Také z nutričního hlediska představují těstoviny výbornou potravinu. Ze 100 g uvařených těstovin (to je zhruba třetina až polovina běžné porce) získáte 125 kcal (525 kJ), z toho pouze 1 g tuků, dále 5 g bílkovin a 25 g sacharidů. Těstoviny jsou velmi dobře stravitelné, ale obsahují mimo jiné gluten (lepek), který vyvolává u pacientů s celiakií zánětlivé onemocnění tenkého střeva. Jinak těstoviny představují ideální zdroj energie nejen pro sportovce, ale i pro běžnou populaci. Nechte se tedy inspirovat našimi recepty. Přejeme vám dobrou chuť!
V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.
My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.
Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.
Nejprve dejte vařit těstoviny dle návodu na obale. Poté na troše oleje velmi krátce osmahněte česnek nakrájený na plátky, přidejte tuňáka, nakrájené olivy, zelenou petrželku a koření. Krátce poduste a vmíchejte uvařené těstoviny. Servírujte posypané nastrouhaným tvrdým sýrem.
Ingredience na omáčku: 2 stroužky česneku, olivový olej, 10-15 ks cherry oválných rajčat, 80-100 g sušených rajčat, 80 g rukoly, mletý pepř
Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájený česnek, k němu přidejte na kostičky nakrájená cherry rajčata a nechte vše společně dusit. Až budou rajčata úplně rozvařená, pokrájejte na malé kousky sušená rajčata. Nasypte je do omáčky společně s rukolou a zamíchejte. Dochuťte čerstvě namletým pepřem. Omáčku při přípravě nesolte, snad všechna sušená rajčata jsou hodně slaná.
Ingredience: 500 g těstovin, 250 ml smetany, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 100 g tvrdého sýra, olej, 150 g slaniny
Technologický postup: Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalijeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Uvaříme těstoviny v osolené vodě a poté přimícháme do připravené omáčky. Takto připravené těstoviny dáme do vymazané zapékací mísy, polijeme rozšlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Těstoviny vložíme do předehřáté trouby a zapékáme cca 30 minut.
V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.
Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.
Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den
Ingredience: těstoviny dle obliby, 8 sušených rajčat v oleji, 1 cibule, 1 balení italské šunky Prosciutto, 1 smetana, 1 balení tvrdého sýra, 10 lístků bazalky
Postup: Uvaříme těstoviny. Na pánvi zpěníme cibuli na oleji z rajčat, přidáme pokrájená rajčata a podusíme. Přidáme pokrájenou šunku a zalijeme smetanou. Přidáme uvařené těstoviny a zasypeme sýrem. Dochutíme bazalkou, nejlépe čerstvou. Tento pokrm budete mít hotový cca za 15 minut. Pokud chcete ještě větší "rychlovku", můžete použít i instantní nudle.
Nejprve uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pak vodu slijte, k těstovinám přidejte na kostičky nakrájené maso a na drobno nakrájenou cibulku, opepřete a nasypte do pekáče vymazaného sádlem. Asi 10 minut nechte v předehřáté troubě péct, poté zalijte rozmíchanými vejci a pečte při teplotě cca 200 °C (asi půl hodiny – doba pečení závisí na tom, jak moc, nebo málo chcete mít těstoviny propečené). Porce zapečených těstovin servírujte posypané strouhaným tvrdým sýrem.
V kastrolku na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zalijte ji smetanou. Poté přidejte tavené sýry, nastrouhané tvrdé sýry a prolisovaný česnek, ochuťte provensálským kořením a dle potřeby dosolte. Krátce povařte a nakonec do omáčky přidejte najemno nakrájený pórek. Podávejte nejlépe s těstovinami.
V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.
moc pěkné zpracované
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!
Dle návodu na obale uvařte těstoviny. Maso orestujte, ochuťte solí, pepřem a přidejte na jemno nasekaný česnek. Zeleninu nakrájejte na drobné kostky, cibuli na půlkolečka. Pokrájenou zeleninu a cibuli smíchejte s uvařenými těstovinami a orestovaným masem, dochuťte solí, pepřem a bazalkou. Takto připravené těstoviny dejte do máslem vymazané zapékací mísy, zalijte smetanou a posypte nastrouhaným sýrem. Zapékejte ve vyhřáté troubě cca 15–20 minut při 180 °C (asi do té doby, než změkne cibule).
V diskuzi SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.
Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.
No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Slijte je, nechte okapat a smíchejte je s trochou oleje, aby se neslepily. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a orestujte na rozpáleném oleji. Špenátové listy dobře omyjte, spařte v horké vodě, sceďte je a nakrájejte na kousky. Ty krátce orestujte na oleji, přidejte k nim prolisovaný česnek, smetanu a krátce vše povařte. Osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Uvařené těstoviny polijte touto směsí, ozdobte hoblinkami parmazánu a ihned podávejte.
V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.
Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.
Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.
Ingredience: 500 g těstovin, 200 g mražené zeleniny, 100 g smetany ke šlehání, 1 lžíce másla, sůl, ½ balíčku hříbkové omáčky na zapékání
Technologický postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, poté je scedíme a vrátíme zpět do hrnce. Mezitím na tuku podusíme mírně osolenou mraženou zeleninu a podle návodu připravíme hříbkovou omáčku na zapékání. Rozehřejeme troubu. K těstovinám přidáme zeleninu i hříbkovou omáčku a dobře promícháme. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, popřípadě můžeme pečicím papírem vyložit menší plech. V troubě zapečeme těstovinovou směs dozlatova. Při 200 °C stačí asi 15 minut. Rychlé zapečené těstoviny lze vylepšit i pokrájenou šunkou.
