Téma: 

smetanová omáčka na maso


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka s lososem

Suroviny:

  • 200 g lososa
  • 300 ml smetany (33%)
  • 50 g sýra (parmazánu stačí méně)
  • bazalka, nejlépe čerstvá
  • olivový olej (jenom trošku, protože losos je dost tučný)
  • sůl

Postup:

Na pánev nalijeme olivový olej a zahřejeme. Do horkého oleje přidáme na kousky nakrájené maso z lososa a orestujeme. Přidáme pokrájenou bazalku a trošku osolíme. Krátce opět orestujeme, poté přilijeme smetanu, kterou provaříme, čímž ji trochu zredukujeme. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr, omáčka se tím opět zahustí. A pak již můžete servírovat, nejvhodnější je touto omáčkou přelít libovolné těstoviny.

Detail odstavce: Smetanová omáčka s lososem
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nutrie na maso

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Karel Klímek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA

Smetanová žampionová omáčka

Ingredience: 350–500 g žampionů, troška oleje, sůl, 250 g kysané smetany, hladká mouka, dle potřeby mletý kmín či houbové koření, 3 stroužky česneku

Postup: Očištěné a nakrájené žampiony zprudka orestujeme na trošce oleje, přidáme na plátky rozkrájený česnek a zprudka orestujeme. Osolíme, popřípadě přidáme koření, trochu vody a dusíme. Jsou-li žampiony měkké, připravíme si závarek ze smetany a hladké mouky a zahustíme, mírně povaříme cca 20 minut. Tato omáčka je výborná se špeclemi.

Detail odstavce: Smetanová žampionová omáčka
Zdroj: Žampionová omáčka
Zveřejněno: 6.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pepřová omáčka

Dobrou chuť !

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka
Odesláno: 1.2.2017 uživatelem Milada
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 250 ml smetany
  • orientální koření
  • sůl, pepř
  • asi 2 lžíce másla
  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl mléka
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce griotky

Postup:

Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších cca 5 minut. Přidáme 3 lžíce griotky. Poté přilijeme smetanu, smícháme mouku a mléko a také je vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs postupně řídla. Jako přílohu doporučujeme špagety.

Detail odstavce: Smetanová omáčka s kuřecím masem
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sušičky ovoce diskuze

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze
Odesláno: 14.3.2018 uživatelem Helenka
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka k masu

Suroviny:

  • 1 kostku bujónu
  • 1 dl smetany na šlehání
  • 1 špetku čerstvého mletého pepře
  • 1 kávovou lžičku zeleného pepře
  • 2 dl vody
  • 2 ks taveného sýra

Postup:

Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku (vepřový vývar), přilijeme smetanu, přidáme sýr, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Pomalu necháme za stálého míchání provařit. Tato omáčka je vynikající zvláště ke steakům.

Detail odstavce: Smetanová omáčka k masu
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie na maso

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka k těstovinám

Suroviny:

  • 100 g šunky
  • 50 g libové slaniny
  • ½ malé cibule
  • 100 g žampionů
  • 1 smetanu ke šlehání
  • sýr (jakýkoliv, který máte rádi)
  • sůl
  • olej

Postup:

Dle návodu uvaříme těstoviny. Na pánev dáme kapku oleje, nadrobno nasekanou cibulku, na nudličky pokrájenou šunku a slaninu a na plátky nakrájené žampiony. Vše spolu orestujeme, poté přidáme cca ½ dcl vody a podusíme. Přilijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a necháme na plotně stát do rozpuštění sýra. Podle potřeby dosolíme – a omáčka je hotová.

Detail odstavce: Smetanová omáčka k těstovinám
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Kde koupím maso z Nutrie - Praha?

Prosím poraďte mi kde v Praze či blízkého okolí koupím maso z Nutrie??

