou blanšírujeme skutečně jen okamžik. Hned poté ji prudce ochladíme studenou vodou. V míse dobře promícháme podrcený česnek, sůl, cukr, ocet, olej, zázvor a sójovou omáčku, aby vznikla hutná kašička. K ní přisypeme všechnu upravenou zeleninu a přidáme neochucený bílý jogurt. Opatrně, ale důkladně vše promícháme a salát dáme vychladit. Podáváme v miskách a zdobíme květy sedmikrásky a lístky kadeřavé petrželky.

Detail odstavce: Recepty s pastinákem
Zdroj: Rozdíl mezi pastinákem a petrželí
Zveřejněno: 24.6.2015