Postup: Do vymazaného a vysypaného většího pekáče nalijeme kakaové těsto, které připravíme smícháním všech uvedených surovin v uvedeném pořadí. Poté si připravíme tvarohové těsto, malým množstvím mléka ho zředíme, aby vznikl středně tekutý tvarohový krém. Toto těsto z vysoka a nepravidelně nalijeme do tmavého těsta. Lijeme z vysoka, aby tvarohové těsto proteklo kakaovým těstem a vytvořilo nepravidelné obrazce. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 45 minut. Bublin, které vzniknou, se nelekáme, naopak jsou vítány pro lepší vzhled moučníku. Ještě teplý koláč posypeme strouhanou čokoládou a jednou lžící Granka.
Tvaroh utřeme s cukrem moučka a zakysanou smetanou dohladka. Oranžový meloun oloupeme, pečlivě zbavíme semínek a dužninu nakrájíme na malé kostičky, které přidáme do tvarohového krému, a vše zlehka promícháme. Formičky (malé misky s kulatým dnem) vypláchneme studenou vodou a naplníme tvarohovou hmotou. Povrch posypeme mandlovými lupínky a do středu zapíchneme plastové lžičky. Uložíme do mrazáku a necháme zamrazit. Zmrzlinu vyklopíme na talířky a ozdobíme barevnými melounovými kuličkami z červeného a oranžového melounu. Tvarohový krém s melounem podáváme jako osvěžující dezert.
Ingredience na krém: 100 g oranžového melounu, 20 g mandlových lupínků, 300 g měkkého tvarohu, 200 g zakysané smetany, 80 g cukru moučka
Ingredience na ozdobu: 100 g oranžového melounu, 100 g vodního červeného melounu, 100 g žlutého melounu
Postup: Tvaroh utřeme s cukrem moučka a zakysanou smetanou dohladka. Oranžový meloun oloupeme, pečlivě zbavíme semínek a dužninu nakrájíme na malé kostičky, které přidáme do tvarohového krému, a vše zlehka promícháme. Formičky (malé misky s kulatým dnem) vypláchneme studenou vodou a naplníme tvarohovou hmotou. Povrch posypeme mandlovými lupínky a do středu zapíchneme plastové lžičky. Uložíme do mrazáku a necháme zamrazit. Z červeného, oranžového i žlutého melounu vykrájíme kuličky. Zmrzlinu vyklopíme na talířky a ozdobíme barevnými melounovými kuličkami. Tvarohový krém s melounem podáváme jako osvěžující dezert.
Ingredience: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžičky smetany Fix, 40 g cukru krupice, 250 g plnotučného tvarohu, rumová tresť, 500 ml mléka
Postup: Z půllitru mléka, několika lžic cukru a vanilkového pudingového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Do mísy dáme cukr, tvaroh, přidáme již chladný pudink, 2 lžičky smetany Fix a ručním šlehačem chvíli šleháme. Dle chuti můžeme přidat trochu rumové tresti. Tvarohový dortový krém rozetřeme na vychladlý piškot.
Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany na šlehání (nebo Rama Cremefine na šlehání), zhruba 1/2 sáčku ovocného nápoje Dia v prášku
Postup: Tvaroh dáme do mísy, přisypeme trochu nápojového prášku a rozšleháme. Zvlášť si ušleháme šlehačku a poté ji smícháme s tvarohem. Použijeme na dia moučníky, necháme vychladit. Ovocné nápoje v prášku se dělají v různých ovocných příchutích. Prášku je možné použít méně a dosladit krém sladidlem.
Tip: Dia tvarohový dortový krém použijte na upečené listové těsto. Povrch poprašte troškou sušeného mléka se sladidlem. V sezóně jde kombinovat s čerstvým ovocem.
Postup: Ingredience smíchejte dohromady. Můžete přidat čerstvé nakrájené jahody, mražené lesní ovoce, maliny. Tvarohový dortový krém je vhodný na dort o průměru 26 cm. Potáhněte Smartflexem.
Tip: Uvařte 2 vanilkové pudinky v 500 ml mléka, přidejte 500 g tvarohu, 250 g másla, cukr a vanilkový cukr dle chuti.
Ingredience: 300 g másla, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 85 g hladké mouky, 260 g třtinového cukru, 5 vajec, 1 marcipánová figurka, 1/2 citronu, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 1 sklenice malinové marmelády, špetka soli, 500 g bílého marcipánu, 3 lžíce mléka, 100 g zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu, 200 g pomazánkového másla bez příchuti, cukr moučka, tuk na vymazání
Postup: Předehřejeme troubu na 160 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme tukem. 250 g másla, 230 g cukru, 1 vanilkový cukr a špetku soli utřeme do nadýchané žluté pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, potom přidáme i smetanu. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva a zapracujeme do směsi, do které zamícháme nakonec i mléko. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi hodinu a dvacet minut. Jestli je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle (musí být po vytažení suchá).
