Téma: 

tiramisu mascarpone se šlehačkou

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Zajímavosti o tiramisu

Do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a smetanového sýra si ale rychle našla své příznivce po celém světě. Dosud není jasné, kde se tento dezert prvně objevil, sami Italové mají o původu mnoho teorií. Nejspíš to bylo Treviso, restaurace Le Beccherie. Mohl to ale být i Piemont, odkud pocházejí piškoty savoiardi, anebo Lombardie, odkud pochází mascarpone.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Tiramisumascarpone bez vajec

Ingredience: 150 g cukru moučky, 400 g cukrářských piškotů, 2 polévkové lžíce kakaa v prášku, 100 ml espresa, 30 ml mandlového likéru (amaretto), 500 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Do šálku vlažné kávy vlijeme likér. V kávě jeden po druhém rychle namáčíme cukrářské piškoty a rovnáme je těsně vedle sebe do zapékací mísy. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha a smícháme s mascarpone. Na vrstvu piškotů v míse naneseme vrstvu připraveného krému, znovu dáme piškoty a vrchní vrstvu bude tvořit krém. Povrch hustě poprášíme kakaem. Dezert necháme nejméně 2 hodiny v chladničce, potom můžeme podávat.

Tip: Pokud připravujeme tiramisu pro děti, vynecháme likér.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Jednoduché tiramisumascarpone

Ingredience: 500 g mascarpone, 2 balíčky dlouhých piškotů, kakao na posypání, 8 lžic amaretta, 4 lžíce moučkového cukru, 10 lžic vaječného likéru, 2,5 dl šlehačky, 2,5 dl espresa

Postup: Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Po vychladnutí do ní přidáme amaretto. Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně přimícháváme vaječný koňak. Nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku (doporučuje se bez cukru a ztužovačů). Do mísy naklademe piškoty. Ty poléváme kávou. Pokud chceme, aby byl moučník rychleji hotový, piškoty do kávy přímo namočíme. Nachystané piškoty potřeme krémem. Pak dáme druhou vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Pokud máme menší misku, můžeme udělat 3 vrstvy. Ideální jsou většinou dvě. Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru. Hotové tiramisu necháme minimálně 5 hodin v ledničce ztuhnout.

Tip: Tiramisu můžeme navrstvit do skleničky a podávat vychlazené.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

TIRAMISU

Co je to tiramisu

Tiramisu je sladký, lahodný, ale zároveň velice tučný pokrm, jehož kořeny sahají do severní Itálie. Je to velice známý a oblíbený nepečený dezert, který je dle italské receptury připravovaný z tvarohového sýra mascarpone, žloutků, cukru, piškotů, kávy, kakaa a někdy šlehačky. Možná jste se setkali s tím, že někdo používá název teramisu, ale věřte, že nic takového nemá se sladkou dobrotou tiramisu nic společného, pravděpodobně jde jen o zkomoleninu nebo o chybně uvedený název.

Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno dne: 14.1.2016

TIRAMISU

Domácí tiramisumascarpone

Ingredience:

  • 500 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 4 ks vajec – žloutky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 250 ml silné černé kávy
  • 40 ml Amaretta
  • kakao na posypání

Postup:

Uvařte silnou černou kávu a nechte ji vychladnout. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a smíchejte s vyšlehanou smetanou. Přidejte mascarpone. Kávu smíchejte s Amarettem a máčejte v ní cukrářské piškoty, které skládejte do vhodné nádoby. Piškoty vyrovnejte po celém dně nádoby a potřete je krémem, postup opakujte stále dokola, poslední vrstvou musí být krém a ten posypte kakaem. Dejte do lednice rozležet do druhého dne.

Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno dne: 14.1.2016

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

České variace

Tiramisu se dá připravit z lučiny, tvarohu nebo pomazánkového másla. Lučina je sice také čerstvý sýr, ale problém je v odlišném složení. Lučina totiž obsahuje podstatně méně tuku (27 g na 100 g), má více bílkovin a je solená. Mascarpone má tuku o polovinu více a na chuti i konzistenci je to vážně znát. Je tuhé, nerozpadá se a je krémovité, lahodně tučné. Použití lučiny je vhodné jen pro dietu, rozhodně se chuťově mascarpone nepodobá. Na posyp je třeba použít kakaový prášek, ne „čokonápoj v prášku“ typu Granko a Nesquik. Granko a podobné produkty sice obsahují nějaké kakao (cca 20 %), ale mimo něj spoustu dalších zbytečných věcí (cukr, koření, „éčka“). Pravé kakao má typicky hořkou silnou chuť podobnou kávě, a to je to, co potřebujete. Jako jedinou relevantní náhražku lze uvést rum nebo víno marsala místo amaretta. Piškoty savoiardi můžete v nejhorším nahradit našimi piškoty, ale vážně to už nebude připomínat tiramisu. Savoiardi koupíte dnes už běžně i v supermarketech, má je například Globus či Billa.

A jak připravujete tiramisu vy?

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Tiramisumascarpone se šlehačkou

Ingredience: 200 ml silného espresa, 50 ml amaretta, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, 500 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, 20 ks cukrářských piškotů, 2 lžíce kakaového prášku

Postup: Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky. Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají. Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Ušlehanou šlehačku přimíchejte k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém. Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče. Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem. Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

Tip: Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků. Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahodové tiramisu

Suroviny:

  • 50 g dlouhých cukrářských piškotů

Na krém:

  • 18 cl smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 250 g Mascarpone
  • 10 cl pomerančové šťávy

Na náplň:

  • kakao, jahody

Podle chuti:

  • vanilku, pomerančovou kůru

Na směs:

  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce koňaku

Postup:

Promíchejte v misce tvaroh, Mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem. Přidejte trochu vanilky a po důkladném promíchání jemně po částech zapracovávejte vyšlehanou smetanu.

Dobře umyté jahody vložte do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou.

Poté si připravte asi dvoulitrovou nádobu. Přibližně půlkou piškotů poklaďte dno nádoby, zalijte polovinou jahodové směsi a pokryjte tvarohovým krémem (také půlkou). Uhlaďte a postup opakujte, zase piškoty, jahody, Mascarpone.

Jahodové tiramisu dejte na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté servírujte posypané kakaem a dozdobte kousky jahod.

Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno dne: 12.7.2014

TIRAMISU

Originální recept na tiramisu

Ingredience:

  • 500 g mascarpone
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 5 ks vajec
  • 5 lžic cukru
  • 250 ml espresa
  • 40 ml Amaretta
  • kakao na posypání

Postup:

Uvařte si 250 ml espresa a nechte vychladnout. Mezitím oddělte žloutky od bílků, žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a nakonec lehce vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Kávu smíchejte s Amarettem. Připravte si vhodnou nádobu, ve které budete tiramisu připravovat a ze které se vám také později bude dezert dobře servírovat. Máte-li hranatou formu na dort, bude to jistě nejlepší řešení. Piškoty máčejte do kávy s Amarettem, nenechávejte je však ponořené dlouho, aby se zbytečně moc nenasákly a v dezertu pak nebyly příliš rozmáčené. Na vrstvu piškotů rozetřete vrstvu krému a postupně vrstvy střídejte. Poslední vrstvou by měla být vždy krém, který na závěr posypte kakaem. Nechte v lednici rozležet do druhého dne a můžete podávat.

Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno dne: 14.1.2016

JAHODOVÉ RECEPTY

Jahody s mascarpone

Suroviny:

  • 10–15 ks zralých jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone (1 balení)
  • 1 žloutek

Postup:

Rozmixujte mascarpone, žloutek a cukr. Hladký krém servírujte do skleněných pohárů nebo mističek. Nakonec dezert zasypte omytými nakrájenými jahodami. Před podáváním ještě můžete nechat na hodinu vychladit v lednici.

Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno dne: 12.7.2014

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Tiramisu po česku

České modifikace na zaručeně domácí tiramisu jsou připravovány z tvarohu, pomazánkového másla, zakysané smetany, lučiny, dětských piškotů, granka. Zde je několik receptů s těmito ingrediencemi:

Tvarohové tiramisu

Ingredience: cukr moučka, kakao na posypání, 1 hrnek kávy (turek), mléko, 1–2 balení piškotů, 1 lžíce rumu, 1 kelímek tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany

Postup: Uvaříme silnou neslazenou kávu, necháme vychladnout a přidáme do ní lžíci rumu. Na dno zapékací mísy klademe piškoty, které potom pomocí metličky natíráme kávovou směsí tak, aby byly vlhké a vláčné. Potom namícháme směs ze zakysané smetany a tvarohu, přidáme cukr, aby nebyla směs kyselá, a kapku mléka, aby nebyla příliš hustá (není nutné). Poté naneseme na piškoty tak, aby byly všechny pěkně zakryté, ale jen tenkou vrstvou. Znovu navrstvíme piškoty a postup opakujeme. Poslední vrstvou je směs tvarohu a zakysané smetany, kterou posypeme kakaem. Necháme alespoň 2 hodiny v chladu ztuhnout.

