Švédský koláč naruby budete mít připravený opravdu rychle a přitom mu to neubere nic na jeho výborné chuti.
Ingredience:
4 jablka
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 kostky másla
2 lžičky skořice
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
Postup:
Jablka oloupejte a zbavte jádřince, nakrájejte na slabší plátky a rozprostřete na dno dortové formy, předem vymazané máslem a vysypané strouhankou. Poté smíchejte cukr s rozpuštěným máslem, rozšlehaným vejcem, moukou, skořicí, muškátovým oříškem a solí. Nalijte na jablka a dejte péct do trouby předem vyhřáté na teplotu 180 °C. Pečte asi 45 minut, nechte zchladnout a můžete podávat.
V diskuzi PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.
Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.
Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.
Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.
Švédský koláč někdy také nazýváme koláčem sypaným.
Těsto
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
Postup:
Všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na polovinu. Jednu polovinu nasypte na plech vyložený papírem, nebo vymazaný máslem či olejem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu směsi necháte na závěr.
Náplň
Ingredience:
3 balení tvarohu, nejlépe v kostce
1 hrnek cukru
3 vejce
1 sáček vanilkového pudinku
rozinky nebo brusinky
trochu rumu na namočení rozinek
máslo na vrch koláče (asi polovinu kostky)
Postup:
Nejdříve si předem namočte rozinky do rumu, aby změkly. Poté smíchejte zbylé suroviny a připravte hladkou náplň, kterou rozetřete rovnoměrně po celé ploše suché směsi. Posypte změklými rozinkami a můžete vše zasypat druhou polovinou suché směsi. Nahoru na koláč pokrájejte plátky másla, je-li máslo hodně tuhé, můžete ho nastrouhat, a naopak, máte-li ho rozehřáté, můžete jím koláč opatrně polít.
Připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte dorůžova asi 45 minut. Je lepší nechat upečený koláč vystydnout a alespoň pár hodin odležet, aby náplň nevytékala a pořádně ztuhla. Je možné, že vám na dně pekáče zůstane trocha mouky, ničemu to nevadí, koláč si jí vzal přesně tolik, kolik potřeboval. Chcete-li koláč obměnit, zkuste do těsta přidat trochu skořice či do náplně kompotované ovoce, například jahody. Ke koláči můžete podávat různé druhy kávy, čajů, ale i grog či punč.
V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Vzniklou sypkou směs si rozdělte na tři díly, první díl vsypte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a nahrubo na tuto směs nastrouhejte polovinu jablek, zaprašte skořicí a polovinou nasekaných ořechů, kdo ořechy nemá rád nebo je na ně alergický, tak je vynechá, i tak bude koláč výborný. Na jablka opět dejte jednu třetinu sypkého těsta, nastrouhejte zbylá jablka, zasypte skořicí a ořechy a uzavřete poslední, zbylou sypkou směsí. Na povrch pokládejte nakrájené máslo, můžete i nastrouhat nebo nakapat, jako v předchozím receptu, a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 45 minut, peče-li vám trouba hodně shora, můžete na počátku formu zakrýt alobalem. Když je dort upečený a vychlazený, můžete jej dozdobit šlehačkou.
Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.
Recept na tento jablečný koláč je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník, protože jediné, co potřebujete umět, je vážit suroviny. Odměřené suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Připravte si vysoký plech nebo pekáč, který vymažte máslem či olejem, vysypte hrubou moukou a těsto do něj přelijte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečený koláč po vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou nebo rozříznout a potřít marmeládou.
Postup: Všechny suroviny dobře promícháme a těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Poté poklademe jakýmkoliv ovocem, navrch posypeme vanilkovým cukrem a dáme péct. Pokud koláč chcete obměnit, můžete švestky ještě navíc posypat skořicí nebo skořicovým cukrem – a máte novou variantu koláče.
Obrácený jablkový koláč je někdy také nazýván koláčem naruby. Brzy budete vědět proč. Jablka zbavte jádřince a pokrájejte je na plátky či kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablka, ty posypte 50 g cukru a mletou skořicí. Na jablka nalijte těsto, které si připravíte tak, že si oddělíte bílky od žloutků, bílky vyšleháte do tuhého sněhu, poté postupně přidáváte cukr, žloutky, mouku a prášek do pečiva. Takto připravený koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až koláč úplně vychladne, tak ho obraťte, opatrně odstraňte papír, a pokud chcete, můžete polít čokoládovou polevou. Nebo jen lehce pocukrujte a můžete podávat.
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 1 balení prášku do pečiva, 2 vejce, 2 dl rostlinného oleje, 1 dl vody, švestky, skořicový cukr, mletý mák smíchaný s cukrem, mouka, drobenka
Postup: Zamícháme hustší těsto a vylijeme je na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe půlkami švestek a posypeme skořicovým cukrem. Dále posypeme hustě mletým mákem smíchaným s cukrem a nakonec přijde drobenka. Pečeme cca 30–40 minut v předehřáté troubě. Tento koláč je velmi chutný a hlavně rychlý na přípravu.
Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.
Smíchejte mouku, 150 g cukru, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, je-li příliš tuhé, můžete přidat pár lžic mléka nebo vody. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozprostřete. Jablka smíchejte s pudinkem, skořicí a 50 g cukru a navrstvěte je na připravené těsto. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, poté vyjměte, ušlehejte tuhý sníh z bílků, do něho zašlehejte moučkový cukr a rozetřete na koláč, vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut.
Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.
Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).
V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Vytvoříme sypkou směs. V jiné míse promícháme v hladkou hmotu tvaroh mléko, vejce, pudink a cukr. Dle chuti můžeme kápnout i trošku rumu. Poté vymažeme máslem hluboký plech, na něj vysypeme polovinu směsi, na ni nalijeme tvarohovou náplň a navrchu posypeme zbytkem směsi. Celý koláč poklademe máslem nakrájeným na slabé plátky. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 stupňů. Takový rychlý a luxusní koláč jste zajisté ještě nejedli. Tak dobrou chuť.
Technologický postup: Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto. Linecké těsto vyválíme, poklademe na dno pekáče a do výšky asi 2–3 cm i na boky pekáče. Jakmile máme připraveno těsto ve formě, připravíme si náplň, která je jednoduchá. Vše pouze rozmixujeme a řídkou náplň vlijeme na těsto. Linecký koláč s tvarohem pečeme v předehřáté troubě na 160–180 °C asi 20–30 minut. Upečený linecký koláč s tvarohem necháme vychladnout a můžeme podávat.
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte trochou másla. Zbytek másla, mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a vločky smíchejte v míse v tuhou směs. Polovinu vzniklé hmoty vtlačte na dno formy a posypte jahodami nakrájenými na půlky. Druhou půlku směsi rozprostřete na jahody. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, před servírováním nakrájejte koláč na kostky a podávejte zdobené s čerstvými jahodami.
Ingredience na koláč: 200 ml plnotučného mléka, 150 ml rostlinného oleje, 10 lžiček cukru krupice, špetka soli, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, ½ čerstvého droždí, švestek dle libosti
Ingredience na drobenku: 160 g hrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g cukru krupice
Postup: V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a rychle zpracujeme se zbylými ingrediencemi v těsto. Těsto je poměrně mastné, takže se s ním snadno pracuje. Těsto hned rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklademe ovoce. Z mouky, másla a cukru rukama vytvoříme drobenku. Ovoce zasypeme hotovou drobenkou a dáme do trouby předem vyhřáté na 175 °C. Pečeme asi 40 minut.