Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ROZEMLETÝ SLOVNÍ DRUH


ROZEMLETÝ SLOVNÍ DRUH je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Květ klívie je naprosto ohromující. Objeví se brzy na jaře a vydrží kvést až jeden měsíc. Květ klívie je podobný liliím a také jako lilie trochu voní. Je oranžový, ale některé druhy mají květ rudý, bílý nebo žlutý. Pěstování i rozmnožování klívie je snadné a proto se stala oblíbenou pokojovou rostlinou, která ozdobí každou místnost. Pojďte se podívat blíže na tuto krásnou pokojovku, abyste se dozvěděli více, jak je to s umístěním klívie při letnění, zaléváním, hnojením a také, jestli je jedovatá pro kočky.


Druhy klívií

Clivia neboli česky řemenatka a zlidověle klívie jsou rodem šesti jihoafrických rostlin z čeledi Amaryllidaceae, které jsou proslulé svými velkými květy ve tvaru trubky v odstínech oranžové, žluté a červené. Klívie se vyznačuje silnými, dužnatými kořeny pro zadržování vody a dlouhými, řemenatými stálezelenými listy, je dlouhověká a pomalu roste. Šest druhů, včetně oblíbené C. miniata, je vysoce ceněno jako okrasné rostliny a staly se oblíbeným v pěstování po celém světě pro vnitřní i venkovní použití ve stinných podmínkách.

Druhy

V rodu Clivia je známo šest druhů:

1. Clivia miniata

Nejběžnější a nejvýraznější druh klívie, známý svými velkými, otevřenými květy v různých barvách.

2. Clivia nobilis

Další známý druh, pojmenovaný po vévodkyni z Northumberlandu.

3. Clivia caulescens

Stálezelený, oddenkový druh, který může dorůst do značné velikosti, s nápadným stonkem.

4. Clivia gardenii

Preferuje dobře propustnou půdu a lze ji nalézt na strmých svazích a v bažinatých oblastech.

5. Clivia mirabilis

Nedávno objevený, slunci odolný druh, vyskytující se v suchém středozemském podnebí. Jde o unikátní druh, který je ohrožen kvůli nelegálnímu sběru z jeho omezeného přirozeného prostředí, které se nachází asi 800 km mimo dříve akceptovanou oblast rodu Clivia.

6. Clivia robusta

Velký, robustní druh pojmenovaný až v roce 2000.

Zdroj: článek Klívie je nenáročná pokojovka do stínu a má krásný květ

Hrachová kaše z čerstvého hrachu

Ingredience: 1 kg vyloupaného zeleného hrachu, olej, 6 stroužků česneku, hladká mouka, mléko, sůl, mletý pepř, 3 cibule

Technologický postup: Vyloupaný zelený hrách nasypeme do vody bez soli a vaříme doměkka. Scedíme, necháme trochu vychladnout. Na masovém mlýnku všechen hrášek nameleme. Na pánev kápneme olej, orestujeme nastrouhaný česnek, přisypeme hladkou mouku a připravíme zápražku, trochu opražíme a rozmícháme ji dohladka s mlékem. Hned jak začne houstnout, přidáme rozemletý hrášek, promícháme, dochutíme solí, pepřem. Krátce povaříme a podáváme. Kaši servírujeme s orestovanou cibulkou.

Zdroj: článek Hrachová kaše

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Michal Vinš


rozehřívač vosku na svíčky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rozety
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.