Tiramisu z pomazánkového másla

Ingredience: 1 balíček piškotů, 2 kelímky smetany na šlehání, 2–3 lžičky rumu, 2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti, 50 g kakaa, 1 hrnek silné instantní kávy, 2 hrnky cukru moučka

Postup: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Poté si uvaříme silnou kávu a přidáme do hrnku 2–3 lžičky rumu. Dno formy vyskládáme piškoty, které předtím namočíme do kávy s rumem. Poté vyšleháme 2 šlehačky, přidáme dvě pomazánková másla a dvě skleničky moučkového cukru. Tuto hmotu natřeme na piškoty, poté dáme znovu vrstvu piškotů a stále střídáme, dokud horní vrstvu nebude tvořit krém. České tiramisu z pomazánkového másla na závěr posypeme kakaem a dáme do lednice ztuhnout.

Tiramisu z lučiny

Ingredience: 200 g lučiny, 250 g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce rumu nebo koňaku, 1 ušlehaná šlehačka (250 ml), 1 ztužovač šlehačky, 1 a 1/2 sáčku piškotů, miska uvařené kávy (pražené nebo rozpustné), kakao nebo nastrouhaná hořká čokoláda

Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme lučinu, tvaroh, rum. Promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Pokud budete chtít tužší konzistenci, vmíchejte do šlehačky těsně před dokončením ztužovač (nemusí být). Formu vyložíme potravinovou fólií a vyskládáme piškoty namočenými v kávě. Na vrstvu piškotů dáme umíchaný krém. Střídáme vrstvy tak, aby vrchní vrstvu tvořil krém. Povrch posypeme kakaem či hořkou čokoládou. Necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

HRNKOVÉ RECEPTY NA SLADKOSTI

Tiramisu

Ingredience: 2 pomazánková másla bez příchuti, 2 smetany ke šlehání, 3/4 hrníčku moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, uvařená silná černá káva, rum, kakao

Postup: Pomazánkové máslo ušleháme se smetanou a cukrem. Připravíme si uvařenou kávu, do které nalijeme 4 lžíce rumu. Piškoty namáčíme v kávě s rumem a urovnáváme na dno misky nebo dortové formy. První patro piškotů pak potřeme krémem (ušlehaná smetana s pomazánkovým máslem) a skládáme druhou vrstvu piškotů. Na druhou vrstvu opět nanášíme krém, který posypeme kakaem. Tiramisu necháme do druhého dne vychladit v ledničce.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti
Zveřejněno dne: 24.4.2015

NEJLEPŠÍ ZAPEČENÉ TĚSTOVINY

Zapečené těstoviny s hráškem a mascarpone

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g šunky nebo pancetty, 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku, sůl, pepř, 200 ml smetany, 300 g mascarpone, 4 lžíce parmazánu

Technologický postup: Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji zahřejeme hrášek, přidáme nakrájenou šunku nebo pancettu, a když je opečená, přilijeme smetanu a také sýr. Dochutíme solí a pepřem a ve chvíli, kdy je omáčka tekutá, přimícháme i uvařené těstoviny. Vše dobře promícháme, přesuneme do pekáčku, posypeme parmazánem a dáme na 10 minut zapéct při 190 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny
Zveřejněno dne: 24.4.2017

TIRAMISU

Tiramisu s pomazánkovým máslem

Ingredience:

  • 600 g čistého pomazánkového másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 200 g cukru
  • 250 ml espresa
  • 50 ml rumu
  • kakao na posypání

Postup:

Uvařte espreso a nechte je vychladnout. Pomazánkové máslo se smetanou a cukrem vyšlehejte do hustého krému. Připravte si vhodnou formu, kávu smíchejte s rumem a namáčejte do ní cukrářské piškoty, které vyskládejte jeden vedle druhého po celém dně formy. Na piškoty dejte vrstvu krému a vše opakujte. Poslední vrstva musí být krém, který posypte kakaem. Nechte do druhého dne v chladu rozležet.

Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno dne: 14.1.2016

RECEPT NA OREO CHEESECAKE

Oreo cheesecake s mascarpone

Ingredience na korpus: 250 g Oreo sušenek, 80 g másla

Ingredience na krém: 350 g mascarpone, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového aroma nebo 1 vanilkový cukr, 10 g želatiny, 50 ml vody, 200 ml smetany na šlehání, 200 g bílé čokolády, 100 g Oreo sušenek, 20 ml citronové šťávy

