Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SUŠENKY S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

OBSAH

Ovesné sušenky s arašídovým máslem

Ingredience: 1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce arašídového másla, 2 banány, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 4 lžíce mléka, borůvková marmeláda

Technologický postup: Všechny ingredience kromě oříšků a marmelády vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladké těsto. Vmícháme namleté oříšky a tvoříme sušenky, do kterých uděláme důlky. Sušenky poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 15 minut. Po upečení necháme sušenky chvilku vychladnout a naplníme je marmeládou.

Zdroj: Použití arašídového másla

Diskuze

V diskuzi ORIGINÁL KRÉM DO LASKONEK JE S NADRCENÝM KROKANTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Mám původní recept od babičky. V laskonkách mají být mandle.Krém s máslem,sněhem a s nadrceným krokantem.Vyzkoušejte.Přeji dobrou chuť Jarmila

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Originál krém do laskonek je s nadrceným krokantem

Košíčky s arašídovým máslem

Ingredience: 100 g arašídového másla (přírodní), 200 g hořké kvalitní čokolády, 50 g kokosového oleje, 1 lžička medu

Technologický postup: Nad vodní lázní rozehřejeme hořkou čokoládu společně s 20 g kokosového oleje. Udržujeme čokoládu teplou, zatímco smícháme zbylých 30 g kokosového oleje s arašídovým máslem a medem. Připravíme si košíčky na muffiny. Na dno každého košíčku nalijeme lžíci rozpuštěné čokolády a dáme na 4 minuty do mrazáku. Košíčky vyjmeme z mrazáku a do středu každého přidáme lžíci arašídové směsi. Každý košíček zalijeme další lžící čokolády. Dáme do mrazáku na 30 minut a můžeme podávat.

Zdroj: Použití arašídového másla

Sušenky s arašídovým máslem

Ingredience: 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 lžičku prášku do pečiva, 70 g másla, 70 g arašídového másla, 110 g krystalového cukru, 100 g přírodního krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 1 vejce

Technologický postup: Do misky prosejeme mouku a sůl s práškem do pečiva. Ve větší míse smícháme arašídové máslo s máslem a všemi třemi druhy cukru; přidáme vejce. Pak ke směsi přisypeme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme, až se všechny ingredience krásně spojí. Z těsta vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu a rozložíme je na vymazaný plech tak, aby mezi nimi byly alespoň pěticentimetrové mezery. Každou kuličku mírně stlačíme třeba pomoučeným dnem sklenice, ale opravdu jen trošku – pečením se totiž sama rozběhne na placičku. Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Sušenky pečeme deset až dvanáct minut, dokud nejsou zlatavé. Nenechme se mýlit tím, že jsou na omak ještě měkké. Stačí jim dát pár minut na vychladnutí – nejlépe chvíli na plechu na mřížce a pak ještě na samotné mřížce. Chladnutím se zpevní a budou vláčné a křehké.

Zdroj: Použití arašídového másla

Rýžové chlebíčky namazané arašídovým máslem

Ingredience: 5 pufovaných rýžových chlebíčků, 40 g arašídového másla, banán, borůvky, skořice, kakao

Technologický postup: Na chlebíčky natřeme arašídové máslo, poklademe nakrájené ovoce a posypeme kakaem a skořicí nebo čím budete chtít.

Zdroj: Použití arašídového másla

Muffiny s arašídovým máslem

Ingredience: 1 lžička mořské soli ve vločkách, 2lžíce kakaového prášku, 200 g polevy Manner, 150 g jogurtu, 250 g mouky, 2 vejce, 130 g cukru, 150 g změklého másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce sekaných arašídů (na ozdobu), 12 papírových formiček na muffiny

Ingredience na polevu: 100 g arašídového másla, 2 lžíce moučkového cukru, 200 g změklého másla

Technologický postup: Na plech na muffiny rozložíme papírové formičky. Polevu rozsekáme na hrubé kousky a necháme v hrnci rozpustit. Vejce ušleháme s cukrem, solí a máslem do pěny. Prášek do pečiva smícháme s moukou a kakaovým práškem a spolu s jogurtem přimícháme do vajec. Nakonec vmícháme rozpuštěnou polevu. Těsto na muffiny rozdělíme do formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20–25 minut, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Máslo ušleháme do pěny a přimícháme zbývající ingredience. Plníme do zdobicího sáčku a muffiny zdobíme. Čokoládové muffiny s arašídovým máslem ještě ozdobíme sekanými arašídy.

Zdroj: Použití arašídového másla

Bábovka s arašídovým máslem

Ingredience: 200 g cukru, 200 g arašídového másla, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citronové kůry, 125 ml mléka, 50 g čokoládových čoček

Technologický postup: Ušleháme žloutky s cukrem, přišleháme arašídové máslo a mléko. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a čokoládové čočky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160–170 °C cca 45 minut.