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 5.11.2017 uživatelem Irena
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka se žampiony

Suroviny:

  • 300 g žampionů
  • 1 smetana ke šlehání
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • sůl
  • citronová šťáva
  • voda

Postup:

Jde o velmi jednoduché, ale moc dobré jídlo, ke kterému ani není zapotřebí maso. Nejprve si oloupeme žampiony a nakrájíme je na menší kousky. Poté je dusíme bez tuku asi 20 minut. Mezitím si připravíme světlou jíšku z uvedeného množství másla a mouky. Podušené žampiony přidáme do jíšky, rozředíme zhruba čtvrtlitrem vody a přidáme smetanu ke šlehání. Povaříme při stálém míchání na mírném ohni cca 10–15 minut. Dochutíme citronem a solí. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory, osmažené brambory, bramborový i houskový knedlík.

Detail odstavce: Smetanová omáčka se žampiony
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: skopové maso cena

Nějaká prodejna v Ostravě která prodává skopové maso děkuji za info Ducarová.

Zdroj: diskuze Skopové maso cena
Odesláno: 21.11.2017 uživatelem Vladimíra Ducarová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Jemná smetanová omáčka

Suroviny:

  • 200 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • 150 gramů másla
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • špetka mletého bílého pepře, soli, muškátového oříšku

Postup:

V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého přisypeme hladkou mouku a orestujeme ji. Vzniklou jíšku postupně rozmícháváme se studeným mlékem a necháme provařit asi 15 minut. Po odstavení z plotny vlijeme smetanu. Pokud máte pocit, že je potřeba objem ještě zredukovat, není problém omáčku přivést znovu k varu, nebo přidat lžíci mouky. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Tato omáčka je velmi chutná, jemná a nezkazíte s ní žádný pokrm. Pokud máte zrovna chuť zapéct si maso v troubě a nenapadá vás žádná inovace, přelitím masa touto omáčkou v zapékací míse změníte chuť celého pokrmu. Možností je celá řada, můžete přidat žampióny, pórek, šunku, ale i sýr, ať už tavený, Eidam, či Nivu.

Detail odstavce: Jemná smetanová omáčka
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zavařovaní uzeneho masa

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Odesláno: 6.2.2019 uživatelem krutska anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA TEPLOU PEPŘOVOU OMÁČKU KE STEAKŮM

Smetanová pepřová omáčka ke steakům

Ingredience:

  • 1 cibule (menší)
  • 1 stroužek česneku
  • 4 špetky barevného drceného pepře
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 200 g smetany na vaření
  • Tymián
  • Bazalka
  • Oregáno

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme pánev. Na ní si necháme rozpustit máslo. Mezitím si nakrájíme na drobno cibulku, která se pak přidá do rozpuštěného másla. Máslo se zpění a cibulka se tak opeče dozlatova. K cibulce se přidá vývar (domácí nebo kupovaný), smetana na vaření a pepř. Vše se řádně zamíchá a společně se provaří. Dušením se obsah pánve zmenší zhruba na polovinu. Omáčka se na závěr dochutí česnekem a čerstvým mletým pepřem, který se do omáčky přimíchá, ale už bez vaření. Omáčka se ještě může dochutit tymiánem, bazalkou nebo oregánem. Všeho podle chuti.

Detail odstavce: Smetanová pepřová omáčka ke steakům
Zdroj: Recept na teplou pepřovou omáčku ke steakům
Zveřejněno: 14.12.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie na maso

volejte 778043802 mam nutrie

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 26.9.2017 uživatelem Lukas
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka s brokolicí

Suroviny:

  • 100 g brokolice
  • 1 trojúhelníček taveného sýra
  • 1 smetana ke šlehání
  • sůl

Postup:

Brokolici si zvlášť uvaříme ve slané vodě. Do jiného kastrolku nalijeme trochu smetany, vložíme tavený sýr, přivedeme za stálého míchání k varu. Až se sýr rozpustí, přidáme nadrobno pokrájenou uvařenou brokolici a varem zahustíme. Dosolíme a hotovou brokolicovou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, ale chutnat vám bude i s vařenými brambory či jako příloha k masu.