Zkuste tuto rychlou sýrovou omáčku na těstoviny z nivy.
Ingredience: 250 g nivy (nastrouhané na hrubém struhadle), 1 cibule, špetka tymiánu, olej, smetana ke šlehání (i 12%), půl šálku mléka, balíček těstovin (například vrtule)
Postup: Na oleji zpěníme cibulku a přivedeme k varu osolenou vodu na těstoviny, které uvaříme dle návodu na sáčku. Jakmile je cibulka dozlatova usmažená, přidáme špetku tymiánu a přisypeme nastrouhanou nivu. Necháme rozpustit, dokud se neutvoří celistvá hmota, a přilijeme smetanu ke šlehání. Promícháme a necháme projít varem. Nesolíme, niva je slaná. Zředíme případně mlékem a můžeme servírovat s těstovinami. Omáčky není třeba dávat větší množství, jelikož je sama o sobě výrazná. Omáčky ovšem připravíte hodně, takže kdo má rád koupající se těstoviny, může si jí dopřát dostatečné množství.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě s kapkou olivového oleje. Mezitím si rozetřete česnek, cibuli a anglickou slaninu pokrájejte na kostičky. Tyto přísady osmažte na rozehřátém olivovém oleji. Po chvilce přilijte víno a krátce poduste. V misce rozmíchejte vejce, nastrouhaný sýr, smetanu a okořeňte mletým bílým pepřem. Poté vlijte společně se směsí z česneku, cibule a slaniny do hotových a ještě teplých těstovin. Za stálého míchání ohřívejte těstoviny carbonara na mírném plameni. Na závěr posypte petrželkou a servírujte.
Postup: Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly na skus neboli al dente. Mezitím dejte kousky chleba, rajčata, česnek, sůl, pepř a olivový olej do robotu a rozmixujte. Těstoviny sceďte, dejte na talíř, posypte směsí z robotu, navrch dejte mozzarellu, bazalku a zastříkněte octem, olejem a podávejte s parmazánem.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu (nejlépe „al dente“) a následně sceďte. Než se vám těstoviny, uvaří, očistěte si všechnu zeleninu. Poté papriky zbavte semínek a nakrájejte je na kousky. Mrkev a cuketu nakrájejte na kostky, česnek rozetřete na drobno. Na pánvi pořádně rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a chvíli pečte (pozor, nespalte ho). Postupně přidávejte papriku, mrkev, na závěr cuketu a společně pečte na mírném plameni cca 15 minut. Následně přidejte uvařené těstoviny, dobře je promíchejte se zeleninou a vše ještě chvíli prohřívejte. Na talíři pokrm dozdobte nastrouhaným parmazánem.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a česnekem
Suroviny:
350 g těstovin
6 zralých rajčat
6 stroužků česneku
1 lžíce petrželky
100 g parmazánu
olej dle potřeby
sůl a pepř
Postup:
Těstoviny uvařte v osolené vodě dle návodu. Poté je sceďte a nechte okapat. V dostatečném množství rozehřátého oleje osmahněte na plátky nakrájený česnek a nasekanou petrželovou nať. Přidejte nakrájená rajčata, osolte je, opepřete a duste do měkka. Směs prolisujte přes sítko a do hladké omáčky vmíchejte nastrouhaný parmazán. Na talířích polévejte porce těstovin horkou omáčkou, můžete dozdobit čerstvou snítkou petrželky.
Ingredience: 100–120 g taveného sýra, obyčejného nebo s příchutí (6–8 trojúhelníčků), 1 menší cibule, 0,5–0,75 l mléka (dle množství omáčky), mouka na zahuštění, sůl, případně další koření dle chuti, olej na osmahnutí cibulky, 0,5 kg těstovin (1 balení)
Postup: V hrnci necháme zpěnit cibulku. Přidáme tavený sýr a mléko. Zahustíme moukou a vaříme na mírném ohni, nejlépe za stálého míchání, dokud se sýr zcela nerozpustí. Dochutíme solí či nějakým dalším kořením. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a můžeme podávat přelité omáčkou.
Tip: Doporučuje se omáčku smíchat s těstovinami v jednom hrnci. Do omáčky lze samozřejmě přidat nějaké to maso, sójové kostky nebo houby. Záleží na vaší chuti.
Ingredience: 1 velká cibule, 100 g slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, těstoviny, 100 g sušených rajčátek, hoblinky sýra Gran Moravia
Postup: Na pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou velkou cibuli, až dosáhneme zlatavé barvy, přidáme 100 gramů slaniny nakrájené na tenké nudličky a stroužek česneku nakrájený na tenké plátky. Osolíme, opepříme a dál restujeme. Mezitím si v hrnci připravíme těstoviny, například drobné pohankové mušličky. Ty po uvaření scedíme a dáme stranou. Do pánve ke slanině přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata (zhruba 100 gramů). Ještě chvíli prohřejeme a poté smícháme s těstovinami a podáváme s plátky sýra Gran Moravia.