Zdroj: Použití arašídového másla

Kuřecí nudličky s arašídovým máslem

Ingredience: 400 g kuřecích prsou (případně stehen), 1 červená kapie, 3 lžičky sójové omáčky, 3 lžíce arašídového másla, 6 lžic oleje, 4 lžičky kari koření, 10 lžic kokosového mléka, mletý pepř, sůl, chilli koření

Technologický postup: Kuřecí prsní či stehenní řízek nakrájíme na tenké nudličky a v misce je obalíme v arašídovém másle. Pokud máme máslo tuhé, můžeme ho předem nechat krátce ohřát ve vodní lázni či mikrovlnné troubě. K masu přidáme sůl, pepř, špetku kari a sójovou omáčku. Jestli máme rádi ostré, přidáme i chilli koření. Koření přidáváme podle chuti. Připravené nudličky dáme restovat na trochu oleje. Když se nám nudličky opékají, nakrájíme si omytou červenou papriku na tenké plátky a přihodíme ji k masu. Když je maso ze všech stran zatažené, přidáme do pánve kokosové mléko. Dobře promícháme a necháme provařit. Protože je kokosové mléko sladké, nejspíše bude ještě potřeba přidat trochu soli a koření. Kuřecí nudličky s arašídovým máslem podáváme s rýží či těstovinami.

Zdroj: Použití arašídového másla

Brownies s arašídovým máslem

Ingredience: 200 g arašídového másla, 150 ml mandlového mléka, 120 g jemně mletých ovesných vloček, 3 lžíce medu, 4 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, špetka soli

Technologický postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Všechny ingredience společně promícháme. Pro snadnější propojení můžeme použít mixér a mixovat dohladka. Těsto nalijeme do formy 20 x 20 cm, vyložené pečicím papírem. Pečeme při 180 °C po dobu cca 15–20 minut. Poté necháme vychladnout na mřížce, rozdělíme a podáváme.

Zdroj: Použití arašídového másla

Piškotové sušenky s amoniem

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 ks vajec
  • 60 g másla
  • 10 g amonia

Postup:

Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které nechte alespoň 6 hodin odležet, nejlépe však do druhého dne. Poté vyválejte plát o síle asi 4 až 5 mm, vykrajujte vámi požadované tvary sušenek a ty přendejte na máslem vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na teplotu 180 °C do růžova.

Zdroj: Pečeme s amoniem

Pudinkové řezy

Ingredience těsto:

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do tuhé pěny, stejně tak vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte mouku, promíchejte a na závěr vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh. Těsto nalijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Krém ingredience:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 100–200 g cukru dle chuti
  • 125 g másla
  • 50 ml rumu

Postup:

Z mléka, pudinku a cukru uvařte pudink, ještě do horkého pudinku dejte máslo, které se úplně rozpustí, a rum. Vše důkladně promíchejte, nalijte na upečené těsto, nemusí být vychladlé, a rovnoměrně rozetřete.

Poleva ingredience:

  • 2 balení BeBe sušenek
  • 1 čokoláda na vaření
  • 50 g másla

Postup:

BeBe sušenky poskládejte jednu vedle druhé na ještě horký pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a rozetřete na BeBe sušenky. Nechte ztuhnout a nejlépe i rozležet do druhého dne. Sušenky se krásně nasáknou a jsou křehké. Samozřejmě že máte-li chuť, nemusíte konzumaci odkládat, řezy budou jedlé a dobré v každém okamžiku.

Zdroj: Pudinková buchta na plech

Oreo cheesecake s mascarpone

Ingredience na korpus: 250 g Oreo sušenek, 80 g másla

Ingredience na krém: 350 g mascarpone, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového aroma nebo 1 vanilkový cukr, 10 g želatiny, 50 ml vody, 200 ml smetany na šlehání, 200 g bílé čokolády, 100 g Oreo sušenek, 20 ml citronové šťávy

Ingredience na ozdobu: Oreo sušenky, bílá čokoláda

Postup: Připravíme si kulatou formu, kterou vyložíme pečicím papírem (průměr formy cca 23 cm). Oreo sušenky rozdrtíme, například za pomocí mixéru, a zalijeme je rozpuštěným máslem. Hmotu promícháme a nalijeme do formy. Důkladně utlačíme a dáme zchladit do lednice. V misce vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přidáme citronovou šťávu a důkladně vyšleháme. Želatinu připravíme podle návodu ve vodě. Necháme trochu vychladnout a přidáme k vyšlehané směsi z mascarpone. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Následně ji přimícháme ke směsi z mascarpone, stejně jako želatinu. Vyšleháme smetanu v jiné misce a taky ji přidáme k mascarpone. Oreo sušenky nahrubo nasekáme. 1/3 připraveného krému navrstvíme na sušenky ve formě a posypeme nahrubo nasekanými Oreo sušenkami. Poté navrstvíme zbylé 2/3 a pěkně uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe na celou noc. Navrch nastrouháme čokoládu a poklademe Oreo sušenky.