Detail odstavce: Smetanová omáčka s brokolicí
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Prodej masa z nutrie

Mam zajem koupit maso z nutrie ale bohuzel nevim kde

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 4.11.2017 uživatelem Petr Huza
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Rychlá smetanová omáčka

Suroviny:

  • ½ l sladké smetany nebo mléka
  • 30 g mouky
  • ⅛ l smetany na rozkvedlání mouky
  • sůl

Postup:

Smetanu nebo mléko přivedeme do varu. Mouku v ⅛ l smetany dobře rozkvedláme, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a zvolna povaříme na mírném ohni alespoň 15 minut. Na prudkém žáru by se připálila. Hotovou omáčku osolíme. Do tohoto základu můžeme dle chuti přidat například oloupané mandle nakrájené na tenké nudličky, nebo nastrouhaný křen, pokrájený kopr a podobně.

Detail odstavce: Rychlá smetanová omáčka
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zavařovaní uzeneho masa

Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Odesláno: 6.2.2019 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka s mletým masem

Suroviny:

  • 1 ks mrkve
  • 500 g mletého masa
  • 0,25 l smetany na vaření
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 ks pálivé papričky, nebo trochu chilli
  • 0,25 l vývaru (zeleninový, masový)
  • těstoviny
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 hrst bazalky (nejlépe čerstvé)

Postup:

Oloupanou cibuli, řapíkatý celer, mrkev a česnek nakrájíme nadrobno. Poté dáme dle návodu vařit těstoviny. Mezitím si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr. Mleté maso vložíme do teflonové pánve bez oleje a smažíme, dokud nezačne vonět a nechytí tu správnou barvu. Potom přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu se 3 lžícemi rajského protlaku. Dochutíme solí, pálivou papričkou (nebo chilli) podle chuti a podlijeme vývarem. Pánev přikryjeme a směs dusíme. Asi po 15 minutách přidáme smetanu a dobře provaříme. Nakonec do hotové omáčky přidáme hrstku natrhaných bazalkových lístků a promícháme. Omáčku podáváme nejlépe promíchanou s uvařenými těstovinami a posypanou nastrouhaným sýrem.

Detail odstavce: Smetanová omáčka s mletým masem
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014

RECEPTY NA SMETANOVOU OMÁČKU

Smetanová omáčka na špagety

Suroviny:

  • 400 g špaget
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 g smetanového taveného sýra
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml mléka
  • ¼ lžičky chilli koření
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Postup:

Špagety uvaříme v osolené vodě s jednou lžící oleje. Uvařené špagety scedíme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Tavený sýr rozmixujeme dohladka se smetanou. Směs vlijeme do kastrolku, přidáme mléko a za stálého míchání necháme přejít varem. Poté omáčku dle chuti osolíme a okořeníme. Do horké omáčky vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a zasypeme nasekanými bazalkovými lístky. Porce špaget poléváme omáčkou a ihned podáváme.

Detail odstavce: Smetanová omáčka na špagety
Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno: 13.5.2014

PEPŘOVÁ OMÁČKA - RECEPTY

Pepřová omáčka na vepřovou panenku

Ingredience: 500 g vepřové panenky, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mletého pepře, 200 ml vepřového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g anglické slaniny, olej

Technologický postup: Maso nakrájíme na plátky a pomocí kloubů je lehce naklepeme. Maso osolíme a osmahneme na pánvi (na malém množství oleje). Pak plátky vyndáme, obalíme je slaninou a dáme stranou. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme lžíci pepře, zasypeme moukou, poté přidáme vývar a nakonec smetanu. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Poté maso se slaninou, které jsme dali stranou, vložíme do zapékací mísy a přelijeme ho omáčkou. Dáme péci do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 30 minut. Jako přílohu můžeme použít hranolky, krokety nebo americké brambory.

Detail odstavce: Pepřová omáčka na vepřovou panenku
Zdroj: Pepřová omáčka - recepty
Zveřejněno: 17.3.2016

KOPROVÁ OMÁČKA RECEPT

Koprová omáčka s hovězím masem

Suroviny:

  • kopr
  • cukr
  • sůl
  • 1 dl citronové šťávy
  • 500 g hovězího masa bez kosti
  • 2 dl mléka
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • máslo

Postup:

Hovězí maso očistíme, omyjeme a vložíme do osolené vody s cibulí. Přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso úplně měkké. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na slabší plátky. Vzniklý vývar použijeme na přípravu omáčky. Na omáčku si připravíme bešamelový základ tak, že na tuku osmahneme hladkou mouku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání vaříme. Poté přilijeme smetanu, promícháme a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Nakonec přidáme nadrobno pokrájený kopr. Před podáváním můžeme omáčku zjemnit máslem. Plátky masa poklademe na talíř a přeléváme je koprovou omáčkou. Podáváme s knedlíkem.

