Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PEČEME S JABLKY


Moučníky s tvarohem a jablky

Moučník s tvarohem a jablky

Suroviny:

Těsto:

  • 4 vejce
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • rozinky
  • ořechy
  • skořicový cukr

Krém:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 10 dkg másla
  • 0,5 l mléka a 1 vanilkový pudink – uvařit
  • cukr dle chuti

Postup:

Na plech dáme pečicí papír, oloupeme jablka a nakrájíme je na plátky. Takto pokrájené naskládáme na plech s pečicím papírem, posypeme ořechy, rozinkami (kdo má rád) a trochou skořicového cukru. Těsto připravíme tak, že vyšleháme vejce společně s cukrem, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Takto připravené těsto nalijeme na jablka a dáme péct do vyhřáté trouby. Když máme upečeno, necháme buchtu vychladnout. Studenou ji překlopíme na druhý plech a sundáme pečicí papír. A nakonec náplň. Uvaříme klasický pudink z půl litru mléka a jednoho balíčku pudinku. Necháme vystydnout. Tvaroh rozšleháme společně s pudinkem a trochou másla a osladíme dle potřeby. Takto připravený krém natřeme na jablka, ozdobíme dle chuti čokoládou, skořicovým cukrem nebo oříšky.

Strouhaný moučník s jablky a tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 50 dkg hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 Hery

Náplň:

  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce rumu
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink (pokud nemáte, tak 1 lžičku Solamylu)
  • 4 oloupaná jablka

Postup:

Na vále vypracujeme ze surovin na těsto hladkou hmotu, která nelepí. Vše pořádně ručně propracujeme. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku ztuhnout. Zbytek těsta vyválíme, dáme do pekáče nebo formy a na něj rozetřeme připravenou náplň. Suroviny na náplň smícháme dohromady v hladkou hmotu. Jablka přidáme až nakonec, nakrájená na plátky nebo nastrouhaná. Takto připravené postrouháme ztuhlým těstem z mrazáku. Pečeme zhruba 20 minut v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů. Krájíme, až když koláč vychladne.

Zdroj: článek Jablkovotvarohový koláč

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: příběh Škůdci na spodní straně listů vina

Crisp recepty

Multifunkční trouba s funkcí Crisp umožňuje přípravu jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas.

Linecký Crisp koláč s tvarohem a jablky

Ingredience na těsto: 50 g cukru, 50 g másla, vajíčko, 1 lžíce rumu, 150 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 125 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, ¼ sáčku pudinku

Ingredience na jablkovou náplň: 1 jablko oloupané a nastrouhané, mletá skořice

Technologický postup: Ze všech surovin zpracovat těsto a dát do chladu odležet. Rozdělit na 2 části a každou vyválet na placku. Jednu přenést na plech vyložený pečicím papírem, potřít tvarohovou náplní a posypat strouhanými jablky smíchanými se skořicí. Potom buď přikrýt druhou plackou, nebo z ní nakrájet proužky a udělat z nich na koláč mřížku. Péct v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp 10 minut.

Pizza

Ingredience: 250 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka cukru, čerstvá zelenina (papriky, cuketa, lilek, cibule, rajčata), žampiony, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek, kečup, salám chorizo, anglická slanina, šunka, mozzarella, feta

Technologický postup: Z uvedených surovin zaděláme těsto. Poté těsto vyklopíme do olejem vytřené mísy, celou mísu uzavřeme do většího mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Pizzu děláme druhý den, ale těsto nám takto vydrží i tři dny. Zeleninu nakrájíme na silnější plátky, papriky překrojíme na větší kusy a nasucho ugrilujeme dozlatova, ale jen tak, aby byly „na skus“. Z oleje, octa, soli, pepře, nasekaných bylinek a rozetřeného česneku umícháme zálivku. Ugrilovanou zeleninu dáme do salátové mísy, polijeme zálivkou a opatrně, ale důkladně promícháme. Těsto vyjmeme ze sáčku, rozdělíme na tři části, ze kterých vytvoříme bochánky. V troubě s funkcí Crisp rozehřejeme nasucho Crisp talíř asi 5 minut. Mezitím rozválíme nebo rukama roztáhneme jeden bochánek těsta do kulatého tvaru. Pracujeme na mírně pomoučněné pracovní desce. Horký talíř vyjmeme z trouby, připravenou placku na něj přeneseme, potřeme kečupem a obložíme grilovanou zeleninou překrájenou na menší kousky, nudličkami uzeniny a natrhaným (mozzarella), popřípadě rozdrobeným (feta) sýrem. Talíř dáme zpět do trouby a na funkci Crisp pečeme cca 15 minut. Upečenou pizzu vyndáme na rovnou podložku a ještě horkou nakrájíme. Během pečení jedné várky si rozválíme další placku, kterou po upečení té předchozí vkládáme na horký talíř.

Crisp kuře

Ingredience: 1 kuře, sůl, pepř, tymián, majoránka, rozmarýn, olej

Technologický postup: Kuře oči

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Crisp

Příběh

Ve svém příspěvku KDYŽ NECHCE JÍST GEKONČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbančiková.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča Benešová.

Ahoj, přicházím tu s dotazem ohledně gekončíka nočního, který mi přestal jíst (sameček). Mám ho něco málo přes půl roku a s krmením nikdy problém nebyl, akorát jsem ho musela krmit z pinzety (byl nemotorný a nebyl většinou schopný si cvrčka či švába ulovit sám). Pravidelně mu dávám vitamíny a vodu měním denně či obden. Už nejí cca 7 dní a potřebovala bych poradit jak mám dál jednat (někdo tvrdí, že sedm dní je v pořádku, ale už si všímám tenčího ocásku a o jídlo ani nezavadí pohledem). Včera jsem ho přemístila do "karanténního boxu", abych zabránila rozšíření případné nemoci (mám v teráriu ještě dvě samičky) a mohla vybrat trus, který pošlu na rozbor. Ještě bych chtěla dodat, že jsem v teráriu našla nestráveného moučnýho červa (nevím jestli ho vyloučil přirozenou cestou či vyzvracel a ani nevím jestli to bylo od toho samečka), taky jsem si všimla, že místo nebo někdy s močí vylučuje světle bílou až průhlednou tekutinu s malými kulatými částečkami. (vypadá to jak malinké vajíčka - pro upřesnění) a to jsem doposud v teráriu neviděla, tak nevím jestli to s tím nějak souvisí. Předem děkuji za jakoukoliv odezvu a pomoc. Přikládám fotku terária. Gabča.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Když nechce jíst gekončík

Recept z červené řepy pro děti

Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: článek Recepty s červenou řepou

Příběh

Ve svém příspěvku PŘEVISLÝ JAHODNÍK-MNOŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Leitner.

Dobrý den,dostal jsem radu,že je nutné výhony na šlahounech přihrnout zeminou,nechat jemně zakořenit a poté odstřihnout a zasadit jako novou rostlinku.To chápu,ale jak postupovat,když jsou šlahouny převislé v závěsném květináči.´? A kdy je možno jahodník rozmnožovat,Po odkvětu,či po sklizni ? Děkuji J.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Válková.

Dobrý den,
jahodník lze množit v podstatě vždy, když vám vyrostou šlahouny s výhonky a zakoření, nezáleží tedy na tom, zda rostlina v tu dobu kvete, nebo plodí. Pokud už máte na jahodníku krásné šlahouny, ale bez kořenů, zkuste ještě chvilku počkat, jestli se přece jen neobjeví. Nebo zkuste šlahouny s novými rostlinkami odstřihnout a namočit do vody s přípravkem k lepšímu zakořenění.
Je však potřeba počítat také s tím, že rychlejší a vyšší sklizně dosáhnete zasazením již předpěstovaných sazenic od zahradníka.

Zdroj: příběh Převislý jahodník-množení

Pomazánka pro děti

Pomazánka s medem a jablky

Ingredience: 150 g lučiny, 2 jablka, 3 lžičky medu, 2 lžičky kakaa, špetka mleté skořice

Postup: Lučinu našleháme s nastrouhanými jablky, ze kterých jsme vymačkali šťávu. Směs lučiny s jablky ochutíme medem a mletou skořicí, vmícháme kakao a dochutíme. Mažeme na celozrnné pečivo.

Zdroj: článek Recepty na jednohubky

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Anturie nepotřebuje moc často přesazovat. Stačí jednou za pět let přesadit do o 3 cm většího květináče s velkým otvorem na odtok vody a se substrátem založeným na rašelině s trochou písku. Přesazování se provádí na jaře, bez ohledu na stav květů. Když budete při přesazování opatrná, tak anturie bude kvést stále dál i po přesazení. Květinu po přesazení osprchujte a oroste vodní mlhou každý den 1 měsíc. Pak zahajte přihnojování každé dva týdny hnojivem s vysokým obsahem fosforu, které ale zřeďte dvojnásobným množstvím vody, než je uvedeno na obalu. Hnojí se od jara do podzimu. Substrát udržujte stále vlhký, ale rostlinu nenechte stát ve vodě. Úplně ideální je široká miska naplněná štěrkem a na štěrku postavený květináč s antůrií. Rostlina má ráda rozptýlené světlo. V zimě ocení, když ji umístíte někam k lampě nebo na ní namíříte halogenovou bodovku, abyste jí prodloužili denní světlo.

Zdroj: příběh Anturie pěstování

Buchta s pudinkem a jablky

Ingredience:

  • na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, trochu mléka, 1/2 prášku do pečiva
  • na náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic pískového cukru, 3 sáčky vanilkového pudinku

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Poté jej rozdělíme na 2 části, vyválíme dvě stejné placky ve velikosti plechu a první z nich za pomoci válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na tuto placku stejnoměrně rozvrstvíme náplň, kterou jsme připravili nakrájením jablek na plátky a smícháním s cukrem a pudinkovým práškem. Cukr s pudinkem je dobré smíchat s pokrájenými jablky na poslední chvíli, protože nestačí pustit vodu. Opět za pomoci válečku přeneseme druhou vyválenou placku a přikryjeme jí jablečnou náplň. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C dorůžova. Výše uvedené těsto se dá též použít na pečení jablečného závinu. Množství postačí na 3 záviny.

Zdroj: článek Recepty na buchtu s pudinkem

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Zdroj: článek Koláč s tvarohem

Recept na brusinky ke svíčkové

Ingredience: 1 litr brusinek, 30 dkg cukru písek, 1 vanilkový cukr a 3 lžíce rumu

Postup: Přebrané brusinky dáme do hrnce, přidáme cukr a vanilkový cukr, zamícháme a necháme rozvařit. Je potřeba promíchávat a během vaření sbírat pěnu. Nakonec přidáme 3 lžíce rumu. Poté už jen dáme do připravených čistých skleniček, vršek skleničky otřeme dočista, zavřeme a na chvíli postavíme na víčko. Už se nijak nezavařují. Z litru brusinek jsou 4 skleničky od přesnídávky. Takto připravené brusinky jsou výborné jako příloha ke svíčkové, králíkovi na smetaně apod. nebo jsou vynikající ke kachně po Tyrolsku.

TIP! Kachna po Tyrolsku: Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme, břišní otvor vyplníme omytými a osušenými jablky. Na tuku osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka a kořenovou zeleninu, přidáme divoké koření, zalijeme trochou vody, vložíme kachnu a pečeme v troubě při 180 °C doměkka a do červena. Občas poléváme výpekem. Kachnu poté vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou, povaříme. Přidáme cukr, brusinkový džem a nakonec 2 dcl červeného vína. Podle chuti dosolíme, kachnu podáváme s rýží anebo s houskovým knedlíkem. Výborná je také podávaná s opečenými bramborami obloženými pečenými jablky z kachny.

Zdroj: článek Zavařování brusinek

Pečená husa s nádivkou

Ingredience: 1 chlazená husa o váze 4–4,5 kg (i s drůbky), sůl, pepř, 2 lžíce brusinkového želé nebo marmelády

Ingredience na rozmarýnovou nádivku s mletým masem: 1 včerejší rohlík nebo houska, 2 lžíce nasekané petrželky, lžíce nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu, 2 cibule, 1 jablko zbavené jádřince a oloupané, 200 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), husí játra (omytá, osušená a najemno nakrájená), sůl a čerstvě mletý černý pepř

Ingredience na nádivku s brusinkami a jablky: 300 g sušených brusinek propláchnutých horkou vodou, 850 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na centimetrové kousky), 50 g krupicového cukru, 65 g strouhanky z čerstvého pečiva, 2 velké cibule (oloupané a nasekané), 8 celých hřebíčků (rozdrcených), špetka muškátového květu, 3 lžíce portského vína (podle chuti), sůl, čerstvě mletý černý pepř

Ingredience na omáčku: 150 ml bílého vína, husí vývar

Technologický postup: Z husy vyjměte drůbky a játra a připravte rozmarýnovou nádivku; ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložte pečivo a rozemelte ho na strouhanku. Vysypte ji, pak nasekejte cibuli a nakonec i jablko. Vraťte vše zpět, přisypte petrželku a rozmarýn a promíchejte, přidejte maso, husí játra, sůl a pepř. Prohněťte, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáte robot, vše si nejprve najemno nakrájejte a pak dobře spojte v míse – nebojte se nádivku zpracovat rukama. Nádivku s brusinkami a jablky udělejte v jiné míse – spojte v ní všechny suroviny a důkladně promíchejte. Rozpalte troubu na maximum a začněte plnit husu, nejprve rozmarýnovou nádivkou. Pěchujte ji, co nejdál to půjde, otvorem po odříznutém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujte, pak kůži přehněte dospodu a připevněte ji špejlemi nebo párátky. Pokud koupíte husu, která bude mít krk odřízlý až u těla, napěchujte nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny. Do druhé poloviny husího břicha přijde brusinková nádivka. Husu osolte a opepřete, položte na rošt do pekáčku a vložte na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snižte na 180 °C a pečte další 3 až 3½ hodiny. Mezitím si uvařte husí vývar, bude se vám hodit na omáčku. Půlhodinu před koncem pečení rozehřejte pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřete celou husu. Na závěr se přesvědčte, zda je husa opravdu hotová. Píchněte do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendejte na teplou mísu a nechte půl hodiny odpočívat. Pekáč s vypečeným sádlem dejte na sporák, přilijte vývar a víno a povařte na omáčku. Osolte ji a opepřete. Husu servírujte politou omáčkou, s přílohou dle vlastní chuti.

Zdroj: článek Pečená husa - návod

Kuře na kari s jablky

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 250 ml smetany
  • 1 cibule
  • 2 jablka
  • 1 lžíce kari koření
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme a zprudka osmahneme doměkka. Poté přisypeme kari koření a promícháme. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme smetanou, přidáme na kostičky nakrájená jablka a podusíme zhruba pět minut, tak, aby jablka změkla. Dochutíme solí a pepřem. Kuře na kari s jablky podáváme s rýží, opékaným bramborem nebo hranolky.

Zdroj: článek Kuře na kari

Rychlý moučník s jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk a strouhanka na vymazání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený. Do koláče z jablek můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným sezónním ovocem.

Zdroj: článek Rychlý moučník

Listové těsto s pudinkem a jablky

Ingredience: 1 kg listového těsta

Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň – jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň – do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut, po upečení je necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: článek Recepty z listového těsta s pudinkem

Bramborový salát s jablky

Ingredience:

  • ½ lžíce plnotučné hořčice
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • 100 g jablek
  • 10 g soli
  • 1 bobkový list
  • 1 menší cibule
  • 130 g mrkve
  • 150 g nakládaných okurek
  • 170 ml vinného octa
  • 250 ml vody
  • 3 g soli
  • 3 vejce
  • 50 g cukru
  • 5 lžic majonézy
  • 700 g brambor
  • 70 g celeru
  • 70 g pastináku
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 kulička nového koření
  • Koprová nať
  • Šťáva z půlky citrónu

Postup přípravy:

Nejprve si v hrnci krátce nasucho opražíme koření. To pak zalijeme vodou, octem a osladíme. Směs přivedeme k varu a asi 15 minut ještě povaříme. Poté koření vyjmeme. Mezitím si očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu na malé kousky a vložíme ji do ještě teplé směsi. Zeleninu se směsí necháme vychladnout při pokojové teplotě. Pak ještě přidáme šťávu z citronu a lák se zeleninou dáme do lednice na 24 hodin. Další den vaříme do změknutí omyté brambory ve slupce v osolené vodě. Jakmile vychladnou, tak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupeme si také jablka a nakrájíme je na kostky. Brambory i jablka zakápneme citrónovou šťávou. Všechnu zeleninu s jablky, vejci, okurkou dáme do mísy, přidáme majonézu s hořčicí a vše pořádně promícháme. Salát ještě dosolíme a dopepříme. Nakonec salát necháme ještě v lednici 4 hodiny odležet.

Zdroj: článek Bramborový salát

Strouhaný křen s jablky

Křen s jablky nemusí být vždy jen zavařovaný, můžete ho podávat i čerstvý, nebo ho na nějaký čas uskladnit v chladničce. 2 ks křenu a 2 ks jablek oloupejte a najemno nastrouhejte. V míse promíchejte, přidejte špetku soli, trochu pepře a šťávu z citronu. Důkladně promíchejte, můžete podávat nebo naplnit do uzavíratelné sklenice a dát do lednice.

Zdroj: článek Strouhaný křen

Nakládaný křen s jablky

Pro nakládaný křen s jablky budete potřebovat asi 3 větší kořeny křenu, 2 větší nebo 3 menší jablka, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli, 1 dl vinného octa a asi 1 až 2 dl vody. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Přimíchejte se všemi surovinami, přendejte do umytých sklenic a zavařujte po dobu 15 až 20 minut.

Zdroj: článek Strouhaný křen

Pudinkové řezy se šlehačkou

Ingredience: 4 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 750 g nastrouhaných jablek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice

Ingredience na pudink: 500 ml mléka, 3 vanilkové pudinky, 100 g cukru, 2 vanilkové cukry, 400 ml pochoutkové 16% smetany

Ingredience na povrch: 2 balení šlehačky v prášku

Postup: Jablečná nádivka: jablka očistíme, nastrouháme najemno. Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rovnoměrně navrstvíme nastrouhaná jablka.

Těsto: Bílky vyšleháme se špetkou soli do pěny, po lžících zašleháme cukr, vanilkový cukr, přidáme vodu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, může se přidat i nastrouhaná citronová kůra. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka a upečeme. Necháme vychladnout a otočíme jablky nahoru. Množství těsta je určeno pro plech o rozměru 28 x 38 cm.

Pudink: 350 ml mléka dáme svařit se 100 g krystalového cukru, ve zbylém mléce rozmícháme 3 ks vanilkového pudinku, přilijeme do vroucího mléka a uvaříme hustý pudink. Přikryjeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přišleháme zakysanou smetanu a naneseme na vychladlé těsto s jablky.

Šlehačku připravíme podle návodu a rozetřeme na pudinkovou nádivku. Odložíme do chladu, ozdobíme podle vlastní fantazie, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: článek Pudinkové řezy – recepty

Vepřové karé s jablky

Ingredience: 500 g vepřové kotlety, 4 jablka, 500 g brambor, 60 g másla, sůl, mletý pepř, grilovací koření

Technologický postup: Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku a posypeme grilovacím kořením. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a navrstvíme na maso. Podlijeme trochou vody, posypeme grilovacím kořením a dáme přiklopené péct do trouby na 30 minut. Oloupeme brambory a nakrájíme na hranolky. Přidáme k masu, promícháme, dáme kousky másla a vepřové s jablky a brambory dopečeme doměkka.

Zdroj: článek Vepřové karé

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Gabriela Štummerová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


pečeme s českým rozhlasem vánoční cukroví recepty
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pečeme s jogurtem
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.