Mezitím si připravíme sirup: V rendlíku ohřejeme 50 ml vody, rozpustíme v ní 30 g cukru a 1 balíček vanilkového cukru. Upečený korpus necháme 30 minut vychladnout, propícháme ho po celé šířce až do dna a postupně na něj naléváme sirup.
Smícháme 50 g másla, 250 g tvarohu a 200 g pomazánkového másla a krém umícháme dohladka.
Vychladlý dort dvakrát prokrojíme, na spodní část namažeme marmeládu, na ni náplň, přiklopíme prostřední částí a tu potřeme jen marmeládou. Vrchní díl korpusu potřeme ještě marmeládou, aby se marcipán dobře přichytil.
Z 500 g marcipánové hmoty vyválíme plát asi o 10 cm širší než půdorys dortu, přeneseme ho na dort a po stranách ho domodelujeme namočeným nožem. Potom přiložíme figurku a marcipánový tvarohový dort necháme v ledničce přes noc ztuhnout. Lze také místo kupované bílé hmoty vytvořit domácí marcipán.
Ingredience na krém: 400 ml smetany ke šlehání, 200 g cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru nebo vanilkové aroma, 500 g tučného tvarohu
Ingredience na náplň: cukr moučka, 300 g jahod
Ingredience podle potřeby: tuk na vymazání, dětská krupice na vysypání
Ingredience na těsto: 2 lžíce vařící vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 vejce, 100 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka
Postup: Nejprve upečeme jednoduchý korpus. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky s polovinou cukru vyšleháme na sníh. Pak vyšleháme žloutky, vařící vodu a zbylou polovinu cukru. Vyšlehané jsou světlé a objem je mnohem větší než na začátku šlehání. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a můžeme i malinko oleje, popřípadě kakaa pro tmavou variantu. Zašleháme. Nakonec přidáme bílkový sníh a ručně zamícháme – opatrně, aby těsto nespadlo. Hotové těsto poté nalijeme do předem vymazané (máslem nebo Herou) a vysypané formy (dětskou krupicí). Korpus na dort pečeme podle typu trouby, například na 150 °C, a podle velikosti formy, tedy cca 20 až 30 minut menší korpus, větší dort déle. Korpus necháme vychladnout, kdo nechce čekat, může koupit korpus již hotový nebo jej nahradit piškoty.
Jahody nakrájíme na plátky a posypeme cukrem a necháme v lednici odpočinout, aby se cukr do jahod nasákl. Pokud máme jahody dostatečně sladké, sladit je nemusíme. Připravíme si krém. Nejprve vyšleháme smetanu (nesladíme, cukr přidáme až do tvarohu) a odložíme do lednice, poté vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem nebo aroma, můžeme také použít rum nebo jiný oblíbený alkohol. Do tvarohového dortového krému pak opatrně vmícháme šlehačku.
Připravený krém natíráme na korpus ve formě (asi v centimetrové tloušťce), pak klademe plátky jahod, další vrstvu krému, další jahody a tak postupně, dokud nemáme formu plnou. Smetanovo-tvarohový dort dáme zatuhnout do lednice přibližně na 2 hodiny a podáváme.
Samozřejmě můžeme ovoce měnit za jiné podle potřeby – banány, broskve, nektarinky, osvěžující jsou mandarinky nebo pomeranč s mátou, zajímavé je jablko sypané skořicí. Fantazii se meze nekladou a z dortu pro děti uděláme neodolatelnou pochoutku.
Na pečený čaj se můžeme dívat jako na zavařeninu. Jednotlivé kousky ovoce se pečou v troubě společně s cukrem nebo medem a s voňavým kořením, které dodá chuti šmrnc. Ovoce po určitém čase pustí šťávu. Vzniklá směs se ještě horká nalije do připravených sklenic a takto ji lze uchovávat i několik měsíců. Velkým pozitivem je nulová přítomnost barviv nebo chemických látek, které nahrazují chuť a vůni. Jediným konzervantem zůstává cukr. A co víc, když čaj pečete, tak krásně provoníte domácnost neopakovatelnou vůní ovoce. Při výběru vhodných plodů můžete použít herbář, který vám poradí s optimální kombinací ovoce a jeho využitelností dle konkrétního období.
