Téma: 

pusinky bílkové


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Vigantol

Tak to já to dávám jenom na lžičku bez mlíčka nebo rovnou do pusinky, mám totiž strach, aby mi to s mlíčkem nevyzvracela.

Zdroj: diskuze Vigantol
Odesláno: 21.1.2018 uživatelem Soňka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Vigantol

Jak Vigantol podáváte miminkům abyste věděli jistě, že kapičku spolkne? Na lžičku nebo přímo do pusinky? Chci dávat poctivě, vím, že je to důležité.

Zdroj: diskuze Vigantol
Odesláno: 17.4.2017 uživatelem Lenna
Počet odpovědí: 0

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kapičky Vigantol

My jsme s Vigantolem spokojení, kapu kapičku přímo do pusinky máme z toho s malým už takovou hru, takže dávám vždy ve stejnou dobu abych nezapomínala a pořád ho to takhle baví, takže je to fajn že je to v té formě kapiček

Zdroj: diskuze Kapičky Vigantol
Odesláno: 31.8.2016 uživatelem DankaDana
Počet odpovědí: 0

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky v troubě

Když už jste bílky s cukrem vyšlehali do tuhé pěny, čeká vás další důležitý krok – jak správně pusinky upéct, nebo spíše usušit. Plech s pečicím papírem, na který jste zdobičkou nastříkali malé pusinky (spirálka do špičky), vložte do trouby předem vyhřáté na 100 °C, jen krátce je pečte, po chvíli zmírněte teplotu na 50 °C a sušte. Nelze přesně říct, jak dlouho musíte pusinky sušit, ale určitě to nebude méně než hodinka. Většinou jde o dobu kolem 1,5 hodiny a více. Dvířka trouby by měla být při pečení mírně pootevřená (záleží však na typu vaší trouby), pomožte si třeba vařečkou. Hotové pusinky poznáte podle toho, že budou krásně bílé, půjdou lehce sundat z plechu a při rozlomení krásně křupnou.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zvětšený pysk

mám 7,5 roku králíčka, nevím proč z pusinky se mu zvětšil levý pysk, normálně dobře jí, i pije, ale to mu jde hůř
Nechci, aby mu dala doktorka narkózu, to bych měla strach, jinak je zdravý, čilý a vše snad dobré. Je čistotný chodí na záchůdek
co s tím
děkuji za ospověď

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků
Odesláno: 16.5.2018 uživatelem Enochová
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Recepty na sněhové pusinky

Suroviny:

  • 350 g krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 30 g loupaných mandlí
  • pečicí papír, nebo tuk na vymazání plechu

Postup:

Z bílků, které by měly mít pokojovou teplotu, ušlehejte tuhý sníh, buď ručně, nebo můžete použít i elektrický šlehač (nejprve zvolte menší rychlost). Do sněhu po lžících zašlehávejte polovinu cukru, poté metlu vyndejte a stěrkou lehce vmíchejte druhou polovinu cukru. Kornout/zdobičku naplňte tuhou hmotou a na plech potřený tukem (či vyložený pečicím papírem) vytlačujte jednotlivé pusinky a jejich povrch posypte nasekanými mandlemi. Pečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (spíše pečivo sušte). Hlídejte, aby vám pusinky nezhnědly.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Vyrážka okolo úst

Za dětskou lékařkou byste se svou dcerou jít měla, protože tyhle vyrážky kolem její pusinky můžou mít mnoho příčin a některé zanechávají i jizvy na pleti. A to byste určitě pro svou holčičku nechtěla. Je zapotřebí to vyšetřit, případně odebrat stěry z úst a z pupínků a podle výsledků určit další léčbu. Ta obvykle bývá účinná a do dvou týdnů to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka okolo úst
Odesláno: 2.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Jak uskladnit sněhové pusinky

Pokud chcete, aby vám sněhové pusinky vydržely co nejdéle křupavé a přitom se rozplývaly na jazyku, doporučujeme dobře upečené/usušené cukroví nejprve nechat pořádně vychladnout. Teprve poté můžete pusinky naskládat do krabice (například od bot – samozřejmě do čisté a vyvětrané). Nejprve vyložte její dno a okraje pečicím papírem, opatrně naskládejte pusinky, přikryjte je jemným papírovým ubrouskem a nakonec krabici dobře uzavřete víkem. Uchovávejte ji v suchu, ale ne v chladu, protože při přenesení ze studena do tepla by cukroví mohlo navlhnout.

Rozumné je také nepéct sněhové pusinky moc brzy před Vánocemi, přece jen jsou nejlepší čerstvé, ale jestliže se vám bílky v ledničce hromadí, raději je do tří dnů spotřebujte. Vždyť až budou další, můžete připravit novou várku pusinek – možná už ty první ani nenajdete.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014

INDIÁNEK

Indiánci z Vitacitu

Ingredience: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 jahodový Vitacit, piškoty a čokoláda na polití (namáčení)

Postup: Sníh ušleháme nad parou, během šlehání zašleháme cukr smíchaný s Vitacitem a šleháme dále cca 15 minut. Zdobičkou poté tvoříme pusinky na piškoty, po zaschnutí poléváme čokoládou.

Zdroj: Indiánek
Zveřejněno: 6.3.2018

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky s krémem

Suroviny:

  • 5 bílků
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce instantní kávy
  • 1 hořká čokoláda 70%
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (šlehačky)

Postup:

V míse ušlehejte bílky, ale ne úplně dotuha. Hotový sníh poznáte podle toho, že se za metlou tvoří „špička“. A v tuto chvíli začněte zašlehávat krupicový cukr. Nádobu vložte do hrnce s vařící vodou a šlehejte dál, dokud se hmota nestane tvárnou. Pak dejte naopak do studené lázně a ještě chvíli šlehejte. Sněhovou hmotu dejte do sáčku a na plech nastříkejte stejnoměrné hrudky (pusinky dle své fantazie a zručnosti). Pečte na 100 °C, respektive sušte asi 30 minut, poté teplotu stáhněte asi na 90 °C a sušte dalších 30 minut. Mezitím si můžete připravit krém, kterým budete pusinky spojovat. Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni, přidejte k ní lžíci kávy, promíchejte a poté opatrně vmíchejte lžíci smetany (měla by mít pokojovou teplotu), aby se krém nesrazil. Polotuhým krémem pak spojujte „podstavou“ vždy jednu a jednu upečenou vychladlou pusinku k sobě.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Recept, jak udělat sněhové pusinky

Aby se vám podařilo udělat vynikající sněhové pusinky, je nejdůležitější správně našlehat sníh. Zde tedy několik rad, jak na to:

  1. Platí zásada, že lepší jsou menší čerstvá vejce. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycený vodou, což pro šlehání sněhu není zrovna nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
  2. Při oddělování bílků od žloutků se vám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
  3. Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je odležet v zakryté nádobě do druhého dne a šlehat až druhý den. Před šleháním je nechte asi 20 minut stát v pokojové teplotě.
  4. Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota vám pokazí výsledek a sníh se nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citronem.
  5. Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon, rychlost přidávat plynule a postupně.
  6. Do bílkového sněhu používejte extra jemný krupicový cukr, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.
  7. Až na samotný závěr do sněhu vmíchávejte mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracovávejte je do sněhové hmoty velmi opatrně, aby vám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

BATOLECÍ VĚK

Batole 8 měsíců

Osmý měsíc je ve vývoji miminka zlomový. Vleže na zádech nebo na bříšku již totiž mnoho času nestráví. Vyzkouší si, že se může opírat o jednu ruku, zároveň o jeden bok, respektive o jednu stranu pánve a o nožičku. Ručičky dítěte jsou teď už natolik šikovné, že dovedou uchopit i drobný předmět tak, že jej prakticky drží jen palec a ukazováček, popřípadě ještě prostředníček. Snadno si pak může vkládat například drobné lupínky do pusinky. Tím, že dítě dospívá k jednotlivým dovednostem samo, dochází i ke zpevnění trámčin v kostech, zesílení svalů a vazů. Pokud dítě již dokáže samo nějaké dovednosti dosáhnout, je to také známka toho, že jeho svalově-kostěný aparát je natolik silný, aby váhu dítěte unesl.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole tohoto věku.

Zdroj: Batolecí věk
Zveřejněno: 11.5.2015

ČERVENÉ PUPÍNKY V ÚSTECH

Vyrážka v ústech

Vyrážka v ústech může znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo trpí chronickým onemocněním jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka může vzniknout i u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové. Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogennost již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: Červené pupínky v ústech
Zveřejněno: 9.6.2016

PUCHÝŘKY NA JAZYKU

Co znamenají puchýřky na jazyku u dětí

Puchýřky na jazyku dětí mohou znamenat onemocnění zvané moučnivka. Toto onemocnění patří mezi časté infekce dětí, nejčastěji se objevuje v dutině ústní u novorozenců a kojenců do 2. měsíce věku. Není výjimkou ani u malých dětí nebo u dospělých osob, které mají slabý imunitní systém anebo mají chronické onemocnění jater. U dětí se moučnivka objevuje také během užívání antibiotik. Antibiotika se dostanou do mateřského mléka a zabíjí tak užitečné bakterie a udržují kvasinky při životě, čímž může dojít k jejich přemnožení. Moučnivka tak může vzniknout u dětí, které se narodily císařským řezem, ale matka byla nucena ihned po porodu začít brát antibiotika. Možný přenos moučnivky je také přes hračky, se kterými si dítě hraje a strká si je neustále do pusy (hlavně během období růstu zubů). Rodiče by proto měli dbát na časté umývání gumových hraček, popřípadě prát hračky látkové.

Léčba moučnivky spočívá ve vytírání pusinky miminka vatovou tyčinkou namočenou v 0,5% roztoku genciánové violeti (její karcinogenita již byla vyvrácena), nebo ve výtažku z grepových jader (Citrovitalu), nebo lze použít citronovo-glycerinové tyčinky Med-Comfort nebo Pagavit, zkusit můžete také Nystatin. Vhodný je jídelníček bohatý na brukvovitou a jinou zelenou zeleninu, česnek, cibuli nebo křen.

Zdroj: Puchýřky na jazyku
Zveřejněno: 23.10.2015

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Nejlepší perníčky

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník velkým luxusem. Z hanzovních měst byl perník často exportován do vnitrozemí. Tradice výroby perníku do dnešních dnů přetrvala v Brémách, Mnichově, Norimberku, Amsterdamu, Lutychu, Klaipėdě, Gdaňsku či Toruni. V Česku je nejznámější pardubický perník. Recept na pardubický perník pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel Pardubic Vilém z Pernštejna ho koupil. Perník byl exportován na velké vzdálenosti a z toho důvodu byl vyráběn tak, aby během těchto dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí jednak silnému podílu koření a pak také tvrdosti a suchosti. Díky tomu je možno ho skladovat na chladném a suchém místě i několik měsíců.

Perníkové těsto se koření skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat. Při průmyslové výrobě se tato doba pohybuje kolem několika týdnů, těsto na domácí vánoční perníčky by se mělo připravovat měsíc dopředu. Perníkové těsto se vykrajuje do různých tvarů, vyrábí se perníky kulaté, velmi častým motivem je perníkové srdce, zvířátka nebo třeba půllitr. Po upečení jsou pak tyto perníky zdobeny buď barevnými cukrovými polevami, anebo čokoládou. Zdobené perníky jsou jedním z druhů tradičního vánočního cukroví. Průmyslově se vyrábějí perníky slepované – dva pláty perníku jsou pomocí marmelády slepeny k sobě a zality v čokoládové polevě. Z plátků perníku jsou slepovány a konstruovány i složitější tvary, nejčastějším motivem je perníková chaloupka inspirovaná pohádkou O perníkové chaloupce.

Voňavé, něžně nazdobené perníčky prostě na sváteční stůl patří. Zde je několik tipů pro perfektní výsledek:

  • Perníkové koření koupíte jako hotovou směs, ale můžete si namíchat doma své vlastní koření. Najemno rozemelte 1–2 hřebíčky, kuličku nového koření, kousek skořice, badyánu, půl lžičky anýzu a přidejte půl lžičky citronové a pomerančové kůry. Toto množství koření je cca na 250 g mouky.
  • Aby byly perníčky krásně lesklé a dobře na nich drželo zdobení z bílkové polevy, ještě horké je ihned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem.
  • Na bílkovou polevu potřebujete opravdu jemný moučkový cukr, přípravu proto nešiďte a vždycky ho prosejte přes malé sítko. Šlehač nastavte na maximální výkon. Bílek se 100 g cukru a lžičkou citronové šťávy šlehejte do zhoustnutí. Můžete zapracovat i lžičku bramborového škrobu. Je-li poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.

Ale znáte to, děti nechtějí tak dlouho čekat, a tudíž je zde modifikace receptů na výrobu domácích perníčků, které se dají po upečení a nazdobení ihned konzumovat, tedy recept na perníčky bez uležení.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

BÍLÉ SKVRNY NA JAZYKU

Bílé tečky na jazyku miminka

Nejčastější příčinou bílých teček na jazyku miminka je moučnivka. Ta se projevuje bílými povlaky v ústech dítěte (na jazyku, na patře či vnitřku tvářích) a nejčastěji se objevuje u kojenců do jednoho roku věku. Moučnivku způsobuje kvasinka, která se v lidském těle běžně vyskytuje, ale pokud je všechno v pořádku, dokážeme se s ní vypořádat. Teprve v momentě, kdy je naše imunita z nějakého důvodu oslabena, dochází k přemnožení kvasinek a ke vzniku moučnivky.

Postiženým miminkům nemusí moučnivka způsobovat žádné problémy, ale taky může. Některé děti trpí potížemi s příjmem potravy, neklidem či bolestmi bříška. Pokud jsou totiž kvasinky přemnožené v pusince, jsou pravděpodobně přemnožené i ve střevech, kde pak způsobují nežádoucí kvašení.

Pokud se jedná o mírnou formu moučnivky, je potažený pouze jazyk, nikoli patro či ústní sliznice, nemusí se přistupovat k žádné léčbě. Lékaři obvykle radí nechat to miminko vybojovat samo. Jako pomocná opatření se doporučuje vyvářet po nějakou dobu dudlíky a pomoci nastartovat imunitu dítěte přípravkem s obsahem širokospektrálních laktobacilů.

Pokud se ale bílé flíčky či potahy vyskytují nejen na jazyku, ale zasažena je větší část úst, případně je zarudlá oblast kolem konečníku, je už nutné přistoupit k léčbě. Pediatři nejčastěji doporučují slabý roztok genciánové violeti (fialová vodička), kterou se miminku vytírají ústa. Někde se sice dočtete, že je karcinogenní, ale to byste museli dítě genciánkou několik měsíců doslova prolévat, aby bylo riziko vzniku rakoviny opodstatněné.

Někteří lékaři předepisují také borax, nebo pokud občas jezdíte do Německa či do Rakouska, můžete si dovézt volně prodejný Nystatin. Kromě vytírání pusinky dítěte je ale taky nutné potírat si vybraným lékem bradavky, aby si vaše miminko při kojení nezaneslo kvasinky zpátky.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku
Zveřejněno: 8.12.2016

ČTYŘMĚSÍČNÍ DÍTĚ

Jídelníček

Přejít z mléka na jinou stravu není vůbec jednoduché. Miminko musí přijít nové potravě i novému způsobu jejího přijímání na chuť. Může se stát, že mu ovocná přesnídávka nebude vůbec chutnat, kdežto mrkev ano. Při krmení dávejte na lžičku jen malé množství připraveného příkrmu a nechte miminko, ať nový nástroj dle libosti prozkoumá. Připravte se na to, že si bude během krmení dávat do pusinky ručičku a vše kolem něj získá barvu příkrmu. Pakliže miminku podávané jídlo nebude chutnat, v žádném případě mu ho nenuťte. Jak se má tak malé dítě, které ještě neumí sedět, krmit? Položte ho do autosedačky, v níž bude mít při jídle pohodlí. Většina dětí toho napoprvé příliš nesní. Některé malé jedlíky mohou například rozčilovat prodlevy mezi jednotlivými sousty. Přece jen prs nebo dudlík fungují rychleji. Příkrmy by od ukončeného 4. měsíce věku měly začít dostávat děti krmené pouze umělým mlékem. Pokud naopak plně kojíte a máte pestrou stravu a nepříliš hladové dítě, do 6. měsíce věku nic jiného než mateřské mléko vaše miminko nepotřebuje.

Pro děti od ukončeného 4. měsíce jsou běžně k dostání jednodruhové (jablečné), případně dvoudruhové (například jablko a meruňka nebo jablko a hruška) ovocné přesnídávky, dále pak jednodruhové zeleninové příkrmy (mrkev, brokolice, květák) a výjimečně některá hotová jídla. Vícedruhová jídla by měly konzumovat starší děti. Maminky se často přou o to, zda je zdravější připravit dítěti zeleninu doma, nebo koupit již hotový zeleninový příkrm a doma ho jen ohřát. Na tuto otázku bohužel neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Doma uvařené příkrmy jsou sice levnější, ale zaberou vám více času, neboť jejich příprava je pracnější. Většina rozumných maminek řeší situaci tak, že má vždy nějakou lahvičku v zásobě. Obvykle však dětem doma vaří.

Jak vypadá čtyřměsíční miminko.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě
Zveřejněno: 10.10.2016