Zajímá vás téma PLACIČKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař restaurací Café Imperial a Divini. Stal se populárním díky televizní show „Ano, šéfe“ a účinkováním jako porotce v kulinářské reality show „Na nože“. Tento svérázný kuchař prezentoval řadu svých receptů na obrazovce a stal se vzorem pro široké vrstvy populace v oblasti gastronomie.
Květákové placičky se sýrem v troubě
Tyto křupavé květákové placičky jsou hotové za 30 minut. Jsou vyrobené ze syrového květáku, vajec, mandlové mouky a parmazánu, mají nízký obsah sacharidů a neobsahují žádný lepek.
Ingredience
225 g syrového květáku;
½ hrnku jarní cibulky – zelená část; nasekaná;
lžíce prolisovaného česneku;
2 velká vejce – lehce rozšlehaná;
¼ lžičky jemné soli;
¼ čajové lžičky černého pepře;
½ hrnku strouhaného sýru parmazánu;
½ hrnku mandlové mouky – 55 g, ale můžete použít ¼ hrnku hladké mouky, pokud jsou lepek a sacharidy pro vás v pořádku;
¼ hrnku řepkového oleje - na smažení;
Postup
Nastavte troubu na režim „udržování teploty“ (77 °C) a plech s okrajem vyložte pečicím papírem.
Ve středně velké míse smíchejte nakrájený květák, jarní cibulku, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, parmazán a mandlovou mouku.
Ve velké (30 cm) nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středním plameni po dobu 3–4 minut. Do pánve dejte 5 placek – použijte odměrku o objemu 60 ml a směs do ní vtlačte. Po uvolnění směsi do pánve ji jemně zploštěte stěrkou nebo zadní stranou lžíce.
Placičky smažte na středním plameni (ne na vyšším) asi 4–5 minut, dokud se na jejich spodní straně nevytvoří pevná, zlatavě hnědá kůrka. Buďte trpěliví – pokud je otočíte příliš brzy, rozpadnou se.
Smažené placičky opatrně obraťte a smažte je z obou stran dozlatova a do dostatečně pevné konzistence, aby se daly zvednout z pánve, dalších 4–5 minut. Upečené placičky nechte ve vyhřáté troubě, zatímco pečete druhou várku.
Vytáhněte květákové placičky z trouby a ihned podávejte.
Poznámky
V tomto receptu musí být vejce opravdu velká. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte buď žloutek, nebo bílek navíc. Pokud používáte střední vejce velikosti M, použijte tři.
Můžete použít mraženou květákovou rýži. Pokud ji použijete, ohřejte ji v mikrovlnné troubě v zakryté misce vhodné do mikrovlnné trouby asi 2 minuty, jen dokud nebude zmrzlá. Dobře sceďte, aby placky nebyly vodnaté a nerozpadaly se. Já ji ráda rozložím na papírové utěrky, aby byla suchá.
Zbytky můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici 3–4 dny. Skvěle chutnají, když je jemně ohřejete v mikrovlnné troubě na 50 % výkonu. Můžete je také ohřát v troubě vyhřáté na 175 °C nebo je jednoduše podávat studené.
Vychladlé placičky můžete také zmrazit až na tři měsíce.
Květákové placičky s kuskusem a smetanovou omáčkou
Kluci v akci ve svém pořadu předvedli recept na skvělé květákové kuličky s kuskusem. Při vymýšlení tohoto receptu se nechali inspirovat zeleninovými koulemi, kterými se krmí Richard v pražské ZOO (Richard je gorilí samec). Nic méně to nemění nic na tom, že tento skvělý smažený pokrm je dalším možným řešením, jak si vytvořit velmi chutné květákové placičky podle pořadu Kluci v akci. Stačí, když místo kuliček vytvoříte placičky. Podívejte se, co na to budete potřebovat:
Ingredience
200 ml suchého kuskusu,
250 g spařeného květáku,
100 g mrkve,
200 ml horké vody,
3 lžíce olivového oleje,
2 hrsti petrželky kudrnky,
100 g mungo klíčků,
sůl,
2 vejce,
sušené pohankové nebo pšeničné klíčky na zahuštění,
slunečnicový, olivový nebo palmový olej na smažení.
Kluci nejdříve připraví kuskus. Zalijí ho ve větší míse vařící vodou a nechají nabobtnat, podle nich stačí oblíbených 15 až 20 minut. Potom si spaří květák vařící vodou a nastrouhají jej na hrubém struhadle, stejně tak nasekají mrkev a petrželku. Vše smíchají s kuskusem, přidají klíčky mungo, olej a sůl.
Do směsi kuskusu přimíchají vejce a vytvoří těstíčko, ze kterého tvarují kuličky. Pro náš záměr si vytvarujeme placičky. Pokud je potřeba, směs kluci zahustí sušenými pohankovými nebo pšeničnými klíčky. Těsto nechají chvilku odležet.
Kuličky / placičky kluci smaží ve vyšší vrstvě oleje – krátce ze všech stran dozlatova. Podle nich je praktické smažit placičky v menším kastrolu nebo menší hlubší pánvi – nespotřebuje se tolik oleje.
Recept na omáčku
2 zakysané smetany,
2 lžíce olivového oleje,
ředkvička nebo křen,
sůl.
Kluci rychle smíchají zakysanou smetanu s olejem a najemno nastrouhaným křenem nebo ředkvičkou, osolí a podávají se smaženými kuličkami / placičkami.
Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.
Květákové placičky s květákovým pyré a pečenou cizrnou
Kluci v akci ve svém pořadu ukazují také další recept na květákové placičky. Tentokrát ale placičky nejsou tvořeny z rozmačkaného květáku, ale jde o pevná kolečka nakrájená z celého květáku. Ty se pak orestují jako steaky a dopečou v troubě. K tomu mají výborné květákové pyré z kousků, které odpadly při krájení květáku posyp z lískových oříšků. Báječné jídlo. Podívejte, co na to potřebujete:
Ingredience
200 g vařené cizrny v plechovce,
2 lžičky koření harissy (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí harissy cena),
2 lžíce olivového oleje,
1 květák,
4 jarní cibulky (bílé části),
2 lžíce ghí,
200 ml smetany 33%,
sůl,
pepř,
2 lžičky tahini pasty (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí tahini pasta cena),
ještě trochu olivového oleje,
koření harissa (dle chuti),
100 g lískových ořechů,
hrst plocholisté petržele.
Postup
Nejdříve kluci v pekáčku smíchají cizrnu s harissou a olivovým olejem a potom ji nechají péct 10 až 15 minut na 180 stupňů.
Potom kluci statečně nakrájí květák napříč asi na 2 cm silné pláty, okrajové části, které jim při tom odpadnou si nechají na pyré. To připravují tak, že si nakrájí odpadlé kousky na ještě menší drobné kousky. Bílé části jarní cibulky také nakrájí nadrobno a osmahnou ji v hrnci na ghí. Přisypou k ní kousky květáku a společně ještě chvíli restují. Osolí, opepří, zalijí smetanou a nechají společně asi 20 minut krásně povařit. Poté vše rozmixují do hladkého pyré. Přidají tahini pastu, doplní ještě trochou soli a společně vše promíchají. Mňam.
Nyní si kluci připraví placičky z nakrájeného květáku. Plátky květáku z obou stran pokapou olivovým olejem a posypou harissou. Krátce osmahnou na pánvi s ghí a vloží do trouby na 160 stupňů a nechají péct 15 až 20 minut.
Mezi tím si kluci připraví oříškový posyp. Lískové ořechy rozsekají na menší kousky a nejprve na sucho opečou v rozehřáté pánvi. Pak je zakápnou olivovým olejem a přidají nasekanou petržel.
Výsledný pokrm pak servírují jako steak z květáku s květákovým pyré a pečenou cizrnou. Další výtečná variace jak připravit květákové placičky na mnoho způsobů. Celý postup můžete vidět v pořadu ČT zde: Květákové steaky s květákovým pyré a pečenou cizrnou.
Ingredience: 300 g hladké mouky, 250 g škvarků, 2 vejce, 100 ml mléka, sůl, ½ kypřicího prášku do pečiva, semínka na posyp
Technologický postup: Do misky prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme celé vejce, škvarky, sůl a mléko. Prohněteme vše dohromady. Jestliže máme škvarky větší, posekáme je na menší kousky. Množství přidávaného mléka se řídí obsahem tuku ve škvarcích. Jestliže těsto nejde zpracovat, přidáme mléko. Další možností je přidat trochu sádla, placky budou křehčí. Výsledné těsto je nelepivé, mastné, vláčné. Těsto vyvalujeme na plát silný asi 4 mm. Nepodsypáváme – těsto je mastné a nelepí se. Vykrajujeme placičky. Placičky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mřížku na ně pak uděláme tak, že na placku přitiskneme kolečko na krájení brambor. Placičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme. Sypat můžeme hrubou solí, kmínem, sezamem, mákem. Placičky se pečou při teplotě 200 °C do zrůžovění. Mohou se také smažit na pánvičce.
Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše pořádně zamícháme a tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Teplé květákové placičky podáváme s bramborovou kaší nebo brambory. Výborně chutnají i studené.
Chilli papričky omyjte, zbavte semínek, nakrájejte je na drobno a nasypte do mísy. Poté k nim přidejte mleté maso, na drobno nakrájený koriandr, špetku citronové kůry, rozdrcený česnek, hořčici a celé vejce. Směs osolte a všechny suroviny důkladně promíchejte. Z této hmoty vytvarujte placičky a potřete je z obou stran olejem. Placičky grilujte cca 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené i uvnitř, ale nepřesušte je. Podávejte s chlebem nebo brambory.
Postup: Květák rozebereme na růžičky, které chvilku povaříme v osolené vodě. Šunku pokrájíme na kostičky. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme šunku a opečeme. Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný tvrdý sýr. Květák posekáme, rozložíme do olejem vymazané zapékací misky, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme asi dvacet minut. Zapečený květák podáváme nejlépe s vařeným bramborem.
Smažený květák
Ingredience: 1 větší květák, sůl, hladká mouka a strouhanka dle množství obalovaného květáku, 2 vejce, olej na smažení na plech
Postup: Květák rozebereme na růžičky a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme a NEVAŘÍME! V jedné misce si připravíme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody a důkladně vymícháme vidličkou dohladka. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, na který jsme předem nalili olej ke smažení a poté jej ohřáli. Plech dáme do trouby a smažíme při 200 °C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme dozlatova. Předvaření v tomto případě není nutné, takto je květák opravdu VÝTEČNÝ.
Postup: Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli. Za občasného míchání ji necháme zrůžovět. Pak ji zalijeme vodou. Směs necháme přejít varem a přidáme růžičky květáku. Podle chuti základ květákového mozečku osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, než květák změkne. Zatím rozklepneme vejce a rozkvedláme je třeba v hrníčku. Měkký květák opatrně rozmačkáme vidličkou. Vlijeme vejce, důkladně promícháme a necháme asi 5 minut vařit. Květákový mozeček podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.
Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!
Zdeněk Pohlreich určitě květákové placičky nebo obdobné jídlo zná a připravuje, jen je dosud nepublikoval ve svých pořadech. To ovšem nic nemění na tom, že tento pokrm není dobrý, nebo že si nezaslouží naši pozornost. Květákové placičky, které poslouží jako výborná chuťovka nebo rychlá večeře, si přinejmenším zaslouží zmínku o způsobu přípravy.
Kluci v akci ve svém pořadu ukázali přípravu velmi chutných květákových placiček, tvořených křupavým korpusem košíčků, upečených z kvalitní celozrnné mouky a ochucených oreganem bezvadně se snoubící s lahodnou náplní květákového kari a svěžího salátu plného křehkých klíčků vojtěšky, munga, červené řepy, řeřichy a hrášku. Výsledkem jejich receptu je 8 porcí květákových placiček o průměru 10 cm. Podívejte, co na to budete potřebovat:
Těsto na košíčky
2 ½ dl ovesných vloček,
2 ½ dl ječné mouky,
1 dl vody,
0,5 dl olivového oleje,
1 lžička sušeného oregana,
2 špetky soli.
Z ingrediencí kluci zpracují těsto a nechají ho půl hodiny odležet. Poté ho plní do formiček na tartaletky (zde se můžete podívat jak vypadají formičky na tartaletky), prsty si podle potřeby namáčí ve vodě, aby se jim těsto nelepilo.
Před pečením těsto ještě propíchají vidličkou a hned pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 10 až 12 minut.
Předpečené korpusy naplní květákovou kari směsí a vrátí zpět do trouby na ještě 15 až 20 minut.
Květáková kari směs
4 lžíce olivového oleje,
3 stroužky česneku,
1 jarní cibulka,
250 g květáku,
1 lžíce kari,
sůl,
hrst petrželky,
2 vejce.
Kluci nejdříve na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou ji, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, také ho osmahnou a osolí. Pak to odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.
Květákovou směsí doplní rozpečené formičky a dají dopéct.
Tyto úžasné květákové placičky kluci podávají s tímto listovým salátem.
Listový salát s klíčky
4 hrsti rukoly,
½ ledového salátu,
klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa),
panenský olivový olej,
citronová kůra a šťáva.
Nejdříve kluci smíchají rukolu s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.
K výrobě snídaňové klobásy potřebujete následující vybavení:
Mlýnek na maso. Mlýnek na maso potřebujete k rozemletí uvařeného masa. plnivo na klobásy.
Plnící nástavec. Potřebujete ho, abyste dostali masovou hmotu do střeva.
Vepřové střevo. Pokud chcete udělat snídaňovou klobásu, potřebujete vepřová střeva. Pokud ale chcete připravit snídaňový párek bez střívka, můžete z hmoty vytvarovat placičky.
Postup
Vepřovou plec a slaninu nakrájíme na kousky podle velikosti ústí plnícího prostoru vašeho mlýnku.
Nyní maso umelte. Použijte k tomu kolo s otvory 4 mm. Náš tip: dejte jednotlivé díly mlýnku do mrazáku. Tím se maso při mletí ochladí.
K mletému masu přidejte petržel, javorový sirup, sůl, pepř, šalvěj, tymián, zázvor, pískavici, muškátový oříšek a ledovou vodu a promíchejte do hladka.
Osmažte malé množství hmoty na pánvi. To vám napoví, jestli vám něco chybí z hlediska chuti. Ze směsi pak můžete buď tvarovat placičky, nebo je plnit jako párky.
Když střevo naplníte klobásovou hmotou, musí se ještě zakroutit, aby vznikly jednotlivé párečky. Můžete se rozhodnout, jak velká má být vaše klobása. Je důležité, abyste je zakroutily pokaždé opačným směrem. Tedy 1x dopředu a 1x dozadu.
Nyní je vaše snídaňová klobása připravena. Je to skvělé jako sendvič. Skvěle chutná i s domácí hořčicí.
Snídaňový párek bez mlýnku na maso
Rádi byste si vyrobili vlastní snídaňovou klobásu, ale nemáte doma mlýnek na maso a nechcete si jej pořizovat? Pak mám variaci na to, jak si můžete udělat Snídaňovou klobásu bez mlýnku na maso.
Zeptejte se svého oblíbeného řezníka, jestli by vám rovnou nemohl namlít zakoupené ingredience. Poté máte hotovou hmotu a stačí přidat koření a naplnit jako obvykle.
Pokud nechcete používat střeva, je to také možné. Z masové směsi jednoduše vytvarujte placičky a smažte je na pánvi.
Snídaňový párek lze skladovat v lednici asi 3 dny. Můžete ho i optimálně zamrazit, vydrží pak mnohem déle a mražením neztrácí chuť.
Do kastrolu nalijeme smetanu (šlehačku), přidáme cukr, nakrájené máslo, na nudličky nakrájené oloupané mandle, nakrájené kandované ovoce. Vše dáme do vodní lázně (nebo hrnce na mléko) a postupně zahříváme do bodu varu (nevařit!), poté přidáme hladkou mouku, promícháme a na plech vyložený pečicím papírem děláme malé placičky (dále od sebe). Upečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení ještě teplé, ne horké sundáváme z plechu. Studené placičky na spodní straně potřeme čokoládovou polevou.
Květák uvaříme v osolené vodě, aby změkl. Poté nakrájíme na drobné kousky nebo ho můžeme nastrouhat na struhadle.
Květák vložíme do misky a přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře promícháme. Poté přidáme mouku a z bílků utřený sníh, propracujeme na vláčné těsto.
Z těsta děláme placičky, které smažíme v pánvi na oleji dozlatova.
Nakonec je osušíme od oleje a podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.
Tento krůtí karbanátek je super šťavnatý, neuvěřitelně chutný a zaručeně se tento recept stane letní grilovací stálicí pro vaše děti! Jeho příprava je navíc neuvěřitelně snadná z jednoduchých ingrediencí a dostatečně lahodný, aby potěšil i ty, co jedí jen hovězí!
Ingredience
700 g mletého krůtího masa;
1/4 hrnku strouhanky;
1 velké vejce;
2 stroužky prolisovaného česneku;
1 čajová lžička cibulového prášku;
1 čajová lžička soli;
1/2 čajové lžičky černého pepře;
1/2 hrnku strouhaného čedaru;
Ingredience na servírování
6 čerstvých hamburgerových bulek;
plátky rajčat,
hlávkový salát,
okurky,
tenké plátky cibule,
plátky čedaru,
hořčice,
kečup.
Postup
Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu (230 °C). Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na karbanátek. Čistýma rukama (nebo si nasaďte rukavice) míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
Rozdělte krůtí směs na šest stejných porcí a vytvarujte z nich placičky. Vytvořte je zhruba takové velikosti, aby se vešly na housky, se kterými je budete podávat. Položte placičky na plech vyložený pečicím papírem. Palcem udělejte doprostřed každé placičky malý důlek; tím zabráníte tomu, aby se placka na grilu smršťovala.
Pokud máte čas, můžete nechat karbanátky asi 30 minut vychladit v lednici, aby se na grilu nerozpadly.
Grilujte krůtí karbanátky 4 až 6 minut z jedné strany, poté je opatrně otočte a pečte další 4–5 minut. V tomto okamžiku zkontrolujte vnitřní teplotu teploměrem na maso. V nejsilnější části karbanátku by měla mít vnitřní teplota 74 °C. Pokud teplota ještě není dosažena, karbanátky ještě jednou otočte a pečte další minutu nebo dvě.
Jakmile jsou karbanátky hotové, sejměte je z grilu na čistý talíř nebo plech, přikryjte alobalem a nechte 3–5 minut odpočinout před podáváním.