Velkolepý zdroj prospěšných látek přináší právě zvolené druhy ovoce, které se v pečeném čaji nacházejí. Častým základem pečených čajů jsou jablka, hrušky nebo švestky. Jsou to naše domácí plodiny, na které je náš organismus zvyklý. Kromě vitaminů skupiny B se v tomto ovoci nachází značný podíl draslíku a hořčíku, který je potřebný pro řadu funkcí v lidském organismu. Vynikající skladbu minerálů a vitamínů však najdeme také v borůvkách, brusinkách, jahodách a dalších chutných plodech našich českých zahrádek a lesů. S čím však počítat nemůžeme, je přítomnost vitaminu C, ten bohužel podléhá vysokým teplotám, které jsou pro přípravu pečeného čaje nutné.
Součástí pečených čajů jsou kromě ovoce také různé druhy koření. Nejčastěji se setkáte se skořicí, kardamomem, hřebíčkem nebo badyánem. Kdo má rád trochu ostřejší chuť, určitě si oblíbí směs se zázvorem. Pečený čaj můžete ozvláštnit i vanilkovým luskem. Koření není v pečeném čaji pouze pro dodání chutě a vůně, má totiž také blahodárný vliv na lidské zdraví. Skořice je úžasným pomocníkem u mnoha zdravotních potíží, ať už se jedná o problematickou pokožku, artritidu nebo běžné prochladnutí. Kardamom a zázvor se mohou pyšnit pozitivními účinky na trávení. Hřebíček má antiseptické účinky. Co je však těmto kořením společné, je schopnost posilovat imunitu – a přesně to se v podzimním čase hodí.
Cukr je rovněž potřebnou ingrediencí. Sice se o jeho škodlivosti mluví na každém rohu, pokud to však s pitím pečeného čaje nebude přehánět a dopřejete si ho maximálně jednou denně, určitě vám takové množství cukru neuškodí. Také by se mohlo zdát, že diabetici mají smůlu a požitek z pečeného čaje si nemohou dopřát. Naštěstí existuje varianta s obsahem fruktózy pro diabetiky, takže i cukrovkáři si přijdou na své.
Příprava je velmi jednoduchá, vámi vybrané ovoce pořádně omyjte a větší plody nakrájejte na drobné kousky. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Máte-li doma bio citrony nebo jiné citrusy, doporučujeme nastrouhat i kůru
Ingredience: 200 g Hery, 250 g měkkého tvarohu, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, rum nebo rumová tresť, 6 lžic mléka, strouhaná citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na vysypání plechu, čokoláda na vaření, kompotované broskve, drobenka
Postup: Žloutky utřeme s cukrem a měkkou Herou do pěny. Přidáme tvaroh a znovu třeme, přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, rum nebo rumovou tresť, mléko, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na kousky nalámanou půlku čokolády na vaření a nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe broskvemi a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tedy asi na 180 °C. Obměnou může být bábovka, pouze vynecháme broskve a drobenku a při dávání těsta do formy v půlce poklademe kopečky meruňkové marmelády a na ně nalijeme zbytek těsta. Výborné!!!
Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.
Máslo vyšleháme do pěny společně s moučkovým cukrem. Poté postupně přidáváme tvaroh a vyšleháme v hladký krém. Pokud chceme, můžeme si část krému oddělit a přichutit kakaem, strouhanou čokoládou, kokosem nebo tím, na co máme zrovna chuť. Umíchaný krém dáme vychladit a ztuhnout do lednice. Množství krému vám vystačí na celý dort.
Do mísy dáme tvaroh, dvě vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, trošku rumu a vše vyšleháme do hladkého krému, který můžeme ihned použít na jakoukoliv buchtu.
Změklé máslo dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přidáme tvaroh a rum. Vše společně vyšleháme na hladký krém. Ten pak můžeme třeba namazat na připravený korpus, ozdobit ovocem a přelít želatinou. Je to jednoduchý a rychlý zákusek k nedělní kávě.
1 pudinkový prášek – vanilka, jahoda, čokoláda (dle vlastní chuti)
2 lžíce cukru
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme pudink. Ve studeném mléce rozmícháme pudinkový prášek dle vlastního výběru, přidáme cukr a uvaříme. Ještě horký nalijeme do misek nebo skleniček a necháme vystydnout.
Do mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr a vše společně smícháme a vyšleháme do hladkého krému. Tento krém dáme na vychladlý pudink, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.
Tvaroh dáme do mísy a vyšleháme ho společně s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Potom začneme postupně přidávat smetanu ke šlehání. Začínejte šlehat na nižších otáčkách a postupně přidávejte. Šlehejte do požadované hustoty. Poté nechte odpočinout v lednici.