Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ROVRAL FLO NÁHRADA

OBSAH

Náhrada za sulku

Pokud se přikloníte k moření, máte dvě možnosti. Buď namoříte celé palice už cca měsíc před výsadbou, nebo jednotlivé stroužky asi den předem. Náhradním prostředkem je Síra SK 520. Tento přípravek je totiž rovněž vhodný na moření česneku. Jednotlivé stroužky je pak potřeba 6–12 hodin namáčet ve 4% roztoku přípravku Síra SK 520, ten připravíme smícháním 40 ml přípravku a 1 litru vody. Po namoření nechte stroužky oschnout na savém papíře nebo jemně osušte.

Dále je možno použít přípravek Rovral FLO v koncentraci 0,6–0,8 % po dobu 20–30 minut.

Zdroj: Sulka

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stejné složení jako postřik FALCON 460 EC má i IMPULSE SUPER a ROMBUS TRIO. Podobné složení má přípravek HUTTON PLUS a SOLIGOR. Vše je od výrobce od výrobce Bayer.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Postup moření sadby fungicidním přípravkem Rovral Aquaflo: dávkování je 10 ml na 2,5 l vody; doba moření činí 20 minut. Po zaschnutí po druhém moření (používá se v koncentraci 0,4 %, tedy 40 ml na 10 l vody, doba máčení minimálně 20 minut) lze česnek vysadit.

Zdroj: Moření česneku fundazolem

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan J..

Dobrý den, spadla mi zubní náhrada z ruky a po straně praskla, tak se chci optat, jestli ji mohu slepit vteřinovým lepidlem. Předem moc děkuji za odpověď. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho domácích kutilů se snažilo opravit prasklou zubní náhradu pomocí vteřinového lepidla. Výsledek byl vždy ten, že se musela udělat celá nová náhrada. Prasklá zubní náhrada se musí spojit přesně do polohy tak jak byla dříve a to je možné jen v ordinaci zubního lékaře. Pokud použijete vteřinové lepidlo, tak zaplníte hrany ve spoji a výsledek už nikdy nebude stejný jako dřív a náhrada nebude dobře sedět a ani již nepůjde opravit a bude potřeba nová. Vteřinová lepidla jsou jedovatá a nehodí se pro aplikaci do úst.
Nejlepší cesta jak opravit prasklou zubní protézu je odnést ji do ordinace zubního lékaře. Na slepení se použije speciální technologie, která dlouho vydrží a je zdravotně nezávadná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Postřik

Rostlina se ošetřuje při prvních příznacích poškození nebo preventivně a podle potřeby se ošetření opakuje. Vhodný je Rovral Flo.

Rovral Flo 10 ml je fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně rostlin proti houbovým chorobám.

Zdroj: Šedá hniloba rajčete

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav stajer.

Prosim mam prasklou zubni protezu horni a nevim presne lepidlo se pouziva. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že spojení zubní protézy musí odolat velkým tlakům při kousání a to vám slepení jen tak v ruce nikdy nezajistí se sebelepším lepidlem. Navíc takto znovu zlomená náhrada už nepůjde spravit a je na vyhození. Vaše náhrada je prasklá čerstvě a je velká šance na její záchranu, ale opravu musí provést v laboratoři. Takto opravená protéza vám bude sloužit jako nová. Stavte se v ordinaci svého zubního lékaře a poproste o opravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Moření česneku Rovralem

Rovral je na plísně, ale na háďátko neúčinkuje. Na mořicí lázeň pak potřebujete do 10 litrů 0,04 l Rovralu Aquaflo a 0,02 l Reldanu 22, nebo 0,01 l Reldanu 50EC.

Zdroj: Moření česneku

Postup při moření česneku číslo 1

Nepoškozené zdravé stroužky se oddělí od sebe a ihned se máčí v připravené suspenzi po dobu 20 minut a poté se okamžitě vysadí. K moření se mohou použít tyto přípravky: Rovral Aquaflo a Sulka. Pokud si nachystáme roztok k moření, použijeme ho ihned, neskladujeme jej a nepoužíváme na druhý den nebo později.