Detail odstavce: Koprová omáčka s hovězím masem
Zdroj: Koprová omáčka recept
Zveřejněno: 31.8.2014

SVÍČKOVÁ OMÁČKA

Maso na svíčkovou

Maso na přípravu tohoto pokrmu by mělo být z mladého býka a dobře uleželé. Lze použít jak maso přední (krk, falešná svíčková, loupaná plec), tak i zadní (roštěnec, kýta, svíčková). Vždy záleží na tom, jaké maso vám chutná a kolik za něj chcete utratit peněz. Pravá svíčková se k této omáčce v podstatě ani nedoporučuje, je jí škoda, ale jsou i kuchaři, kteří tento pokrm z pravé svíčkové připraví. Maso uvnitř ještě růžové, nebo dokonce červené není k této omáčce rovněž vhodné. A potřeba je také zmínit, že se cena hovězí svíčkové pohybuje od šesti set korun za kilogram a výš.

Detail odstavce: Maso na svíčkovou
Zdroj: Svíčková omáčka
Zveřejněno: 4.1.2016

ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA

Žampionová omáčka s kuřecím masem

Ingredience: 1 konzerva sterilovaných žampionů, 1/4 pórku, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce oleje, 500 g kuřecích prsou, 3–4 balíčky taveného sýra (trojúhelníčkový), 1/4 lžičky Podravky

Postup: Kuřecí prsa podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Sýr nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme olej a kuřecí maso v něm zprudka orestujeme. Vlijeme smetanu a přidáme sýr. Podle potřeby můžeme přilít trochu mléka nebo vody. Omáčku necháme povařit. Zatím si scedíme žampiony a nasekáme je na menší kousky. Žampiony vložíme do omáčky, ochutíme Podravkou a necháme opět povařit. Nakonec přidáme pórek. V případě, že není sýrová omáčka se žampiony dost hustá, přidáme sýr nebo ji zahustíme hotovou jíškou. Po vychladnutí omáčka zhoustne ještě více. Podáváme s gnocchi.

Detail odstavce: Žampionová omáčka s kuřecím masem
Zdroj: Žampionová omáčka
Zveřejněno: 6.11.2015

RAJSKÁ OMÁČKA

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 1 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 7 kusů nového koření
  • 7 kusů celého černého pepře
  • 3 kusy hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte studenou vodou a dejte vařit (máte-li tlakový hrnec, zkrátíte si dobu vaření). Maso vařte tak dlouho, dokud nebude měkké. Poté ve větším hrnci nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření, zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání nechte chvíli smažit. Přidejte rajské protlaky a dál krátce smažte. Vše zalijte vývarem z masa a nechte asi 20 minut provařit. Dochuťte solí a cukrem a na závěr nezapomeňte omáčku přecedit, abyste neměli na talíři koření. Uvařené maso nakrájejte na plátky a na talíři přelévejte rajskou omáčkou.

Detail odstavce: Rajská omáčka z protlaku
Zdroj: Rajská omáčka
Zveřejněno: 3.2.2016

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA PODLE POHLREICHA

Postup

Podle receptu Zdeňka Pohlreicha budeme na čtyři porce omáčky potřebovat 600 g hovězího zadního (loupané plece), 30 g slaniny, sůl a mletý pepř. Dále pak 50 g oleje, 50 g cibule, 45 g hladké mouky, 20 g másla a 75 g sterilovaných okurek.

Z. Pohlreich nejprve hovězí maso protkne slaninou, osolí jej, opepří a ze všech stran zprudka opeče na rozpáleném oleji. Poté opečené maso vyjme a v tuku, který zbyl po opékání masa, připraví cibulový základ, který zalije vodou. Do něj pak vloží opečené maso, nádobu přiklopí poklicí, vloží do rozehřáté trouby a dusí.

Během dušení Zdeněk Pohlreich maso obrací, přelévá šťávou a podlévá. Jakmile je maso měkké, vyjme ho ze šťávy. Šťávu na plotně vydusí na tuk, zapráší moukou, opraží, zalije vodou, rozmíchá a provaří. Na másle orestuje na nudličky nakrájené sterilované okurky, na které posléze přecedí provařenou šťávu.

Za přílohu doporučuje Z. Pohlreich dušenou rýži. Ale záleží samozřejmě na vaší chuti. Omáčku nedochucuje ani se smetanou. Z takto připraveného receptu nevznikne „okurková omáčka“.

Detail odstavce: Postup
Zdroj: Znojemská omáčka podle Pohlreicha
Zveřejněno: 2.2.2019

SVÍČKOVÁ OMÁČKA

Svíčková omáčka z Halali

Příprava svíčkové omáčky z nakládané směsi zeleniny Halali na svíčkovou.

Svíčková omáčka z vepřového masa

Ingredience: 1 kg vepřového masa, 1 sklenice zeleninové směsi Halali, 3 kelímky smetany, 2 ks cibule, 2 kostky masoxu, cukr, sůl, celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, hladká mouka

Technologický postup: Tato „Halali svíčková“ z vepřového masa je jednoduchá a rychlá omáčka, když nemáme dostatek času špikovat maso a nechávat ho odležet do druhého dne, jak je potřeba u pravé svíčkové. Vepřové maso nakrájíme cca na 4 kusy, aby se lépe uvařilo. Maso dáme do hrnce se studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené, a také podle toho, kolik chceme omáčky. Přidáme masox a maso uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme celou sklenici nakládané zeleniny Halali včetně nálevu. Necháme zasmažit a přisypeme cukr. Mírně zkaramelizujeme, zalijeme vývarem z masa a přidáme koření. Maso necháme vyndané vedle a nakrájíme ho na plátky. Svíčkovou omáčku necháme provařit a spojit, potom přilijeme 2 smetany a opět provaříme. Omáčku slijeme do hrnce vedle a zeleninu z Halali směsi dobře mixérem rozmixujeme. Poté svíčkovou ochutnáme, pokud se nám zdá příliš kyselá, přidáme podle chuti do rozmixované zeleniny cukr a promícháme. Nyní teprve vrátíme rozmixovanou zeleninu do omáčky a promícháme. Poslední smetanu nalijeme do hrníčku, přidáme 3 až 4 lžíce hladké mouky a pořádně rozmícháme, aby nám nevznikly hrudky. Smetanu nalijeme do svíčkové omáčky, která musí při přidání smetany s moukou vřít. Zahuštěnou omáčku povaříme cca 10 minut. Poté přidáme maso, aby se v omáčce prohřálo. Svíčkovou omáčku z nakládané zeleninové směsi podáváme tradičně s houskovými knedlíky.

Detail odstavce: Svíčková omáčka z Halali
Zdroj: Svíčková omáčka
Zveřejněno: 4.1.2016

SVÍČKOVÁ OMÁČKA

Svíčková omáčka anglicky

Svíčková na smetaně s knedlíkem – na menu určeném pro anglicky mluvící zákazníky ji (ideálně) najdeme pod názvem „Roast sirloin in sour cream sauce with dumplings“. Svíčková na smetaně je postavena na stejnojmenném pečeném druhu masa (roast sirloin), ale může být použito i jiné maso v omáčce z dušené mrkve (stewed carrot), celeru (celeriac), petržele (parsley root) a cibule (onion), které spojuje smetana (cream). Jako příloha se jí vařené houskové knedlíky (boiled dumplings nebo bread dumplings). Na doplnění chuti se používá šlehaná smetana (chantilly cream), plátek citronu (slice of lemon) a brusinkový kompot (cranberry compote).

Detail odstavce: Svíčková omáčka anglicky
Zdroj: Svíčková omáčka
Zveřejněno: 4.1.2016