Téma: 

piškotová


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Hrníčková piškotová bábovka

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1/2 prášku do pečiva

Postup: Ingredience smícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 150 °C asi 30–40 minut. Ještě teplou hrnkovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s tvarohem

Ingredience: 3 vejce, 1 vrchovatý hrnek moučkového cukru, 1 tvaroh, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 Hera, mléko, tuk

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vejce, Heru a cukr vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh, dle hustoty přilijeme trochu mléka. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 až 40 minut. Zda je bábovka upečená, zjistíme pomocí špejle, na kterou se těsto nesmí lepit.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s kokosem

Ingredience: 100 g kokosové moučky, 5 vajec, 10 lžiček vody, 150 g cukru moučka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 150 g polohrubé mouky, kokos na vysypání, máslo na vymazání

Postup: Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku a kokosovou moučku. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřicí prášek promíchaný s trochou mouky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Bábovku pečeme v dobře vyhřáté troubě. Piškotovou bábovku s kokosem po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s ořechy

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 4 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody, ½ prášku do pečiva, 4 lžíce ořechů, špetka soli

Postup: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (šleháme alespoň 10 minut). Opatrně přidáme vodu, citronovou šťávu a rum. Následně pomalu přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta zlehka ručně přimícháme tuhý sníh. Ten vyšleháme v jiné misce z bílků se špetkou soli. ¾ těsta nalijeme do formy (silikonové nebo jiné, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou), do zbytku opatrně přimícháme ořechy. Obarvenou hmotu dolijeme do formy. Bábovku pečeme asi na 180 stupňů 35–40 minut. Jestli je bábovka upečená zkusíte špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Lehká piškotová bábovka

Ingredience: 4 vejce, 240 g polohrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 10 lžic horké vody, 6 g kypřicího prášku, špetka soli, 1 lžíce kakaa

Postup: Formu na bábovku vymažeme dobře máslem a vysypeme strouhankou. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. V míse ušleháme žloutky s cukrem, postupně k nim zašleháváme 10 lžic horké vody (nesmí být vařící). Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna. Poté přisypáváme postupně mouku a středně šleháme. Do těsta lehce vmícháme bílky. Směs nalijeme do formy, ale do zbylé menší části těsta můžeme vmíchat kakao. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle, neulpí-li na ní kousky těsta, je bábovka hotová. Po upečení bábovku necháme chvilku chladnout ve formě, potom formu obrátíme dnem vzhůru a bábovku vyklopíme.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Bábovka s pudinkem

Ingredience: 4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dl oleje, 1 dl cukru krupice, 1 prášek do pečiva

Postup: Vejce s cukrem vyšlehejte důkladně do pěny, přidejte pudinkové prášky a prášek do pečiva. Znovu ještě promíchejte, nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a pečte v troubě asi 35 minut. Upečenou bábovku můžete polít čokoládou. Namíchejte různé druhy pudinků, dobrá je klasická kombinace čokoládového a vanilkového pudinku.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Recept na piškotové těsto

Ingredience: 120 gramů polohrubé mouky, 120 gramů moučkového cukru, 6 vajec

Postup: Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse našleháme se třemi lžícemi cukru. Z bílků v jiné misce ušleháme pevný sníh a pak do něj opatrně přidáme zbylý cukr. Jednu třetinu sněhu z bílků zamícháme do žloutkové pěny, zlehka vmícháme mouku a nakonec zbylý sníh.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová bublanina

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 240 g moučkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • špetka soli
  • vanilka

Postup:

Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh, postupně zašlehávejte moučkový cukr. Potom zlehka přimíchejte žloutky a mouku s kypřicím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem, poklaďte ovocem a pečte v předem vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlou bublaninu posypte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová roláda

Piškotovou roládu připravujeme z lehkého piškotového těsta. Pečeme ji v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut do zlatavě žluté barvy. Nesmíme ji péct dlouho, aby se nevysušila, protože potom by se nedala stočit a lámala by se. Upečený piškotový plát překlopíme i s papírem na navlhčenou nebo pocukrovanou utěrku, papír stáhneme a pomocí utěrky zavineme a necháme vychladnout. Jestliže roládu plníme jen marmeládou, rozetřeme ji na ještě horký plát upečeného těsta a rychle zavineme.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová roláda I.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce horké vody
  • ½ balíčku vanilkového cukru

Postup:

Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem umícháme, přidáme vodu a přisypeme mouku, vše lehce promícháme a po částech vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme krátce v předem vyhřáté troubě.

Když z upečeného plátu stáhneme papír, můžeme potřít libovolnou náplní – ovocným džemem, marmeládou nebo máslovou náplní, do které můžeme přidávat ovoce, tvaroh, kokos, ořechy a podobně. Dle chuti a fantazie.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Výjimečnosti piškotové bábovky

Piškotové těsto, ze kterého se připravuje bábovka, je lehké, na jeho přípravu se nepoužívá žádný tuk ani máslo, ale jen vajíčka, mouka a cukr. Nejčastěji se z něj pečou rolády a dortové korpusy a klasické bábovky. Příprava je jednoduchá, pečení netrvá dlouho. Piškotové těsto je možné ochutit, suroviny se vždy přidávají do žloutkové pěny s první částí sněhu z bílků.

Dobrá rada: Vajíčka před přípravou těsta vyjmeme na potřebnou dobu z chladničky, aby měla pokojovou teplotu. Část mouky je možné nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější.

Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

HRNÍČKOVÉ RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová roláda

Suroviny:

  • 7 lžic cukru krupice
  • 6 lžic kakaa
  • 6 vajec
  • tuk na potření a mouka na posypání alobalu

Postup:

Vejce s cukrem ušlehejte ve šlehači do husté pěny, pak vmíchejte kakao. Těsto rozetřete na tukem vymazaný, moukou vysypaný alobal, kterým jste vyložili plech. Prudce pečte ve vyhřáté troubě, dokud těsto neztuhne. Vychladlý plát těsta potřete libovolnou náplní a zaviňte.

Můžete použít například tuto zajímavou náplň:

Suroviny:

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vaječného koňaku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Smetanu ušlehejte a postupně do ní vmíchejte moučkový a vanilkový cukr. Nakonec vmíchejte vaječný koňak.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 19.4.2015

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotová roláda II.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 30 g kakaa

Náplň:

  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 100 g jahod

Postup:

Z bílků ušleháme pevný sníh. Pak postupně zašleháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Hotové těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme kakao.

Obě těsta nastříkáme pomocí cukrářských sáčků s hladkou trubičkou na plech vyložený pečicím papírem. Stříkáme diagonálně proužek světlého a proužek kakaového těsta těsně vedle sebe. Pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Po upečení povrch lehce poprášíme hladkou moukou a korpus stočíme na čistý pečicí papír.

Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pak postupně vmícháme tvaroh. Jahody očistíme a nakrájíme na malé kousky.

Z vychladlého korpusu opatrně strhneme pečicí papír. Korpus potřeme krémem, rozložíme na něj jahody a pomocí utěrky ho stočíme do rolády. Necháme v chladničce ztuhnout.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

RECEPTY NA BUCHTU S PUDINKEM

Piškotová buchta s pudinkem

Ingredience:

  • na těsto: 5 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml studené vody, sníh z 5 bílků
  • na pudink: 800 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 3 lžíce cukru, vanilkový pudink
  • na potření: 700 g zakysané smetany a trošku cukru dle chuti
  • na posypání: trochu granka a asi 2 lžíce kakaa do těsta

Postup: Nejprve si připravíme pudink dle návodu a dáme jej trochu zchladnout. Piškotové těsto připravíme standardním způsobem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a bílky. Poté promícháme žloutkovou směs s ostatními surovinami na piškot a lehce zamícháme sníh. Asi 3/4 těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Do zbylého těsta přidáme kakao, promícháme a nalijeme „cikcak“ na světlé těsto. Ještě na syrové těsto dáváme po lžicích vlažný pudink, opět jen neuspořádaně, jak to vyjde. Dáme péct asi na 20 minut podle těsta. Pečeme na 200° Celsia. Samozřejmě trouba musí být předehřátá. Po upečení ještě na teplou buchtu rozetřeme zakysanou smetanu a povrch posypeme grankem. Takto připravený moučník necháme řádně ztuhnout.

Zdroj: Recepty na buchtu s pudinkem
Zveřejněno: 13.8.2015

DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • maso a uzeniny – libová masa (telecí, hovězí, vepřová kýta, kuřecí, krůtí prsa, králík), nízkotučné šunky, sójové maso, šunka, šunkový salám, drůbeží salám, párky drůbeží
  • ryby – treska, filé, tuňák, pangasius, kapr, pstruh, sladkovodní ryby
  • tuky – olivový olej, margaríny na mazání, malé množství čerstvého másla, případně kvalitní olej
  • mléčné výrobky – nízkotučné sýry a výrobky, nízkotučné mléko, tvaroh, vždy bez pikantních příchutí
  • polévky – netučné vývary
  • pečivo – den staré pečivo, netučné, ideálně bez semínek, máku, vánočka, mazanec
  • obilniny – ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny, krupička
  • cukry – třtinový, hroznový, bílý cukr, med
  • ovoce – jablka bez slupky, banány, citrusové plody, meruňky, ryngle, broskve, pomeranče, mandarinky, kompoty, pyré a rosoly z povolených druhů
  • zelenina – nenadýmavé druhy, jako je celer, mrkev, petržel, špenát, vařená červená řepa, pažitka, rajčata, listové saláty (ideálně tepelně upravené)
  • koření – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak, zelené koření – bylinky, červená sladká paprika, kopr, bobkový list, šalvěj, libeček, bazalka, dobromysl, meduňka
  • vejce – bílek neomezeně, žloutek maximálně 1 ks denně na přípravu pokrmů
  • sladkosti, moučníky – sušenky Bebe, piškoty, ovocné pěny, nákypy, těsta piškotová, tvarohová, bílková, krupicová
  • přílohy – houskové knedlíky nekynuté, brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, noky
  • nápoje – bylinné čaje (dle individuální snášenlivosti), černý a zelený čaj, neperlivé minerálky, nízkostupňové pivo (ale také jen občas), kefír, ovocné šťávy z vhodného ovoce

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku
Zveřejněno: 5.5.2015

RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU

Recepty na dia moučníky

Jablečné šátečky

Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky

Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.

Piškotová roláda

Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia

Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu
Zveřejněno: 4.2.2017

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno: 10.4.2016

ZÁNĚT SLINIVKY BŘIŠNÍ

Dieta při zánětu slinivky

Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je třeba korigovat i bílkoviny.

Doporučuje se přívod velkého množství vitamínů, protože vstřebávání některých je vázáno na rozpustnost v tucích. A ty jsou v dietě omezovány.

Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle tíže onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci množství šťáv klesá.

Po operaci bývá nemocný na čaji a tekutinách s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.

Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, masa uzená, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté pečivo a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, vejce samotné, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě

Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, kaše vločková, krupicová, rýžová, houskové knedlíky, bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudinky, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení

Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zadělaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská, petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.

Zdroj: Zánět slinivky břišní
Zveřejněno: 21.6.2018

SLINIVKA BŘIŠNÍ

Dieta

Dietní režim u onemocnění slinivky v zásadě sleduje tři cíle:

  1. Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
  2. Vyloučit součásti jídel, jež nemohou být pro nepřítomnost enzymů stráveny a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
  3. Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.

Dietní opatření: Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omezení spotřeby tuků, u těžkých forem je nutné korigovat i bílkoviny. Doporučuje se přísun velkého množství vitamínů, protože jejich vstřebávání je většinou vázáno na rozpustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány. Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle stupně onemocnění a váhového profitu nemocného. Nutnost substituce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30–50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci jejich množství klesá. Po operaci bývá nemocný odkázán na čaj a tekutiny s úhradou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechází na libová masa.

Je zakázáno: tučné vepřové maso, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, uzená masa, slanina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, samotné vejce, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehačka, alkohol v každé formě.

Je povoleno: vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jogurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, vločková, krupicová či rýžová kaše, houskové a bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, brambory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlovka, piškotová těsta, pudingy, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citrony, kompoty bez omezení. Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělávané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je povoleno 4–5 dkg másla a rostlinných tuků zapracovaných do pokrmů. Polévky z povolených surovin, zahuštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská a petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.

Zdroj: Slinivka břišní
Zveřejněno: 1.5.2014