Zdroj: Moření česneku

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Jo jo,jen u lekare,,ale to by clovek nesmel mit jen duchod, u zubaru se za slepeni nahrady nedoplati. Proto je to taaaak hrozne slozity si nahradu slepit sam. Ani lepidlo lidem neprodaji,aby panum zubarum neubyly prachy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Prasklá zubní náhrada se nelepí, ale svařuje. Jedna strana zlomu se nahřeje, nanese tenká vrstva nového materiálu a pak se nahřeje ta druhá a vše se zatepla spojí. Jedině tak vznikne spoj, který bude homogenní a odolá jako by to prasklé nebylo. Žádné lepidlo tohle nedokáže a dříve nebo později se lepená protéza zase zlomí ve stejném místě.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Náhrada za Baycor 25 WP

Přípravek Baycor lze nahradit – podobně účinné jsou například přípravky na bázi mancozebu (Dithane D 6, Dithane M 45, Novozir MN 80) a na bázi metiramu (Polyram WG).

Zdroj: Baycor 25 WP

Diskuze

V diskuzi DETRALEX CENA DOPLATEK 180 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Cerná.

Kolik činí doplatek ,děkuji Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda.

Já už jsem to dál nemohla vydržet. Detralex jsem užívala na žíly v nohách. Předepisoval mi to vždy dr. a každým vyzvednutím jsem platila víc a víc. Když jsem se ptala dr jestli je nějaká levnější alternativa, tak mi řekl, že za Detralex není registrovaná náhrada, jen potravní doplňky. Detralex silně zneužívá svého dominantního postavení na trhu a díky tomu doslova drancuje peněženky potřebných lidí. Dohodla jsem se s dr, aby mi pomohl s výběrem léčby místo detralexu a nakonec jsme vybrali Bivenol Mikro. Už půl roku neužívám Detralex a používám místo toho Bivenol micro při stejném dávkování jako jsem brala detralex. Cítím se stejně, jako při léčbě detralexem a když si Bivenol objednám přes internet, tak mě vyjde léčba na zlomek ceny. Objednávám ho tady www.prozdravi.cz/biv…

Zdroj: diskuze Detralex cena doplatek 180

Moření česneku Sulkou

Sulkou moříme po dobu 6–12 hodin. Rozdělené stroužky uložíme do připraveného 5% roztoku a necháme uvedenou dobu působit. Stroužky vyndáme a usušíme. Těsně před výsadbou provedeme druhé moření přípravkem Rovral proti houbovým chorobám. Toto druhé moření je jen krátké, asi po dobu 20 minut. Oschlé stroužky následně vysazujeme.

Někteří pěstitelé také doporučují dřívější moření Sulkou. Podle nich lze mořit česnek i delší dobu před výsadbou, například na začátku září. Stroužky uložíme do připraveného roztoku na 12 hodin a po vyjmutí vysušíme. Takto namořené stroužky uložíme na větratelné suché místo.

Zdroj: Moření česneku

Moření česneku Lignohumátem

Pozor, Lignohumát není náhrada Sulky, ale pouze její vylepšení. Sulka je proti haďátku a to Lignohumát nezahubí, ten jen zvyšuje vitalitu a odolnost sadby a rostlin. Takže napřed mořit česnek Sulkou, pak dalšími přípravky.

Zdroj: Moření česneku

Plíseň šedá

Teprve po odkvětu se začíná projevovat napadení plísní šedou, botrytidou. Největší škodu pak způsobuje na hroznech v době dozrávání, kdy plody začnou hnít a znehodnocují se. V době tvorby hroznů se proti této plísni aplikuje postřik fungicidy, například s účinnou látkou iprodione či tolyfluanid (Rovral, Euparen, Ronilan). Do postřiku je vhodné přidat smáčedlo, například jar. Náchylnější jsou odrůdy, jejichž bobule mají jemnou slupku. Preventivním opatřením je vhodné stanoviště pro pěstování révy, udržování dostatečně vzdušných keřů a také vhodná výživa. Přemíra dusíku vznik choroby podporuje, prevencí je naopak dostatek vápníku, hořčíku a draslíku.