Zdroj: Recept na Oreo cheesecake

Ovesné sušenky s banánem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 4 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 4 banány, nejlépe hodně zralé
  • skořice dle chuti

Postup:

Nejprve si v misce rozmačkejte zralé banány, postačí vám k tomu vidlička, nemusíte používat žádný mixér nebo něco podobného. K banánům přidejte med a mléko, trochu skořice a promíchejte. Na závěr po troškách zapracujte do těsta ovesné vločky. Zapněte troubu cca na 200 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a za pomoci lžičky dělejte malé hrudky, každou hrudku trochu rozetřete, aby měla tvar sušenky nebo malé placičky. Připravený plech můžete vložit do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 20 minut.

Zdroj: Ovesné sušenky

Koláč s arašídovým máslem

Ingredience na korpus: 150 g hladké mouky, 45 g třtinového cukru, 100 g másla, 2 lžíce kakaa

Ingredience na krém: 400 g krémového sýra, 195 g arašídového másla, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 125 g smetany ke šlehání

Ingredience na ozdobu: 250 g třtinového cukru, 90 g nasekaných solených arašídů, 240 g zakysané smetany, 180 g smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 180 °C. Nejdřív připravíme korpus – propracujeme mouku, kakao, cukr a máslo a směs natlačíme do koláčové formy o průměru 24 cm. Lžící uhladíme a pečeme 15 minut – těsto se propeče, ale shora je ještě měkké. Necháme vychladnout. Stáhneme troubu na 150 °C. Sýr a arašídové máslo šleháme asi 5 minut do krémova. Pak zašleháme oba cukry a vejce – jedno po druhém. Nakonec přilijeme smetanu. Směs rozlijeme na předpečený korpus a pečeme 45–50 minut do zpevnění. Necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na 200 °C. Arašídy rozprostřeme na plech, zasypeme je cukrem a pečeme 20–25 minut, až se cukr rozpustí na karamel. Vyjmeme z trouby, necháme úplně vychladnout a ztuhlou směs poté rozlámeme na kousky a griliáš rozmixujeme v mixéru nahrubo. Vyšleháme sladkou a zakysanou smetanu s cukrem dotuha. Koláč ozdobíme šlehačkou a posypeme griliášem.

Zdroj: Použití arašídového másla

Pravý cheesecake

Ingredience na korpus: 90 g rozpuštěného másla, 200 g digestivních sušenek (lze nahradit Club sušenkami), 1 lžíce cukru krupice

Ingredience na náplň: 900 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýru), 200 g cukru krupice, 2 lžíce vanilkového cukru nebo vanilkové esence, 1 lžička kůry z citronu, 3 vejce a jeden žloutek, pokud chcete cheesecake vyšší, přidejte zakysanou smetanu, cca 250 ml

Technologický postup: Připravíme si formu na dort, dno vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme máslem asi do výše 2 cm. Poté rozemeleme sušenky ve food procesoru, nebo rozdrtíme válečkem v sáčku pod utěrkou. Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a pokryjeme jimi dno, případně si vytvoříme zvýšený okraj. Dáme péct do trouby na 10 minut při 160 °C. Poté vyndáme a necháme vychladnout. Než nám základ vychladne, připravíme si krém. Vyšleháme krémový sýr do hladké konzistence, na to stačí asi 2 minuty, a pak při pomalém šlehání přidáváme smíchaný cukr a citronovou kůru. Pomalu vmícháme vejce se žloutkem. Nakonec všlehejte i zakysanou smetanu (pokud ji chcete přidat). Krém by měl být hladký, lehký a provzdušněný. Nyní znovu pomažte stěny formy máslem a pomalu vlijte krém na sušenkový základ. Krém uhlaďte stěrkou či nožem, povrch by měl být co nejrovnější. Cheesecake by se měl správně péct ve vodní lázni, pomáhá to držet všude stejnou teplotu a dezert je potom i méně vysušený a nepraská. Nebo těsně pod mřížku, na které je forma s budoucím cheesecakem, postavte pekáček s vodou, funguje to stejně. Trouba by měla být předem zahřátá na 180 °C. Pečeme cca 15 minut, pak stáhneme na 12O °C a pečeme dalších 30 až 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a na výšce náplně. Trouba by se během pečení neměla otevírat, udělejte to tedy, až ke konci pečení, kdy budete chtít dort zkontrolovat. Cheesecake je hotový, když je náplň na okraji pevná, ale uprostřed se ještě trochu třese. Pokud je tomu tak, vypněte troubu, dort nechte uvnitř a pootevřete dvířka, po 20 minutách dort vyndejte a nechte úplně vychladnout. Nakonec ho dejte do lednice, a to minimálně 2 hodiny před podáváním.

Zdroj: Recept na cheesecake

Recept na ovesné IKEA sušenky

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 75 g másla
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce zlatého sirupu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo, poté ho odstavte z plotny a přidejte zbylé suroviny, vše důkladně promíchejte. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Je potřeba, abyste mezi jednotlivými hromádkami dělali dostatečné mezery, těsto se při pečení hodně roztéká. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 8 až 10 minut. Pak nechte vychladnout, teprve studené sušenky sundávejte z pečicího papíru.

Zdroj: Ovesné sušenky

Ovesné sušenky od Havlíčka

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • voda dle potřeby
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta, na závěr přilévejte dle potřeby vodu. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Plný plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: Ovesné sušenky


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP