Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PATRO V PUSE KRVAVÉ

OBSAH

Jak se plete vánočka

Vánočku můžeme plést najednou ze šesti pramenů nebo jednodušším způsobem, to znamená, že se naskládají tři patra na sebe. Skládaná vánočka se plete celkem z devíti pramenů. Spodní patro se plete ze čtyř pramenů, které se mírně promáčkne, aby nám prostřední patro dobře drželo. To uděláme tak, že upleteme klasický cop ze tří pramenů. Poslední patro se splete do spirály ze dvou pramenů. Okraje z obou stran přimáčkneme dohromady a vtlačíme pod vánočku, aby se nám nerozpletly. Před pečením ji můžeme ještě vyztužit špejlemi.

Zde se můžete podívat na další způsoby, jak plést vánočku.

Zdroj: Vánočka

Diskuze

V diskuzi POCIT SPÁLENÉHO JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomir Veronek.

Dobrý den už 6 měsíců mam problém bolí mne patro jazyk rty mne sváděj někdy patro za zubama jako když mám odřené a někdy mne svědí uši pravé vněm byla plíseň jednou sem se vzbudil a nemohl jsem hýbat čelistí a prozatím mne nemůže nikdo pomoc už jsem mněl mnoho vyšetření krve a magnetu někde nic dal bych všechno za pomoc a radu moc dekuji Drahoš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocit spáleného jazyka

S čím konzumovat arašídové máslo

V první řadě nutno podotknout, že by se mělo jíst s mírou. Nikdo vám nemůže radit, jak a s čím jíst arašídové máslo. Můžete si ho dávat samotné třeba na lžičce, nebo jím namazat toustový chléb, anebo ho přidávat ke kouskům ovoce. To, jakým způsobem ho budete jíst, je jen na vás, ale každý stejně jednou skončí se lžičkou v puse. Arašídové máslo dokáže tělu okamžitě dodat energii a pro sportovce je tak ideální volbou. Nezapomínejte na dostatečný příjem zdravých tuků, kdy je arašídové máslo tou správnou volbou.

Zdroj: Použití arašídového másla

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi POTÍŽE PO OZAŘOVÁNÍ HLAVY A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Haragova.

Dobrý den,
mám zhobný novotvar příušní žlázy.
Momentálně prodělávám ozařování. mám ji 14dní .V puse mám hodně aftů a zdurělé mandle.Hodně to bolí . Zatím kloktám šalvej . Můžete mě prosím poradit ,co bych si mohla na to dát?
Moc děkuji s pozravem Haragová Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potíže po ozařování hlavy a krku

Tiramisu

Ingredience: 2 pomazánková másla bez příchuti, 2 smetany ke šlehání, 3/4 hrníčku moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, uvařená silná černá káva, rum, kakao

Postup: Pomazánkové máslo ušleháme se smetanou a cukrem. Připravíme si uvařenou kávu, do které nalijeme 4 lžíce rumu. Piškoty namáčíme v kávě s rumem a urovnáváme na dno misky nebo dortové formy. První patro piškotů pak potřeme krémem (ušlehaná smetana s pomazánkovým máslem) a skládáme druhou vrstvu piškotů. Na druhou vrstvu opět nanášíme krém, který posypeme kakaem. Tiramisu necháme do druhého dne vychladit v ledničce.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Diskuze

V diskuzi MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milánské špagety originální recept

MOSPILAN 20 SP

Pro ty, kteří chtějí použít dostupný postřik i pro zahrádkáře, mohou použít Mospilan. Mospilan obsahuje acetamiprid. Mospilan je k dispozici v běžné obchodní síti i pro maloodběratele.

Mospilan je postřikový systémově působící insekticid ve formě vodou rozpustného prášku. Je určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců. Uplatňuje se při ochraně rostlin proti škůdcům působících škody sáním a požerem. Mospilan je primárně určený na ochranu rostlin proti mšici chmelové, mandelince bramborové, vlnatce krvavé a obaleči jablečnému, molicím, třásněnkám, puklicím, blýskáčce řepkové a krytonoscům.

Cena a dostupnost

Mospilan je běžně dostupný v maloobchodní síti. Lze ho objednat i po internetu. Zde můžete vidět kolik stojí, a které internetové obchody ho nabízejí: pilatka švestková Mospilan.

Zdroj: Pilatka švestková nepřežije postřiky přípravkem Calypso

Hovězí steak na kontaktním grilu

Ingredience: 150 g hovězího masa vhodného na steaky (flank, svíčková, rumpsteak a podobně), plátek silný 2,5–3 cm, hrubě mletý pepř, hrubě mletá sůl

Postup: Maso necháme odležet. Před použitím můžete opepřit. Na přiklápěcím kontaktním grilu grilujeme 1 minutu na nejvyšší teplotu. Teplotu mírně ubereme a grilujeme ještě 4 minuty. Maso vložíme zhruba na 5 minut do trouby předehřáté na 80 °C a necháme odpočinout. Poté dochutíme solí a pepřem.

TIP: Na steak je nutné použít velmi kvalitní maso. Stupeň propečení záleží na tloušťce plátku, proto dbáme, aby byl plátek všude stejně vysoký. Důležitá je první fáze prudkého zapečení, aby z masa nevytekla šťáva. Druhá fáze pečení může být kratší, pokud chceme maso krvavé, nebo naopak delší, když máme rádi maso propečené. Uvedené 4 minuty jsou na maso středně propečené – medium.

Zdroj: Hovězí steak na grilu

Vylamování

V závislosti na odrůdě hroznů je pracovní doba potřebná k vylamování 10 až 25 Akh/ha. Rozlišuje se ruční odstraňování výhonů v horní a spodní části révy. Kvůli nepříjemné práci na spodní části kmene v neustále ohnuté poloze byly vyvinuty přístroje pro usnadnění práce.

Například stahovací nůž:
Je vybaven relativně krátkou rukojetí, je nutná práce v ohnuté poloze.

Lámací motyka:
Kombinované zařízení, žádné ohýbání při vylamování v oblasti spodního kmene; možné současné hubení plevele pod rostlinami.

Zařízení namontovaná na traktoru:
Veškeré profesionální vybavení je poháněno traktorem přes hydraulické čerpadlo. Rotující válečky odstraňují výhonky ze spodní části kmene pomocí gumových hadříků nebo plastových nití. Není nutné pracovat v neustále ohnuté poloze a úspora pracovní doby je cca 30%. Kromě toho je možná kontrola plevele pod révou. Horní patro se však musí vylámat ručně.

Zdroj: Vylamování zálistků

Malus tschonoskii v zahradní architektuře

Malus tschonoskii v zahradní architektuře vytváří vhodnou a vkusnou součást moderní architektury, přirozeně vynikne v běžné soukromé zahradě, stejně tak jej bez rizika můžete vysadit do vesnického prostředí ve stylu tradiční venkovské zahrady. Na rozhraní urbanizovaných celků vytvoří přirozený přechod mezi městskou a krajinnou zelení. I v takovém případě poslouží navíc ještě jako výborné útočiště pro drobné ptactvo a cenný zdroj potravy. Vytváří nejvyšší patro ve smíšených architektonických výsadbách, jedná se o solitér. V případě, že chcete okrasnou jabloň pěstovat jako solitér v trávníku, zvolte odrůdu s drobnými plody, které na rostlině drží dlouho do zimy. Opadané větší plody, zrající na podzim, na trávníku působí nevzhledně. Někdy se stává, že z podnože okrasné jabloně vyroste planý výhon. Bývá obvykle velmi vitální a pro kulturní část rostliny představuje nevhodnou konkurenci. Zkuste tyto plané výhony z kmene včas odstranit.

Zdroj: Malus tschonoskii – jabloň Tschonoského

Domácí klobásy bez uzení

Suroviny:

  • 1 kg vepřového masa (plecko nebo krkovice)
  • 25 g soli (nebo dle potřeby)
  • 3 g mletého pepře
  • 2 g hrubě drceného pepře
  • 3 g mletého koriandru
  • červená paprika
  • česnek dle chuti

Postup:

Připravíme si plec nebo krkovici s menším množstvím sádla, které by tam určitě mělo být, aby maso nebylo suché. Používejte jen vepřové maso. Důležité je dodržovat přísnou hygienu, protože pracujeme se syrovým masem. Z masa odstraníme všechny krvavé části, pokud tam jsou, kůstky a to, co se nám nelíbí. Na mlýnku nameleme přichystané maso. Do namletého masa přidáme sůl, pepř, koriandr, červenou papriku a česnek. Vše pořádně promícháme, ochutnáme a popřípadě dochutíme. Připravíme si střívka, do kterých budeme plnit maso a tvořit klobásky. Plníme pomocí plnicí trubky, kterou máme upevněnou na mlýnku na maso, a na ni navlékneme střívko. Nebo můžeme použít klasickou zabíjačkovou plničku, starší generace ji bude zajisté znát. Klobásky si děláme velké, jak chceme, a otočením alespoň dvakrát vytvoříme klobásu. Takto pokračujeme, dokud nenaplníme celé střívko, a hlavně do té doby, dokud máme maso. Hotové klobásy můžeme upéct v troubě nebo je konzumovat vařené. Ale to není ono. Nejlépe je klobásy vyudit, ale takovou možnost nemá každý. Nejchutnější pak budou pečené v troubě.

Zdroj: Domácí klobásy

Co je to Mospilan

Systémově účinný insekticid ve formě prášku rozpustného ve vodě, určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců v ochraně rostlin, zejména mandelinky bramborové v bramborách, mšic včetně vlnatky krvavé a obaleče jablečného v jádrovinách, molic, smutnic a mšic na okrasných rostlinách.

Mospilan 20 SP je systémově působící insekticid ze skupiny neonikotinoidů. Působí jako neurotoxikant, blokuje nikotinový Ach receptor v postsynaptické membráně nervového systému živočišných škůdců. Přípravek působí systémově i translaminárně, prostupuje celým profilem listu. Účinkuje jako kontaktní a požerový jed ve velmi nízkých dávkách, má relativně rychlé počáteční působení v porostu. Vyniká dlouhodobým a vyrovnaným reziduálním účinkem proti širokému spektru živočišných škůdců rozhodujících zemědělských plodin. Mospilan 20 SP je velmi flexibilní k vyšší teplotě během aplikace, v rostlině je rozváděn akropetálně (vzhůru, do nově narůstajících listů), nikoliv bazipetálně ke kořenům. Pro lepší penetraci do porostu se doporučuje dle podmínek a plodiny použití se smáčedly (zeleniny, luskoviny).

Přípravek se využívá k ošetření těchto rostlin: řepka olejná, jádroviny, peckoviny, brambory, obiloviny, kukuřice, slunečnice, cukrovka, luskoviny, chmel, zelenina a okrasné rostliny.

Cena přípravku Mospilan 20 SP se pohybuje podle nabízeného množství a společnosti, která produkt prodává. Postřik lze pořídit v internetových obchodech nebo některých zahradnických prodejnách.

Zdroj: Mospilan

Komplikace

Trhání kořene zubu

Trhání kořene zubu se provádí po umrtvení tkání v okolí zubu. Lékař speciální pákou uvolní okolní měkké tkáně, poté je pohyby do stran zub vyjmut z kostěného lůžka.

Možné komplikace:

  • zlomení kořene během trhání zubu;
  • prodloužené krvácení z rány – lékař do rány na podporu sražení krve vloží kolagenní hmotu;
  • odlomení části kostěného lůžka zubu;
  • rozpad krevní sraženiny v ráně během hojení a vznik takzvaného suchého lůžka – po vyčištění se do lůžka vloží speciální hmota s dezinfekčními účinky;
  • v horní čelisti může zřídka dojít k otevření v bezprostřední blízkosti se nacházející čelistní dutiny – lékař musí přes lůžko přešít sliznici z okolí rány;
  • při trhání dolních zubů moudrosti (osmičky) může ve výjimečných případech dojít ke zlomenině čelisti;
  • poškození sousedního zubu během rozkývání trhaného zubu;
  • poranění měkkých tkání v sousedství trhaného zubu;
  • poranění cév či nervu;
  • vdechnutí či polknutí trhaného zubu.

Trhání zubu se zánětem

Po extrakci horních zubů v bočním úseku se zánětem je možné otevření čelistní dutiny, případně zatlačení zubu či části zubu do čelistní dutiny, kdy je nutné otvor rozšířit a zub vyjmout, stav se následně řeší plastikou slizničním lalokem. Po výkonu může docházet k mírné krvavé sekreci z nosu. Hojení rány může být prodlouženo místním zánětem zubního lůžka, jehož léčba spočívá v drenáži a lokálním ošetřování rány.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Jak nejlépe přezimuje Bougainvillea

Bougainvillea je považována za jednu z nejkrásnějších kvetoucích rostlin. Zaujmou nás obvykle její bíle, žlutě, oranžově, cihlově nebo krvavě zbarvené listeny, zatímco nenápadné krémové květy unikají naší pozornosti. Má své rodiště ve Středomoří. Rostlina existuje v keřovité nebo popínavé formě. V našich podmínkách může dosáhnout značné výšky, až 3 m. Kvete od května do září. Pro bougainvilleu bychom měli vybrat pokud možno teplé stanoviště s přímým sluncem, chráněné před větrem a deštěm. Výhonky vyžadují také oporu z latěk nebo opěrných tyčí, po nichž se mohou po přivázání pnout do výšky. Během období růstu je třeba rostlinu důkladně zalévat, ale nesmí dojít k jejímu přemokření. Problémy působí přezimování. Ideální je zkrátit výhony a umístit rostlinu do místnosti s teplotou okolo 10 stupňů. Tím rostlině zajistíte vegetační klid pro následnou tvorbu květů. Někteří zahradníci doporučují pěstovat Bougainvilleu jako přenosnou rostlinu – v létě ji mít například na slunné terase, v zimě pak nechat v lehce vytápěném skleníku. Opadání listů v zimním období je normální reakce na změnu prostředí, chladnější místo a omezenou zálivku. Zálivku musíte omezit, pokud rostlinu uchováváte v chladnějším prostředí. Někdy bývá Bougainvillea pěstována jako pokojová rostlina v teplém obýváku po celý rok. Pak se ale nevyvine do celé své krásy, kvetení bývá chudší, protože rostlina trpí nedostatkem světla.

Zdroj: Přezimování rostlin

Spinocelulární karcinom dutiny ústní

Spinocelulární karcinom dutiny ústní patří k poměrně široké skupině dlaždicobuněčných nádorů v oblasti hlavy a krku (head and neck squamous cell carcinoma – HNSCC). Ústní dutina obsahuje přední 2/3 jazyka, spodinu ústní, tvářové sliznice, zubní lůžka, tvrdé patro a oblast směrem dozadu za zuby moudrosti. Výskyt v této lokalizaci se zvyšuje po 40. roce, se zvýšeným výskytem kolem 60. roku věku. Mezi hlavní faktory patří kouření, alkohol, nedostatečná ústní hygiena a dlouhodobé dráždění dutiny ústní vadným chrupem.

Příznaky

V časných stadiích je spinocelulární karcinom dutiny ústní bez příznaků. V dalším průběhu je nejčastějším projevem bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé čili zvětšené, a to na krku, pod dolní čelistí a pod ušima.

Obrázky

Takto vypadá spinocelulární karcinom dutiny ústní.

Léčba

Léčba je chirurgická nebo pomocí ozařování. V pokročilých fázích se využívá i kombinace těchto metod. Pokud jsou postiženy i uzliny, vyoperují se nebo ozáří také, podle toho, jakou lékaři zvolili taktiku na primární nádor. Nezbytnou součástí léčby je rovněž tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u rakoviny dutiny ústní horší. Může za to počáteční bezpříznakové stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. A mnohé alkoholiky, kteří mohou být například bezdomovci, nepřivedou často k lékaři ani již začínající známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Obecně platí, že předcházet rakovině dutiny ústní můžete pomocí pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře, který včas odhalí případné změny v ústech.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Rakovina dásní

Rakovina dásní se nejčastěji vyskytuje ve věkové kategorii nad 60 let. Muži bývají touto chorobou postiženi více než ženy, ale poslední dobou se zvyšuje výskyt i u žen. V dutině ústní existují místa na dásni, kde se rakovina objevuje častěji než jinde. Jsou to oblasti kolem dolních třenových zubů a stoliček. Na horní čelist připadá jen 30 % těchto karcinomů.

Příznaky

Rakovina dásní se projevuje jako vřed nebo dlouhodobé narušení povrchu dásní bez přídavných symptomů. Může mít také podobu zarudlé plochy nebo vystouplého útvaru s hladkým, rozbrázděným nebo bradavičnatým povrchem. Časem se může tento útvar začít vředovitě rozpadat, což je doprovázeno silným zápachem z úst. Pokud již nějakou dobu nosíte snímatelnou nebo celkovou zubní náhradu, která najednou začíná padat, na vině může být rovněž karcinom dásně. Tím, jak zvětšuje svůj objem, zvedá část náhrady přiléhající na sliznici. Rakovina dásní při delším průběhu postihuje okolní tkáně. V horní čelisti zasahuje čelistní dutiny, tvrdé patro a sliznici tváří a rtu. V oblasti dolní čelisti se nádory dásně rozšiřují na jazyk, ret, ústní spodinu a na kostní trámčinu. Zhoubné nádory v oblasti za posledními stoličkami se na okolní tkáně šíří snadněji než karcinomy dásní. Navíc unikají pozornosti delší dobu, protože jsou vinou polohy hůře viditelné. Bývají doprovázeny potížemi s polykáním, což bývá často mylně připisováno onemocnění zubů nebo hltanu. Metastáze se šíří do podčelistních a hlubokých krčních uzlin.

Jak vypadá rakovina dásní

Takto vypadá rakovina dásní.

Léčba

Léčba rakoviny dásní je převážně chirurgická. Vzhledem k často pozdní diagnostice onemocnění bývá nutno operovat i přilehlé tkáně, na které se již onemocnění rozšířilo, a pacient navíc absolvuje ozařování. Pozdní stadia rakoviny dásní bývají obtížně léčitelná.

Prognóza

Zhruba polovina pacientů s rakovinou dásní se dožívá více než pěti let od léčby této choroby. U karcinomu v oblasti za stoličkami je pětileté přežití obvyklé jen u čtvrtiny nemocných.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Rakovina zubní kosti

Jedná se o maligní nádor, který primárně vzniká na sliznici dásňového výběžku čelisti nebo uvnitř čelistní kosti. Povrchový výskyt je mnohem častější než centrální forma. Centrální forma je velmi vzácným nádorem, vzniká z epitelových zbytků Malassezových buněk. Časným příznakem onemocnění jsou vystřelující bolesti podél n. alveolaris inferior se šířením do okolí nebo bolestivá bradová anestezie. Nemocný přichází k ošetření se žádostí o extrakci zubu, která však potíže neodstraní. „Rakovina zubu“ to není. Po odstranění zubu se lůžko rychle vyplní nádorovou tkání, která má charakter granulační tkáně. V pokročilejších stadiích se začínají viklat další zuby v postiženém kvadrantu a jsou často spontánně eliminovány. Čelist pak zduří a nádor brzy prorůstá do okolních tkání.

Příznaky

Karcinom dásňového výběžku vychází ze sliznice a projevuje se buď jako vřed, nebo jako květákovitý útvar, či bulka v ústech. Na dásňovém výběžku se může lokalizovat v kterékoli oblasti. Jeho růstové vlastnosti jsou značně rozdílné, jednou roste pomalu, jindy rychle infiltruje okolní tkáně, šíří se do ústní předsíně, na tvář, na patro, do krajiny premolárové a na ústní spodinu, infiltruje kost a přivodí její destrukci. Často a rychle zakládá metastáze. Výskyt nádoru je zpočátku spojen s nevýraznou bolestivostí, která je intenzivnější při příjmu potravy nebo při pohybech protézy. Bolesti podstatně zesílí, začne-li nádor prorůstat do kosti a přidá-li se navíc zánět. Proroste-li nádor do mandibulárního kanálu a postihne-li nervově cévní svazek, dojde k ochrnutí až anestezii v oblasti příslušné poloviny brady a dolního rtu.

Obrázky

Takto vypadá rakovina kosti.

Léčba

Léčba je komplexní, dominantní úlohu zaujímá radikální chirurgický výkon. Chemoterapie a radioterapie se zpravidla užívají jakožto podpora chirurgického výkonu. Předoperačně se podávají cytostatika v regionální intraarteriální infuzi, a to u forem primárně inoperabilních. Metastatické nádory dolní čelisti se zpravidla léčí pouze symptomaticky nebo paliativními výkony.

Prognóza

Prognóza je závislá na stavu onemocnění. Zde opět platí pravidlo, čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Jednotlivé stupně a názvy

Krvavý biftek – rare: má vnitřní teplotu nejvýše 55 stupňů Celsia, takže je pouze prohřátý a vypadá téměř jako původní syrové maso s tmavě červenou barvou. Od tmavě červené uprostřed přechází k růžové směrem k okrajům a pak k hnědé zcela na kraji. Tento stupeň si velmi rádi objednávají v restauraci hosté, kteří chtějí světu ukázat, že si umí maso užít trochu víc než jiní.

Biftek medium: při 60 °C představuje nejbezpečnější a nejčastější volbu. Vnitřek je růžový, ale nikoli syrový. Maso je dostatečně tepelně zpracované, jen se tváří, že není, a vypouští červenou šťávu.

Biftek medium well: má pouze světle růžový vnitřek s šedým nádechem směrem ke stranám. Začíná na 65 °C.

Biftek well done: se dosahuje při vnitřní teplotě 70 °C a výš, přičemž o jakémkoli náznaku růžové barvy na řezu nebo vytékající, lehce krvavě zbarvené šťávě nemůže být vůbec řeč. Je to druhý nejčastější požadavek, jak maso propéct. Na talíři neuvidíte ani kousek narůžovělého masa, ale zaplatíte za to obětováním části šťavnatosti, měkkosti a křehkosti. Pokud by se maso propeklo ještě víc a tepelná úprava neskončila ani u 71 °C, výsledek bude téměř nepoživatelný, tvrdý, tuhý, tmavě hnědý v celém svém objemu.

Abyste určili teplotu masa, nemusíte vlastnit teploměr do masa a ani nemusíte mít strach, že nebudete schopni připravit hovězí steak s vnitřní barvou odpovídající vašim představám. Pokud ovšem do teploměru chcete investovat, klidně to udělejte, naučíte se tím nejrychleji, v jaké fázi biftek vyndat z pánve nebo z trouby.

Stejně tak ale můžete investovat do několika plátků masa a naučit se odhadnout správný stupeň propečení přímo na nich. Pak si s biftekem poradíte kdykoli a kdekoli, nejen v kuchyni s teploměrem. A navíc jednotlivé stupně mají i další rozlišovací znaky, nejen teplotu.

Například jinak reagují na dotek prstu. Určitě jste už někoho zahlédli, jak šťouchá do masa v pánvi – tak teď už víte, proč to dělal. Tím, jak se maso postupně propéká směrem dovnitř, začíná tuhnout. A s vyšší teplotou tuhne stále víc.

Abyste získali představu, nakolik se mění tuhost masa, zkuste následující test, ke kterému budete potřebovat jen své ruce a onen biftek.

Rare: Spojte bříška palce a ukazováčku levé ruky, nemusíte jimi tlačit proti sobě. Ukazováčkem pravé ruky se dotkněte vybouleného místa pod palcem, které už patří k dlani. Trochu do tohoto svalu šťouchněte – tak přesně takovou tuhost vykazuje biftek propečený na stupeň rare.

Medium: Spojte palec a prostředníček a zatlačte si do baculaté části pod palcem a máte biftek medium.

Well done: Spojte prsteníček a palec a znovu si zatlačte do baculaté části pod palcem, tak získáte představu, jak tuhý je stupeň well done.

TIP: Zkuste vystřídat prsty rychle za sebou, ať cítíte rozdíl.

Zdroj: Hovězí steak na grilu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP