Téma: 

piškot


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto z hladké mouky

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 dl oleje
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Na pudink:

  • 0,5 l mléka
  • 1 vanilkový nebo banánový pudink
  • 1 lžíce cukru

Na ozdobu:

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • skořicový cukr
  • Granko

Postup:

Do větší mísy dejte vejce, cukr, vanilkový cukr a vše vyšlehejte do pěny. Pak přidejte olej, mouku a prášek do pečiva. Znovu dobře promíchejte. Do vymazaného a moukou vysypaného plechu na pečení nalijte umixované těsto. Poté si připravte pudink podle návodu na obalu a ještě horký ho prolijte neupečeným těstem. Opravdu jen prolijte – nemíchejte! Piškot by se pak nezvedl. Pečte asi 15 minut při 200 stupních. Po upečení těsto nechte chvíli vychladnout a zhruba po 5 minutách (povrch musí být teplý) jej potřete zakysanou smetanou. Nakonec jemně poprašte skořicovým cukrem a Grankem.

Detail odstavce: Piškotové těsto z hladké mouky
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

JAHODOVÉ RECEPTY

Piškot s jahodami

Suroviny:

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 500 g jahod
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 2 balíčky červené želatiny

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.

Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.

Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.

Detail odstavce: Piškot s jahodami
Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno: 12.7.2014

RECEPTY NA BUCHTU S PUDINKEM

Buchta s pudinkem a jahodami

Ingredience:

  • na těsto: 5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru
  • na náplň: 1 plechovka kompotovaných jahod nebo 1 plechovka čerstvých jahod, 3 čokoládové pudinky, litr mléka, 6 lžic moučkového cukru, 250 g tvarohu, špetka másla na zjemnění

Postup: Piškot připravíme tak, že nejprve rozpálíme troubu cca na 170 °C. Poté oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme dotuha, přidáme cukr, znovu vyšleháme, pak přidáme žloutky a zamícháme (vařečkou). Nakonec přidáme mouku a těsto vymícháme dohladka. Plech vyložíme pečicím papírem a naneseme těsto. Pečeme cca 15–17 minut, před vytažením z trouby vyzkoušíme, zda se těsto nelepí na špejli. Na vychladlý plát poskládáme nakrájené a okapané jahody. Pudink uvaříme podle návodu, jen s tím rozdílem, že místo 1,5 litru mléka dáme jen litr, aby byl pudink hustý. Až pudink trošku vychladne (pár minut), vmixujeme špetku másla a tvaroh, případně ještě dosladíme podle chuti. Necháme vychladnout, náplň ztuhne a můžeme podávat. Moučník se dá připravit s jakýmkoliv ovocem, případně udělat kakaový piškot a navrch dát náplň z vanilkového pudinku, fantazii se meze nekladou.

Detail odstavce: Buchta s pudinkem a jahodami
Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem
Zveřejněno: 13.8.2015

TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU

Tvarohový krém s pudinkem

Ingredience: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžičky smetany Fix, 40 g cukru krupice, 250 g plnotučného tvarohu, rumová tresť, 500 ml mléka

Postup: Z půllitru mléka, několika lžic cukru a vanilkového pudingového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Do mísy dáme cukr, tvaroh, přidáme již chladný pudink, 2 lžičky smetany Fix a ručním šlehačem chvíli šleháme. Dle chuti můžeme přidat trochu rumové tresti. Tvarohový dortový krém rozetřeme na vychladlý piškot.

Detail odstavce: Tvarohový krém s pudinkem
Zdroj: Tvarohový krém do dortu
Zveřejněno: 26.6.2017

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda bez vajec

Ingredience: 180 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 80 g másla, 1 plechovka Salka, 20 g mletých piškot, rum, 2 lžíce vody

Postup: Směs uhněteme z moučkového cukru, másla, mletých piškotů, kakaa, vody a 4 lžic rumu. Vaječný likér si připravíme tak, že smícháme Salko, vanilkový cukr a rum – dle chuti. Necháme odležet! Formičku vysypeme moučkovým cukrem, naplníme směsí, uděláme do středu důlek a lžičkou nalijeme vaječný likér a přimáčkneme piškotem. Namáčíme v čokoládě nebo posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Vosí hnízda bez vajec
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda pro děti

Ingredience: 160 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 50 g lískových oříšků smíchaných s vlašskými, 100 g moučkového cukru, 100 g másla

Ingredience náplň: 1 vanilkový pudink, ¼ l mléka, 30 g cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g másla

Postup: Ze surovin zpracujeme těsto a to dáme na chvíli do ledničky. Vytvoříme kuličku, kterou obalíme v cukru a vtlačíme do formiček na vosí hnízda. Formičky vysypeme krupicovým cukrem, ať se k formičce těsto nelepí. Doprostřed těsta uděláme obráceným koncem malé vařečky otvor, který naplníme vyšlehaným vanilkovým krémem. Přilepíme piškot a vyklopíme.

Detail odstavce: Vosí hnízda pro děti
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

PAŘÍŽSKÉ ŘEZY

Pařížské jahodové řezy

Ingredience: 8 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g hrubé mouky, tuk a mouka na plech, 1 Salko, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1,5 kg čerstvých jahod, 2 šlehačkové smetany, 100 g čokolády na vaření

Postup: Den předem uvaříme v dostatečném množství vody Salko. Vaříme jej minimálně 2 hodiny. Dopředu uvaříme rovněž smetanu s čokoládou, vychladíme a dáme do lednice.

Postup - těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme prosátou mouku a sníh z bílků. Těsto vylijeme na tukem vymazaný plech a upečeme.

Postup - krém: Máslo vyšleháme s cukrem a opatrně všleháme i vychlazené Salko. Krém natřeme na piškot, navrch poklademe očištěné jahody a pak natřeme vyšlehanou čokoládovou šlehačku. Necháme ztuhnout v lednici a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Detail odstavce: Pařížské jahodové řezy
Zdroj: Pařížské řezy
Zveřejněno: 8.3.2018

TIRAMISU

Tiramisu s tvarohem

Ingredience:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 250 ml silné černé kávy
  • 50 ml rumu
  • kakao na posypání

Postup:

Uvařte silnou černou kávu a nechte ji vychladnout. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a cukrem. Vezměte si vhodnou formu, kávu smíchejte s rumem a piškoty buď rozložte na dno nádoby a kávou je pokapejte, nebo každý piškot v kávě namočte, ale nenechte ho nasáknout příliš, aby nebyl rozmáchaný. Na vrstvu piškotů poté rozetřete část krému a znovu střídejte piškoty a krém, než vše spotřebujete. Poslední vrstva musí být krém a ten posypte kakaem. Dejte do lednice a nechte rozležet nejlépe do druhého dne.

Detail odstavce: Tiramisu s tvarohem
Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno: 14.1.2016

PAŘÍŽSKÉ ŘEZY

Pařížské řezy Margot

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 170 g cukru, 80 ml oleje, 150 ml mléka, 2 lžíce kakaa, prášek do pečiva, 2 vejce; na ozdobu 1 tyčinka Margot

Ingredience na pařížský krém: 2 smetany na šlehání, ztužovač šlehačky, 2 tyčinky ledových kaštanů

Postup: Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta. Nalijeme na pečicí papír a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 20 minut. Necháme vystydnout. Nejlépe den předem (ale stačí i 3 hodiny) si uvaříme smetany a necháme v nich rozpustit ledové kaštany. Druhý den vyšleháme se ztužovačem do krému. Natřeme na piškot. Nastrouháme Margotku a posypeme jí pařížský krém. Kdo chce posypat hustěji, použije dvě Margotky. Je to vynikající jednoduchý moučník. Lehčí než pařížský dort, ale chuťově možná ještě lepší a postup je opravdu rychlý.

Detail odstavce: Pařížské řezy Margot
Zdroj: Pařížské řezy
Zveřejněno: 8.3.2018

PAŘÍŽSKÉ ŘEZY

Pařížské řezy

Ingredience na těsto: 2 lžíce kakaa, 1 hrnek moučkového cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky

Ingredience na zdobení: 30 g vlašských ořechů, 2 tyčinky bílých ledových kaštanů

Ingredience na krém: 2 pařížské šlehačky, rybízová marmeláda

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy dejte mouku, cukr, kakao, mléko, olej, žloutky a ušlehejte do hladké hmoty. Potom krátce a rychle zašlehejte prášek do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce jej vmíchejte do kakaové hmoty. Troubu předehřejte na 180 °C. Hluboký plech vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřete v něm těsto a cca 12 minut pečte. Upečený korpus nechte vychladnout. Obě pařížské šlehačky vyšlehejte do tuha a na vychladlý piškot natřete marmeládu a poté šlehačky. Ořechy a bílé kaštany nastrouhejte na řezy. Postup je jednoduchý a rychlý.

Detail odstavce: Pařížské řezy
Zdroj: Pařížské řezy
Zveřejněno: 8.3.2018

NEPEČENÉ CUKROVÍ

Nepečené cukroví – tučňáci

Suroviny na těsto:

  • 200 g dětských piškotů
  • 80 g másla nebo Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

  • 80 g mouč. cukru
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

Suroviny na ozdobení:

  • 1 balení mandlí a kandovaného ovoce
  • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu:

Stranou si dejte zhruba 40 kusů piškotů a začněte připravovat těsto. Zbytek piškotů namelte nebo rozválejte na jemno. Přidejte moučkový cukr, máslo, mléko a vypracujte těsto. To si poté rozdělte na 4 kusy a z každé části utvořte cca 10 kuliček. Ty obalte v moučkovém cukru a vytvarujte ve formičce, která se používá na vosí hnízda. Udělejte důlek a do něj vložte náplň připravenou z moučkového cukru, másla a žloutku. Takto připravené cukroví přiložte na piškot a vyklopte z formičky. Záda tučňáka natřete čokoládovou polevou (lépe se natírá štětcem na kreslení) a ze strany přiložte půlky oloupaných mandlí místo křidýlek, zobáček udělejte z kandovaného ovoce.

Detail odstavce: Nepečené cukroví – tučňáci
Zdroj: Nepečené cukroví
Zveřejněno: 30.11.2014

PAŘÍŽSKÉ ŘEZY

Pařížské řezy s pudinkovou šlehačkou

Ingredience na korpus (na plech 25 x 25 cm): 5 vajec, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce prosátého kakaa, 5 lžic cukru krupice

Ingredience na pařížskou šlehačku: 2 pařížské šlehačky v kelímku, 40 g želatinového ztužovače Dr.Oetker

Ingredience na pudinkovou šlehačku: 2 Ramy Cremefine na šlehání, 1-2 vanilkové cukry, 1/2 balíčku pudinku za studena Olé od Dr.Oetkera

Postup: Bílky ušleháme s trochou cukru. Zbylý cukr šleháme se žloutky asi 3-4 minuty. Poté střídavě ručně vmícháváme mouku s kakaem a ušlehané bílky. Pečeme 15-20 minut na 180 °C. Po vychladnutí korpus pokapeme rumem.

Postup - pařížská šlehačka: Ušleháme dvě pařížské šlehačky, přidáme 40 g želatinového ztužovače Dr.Oetker, připravíme podle návodu na obalu a spojíme se šlehačkou a navrstvíme na piškot.

Postup - pudinková šlehačka: Po ztuhnutí v lednici dozdobíme pudinkovou šlehačkou. Ušleháme dvě Ramy Cremefine na šlehání, 1-2 vanilkové cukry a 1/2 balíčku pudinku za studena Olé od Dr.Oetkera. Část odložíme na dozdobení cukrářským sáčkem, zbytek navrstvíme na pařížskou šlehačku.

Detail odstavce: Pařížské řezy s pudinkovou šlehačkou
Zdroj: Pařížské řezy
Zveřejněno: 8.3.2018

RECEPTY NA BUCHTU S PUDINKEM

Piškotová buchta s pudinkem

Ingredience:

  • na těsto: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml studené vody, sníh z 5 bílků
  • na pudink: 800 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 lžíce cukru, vanilkový pudink
  • na potření: 700 g zakysané smetany a trošku cukru dle chuti
  • na posypání: trochu granka a asi 2 lžíce kakaa do těsta

Postup: Nejprve si připravíme pudink dle návodu a dáme jej trochu zchladnout. Piškotové těsto připravíme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a bílky. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a lehce zamícháme sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme „cikcak“ na světlé těsto. Ještě na syrové těsto dáváme po lžicích vlažný pudink, opět jen neuspořádaně, jak to vyjde. Dáme péct asi na 20 minut podle těsta. Pečeme na 200° Celsia. Samozřejmě trouba musí být předehřátá. Po upečení ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetanu a povrch posypeme grankem. Takto připravený moučník necháme řádně ztuhnout.

Detail odstavce: Piškotová buchta s pudinkem
Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem
Zveřejněno: 13.8.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví

Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické české vánoční cukroví patří rozličné tvary vykrojené z lineckého těsta a také vosí hnízda, která je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, charakteristickým kořením skořice. 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví doma.

Vosí hnízda se vyrábějí z těsta tvořeného rozdrcenými piškoty či sušenkami, které se smíchají s máslem a kakaem. Vzniklé těsto se následně dává do formičky vysypané moučkovým cukrem a za pomoci například vařečky se udělá ve středu těsta umístěného ve formě malá díra, do které se nalije náplň (nejčastěji s likérovou příchutí). Na spodek se nalepí celý piškot a forma se buď otevře, nebo se vzniklé hnízdo vyklepe. Záleží na typu formičky, kterou máme. Formy se dají koupit v obchodech s domácími potřebami. Existuje i jiný recept, ve kterém se těsto skládá z vaječného bílku, strouhaných vlašských ořechů a moučkového cukru.

Detail odstavce: Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY NA VOSÍ HNÍZDA

Vosí hnízda z Margotky

Ingredience: 4 ks Margot (velké), 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 80 g piškotů, 4 polévkové lžíce kakaa, 2–3 lžíce rumu, piškoty, moučkový cukr na obalení

Ingredience náplň: 100 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce rumu (nebo koňaku)

Postup: Tyčinky Margot vložíme do mrazničky na jednu až dvě hodiny, aby trošku (ale ne úplně) zmrzly. Poté tyčinky nastrouháme na struhadle. Pokud by byly pokojové teploty, tak by se velmi špatně strouhaly, proto je nutné je nechat ztuhnout. Rovnou můžeme i nastrouhat piškoty, které budeme také potřebovat. Do mísy přidáme jak nastrouhanou Margotku a piškoty, tak i máslo, cukr, kakao a rum. Všechno smícháme a uhněteme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvíli do lednice, aby ztuhlo. Z těsta vždy odebereme kousek, vytvoříme kuličku a tu obalíme v moučkovém cukru. Formičku na včelí úly vysypeme cukrem a vmáčkneme do ní kuličku. Vařečkou uděláme důlek, ten naplníme krémem a přilepíme piškot. Formičku rozevřeme nebo vosí hnízdo vyklepneme. Margotková vosí hnízda vložíme do chladničky, aby tam ztuhla. V případě, že by těsto na hnízda bylo příliš řídké, tak jej zahustíme dalšími strouhanými piškoty nebo jej dáme jednoduše ztuhnout. Pokud by tomu bylo naopak, přilijeme trošku rumu nebo mléka. Těsto by mělo být dobře tvárné.

Náplň do hnízd: Máslo ušleháme s cukrem a rumem. Podle potřeby můžeme přidat ještě další cukr nebo rum.

Detail odstavce: Vosí hnízda z Margotky
Zdroj: Recepty na vosí hnízda
Zveřejněno: 5.5.2015

JAHODOVÝ KOLÁČ

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracujeme v těsto. Rozprostřeme na hluboký vymazaný a vysypaný plech. Vymačkáme vyšší okraje. Náplň v hlubší misce našleháme do hladké hmoty a vylijeme na těsto. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Koláč musíme nechat úplně vychladnout, aby tvaroh ztuhl.

Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience na těsto: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g změklého másla, sůl, 1 žloutek

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 3 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku, šťávu z půlky citronu, 250 g jahod

Ingredience na drobenku: 30 g másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka

Postup: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. Tento krok můžete vynechat, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit. Rozválejte těsto dokulata a vyložte jím formu s kolečkem pečicího papíru na dně. Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k tvarohu. Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a můžete přidat ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty. Pečte asi 45 minut při 170 stupních Celsia. Koláč by se měl podávat až po vychladnutí.

Jahodová bublanina

Ingredience: 3 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g rozpuštěného a zchladlého másla, 140 ml mléka, jahody pokrájené na poloviny, pekáček přibližně o velikosti 30 x20 cm

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte a vysypte, nebo jej vyložte pečicím papírem. Vejce s cukry vyšlehejte do světlé pěny. Potom střídavě přidávejte máslo s mlékem (obě tekutiny klidně slijte dohromady – ohřejete mléko a zchladíte rozpuštěné máslo) a mouky promíchané s práškem do pečiva. Hmotu nalijte do pekáčku a poklaďte půlkami jahod. Jestli je dáte nahoru řezem nebo obloučkem je vcelku jedno. Je dobré spodní stranu jahody (která přijde na těsto) obalit lehce moukou. Jahody se vám potom tolik nepropadnou do těsta. Pečte na 180 °C (horkovzduch stačí na 175 °C) přibližně 30 minut. Po vyjmutí z trouby nechte bublaninu chladnout v pekáčku. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Jahodový koláč s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka Rama Crémefine, jahody, džem

Postup: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak lehce zamícháme mouku. Na menším plechu (30 x 20 cm) vyloženém pečicím papírem upečeme piškot a ještě teplý ho potřeme džemem, nejlépe jahodovým. Než se piškot upeče, uvaříme pudink a ještě teplý ho nalijeme na piškotový plát s džemem a zatlačíme do něj přepůlené jahody. Necháme vychladnout a nakonec na celý povrch naneseme ušlehanou smetanu, kterou můžeme dle chuti ještě přisladit, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Necháme alespoň 2 hodiny uležet v chladu.

Jahodový koláč s drobenkou

Ingredience na těsto: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky, 500 g jahod

Ingredience na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru

Postup: Změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny (aspoň 10 minut). Postupně přidáváme teplé mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vařečkou vmícháme do těsta. Formu na dort či pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (kokosem) nebo použijeme pečicí papír. Do nádoby nalijeme těsto, urovnáme a poklademe rozpůlenými jahodami. Drobenku si můžeme připravit ručně nebo v robotu, posypeme koláč a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut (nutno kontrolovat, každá trouba peče jinak). Necháme vychladnout a vyndáme z nádoby.

Jahodový koláč s jogurtem

Ingredience na korpus: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g másla, 120 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1 citronu

Ingredience na náplň: 400 g jahod nakrájených na plátky, špetka skořice, 2 vejce, 1 jogurt (například kokosový, sójový, případně i klasický), 3 polévkové lžíce cukru, vanilkový extrakt, moučkový cukr na posypání, sušený kokos

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte mouku, máslo, vejce, citronovou kůru, cukr a vanilkový extrakt. Vypracujte homogenní těsto, které nechte cca 30 minut odpočívat v alobalu v lednici. Mezitím si připravte náplň. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte jogurt, vanilku, špetku skořice a dobře promíchejte. Těsto vytáhněte z lednice a na pomoučeném válu vyválejte do kruhu o průměru 24–26  cm. Vložte do formy na nízký koláč vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 15 minut. Po upečení na koláč poklaďte jahody a zalijte je jogurtovou směsí. Snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem a strouhaným kokosem.

Jahodový koláč s mascarpone

Ingredience na těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru

Ingredience na krém: 250 g mascarpone, 1 smetana na šlehání, 2 lžíce vaječného likéru, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru

Postup: Nejprve si připravíme kulatou dortovou formu, důkladně ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme žloutky, mouku a cukr. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Poté připravíme krém. Všechny uvedené suroviny smícháme a vyšleháme v tuhý, ale jemný krém. Vychladlý piškotový korpus potřeme jahodovou nebo rybízovou marmeládou a naneseme vrstvu krému. Krém pokryjeme jahodami, které na závěr můžeme glazovat červenou dortovou želatinou (uvařenou dle návodu na sáčku s pár kapkami citronové šťávy na osvěžení). Podáváme vychlazené.

Jahodový koláč z listového těsta

Ingredience: 1 citron, 1–2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balíčku listového těsta, 1 konzerva kompotovaných jahod

Ingredience na ozdobu: cukr moučka

Ingredience na potření: jahodová zavařenina

Postup: Listové těsto rozválíme a vyložíme jím nízkou kulatou formu. Jahody slijeme nebo použijeme čerstvé (ty později více osladíme). Listové těsto potřeme skleničkou kyselejší jahodové marmelády a poklademe jahodami, které do těsta mírně zatlačíme. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Troubu předehřejeme na vyšší teplotu a listový jahodový koláč dáme péct, dokud nebudou okraje koláče zlatavé. Hotový listový jahodový koláč můžeme před podáváním sypat moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Recepty na jahodový koláč s tvarohem
Zdroj: Jahodový koláč
Zveřejněno: 11.10.2016

PEČENÍ

Koláče

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech (například svatba). Jsou většinou malé, s průměrem nepřesahujícím 8 cm, a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou takzvané frgály, o velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Recept na tradiční český koláč

Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citronu, muškátový oříšek, rozinky na ozdobení

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce

Ingredience na povidlovou náplň: 200 g povidel, 50 ml rumu, 1 lžička mleté skořice

Postup: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící krupicového cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý krupicový cukr, hladkou mouku, vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku i kvásek promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Těsto znovu zlehka propracujeme, necháme 30 minut kynout a pak ho rozdělíme na 20 dílků, ze kterých vyválíme kuličky, naskládáme je dostatečně daleko od sebe na plech a necháme opět kynout asi 15 minut, nakonec každou kuličku vytvarujeme na placičku s prohlubní uprostřed. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, povidla rozmícháme se skořicí i rumem a koláčky střídavě naplníme povidly, tvarohem, ozdobíme rozinkami, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 15 minut, hotové přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Sladké pečení z kvásku

Ingredience na těsto: 400 g kvásku, 400 g hladké mouky (může být bílá nebo celozrnná), 250 ml vlažného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce cukru

Ingredience na tvarohovou náplň: 2 kostky polotučného tvarohu, 1 celé vejce, 3 lžíce vanilkového cukru, rozinky (ideálně předem namočené), 1 bílý jogurt (použijeme jen v případě, že by tvaroh byl příliš suchý a konzistence by po vymíchání nebyla krémová)

Vše vymíchat na hladký tvarohový krém.

Ingredience na makovou náplň: 200 g mletého máku, 1 sklenička domácí marmelády

Vše rozmíchat na hladkou náplň.

Postup: Všechny uvedené ingredience na těsto důkladně promícháme. Vznikne poměrně řídké těsto, které budeme míchat a provzdušňovat, až se stane hladkým a budou se uvnitř dělat vzduchové bublinky. Těsto bude na dotek lepit. Až bude těsto krásně vymíchané (stačí míchat jen pár minut), tak si připravíme dalších 100 g hladké mouky a vydatně posypeme vál. Pak vyklopíme těsto z mísy na vál a opět vydatně posypeme hladkou moukou. Těsto je potřeba prohníst rukama, ale je řídké a lepivé, takže ho budeme měkce převalovat a hodně posypávat hladkou moukou, čímž bude houstnout. Poté, co zapracujeme celých 100 g mouky, bude mít těsto konzistenci dostatečně pevnou na to, abychom z něj uplácali váleček podobný bagetě. Z tohoto válečku pak budeme ukrajovat kousky, které v pomoučených dlaních poválíme do kuličky, pak splácneme na placičku a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Až budou všecky placičky na plechu, budeme do nich muset udělat důlky, aby při pečení náplň nepřetékala přes okraj koláčků. Důlky uděláme pomoučeným dnem skleničky. Až budou důlky ve všech placičkách, necháme koláčky kynout a mezitím připravíme některou z náplní. Když máme náplň připravenou, zapneme troubu na 180 °C a naplníme všechny koláčkové důlky. Koláčky se pečou na 180 °C po dobu 20 minut.

Sladké pečení z listového těsta

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 balíček dětských piškotů, čtvrtky jablek, jahody, borůvky, broskve, meruňky, 1 vejce

Postup: Koupené plátky listového těsta, pokud jsou v balení 2 pláty, rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme jednu půlku a rozválíme ji na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky, dáme na každou jeden piškot, na ten položíme ovoce dle své libosti, například 3 jahůdky, 1/4 jablka, 1/2 větší broskve. Zaděláme na psaníčko nebo šáteček. Z jednoho balení tak vyjde 16 ks. Všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do vyhřáté trouby, ve které máme hrneček s vodou, aby nám lépe těsto listovalo. Upečené šátečky pocukrujeme.

Sladké pečení v remosce

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 80 g rozehřátého másla, 3 celá vejce, 200 ml kefíru, 1 sáček vanilkového cukru, tuk na vymazání remosky, polohrubá mouka na vysypání, miska zralých nebo kompotovaných třešní, remoska

Postup: Smícháme v míse prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr s vanilkovým, rozmícháme do mouky a přidáme rozpuštěné, zpola vychladlé máslo. Vyklepneme do mísy 3 celá vejce a přilijeme kefír. Směs na bublaninu dobře rozmícháme a ihned vylijeme do předem vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe ovocem. Zaklopíme víkem, kabel zapojíme do zásuvky a třicet minut čekáme, než se bublanina upeče. Proces pečení můžeme po očku sledovat okýnkem na remoskové poklici.

Sladké pečení v domácí pekárně

Ingredience: 275 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička soli, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Vše se zvoleným programem prohněte a spojí, po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda (jinak se rozpustí a těsto bude hnědé). Nastavení pekárny: Program Základní; stupeň propečení kůrky Světlý; velikost Velký.

Postup: Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program Těsto.

Detail odstavce: Koláče
Zdroj: Pečení
Zveřejněno: 2.9.2016