Ingredience na ozdobu: Oreo sušenky, bílá čokoláda

Postup: Připravíme si kulatou formu, kterou vyložíme pečicím papírem (průměr formy cca 23 cm). Oreo sušenky rozdrtíme, například za pomocí mixéru, a zalijeme je rozpuštěným máslem. Hmotu promícháme a nalijeme do formy. Důkladně utlačíme a dáme zchladit do lednice. V misce vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přidáme citronovou šťávu a důkladně vyšleháme. Želatinu připravíme podle návodu ve vodě. Necháme trochu vychladnout a přidáme k vyšlehané směsi z mascarpone. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Následně ji přimícháme ke směsi z mascarpone, stejně jako želatinu. Vyšleháme smetanu v jiné misce a taky ji přidáme k mascarpone. Oreo sušenky nahrubo nasekáme. 1/3 připraveného krému navrstvíme na sušenky ve formě a posypeme nahrubo nasekanými Oreo sušenkami. Poté navrstvíme zbylé 2/3 a pěkně uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe na celou noc. Navrch nastrouháme čokoládu a poklademe Oreo sušenky.

Zdroj: Recept na Oreo cheesecake
Zveřejněno dne: 11.10.2016

TIRAMISU

Tiramisu s tvarohem

Ingredience:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 250 ml silné černé kávy
  • 50 ml rumu
  • kakao na posypání

Postup:

Uvařte silnou černou kávu a nechte ji vychladnout. Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a cukrem. Vezměte si vhodnou formu, kávu smíchejte s rumem a piškoty buď rozložte na dno nádoby a kávou je pokapejte, nebo každý piškot v kávě namočte, ale nenechte ho nasáknout příliš, aby nebyl rozmáchaný. Na vrstvu piškotů poté rozetřete část krému a znovu střídejte piškoty a krém, než vše spotřebujete. Poslední vrstva musí být krém a ten posypte kakaem. Dejte do lednice a nechte rozležet nejlépe do druhého dne.

Zdroj: Tiramisu
Zveřejněno dne: 14.1.2016

MOUČNÍKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Rychlý moučník z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 20 g másla

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu, 250 g mascarpone, 20 g vanilkového cukru, 8 lžic moučkového cukru, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 70 g rozinek

Ingredience na jablkovou náplň: 300 g jablek strouhaných, mletá skořice

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Pomocí válečku těsto přeneseme na plech, který jsme předtím vypláchli vodou. V misce utřeme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkový pudink, rozinky, mléko. Směs bude trochu řidší, ale při pečení ztuhne. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na celý povrch těsta. Na povrch rovnoměrně nastrouháme máslo. Nastrouhaná jablka rozvrstvíme na tvarohovou náplň, posypeme je skořicí. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.

Zdroj: Moučníky z listového těsta
Zveřejněno dne: 12.5.2017

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort se zakysanou smetanou a piškoty

Ingredience: 375 g mascarpone, 1 zakysaná smetana, 2 kelímky 30% smetany, 2 lžíce krupicového cukru, 18 ks potravinářských piškotů, 250 ml dezertního vína, 250 g nakrájených očištěných jahod, 300 g čerstvých malin, 1 lžíce cukru moučka

Postup: Mascarpone, zakysanou smetanu, 160 ml smetany a cukr šlehejte, až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13 x 30 cm vyložte fólií. Nechte ji přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně. Pokryjte polovinou jahod a malin, potřete polovinou ušlehaného krému (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólií a na ni položte něco těžkého, třeba konzervy, abyste dezert zatížili. Nechte nejméně 8 hodin, lépe přes noc chladit. Nepečený piškotový dort vyklopte a podávejte ozdobený lehce ušlehanou zbylou smetanou.

Tento moučník na řezu tvoří zajímavou mozaiku.

Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno dne: 2.7.2017

TRIKY S VODNÍM MELOUNEM

Koláč z dužiny melounu

Na koláč z melounu budeme potřebovat jeden meloun. Nejprve se připravíme krém z mascarpone. Poté vezmeme kulatou formu na dort o vhodném průměru. Meloun odkrojíme ve ¾ tak, aby nám šla červená dužina vytlačit pomocí kulaté formy, kterou na meloun zatlačíme a pomocí nože veškerou dužinu, která je za formou, odkrájíme, takto formu protlačíme až na konec melounu, kde odřízneme slupku melounu. Musí nám ve formě zůstat pouze červená dužina. Poté formu vyjmeme. Vyříznutou dužinu přendáme na otočný tác. Dužinu po celém obvodu potřeme připraveným krémem a řádně uhladíme. Boky melounu posypeme sekanými dýňovými semínky nebo libovolnými ořechy. Navrch klademe po obvodu v jedné řadě dokola borůvky, následně jahody a do středu poklademe plátky kiwi. Nakonec posypeme čokoládovou rýží. Takto připravený koláč necháme zchladnout v chladničce a poté krájíme a podáváme.

Zde je k nahlédnutí videonávod.

Zdroj: Triky s vodním melounem
Zveřejněno dne: 25.4.2017

PEČEME S AMONIEM

Rakvičková cukrátka s amoniem

Ingredience:

  • 500 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička amonia

Postup:

Utřete 250 g moučkového cukru, žloutky a amonium, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 24 hodin do lednice. Druhý den přidejte do těsta znovu 250 g moučkového cukru a hladkou mouku a vypracujte těsto, které dejte vychladit. Pak těsto rozdělte na menší díly, vyválejte placky (lépe to půjde mezi dvěma igelitovými sáčky) a vykrájejte vámi zvolené tvary, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 3 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě asi 8 minut, záleží na velikosti cukrátek a pečení vaší trouby. Upečené kousky nechte vychladnout a můžete ozdobit šlehačkou, nebo ještě lépe pařížskou šlehačkou.

Zdroj: Pečeme s amoniem
Zveřejněno dne: 5.3.2016

CUPCAKE

Krém na cupcake

V Americe se používají ke zdobení hutné máslové krémy plné cukru. V evropských podmínkách se využívají různé krémy jako čokoládový, tvarohový, máslový, pudinkový, z Mascarpone, ovocný, pařížská šlehačka. Nápadů je spousta, vždy záleží na kreativitě kuchaře.

Čokoládový krém

Ingredience: 100 g másla, 125 g Philadelphie, 70–100 g cukru, 80 g hořké čokolády

Technologický postup: Necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme Philadelphii (popřípadě jiný krémový sýr podobného typu). Nakonec přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.

Tvarohový krém

Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu v obalu, 65–70 g cukr moučka, půl kelímku smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu

Technologický postup: Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte extrakt a přisypávejte prosátý cukr. Nakonec pomalu přilívejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Kdyby se vám krém zdál moc řídký, dejte na chvíli do ledničky nebo smíchejte předem cukr se ztužovačem.

Klasický máslový krém

Ingredience: 120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa), 150 g másla, 160 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu

Technologický postup: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky, necháme vychladnout, cca 10 minut. Mezitím rozšleháme změklé máslo (asi 1 minutu), přidáme cukr a šleháme, dokud není směs jemná a nadýchaná, tedy přibližně dvě minuty. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmícháme do zbytku a potom na 3 minuty rozjedeme nejvyšší otáčky, aby byla poleva lesklá, světlejší než původně a dostatečně tuhá.

Odlehčený pudinkový krém

Ingredience: 200 ml mléka, 20 g čokoládového pudinku, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g čokolády (nad 70 procent kakaa)

Technologický postup: Uvaříme pudink ve 200 ml mléka a necháme jej za stálého míchání vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní čokolády. Dobře vymícháme 125 g měkkého másla se 100 g moučkového cukru a postupně pak vešleháváme pudink a nakonec lehce vmícháme i rozpuštěnou čokoládu.

Mascarpone krém

Ingredience: 250 g Mascarpone, 100 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu, půl kelímku smetany

Technologický postup: Vymícháme Mascarpone dohladka, postupně přidáme prosátý moučkový cukr, nakonec vanilkový extrakt a postupně přilíváme smetanu. Raději míchejte ručně než robotem, krém by se mohl srazit.

Ovocný krém

Ingredience: 250 g Mascarpone/tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 150 g drobného ovoce, cukr dle chuti

Technologický postup: Ovoce zahříváme v hrnci (mražené s trochou vody, ať se nepřipaluje), dokud nezměkne, poté rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme do sirupové konzistence, tedy až se odpaří většina vody. Mascarpone/tvaroh vyšleháme s cukrem, pomalu přilíváme smetanu a nakonec přišleháme i ovocné pyré. Lze dělat z borůvek, malin, ostružin, jahod a podobně.

Pařížská šlehačka

Ingredience: 250 ml smetany ke šlehání, 80 g vysokoprocentní, kvalitní čokolády

Technologický postup: Den před plánovaným použitím (nebo ráno, pokud chceme zdobit večer) rozpustíme společně čokoládu a smetanu ve vodní lázni na mírném plameni. Napřed smetany přilijeme jen polovinu, a až je čokoláda téměř rozpuštěná, přilijeme druhou část a mícháme do hladké textury. Necháme trochu vychladnout, překryjeme potravinovou fólií a vložíme do lednice. Další den směs vyšleháme na nízké otáčky do hustého krému a zdobíme cupcakes dle libosti.

Zdroj: Cupcake
Zveřejněno dne: 17.3.2016