Zdroj: Postřiky na vinnou révu

Česnek moříme před výsadbou. Nejdříve moříme Sulkou a až následně Rovralem. Česnek rozdělíme na stroužky, vložíme do připraveného roztoku, vyndáme a usušíme. Sulkou moříme po dobu 6–12 hodin. Rozdělené stroužky uložíme do připraveného 5% roztoku a necháme uvedenou dobu působit. Stroužky vyndáme a usušíme. Těsně před výsadbou provedeme druhé moření přípravkem Rovral proti houbovým chorobám. Toto druhé moření je jen krátké, po dobu 20 minut. Oschlé stroužky následně vysazujeme. Někteří pěstitelé také doporučují dřívější moření Sulkou. Lze mořit česnek i delší dobu před výsadbou, například na začátku září. Stroužky uložíme do připraveného roztoku na cca 12 hodin a po vyndání vysušíme. Takto namořené stroužky uložíme na suché větratelné místo.

Zdroj: Sulka

Čerň lilková

Objevuje se na plodech v místech spojení stopky s rostlinou. Na stoncích a listech se vyskytují nepravidelné, mírně propadlé tmavě hnědé skvrny, které se postupně zvětšují a spojují. Často způsobuje lámání stonku a skvrny na květních stopkách. Nekrotizující skvrny jsou příčinou opadu květů a plodů.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá čerň lilková.

Opatření pro záchranu sazenic: Ošetření se provádí již při prvních příznacích fungicidy na bázi dithiokarbamidanů nebo dikarboximidů. V závislosti na průběhu počasí (vyšší vzdušná vlhkost), zvolené agrotechnice a citlivosti pěstovaných odrůd je ošetření třeba opakovat ve 14–20denních intervalech. Seznam doporučených přípravků: Rovral Flo, DITHANE DG NEO-TEC, Bravo 500, Ridomil GOLD MZ 68 WP.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Přípravky na moření česneku

Na moření česneku před výsadbou lze proti plísním použít fungicidní přípravek Rovral Aquaflo, a to v koncentraci 0,4 % (40 ml/10 l vody, doba máčení minimálně 20 minut). Dalším přípravkem je známá Sulka Extra (100 ml/2,5 l vody, po dobu 6–12 hodin, také 4% koncentrace) proti vlnovníku česnekovému. Diskutovaný je spíše slabší účinek tohoto přípravku proti háďátku zhoubnému. Na trhu je rovněž souprava na moření česneku s obchodním názvem Zdravý česnek, kde jsou již oba uvedené přípravky. V případě, že se moří fungicidem i Sulkou, provede se nejprve namoření v Sulce a až následně a odděleně proti houbovým chorobám. Připravenou mořicí jíchu (doporučovaná teplota lázně okolo 20 °C) je třeba použít v co nejkratší době (nelze ji použít až druhý den) a nikdy ne vícekrát. Použitou jíchu je nejvhodnější likvidovat jako zálivku na vysazenou plochu česneku.

Zdroj: Moření česneku

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Postřiky na trávník

Proti houbovým chorobám trávníků se používají přípravky – pesticidy, ze skupiny fungicidů. Každý přípravek má svou účinnou látku. Tyto účinné látky mají své spektrum účinnosti. Bohužel není jedna účinná látka na všechny houbové choroby a plísně v trávníku. Každá účinná látka má nějakou účinnost na danou chorobu a plíseň, vždy je třeba se poradit v zahradnických potřebách. U trávníků se vyskytují tyto houbové choroby: antraknóza, řasy, hnědá ohniskovitost, dolarová skvrnitost, čarodějné kruhy, plíseň sněžná.

Nejčastěji se k ošetření využívají tyto přípravky: Ortiva, Rovral AquaFlo, Polyversun.

Postřiky se aplikují postřikovačem, a to preventivně nebo ihned při prvním výskytu choroby. Aplikace se provádí při teplotách 12 až 25 °C na suché porosty. Neaplikuje se ihned po seči, ale až za 2–3 dny, aby tráva dostatečně po seči zregenerovala. Po postřiku by nemělo alespoň 4 hodiny pršet nebo by neměla být pouštěna závlaha.

Zdroj: Postřiky na houbové choroby

Irský mech využití

Využití irského mechu (Sagina subulata) je v celku hojné. Vytváří nádherné koberce, proto je často používán jako náhrada za trávník. Nelze ho však využít jako klasický zátěžový trávník, slouží pouze k dekoraci. Dále je vhodný jako ozdoba, výplň mezi velkými kameny nebo dlaždicemi. Hojně se jím osazují skalky, okraje chodníků, různé svahy a podobně.

Zdroj: Sagina subulata – irský mech

Fundazol jako mořidlo na česnek

Fundazol je fungicid s účinnou látkou benomyl a patří do třídy benzimidazolů. Byl vyvinut v roce 1968 společností DuPont. Žádné přípravky na ochranu rostlin s touto účinnou látkou nejsou schváleny ve státech EU včetně Česka. Platnost posledních schválení vypršela v roce 2003.

Účinky Fundazolu

Fundazol obsahuje benomyl, což je širokospektrální systémový listový fungicid. Může být použit jak k prevenci, tak k léčbě různých houbových chorob rostlin. Například ve vinařství a zelinářství je účinný proti botrytidě a padlí.

Když je benomyl absorbován, tvoří se aktivní metabolit karbendazim. Váže se na mikrotubuly, které jsou zodpovědné za důležité procesy, jako je intracelulární transport a buněčné dělení, čímž inhibuje růst hub.

Nebezpečí Fundazolu

  • Benomyl může poškodit zdraví při vdechování.
  • Benomyl je TERATOGEN - za teratogeny označujeme exogenní faktory či látky, které mohou způsobit různou míru postižení embrya či fetu po vystavení jejich působení. Může se jednat jak o biologické, chemické, tak i o fyzikální faktory. Nejčastěji se těhotným matkám po předchozí expozici rodí děti bez očí (anoftalmie).
  • Expozice může způsobit mutace a poškození mužského rozmnožovacího systému.
  • Kontakt může způsobit podráždění kůže a očí.
  • Benomyl může způsobit kožní alergii. Pokud se alergie rozvine, velmi nízká budoucí expozice může způsobit svědění a kožní vyrážku.
  • Benomyl může poškodit játra.

Kde koupit Fundazol

Fundazol v ČR ani v okolních státech nelze běžně koupit. Je to z důvodu zákazu distribuce látky benomyl na území EU, kvůli jejím negativním a mimořádně devastačním účinkům na vývoj embrya u těhotných žen a také kvůli rozvinuté rezistenci mnoha hub, která se začala projevovat již po dvou letech od jejího objevení.

Za určitých okolností se dá sehnat v Maďarsku, kde se vyrábí pro Americký trh s označením Fundazol 500 WP.

Na moření česneku se dá Fundazol nahradit legální a zdravotně méně škodlivou variantou s názvem ZDRAVÝ ČESNEK, což je fungicidní souprava dvou přípravků Sulka Extra a Rovral Aquaflo k moření sadby česneku a cibulovin. Zaručuje vysokou ochranu proti houbovým chorobám. Rovral Aquaflo 10 ml (fungicidní přípravek s účinnou látkou iprodione 500 g/l) je vhodný pro moření sadby česneku proti houbovým chorobám) a přípravek Sulka Extra 100 ml je sirnatý přípravek k moření sadby česneku a cibulovin. Na moření česneku před výsadbou lze proti plísním použít jen fungicidní přípravek Rovral Aquaflo, a to v koncentraci 0,4 %.

Zdroj: Moření česneku fundazolem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP